Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gruberek11
|
Wys³any: 2013-07-19, 22:09 Po pierwszym lakierowniu..
|
0
|
|
|
|
Witajcie Panowie:)
Maluje sobie u siebie w warsztacie b³otnik, srebrny metalic mercedes. Mam taki problem:
- wychodz± mi s³ynne chmurki - co mo¿e byæ przyczyn±?
- bezbarwny lusterko piêknie - ale po chwili robi± sie oczka - czy¶ci³em warsztat, przewody, itd - chyba dam anty silikonu do bezbarwnego - ile tego sie leje ? w %?
Jak wylaæ baze? Zapruszyæ i po 10 minutach pokryæ ca³kowicie? Juz nei mam si³y na te chmurki, ci¶nienie na bazê 2 bary, na clar 2.5 prawid³owo? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-07-19, 22:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gruberek11,
D³uga droga przec Tob±.
Trochê masz pecha, bo forum raczej juz nie wyciaga pomocnej d³oni.
Ale nie poddawaj siê. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-19, 23:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Lackdoctor napisa³/a: | Trochê masz pecha, bo forum raczej juz nie wyciaga pomocnej d³oni. |
Mo¿e niektórzy zm±drzeli ... po d³ugiej ciernistej drodze jak± sami przeszli i jak maj± pisaæ pier do³y i durnoty ... to inteligentnie siedz± cicho |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-07-19, 23:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Oddaj kolego to do profi warsztatu to zrobia ci git |
|
|
|
|
Masa
|
Wys³any: 2013-07-20, 06:08
|
0
|
|
|
|
odno¶nie chmur- ja przy metalicu, a tym bardziej srebrnym wolê cieñszymi warstwami, a ostatnia na szerokiej miotle i z wiêkszej odleg³o¶ci zapylam |
|
|
|
|
gruberek11
|
Wys³any: 2013-07-20, 06:15
|
0
|
|
|
|
Ka¿dy kiedy¶ zaczyna³, nie chce nikomu chleba zabieraæ. Mam warunki ¿eby to zrobiæ dobrze, nie odpuszcze a¿ nie bêde dobzrze to robiæ:) |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-07-20, 09:03
|
0
|
|
|
|
to maluj tyle razy a¿ ci wyjdzie proste.... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-20, 09:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
rogal-master1 napisa³/a: | to maluj tyle razy a¿ ci wyjdzie |
Jak to srebrny kolorek to ¿yczê Ci kolego du¿o wytrwa³o¶ci i cierpliwo¶ci przy osi±ganiu
"w³a¶ciwego efektu koñcowego"
"Trening czyni mistrzem..." |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-20, 09:45
|
-1
|
|
|
|
gruberek11 napisa³/a: | nie odpuszcze a¿ nie bêde dobzrze to robiæ:) |
Tak trzymaj kolego......
Z pewno¶ci± lakieru w mieszalni dla Ciebie nie zabraknie a¿ zrobisz to dobrze ..... |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-07-20, 09:52
|
0
|
|
|
|
We¼ niech ci dobior± odrazu litrê bazy bo potem, jak bed± dobieraæ to moze ju¿ im kolor nie wyj¶æ |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-07-20, 10:04
|
0
|
|
|
|
rogal-master1 napisa³/a: | niech ci dobior± odrazu litrê bazy bo potem, jak bed± dobieraæ to moze ju¿ im kolor nie wyj¶æ |
Do nauki to jest to bez znaczenia..... przecie¿ ch³opak sie dopiero uczy..... |
|
|
|
|
gruberek11
|
Wys³any: 2013-07-20, 16:11
|
0
|
|
|
|
Hehhe
Dziêki Panowie. Wiem ju¿ ¿e lakiernictwo to nie prysn±æ i isc do domu. Lata wprawy i nauki. Szczerze ? Akryle i bazy ciemne metaliczne pomaluje ju¿ lepiej ni¿ nie jeden pseudo lakiernik u NAS w 3miescie. Od czasu gdy zobaczy³em popracowalem i zobaczy³em jak oni to robi± za³ama³em siê. Fakt bazy siê przyda heheh.
A ostatnie pytanie:
- srebrna bazê mo¿na k³a¶æ na parê razy? zapyliæ odczekaæ 10 min i znów kolejna?
Mam te¿ problem z oczkowaniem, za³amka bezbarwny piêknie siê rozlewa a potem s± oczka. Od czego? Nie wiem, odwadniacze,odolejacze, czyszczenie nory ...czyszczone itd. Mo¿e zapodaæ troszkê antysilikonu do bezbarwnego? Ile tego siê daje? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-07-20, 22:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
gruberek11 napisa³/a: | Szczerze ? Akryle i bazy ciemne metaliczne pomaluje ju¿ lepiej ni¿ nie jeden pseudo lakiernik u NAS w 3miescie. Od czasu gdy zobaczy³em popracowalem i zobaczy³em jak oni to robi± za³ama³em siê. Fakt bazy siê przyda heheh. |
Czyli ... lepiej ni¿ NIE JEDEN Gównozjad z Trójmiast .
@gruberek11 taka opinia jak twoja ... oczywi¶cie s³uszna ... nie wynika niestety z tego ¿e jeste¶ w tym lakiernictwie ju¿ taki dobry. Pewnie by¶ siê za³ama³ ilo¶ci± uwag do twojego lakierowania jakby obok sta³ i ocenia³ to jaki¶ zawodowy lakiernik Problem z tymi "lakierniami" czy pseud jak je nazywasz i do których siê odnosisz, polega w³a¶nie na tym ¿e ka¿demu siê wydaje po kilku miesi±cach malowania w gara¿u i zakupie taniego gównowartego sprzêtu ¿e ju¿ jest gotów ¶wiadczyæ profesjonalne us³ugi.
Efekt jest taki, ¿e dzi¶ do wykazania ra¿±cych wad pow³oki nie potrzeba ju¿ fachowca. Szary zwyk³y klient jedzie po odbiór samochodu i widzi syf zamiast profi naprawy, a wrzaski i uwagi guzik daj±. Nic dziwnego, ¿e ka¿dy my¶li "cenzura to, sam zrobiê lepiej" ... Po kilku miesi±cach i zakupie taniego gównianego sprzêtu kole¶ uznaje ¿e nie¼le mu to idzie i ... postanawia teraz ¶wiadczyæ us³ugi dla ludno¶ci. Có¿ ... wreszcie jego który¶ tam klient wchodzi na forum dla lakierników i pyta "Jaki pistolet do 100 z³ ? " ... bo w warsztacie zawodowy lakiernik spieprzy³ mu naprawê ... |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
gruberek11
|
Wys³any: 2013-07-21, 05:15
|
0
|
|
|
|
Hehheh
To fakt, znam natomiast nawet autoryzowany warsztat nie powiem jakiej marki i 1 raz w ¿yciu widzia³em wstawiane progi w ten sposób ¿e ciête by³y wzd³u¿ i spawane na ca³ej d³ugo¶ci na zak³adkê. heheh. Fakt odno¶nie opini zawodowego lakiernika - ale ja wyci±gam wnioski i staram siê uczyæ a nie obra¿aæ na ca³y ¶wiat je¶li kto¶ mowi rzeczowo i fachowo i wytyka b³êdy które s± |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-07-29, 21:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 210
|
kolego gdyby to byly sylikonowe oczka to by podczs lakierowania ci wyszlo odrazu moze cos gazuje warstwy bezbarwnego moze za szybko kladziesz warstwy zeszlifuj to na klocku i zobacz czy do bazy sa oczka |
|
|
|