Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jolo92
Wysłany: 2013-10-04, 12:27   prosze o pomoc. Renowacja nadkoli, malowanie!
0
UP DOWN

Witam Panowie, jestem tu nowy i by³bym wdziêczny za udzielenie mi pomocy :) . Na wstêpie chcia³bym napisaÌ ¿e bedzie to moja pierwsza taka naprawa i proszê o wyrozumia³oœÌ. Proszê te¿ o nie odsy³anie mnie do lakiernika z moim problemem poniewa¿ mieszkam za granic¹ a tu naprawa u lakiernika wyjdzie mnie wiêcej co to auto warte :sciana: Mam zamiar pojeŸdziÌ nim 2 lata i nie chcê ¿eby a¿ tak bardzo straszy³o rud¹. Dobra przejdŸmy do konkretów. Poni¿ej przedstawie zdjêcia (tylko siê nie przestraszyÌ). Jak widaÌ korozja wziê³a ostro.

A wiĂŞc tak za nadkola miaÂłem zabraĂŚ siĂŞ tak:
1)wszystko dobrze oczyÂściĂŚ, odÂłuÂściĂŚ, przedmuchaĂŚ powietrzem
2)zaaplikowaĂŚ na to brunox 3 warstwy w odstĂŞpach po 30min i po ostatniej warstwie odczekaĂŚ 24h do peÂłnego wyschniĂŞcia
3) nastĂŞpnie na to podkÂład epoxydowy
4) ubytki uzupeÂłniĂŚ szpachlÂą
5) zczyÂściĂŚ wszystko (proszĂŞ o rade jakimi papierami siĂŞ posÂługiwaĂŚ bo tutaj nie mam pojĂŞcia)
6) daĂŚ podkÂład akrylowy
7)tutaj znowu czyÂścic?
8) baza 3warstwy
9)bezbarwny 3warstwy

Nie wiem zupelnie co z progiem ktĂłry jest ostro wgniecony proszĂŞ o jakieÂś wskazĂłwki.
Maske i zderzak zmatowiĂŚ jeÂśli potrzeba to szpachla, podkÂład, baza, bezbarwny?

i nie wiem co z tym wÂżerem na tylnim bÂłotniku... :/

Co musze kupiĂŚ, jakiej firmy produkty polecacie.

Bede bardzo wdziĂŞczny za pomoc i udzielenie jakich kolwiek wskazĂłwek.

drzwi (2).jpg
Plik ściągnięto 3182 raz(y) 20.56 KB

zderzak.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 157.21 KB

nadkole.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 35.61 KB

maska.jpg
Plik ściągnięto 52 raz(y) 44.5 KB

drzwi.jpg
Plik ściągnięto 66 raz(y) 28.88 KB

Wasili
Wysłany: 2013-10-04, 13:21   
0
UP DOWN

Brunox tego nie polecam. Lepiej zjechaĂŚ jak najlepiej do goÂłej blachy i daĂŚ na to reaktywny. Na reaktywny dajesz podkÂład akrylowy i dopiero szpachel.

jolo92
Wysłany: 2013-10-04, 13:54   
0
UP DOWN

w tym rzecz Âże juÂż kupiony brunox wÂłaÂśnie i baza. A co z resztÂą? z tym progiem, wykwitem na tylnim bÂłotniku. Ma to wytrzymaĂŚ koÂło 2 lat

Dumel19
Wysłany: 2013-10-04, 17:27   
0
UP DOWN

Panie jolo92, jeÂśli nie do lakiernika to ja bym zrobiÂł to tak:
1.szlif do blachy tam gdzie korozja, i na to reaktywny nawet pĂŞdzelkiem nakÂładaj przez dwa dni grubo i zostaw do wyschniecia jeszcze z dzieĂą.
2. 3 dzieĂą pracy...zeszlifuj caÂłkiem reaktywny, nastĂŞpnie gdy widzisz juÂż prawie caÂłkiem "bÂłyszczÂącÂą" blachĂŞ zamiast rdzy wtedy zapylasz lekko Âświerzo rozrobiony podkÂład reaktywny i czekasz okoÂło godziny aÂż wyschnie, nastĂŞpnie bez matowienia lecisz podkÂład akrylowy jakieÂś 2 warstwy.
3. po wyschnieciu podkÂładu akrylowego (ja susze jakieÂś 24h w 20*C) matowisz wszsytko co trzeba papierem 180, przedmuchujesz i szpachlujesz, szpachle wyprowadÂź p180-p240 i odtÂłusĂŚ i tu masz wybĂłr albo dac podkÂład akrylowy albo epoxydowy, ja daje epoxydowy.
4. po wyschnieciu epoxydu albo akrylu zaleÂży czego uÂżyjesz, matowisz caÂłe elementy papierem p600 tak aby sie nie poprzecinaĂŚ do warstw poprzednich. Ja matowie p600 na mokro po czym przedmuchujĂŞ element, suszĂŞ odtÂłuszczam i lecĂŞ bazĂŞ.
5. Aplikacja bazy...na zmatowionÂą i odtÂłuszczonÂą powierzchniĂŞ aplikujesz 2-3 warstwy bazy i tÂą koĂącowÂą zostawiasz na jakieÂś 30 minut do odparowania rozpuchu, przecierasz szmatkÂą antystatycznÂą bazĂŞ, po czym aplikujesz lakier bezbarwny i tu zaleÂżnie od producenta pistoletu i lakieru dobierasz ciÂśnienie oraz jezeli ten lakier to HS to aplikujesz go na 1,5 do 2 warstw, zaÂś jezeli uÂżyjesz lakieru MS to 2-3 warstw.

jeÂżeli o czymÂś zapomniaÂłem to mnie chÂłopaki poprawcie :)

chociaÂż czarno to widze to jednak Powodzenia :spoko:

jolo92
Wysłany: 2013-10-04, 22:58   
0
UP DOWN

Panowie a co z tym progiem? zmatowiĂŚ, podkÂładowaĂŚ i daĂŚ bazĂŞ? czy szpachla tez?

I tez mam pytanie w jakich iloœciach kupowaÌ produkty aby starczy³o na 4 nadkola, (chcê prysn¹Ì troche tez wy¿ej, nie tylko pod spodem) przedni zderzak oraz te drzwi z progiem

YAMAHER
Wysłany: 2013-10-05, 00:00   
0
UP DOWN

Jolo92.... Jak zrobisz tak jak dumel to pochlodnie Ci to duzo czasu a po miesiÂącu bedziesz widziaÂł sznyty na lakierze.

Napisze Ci szybko i tresciwie bo posze z kom.

flexa odpalasz z tarczÂą listkowa z papierem sciernym. Wywalasz cala rdze ma byc czysty metal.

na to epoxyd. Po godz czasu dajesz na to bez szlifowania podkÂład akrylowy. Polecam goldcara.

po caÂłkowitym wyschnieciu na mokro 800 pozniej 1200.

antysylikonowy rozpuch i myjesz nim te elementy.

aplikujesz baze... 1 warstwÂą ma byc przeswitujaca. 10 min pozniej daj druga tak zeby bylo rĂłwno pokryte i zeby nie bylo przeswitow. Jak zle kryje to nie wlewaj od razu wszystkiego na to dane miejsce.

Po godzinie aplikujesz bezbarwny. Tak samo jak z baza czasowo i iloÂściowo. Jak masz kase to kup duponta 3750s mega polysk i nie zrobisz zacieku albo taniej Kapci

po 2 dniach juz normalnego uÂżytku auta papierek 1500 przez chwile z wĂłda a pozniej 2000 i Polera z farecla. :-)

YAMAHER
Wysłany: 2013-10-05, 00:06   
0
UP DOWN

A jak masz wgniote bez rdzy to szpachla z wloknem szklanym i heja :-D jakos przetrwa hahha.

a jakiego masz kolego guna :-D ??

jolo92
Wysłany: 2013-10-05, 00:06   
0
UP DOWN

szczerze... to czytam po forum i juz sam zg³upia³em.. jedni pisz¹ tak drudzy tak sam juz nie wiem czego u¿yÌ. Chcê aby wytrzyma³o to jedynie ko³o 2lat. Co z tym progiem który jest doœÌ sporo wgiêty i ca³y porysowany jak go nie zabezpiecze jakoœ to ruda po zimie go poprostu ze¿re.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-10-05, 10:32   
0
UP DOWN

Dumel19, :sciana: :sciana: :sciana:
YAMAHER, :?: :?: :?:

Dawno, dawno temu.......... w roku 2011 na tym forum juÂż pisano...

Robertlodz09 napisał/a:
oczyœÌ bardzo dobrze z korozji ,nastêpnie zastosuj odrdzewiacz DuPonta i po nim mozesz œmia³o po³o¿yÌ podk³ad epoksydowy na który mozesz k³aœÌ szpachlówke

Robertlodz09 napisał/a:
Odrdzewiacz Duponta to Dupont 5717S :tak: Stosuje siĂŞ go w celu usuniĂŞcia i zachamowania procesu korozji na stali i aluminium. Oparty jest na bazie czynnikĂłw hamujÂących proces korozji pochodzenia kwasowego i fosforowego. W przypadku stosowania go na metalu rozcieĂączasz go w proporcji 1:2 (z wodÂą) a jeÂśli na aluminium to 1:4 .NajproÂściej to na 100ml (5717S) dajesz 200ml. wody (jeÂśli na stal) lub 400ml. wody jeÂśli zastosowaĂŚ chcesz na aluminium. :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

A dziÂś resecik, reaktywny jako odrdzewiacz, szlif do goÂłej blachy z korozjÂą i epoksyd, brunoxy i inne bajery.

Czy tak ciê¿ko zapamiêtaÌ to co dobre na forum, przydatne i konkretne informacje a nie stek bzduri cenzura k³ótni z których wynika jeszcze gorszy mêtlik informacji, gdzie jedne drugim zaprzeczaj¹ i s¹ autorstwa jednej osoby.

Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ miÂłego wytrawiania rdzy.

http://kolorysta.pl/pl/p/...717S-Dupont/116

jolo92
Wysłany: 2013-10-05, 11:28   
0
UP DOWN

a dostane ten odrdzewiacz w mniejszej iloœci np. 100ml bo nie moge znaleŸÌ.

A na ten próg to powa¿nie szpachla z w³óknem szklanym czy tylko czyœciÌ i malowac?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-10-05, 11:47   
0
UP DOWN

jolo92 napisał/a:
a dostane ten odrdzewiacz w mniejszej iloœci np. 100ml bo nie moge znaleŸÌ.

na allegro
IXELL KALISZ

jolo92
Wysłany: 2013-10-06, 00:25   
0
UP DOWN

okej a co z progiem? jak daĂŚ tÂą mate szklanÂą? pod tÂą mate jakis podkÂład czy coÂś bo nie wiem..

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu