Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
shel82 
Wys³any: 2013-08-16, 06:54   Malowanie b³otników w quadzie - efekt matu/faktury?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: P³ock
Witam, postanowi³em pomalowaæ b³otniki w swoim quadzie i wszystko by³o by fajnie gdybym uzyska³ na wszystkich ten sam efekt, tzn. efekt matu i niejednolitej (nie g³adkiej/nie b³yszcz±cej) faktury na powierzchni.
U¿ywam do tego zwyk³ego lakieru akrylowego, ale problem w tym, ¿e pierwszy z b³otników wyszed³ taki jak chcia³em, a nastêpne wychodz± ju¿ z po³yskiem...

Moje pytanie wiêc jest takie (mo¿e trochê dziwne) w jakich proporcjach powinienem pomieszaæ lakier akrylowy z utwardzaczem, aby w efekcie pistole w³a¶ciwie nie rozpyla³ tylko równomiernie "plu³", aby uzyskaæ w³a¶nie mat z faktur±?

pistolet z dysz± 1,5 RP, ci¶nienie ustawia³em 2,5

hamir 
Wys³any: 2013-08-16, 08:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
shel82, ja swojego lakierowalem baza solidowa,na to bezbarwny matowy :)jesli jestes bystry to znajdziesz odpowiedz gdzie sekret ;)

kalbi 
Wys³any: 2013-08-16, 11:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
nie masz pluæ lakieru akrylowego (w po³ysku) w celu uzyskania matu ale u¿yæ do tego celu lakieru akrylowego wymieszanego z past± matuj±c± lub zastosowaæ bazê w kolorze jaki chcesz i na to lakier bezbarwny matowy lub lakier bezbarwny z past± matuj±c± (z utw). I nale¿y po³o¿yæ normalne warstwy mokre. Tak po³o¿ony lakier zrobi siê matowy jak ju¿ wyschnie.

breyger
Wys³any: 2013-08-17, 08:55   
0
UP DOWN

Sk±d: Krotoszyn
sory za off top, ale czy matowy klar po wypolerowaniu da po³ysk?

juny 
Wys³any: 2013-08-17, 10:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Dok³adnie :spoko:

936
Wys³any: 2013-08-18, 12:34   
0
UP DOWN

Malowanie b³otników w quadzie - efekt matu/faktury?

a co z faktur± ?
kto j± wystawi ?
23 % czy 7% ?

KK 
Wys³any: 2013-08-18, 13:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
hehhe :rotfl:

shel82 
Wys³any: 2013-09-09, 17:19   
0
UP DOWN

Nie do koñca chyba mnie rozumiecie, chcia³bym uzyskaæ efekt jak na pierwszym zdjêciu (nie mam dobrego aparatu wiêc jako¶æ jest kiepska, bo w rzeczywisto¶ci wygl±da to du¿o lepiej):

tu widaæ jak wysz³o drugie malowanie t± sam± farb± tylko po tygodniowej przerwie (mam czas tylko na weekenodwe grzebanie):

a tu porównanie:

aha, malowane zwyk³ym akrylem...

936
Wys³any: 2013-09-10, 11:02   
0
UP DOWN

To siê nazywa lakier strukturalny satynowy lubmatowy.
Kolor Ty wybierasz.
A "fakture"-strukture tworzysz dodaj±c mniej lub wiêcej rozcienczalnika + utwardzacz je¶li jest to materia³ 2k

shel82 
Wys³any: 2013-09-10, 20:41   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
To siê nazywa lakier strukturalny satynowy lubmatowy.
Kolor Ty wybierasz.
A "fakture"-strukture tworzysz dodaj±c mniej lub wiêcej rozcienczalnika + utwardzacz je¶li jest to materia³ 2k

Hmm tylko, ¿e ja u¿y³em zwyk³ego lakieru akrylowego i to z po³yskiem, bo akurat w mieszalni taki mieli, a sprzedawca doradzi³ mi trik (dodaæ 10% utwardzacza wiêcej na 100 gr), który jak widaæ za pierwszym razem mi wyszed³, problem w tym, ¿e gdybym malowa³ wszystko za jednym razem wysz³o by ok, ale malowa³em na raty i nie pamiêtam dok³adnie jak mia³em ustawiony pistolet, na pewno mia³em dan± du¿± ilo¶æ dawki lakieru...

Za pewne nikt nie podzieli siê tañszym patentem na pomalowanie moich b³otników patrz±c po postach sami fachowcy i fachowe porady tylko, ¿e jak przychodzi co do czego to wiêkszo¶æ robi jakie¶ patenty, a szkoda bo ja siê przyznaje, ¿e lakierkiem nie jest i nie spodziewam siê jaki¶ rewelacji po malowaniu w gara¿u, ale my¶la³em, ¿e chocia¿ na forum mi kto¶ co¶ podpowie...

936
Wys³any: 2013-09-10, 22:13   
0
UP DOWN

Po co siê nakrêcasz ?

1. FAchowiec, który ci nakitowa³, ¿e wiêcej utwardzacza za³atwi sprawe bêdzie zawsze fachowcem od je....... owiec nie specjalist± !!!

Po to s± proporcje Lakier-uwardzacz, ¿eby te cz±steczki mog³y siê po³±czy w odpowiednich wi±zaniach chemicznych.
Dodaj±c za du¿o utwardzacza powstaj± nie po³aczone cz±steczki uwiêzione w lakierze automatycznie wystêpuje wada lakiernicza w postaci niewyschniêtego lakieru, s³abszego, podatnegho na zniszczenie. itp.

2. do lakieru akrylowego kupuje siê dodatek matuj±cy i w odpowiednich proporcjach dodajesz do gotowej mieszanki w zalerzno¶ci co chcesz uzyskac satyna-mat !

A nie jakis "Czesio Chydraulik" bêdzie Tobie kit wciska³ o lakierachi farbach.

936
Wys³any: 2013-09-10, 22:37   
0
UP DOWN

Ps. czytaj karty techniczne produktu.
Znajdziesz je w necie w plikach PDF.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach