Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kamek19
Wys³any: 2013-08-28, 14:14   Lakier bezbarwny Novol Ultra
0
UP DOWN

Mam pewien problem, posiadam lakier bezbarwny Novol Ultra. Polakierowa³em na próbê kawa³ek starej maski. Po oko³o 2 tygodniach klar nadal jakby nie do koñca siê utwardzi³ tzn. po przejechaniu paznokciem zostaje rysa a po nacisniêciu paznokciem zostaje "wgniecenie"
Wczoraj polakierowa³em ponownie kawa³ek bo my¶la³em ¿e mo¿e przez przypadek da³em za ma³o utwardzacza ale wczoraj i dzisiaj le¿a³ ca³y dzieñ na s³oñcu i to samo. Klar wedlug daty produkcji ma nieca³e 3 miesi±ce.

robertwystep 
Wys³any: 2013-08-28, 15:07   
0
UP DOWN

Sk±d: Bydgoszcz
A w jakich proporcjach da³e¶ utwardzacz? U¿ywa³em bezbarwnego Novola i nie mia³em nigdy problemu z nim.

kamek19
Wys³any: 2013-08-28, 16:26   
0
UP DOWN

Tak jak zaleca producent czyli 2:1 Dziwi mnie to tym bardziej ¿e wiele osób pisze ¿e ten klar szybko schnie. A tu lipa :/

kamek19
Wys³any: 2013-08-28, 20:21   
0
UP DOWN

Ma kto¶ jakie¶ rady ? :help:

juny 
Wys³any: 2013-08-28, 21:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Mo¿e stary??
Albo nie w³asciwie przechowywany ?

kamek19
Wys³any: 2013-08-28, 22:03   
0
UP DOWN

Na pocz±tku pisa³em ¿e wed³ug daty produkcji na opakowaniu ma nieca³e 3 miesi±ce. Wiêc jest ¶wie¿y. Co do przechowywania to sta³ w zamkniêtej szafce w gara¿u, przy obecnych temperaturach nie powinien siê "popsuæ"

juny 
Wys³any: 2013-08-28, 22:27   
0
UP DOWN

A nie poj*eba³e¶ puszek??
Czego¶ innego nie dola³e¶??

kamek19
Wys³any: 2013-08-28, 22:46   
0
UP DOWN

No bez przesady ^^ puszek na pewno nie pomyli³em. Jeszcze tak my¶la³em ¿e mo¿e przez przypadek nala³em ¼le utwardzacza ale robi³em próbne lakierowanie drugi raz i to samo. Pomimo dok³adnego rozrobienia .

juny 
Wys³any: 2013-08-28, 23:00   
0
UP DOWN

Te ultra to odpowied¼ novola na tansze produkty innych firm, lepiej ich unikaæ jak ognia :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-08-28, 23:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
juny,
Ty widzisz to co opisujesz?
Unikac ultra, bo to odpowiedz na tani syf?
Bo komu¶ gdzie¶ cos nie utwardza siê?

Gratulujê fantazji.

Siekiera
Wys³any: 2013-08-30, 12:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Ja nie widzê problemu. Wchodzisz na ich stronê www, szukasz mapki z przedstawicielami, dzwonisz do odpowiedniego i sk³adasz reklamacjê, on przyje¿d¿a i zabiera klar do badania.
Nic cie to nie kosztuje no mo¿e wykonanie tel. ale zawsze mo¿esz napisaæ maila ale na koñcu bêdziesz mia³ pewno¶æ cy to ty co¶ zawali³e¶ czy oni. Jak siê boisz ¿eby co¶ nie pokombinowali to podziel pozosta³y lakier i utwardzacz na pó³ i zostaw sobie dla czê¶æ dla siebie na wypadek jakby¶ chcia³ pój¶æ do s±du ;)

lakierok 
Wys³any: 2013-08-30, 12:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
kamek19 napisa³/a:
No bez przesady ^^ puszek na pewno nie pomyli³em. Jeszcze tak my¶la³em ¿e mo¿e przez przypadek nala³em ¼le utwardzacza ale robi³em próbne lakierowanie drugi raz i to samo. Pomimo dok³adnego rozrobienia .

Tak jak napisa³ Siekiera , reklamuj .......... trochê czasu to mo¿e potrwaæ ale mo¿e zwróc± albo wymieni± towar.

Frostt.pl

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-08-30, 14:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
lakierok napisa³/a:
Tak jak napisa³ Siekiera , reklamuj .......... trochê czasu to mo¿e potrwaæ ale mo¿e zwróc± albo wymieni± towar.

Ja bym bardziej liczy³ na diagnozê co robi ¼le i co musi poprawiæ aby uzyskaæ wymagane minimum dla aplikacji materia³ów.

kamek19
Wys³any: 2013-08-30, 19:55   
0
UP DOWN

Chyba nie moge tego zareklamowaæ bo wywali³em paragon. Ale kupi³em tylko 0,5 litra wiêc maj±tku nie strace. A tak z ciekawo¶ci do osób kture ju¿ na co¶ sk³ada³y reklamacje- jak wygl±da taka procedura. Czy moja reklamacja jako amatora który nie ma firmy ani ¿adnych uprawnieñ na lakiernictwo bêdzie uwzglêdniona. (mo¿e to nie to samo ale znajomy kiedy¶ sk³ada³ reklamacje na czê¶ci do auta to w sklepie nie przyjeli reklamacji bo powiedzieli ¿e musi mieæ paragon albo jaki¶ kwit potwierdzajacy ¿e czê¶ci montowa³ mechanik :x: )

YAMAHER
Wys³any: 2013-09-02, 23:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Kamek19 ... Mialem taki sam przypadek tylko ze z nieco drozszym lakierem bo dupont 3750s gdzie komplet kosztuje 140 pln.
Okazalo sie ze tani kubek przeklamywal 100 ml prawdziwe wlalem do nieog a pokazalo 85. Tak wiec waga w mieszalni albo kubek colda :-)

:-)zmiejszaj jeszcze raz i daj znac :-)

kamek19
Wys³any: 2013-09-03, 19:45   
0
UP DOWN

Musze przelaæ z jakiej¶ miarki wody do kubka i zobaczyæ czy siê bêndzie zgadzaæ. Kubki s± firmy BOLL.

YAMAHER
Wys³any: 2013-09-03, 23:40   
0
UP DOWN

Wez kup dwie strzykawki w aptece albo kubel Colda. A nie kubki z bolla :-D
:-Ddenko pewnie miekkie po 1 farbce jak :-D

kamek19
Wys³any: 2013-09-04, 17:32   
0
UP DOWN

Skala na kubku BOLL jest ok :spoko: . Nala³em 400 ml wody z kubka SATA RPS do kubka boll
i by³o równie¿ 400 ml wed³ug skali. Jeszcze raz sprawdza³em to co malowa³em kiedy¶ tym lakierem , tam gdzie by³a jedna bardzo cieniutka warstwa twardo¶æ wydaje siê byæ ok ale tam gdzie by³o 2-3 cienkie warstwy jest nie do koñca utwardzone :blee: . W jednym miejscu da³em grubiej to tam ca³kiem miêkko, zrobi³ mi siê jeden zaciek i tam to ca³kowicie lipa zaciek jest jak "¿elek". Te moje próby robi³em oko³o 2 tyg temu. A ten lakier jest podobno szybko schn±cy :/

YAMAHER
Wys³any: 2013-09-05, 00:09   
0
UP DOWN

Kamek... No to jak proporcje dobre to nie wiem, rozpucha ile dales ?

czemu 2 3 warstwy ?? To nie jest przypadkiem Hs ktory powinno sie na 1.5 waliæ ?? Moze cos z czasem odparowania zroibles :-(

YAMAHER
Wys³any: 2013-09-05, 00:10   
0
UP DOWN

Zawsze zostaw resztke w kubku i zobacz nast dnia jak wyglada lakierek czy elstik cyz plastik :-D

Miki
Wys³any: 2013-09-05, 00:24   
0
UP DOWN

YAMAHER, ultra to MS, na 3 warstwy jak rozpycha dolejesz

kamek19, to ze na kubku jednym i drugim jesz 400ml nie oznacza ze podzia³ka jest dobrze zrobione 2:1, 3:1 itd.

kamek19
Wys³any: 2013-09-05, 20:31   
0
UP DOWN

Miki z t± podzia³k± to masz w sumie racje :tak: Jak bêde mia³ czas to troche poeksperymentuje jeszcze z tym lakierem

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-09-14, 08:55   
0
UP DOWN

Nie nale¿y wierzyæ bezgranicznie podzia³ce na kubku.
Nie uwa¿am ¿eby by³a to wina lakieru. Je¿eli co¶ dzieje siê z lakierem, to z ca³ej partii. Sygna³ów z runku by³oby du¿o wiêcej. Nie zauwa¿y³em ¿eby kiedykolwiek Novol wycofywa³ ULTRE ze sklepów.
Zanie¶ ten lakier do mieszalni gdzie go kupi³e¶. Oni prze¶l± go do lab. Novola i oddzwoni± do Ciebie. S±dzê , ¿e nie zapytaj± Ciê o paragon. Dorzuæ te¿ natrysk, przy odrobinie szczê¶cia dowiesz siê co jest przyczyn±.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: