Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
juny 
Wysłany: 2014-04-26, 19:54   
0
UP DOWN


Pomógł: 20 razy
Posty: 2371
Skąd: Ostrów WLKP
:tak:

Najlepiej :)

Albo przy jakimś słupku fajnie się robi tak, ze oklejasz taśmę nad słupkiem robisz taki tunel jakby :)
i lakier sobie tam wpada :)
_________________

 

sebasmg5
Wysłany: 2014-04-26, 23:11   
0
UP DOWN

Posty: 213
Bezbarwny jaki użyłem na scenica to novol 580, bezbarwny jak bezbarwny normalny połysk nie odbiegajacy od oryginalu.

Co do przejscia to kleje odwijke razem z papierem, tak aby siegala w najglebsze miejsce (pod ten rancik) - to do bazy

Jak przychodzi czas bezbarwnego to podciagam papier z odwijka do góry na sam brzeg rantu, moze być nieznacznie wyżej i lakieruje.

Ważne zeby ten wałek z taśmy nie był zaprasowany tylko mozliwie jak najbardziej walcowy.

Wszystko oczywiście zamatowane asekuracyjnie 5cm nad rant. Pasta matujaca na szarą szmatke.

Nie uzywam rozpuszczalnikow do cieniowania.
 

juny 
Wysłany: 2014-04-26, 23:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 20 razy
Posty: 2371
Skąd: Ostrów WLKP
Ja też nie miałem okazji używać rozpucha do cieniowania zawsze przematuje i jest laleczka :)
_________________

 

sebasmg5
Wysłany: 2014-07-18, 20:09   
0
UP DOWN

Posty: 213
Jakieś nowe foteczki dodam:

http://www.fotosik.pl/u/sebasmg5/album/1650283

troche rudej na progach + naprawa blacharsko lakiernicza tylnego błotnika + polerka
 

YAMAHER
Wysłany: 2014-07-19, 21:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 1975
A jak z przejsciem bezb :) ?
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-07-20, 10:29   
0
UP DOWN

Posty: 213
lajtowo, tam jest takie ladne zalamanie, swietnie mozna zgubic odciecie bezbarwnego
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-07-26, 10:19   
0
UP DOWN

Posty: 213
z tego tygodnia e46, wielka mina, wlasciciel rozczarowany tym co zobaczył pod plastikowymi programi, a przecież niemiec płakał jak sprzedawał.

http://www.fotosik.pl/u/sebasmg5/album/1652980
 

krzysiek124
Wysłany: 2014-07-26, 14:29   
0
UP DOWN

Posty: 138
czy moglby ktos wkleic zdiecia jak te przejscia bez rozpucha zrobic? Troszke sie domyslam, ale dalej mi to nie wychodzi, gdzies robie błąd...
 

juny 
Wysłany: 2014-07-26, 15:02   
0
UP DOWN


Pomógł: 20 razy
Posty: 2371
Skąd: Ostrów WLKP
Nie możesz mieć na granicy wylanej warstwy tylko przypruszone
_________________

 

sebasmg5
Wysłany: 2014-07-26, 15:10   
0
UP DOWN

Posty: 213
Nie może też być bazy pod polerowanym lakierem bezbarwnym, bo bedzie lipa.
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-07-26, 15:51   
0
UP DOWN

Posty: 213
Na obrazku masz sposób oklejania do takiego cieniowania elementu.

Użyj szerszej taśmy bedzie wygodnie, do niej papier na odwijke i wklej ją pod zagięcie, tak aby miała kształt zbliżony do rulonu, nie zaprasowany. Lecisz bazą.

Po bazie podciągasz na górę delikatnie nad załamanie dosłownie 1mm i lecisz bezbarwnym. Nie dolewaj pod taśme za dużo i bedzie ok.

oczywiście wszystko zamatowane u mnie szara szmata z mirki i pasta matujaca.

przejscie.png
Plik ściągnięto 7551 raz(y) 8,95 KB

 

ksenonn 
Wysłany: 2014-07-26, 17:14   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 279
Skąd: Częstochowa
Niemiec płakał, ale ze szczęścia, że się parcha pozbywa :D
_________________
Blacharstwo/Lakiernictwo
 

krzysiek124
Wysłany: 2014-07-27, 21:37   
0
UP DOWN

Posty: 138
dziekuje za rysunek i porady, ale nie bede ukrywac, nie rozumiem nic z tego rysunku, nigdy nie widzialem "wywijki", mysle ze jak by bylo zdiecie to by mi sporo wyjasnilo.... a moze ktos na slasku jest i by mi pokazal na zywo jak to zrobic....
 

kzychu
Wysłany: 2014-07-29, 21:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 245
Są tu na forum zdjęcia takich wywijek, ja do bazy nie robię bo kończę wypruszać przed
wywijką na bezbarwny.
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-08-10, 13:30   
0
UP DOWN

Posty: 213
Klient nasz pan ;(

http://www.fotosik.pl/u/sebasmg5/album/1658492

Czacha, stelaz, lampy dostarczone przez klienta, niestety pasowność zadna. Wybralem najmniejsze zlo. Ma ktos doswiadczenia z pasowaniem tych elementów? jak to dopracować bo nie daje mi to spokoju.
 

juny 
Wysłany: 2014-08-10, 15:06   
0
UP DOWN


Pomógł: 20 razy
Posty: 2371
Skąd: Ostrów WLKP
Widze ze drabina sie przydala :)
_________________

 

sebasmg5
Wysłany: 2014-08-10, 23:08   
0
UP DOWN

Posty: 213
i kraty, tylko moje po soku ^^
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-09-05, 16:36   
0
UP DOWN

Posty: 213
Vectra C, korozja na tylnych błotnikach + zderzaki

http://www.fotosik.pl/u/sebasmg5/album/1669362

Bezbarwny novol 570, baza spectral, wytrawka novol
 

kalbi 
Wysłany: 2014-09-05, 19:25   
0
UP DOWN

Pomógł: 30 razy
Posty: 1592
Skąd: Warszawa
sebasmg5 napisał/a:
Vectra C, korozja na tylnych błotnikach + zderzaki

http://www.fotosik.pl/u/sebasmg5/album/1669362

Bezbarwny novol 570, baza spectral, wytrawka novol


ładnie, czysto i widać starannie. Tak trzymaj.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2014-09-05, 22:08   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3272
Na mokro jeszcze robisz?
_________________

 
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-09-05, 23:41   
0
UP DOWN

Posty: 213
Na mokro. A Ty maszyna? Jak u Ciebie wyglada przygotowanie pod lakier, jesli to nie tajemnica. Jestem samoukiem, probowalem wyeliminowac ta wode z warsztatu bo to nic dobrego, ale te ciagle zapchane papiery mnie denerwowaly.

Zderzaki w oplu zostawiaja duzo do zyczenia poniewaz ktos wczesniej potraktowal je szpachla natryskowa + wypelniajaca. Klienta oczywiscie poinformowalem o kpnsekwencjach, ale wiadomo co zdecydowal. Niestety calego swiata sie nie zbawi doradzic chcialem, wyprowadzone sa ladnie, rozszlifofane niepotrzebne warstwy kitu. gorzej wygladac beda przy pierwszym kontakcie z przeszkoda.
 

dawid257
Wysłany: 2014-09-06, 09:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 68
Sebasmg5 mam takie pytanie poza tematem. Masz piec w tym pomieszczeniu co lakierujesz? To jest piec nadmuchowy dobrze widze?
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-09-06, 14:04   
0
UP DOWN

Posty: 213
tak, mam piec nadmuchowy w garazu
 

dawid257
Wysłany: 2014-09-06, 14:13   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 68
A ten piec stoi w tym pomieszczeniu co lakierujesz? Masz tam jakis wyciag? I jak w zimie to grzeje i jak z syfami na lakierze skoro to dmucha ? Bo chcialem taki wstawic do blaszaka 6x6 i sie zastanawiam. Czy taki nadmuchowy mi nagrzeje przy niskich temperaturach bo mam to nie ocieplone
 

sebasmg5
Wysłany: 2014-09-06, 14:36   
0
UP DOWN

Posty: 213
Ja mam ocieplony garaz 9x7 i ten nadmuch uzywam tylko rano na 30min zeby szybciej sie nagrzalo, potem wogole go nie odpalam. Praktycznie caly czas luft jest zamkniety a i tak przy -10 w pomieszczeniu jest 25. Piec jest duzo za duzy, bo montowalem go z mysla o ogrzewaniu drugiego pomieszczenia, lakiernii. Od czegos trzeba zaczac, takie rozwiazanie ma sporo wad, ale jest ekstra ekonomiczne.

Jesli chodzi o wtracenia jest ok, powloka lakiernicza nie odbiega od tej ktora klade latem, ale sprzatam czesto, wszystko mam pod odkurzaczem inaczej bylaby lipa
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-02-22, 16:55   
0
UP DOWN

Posty: 213
Dawno nic nie wstawiałem, mam pare fotek 206 na około:

201107041042.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 165,18 KB

201107041041.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 168,51 KB

201107031012.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 146,72 KB

201107021007.jpg
Plik ściągnięto 75 raz(y) 153,24 KB

20110701978.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 155,97 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-02-22, 16:57   
0
UP DOWN

Posty: 213
dalej:

PC080428.JPG
Plik ściągnięto 54 raz(y) 279,42 KB

PC080435.JPG
Plik ściągnięto 82 raz(y) 274,09 KB

201107041054.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 147,79 KB

201107041048.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 159,36 KB

201107041046.jpg
Plik ściągnięto 68 raz(y) 143,59 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-02-22, 16:59   
+1
UP DOWN

Posty: 213
Materiały:

szpachla natryskowa novol
podkład protect 330 novol
bezbarwny novol ms 570
szpachla easy sand novol
baza spectral
 

kalbi 
Wysłany: 2015-02-22, 19:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 30 razy
Posty: 1592
Skąd: Warszawa
nie łatwiej było pociągnąć ten słupek już cały? nie za dużo zabawy? ;)
_________________

 
 

rogal-master1
Wysłany: 2015-02-22, 20:29   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 847
Za duze koszta :D Ile to lakieru by poszło?! Ło laboga
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-02-22, 22:38   
0
UP DOWN

Posty: 213
Nie wiem wlasnie jak to z tym bylo, cos musialo byc na rzeczy, ze go nie polakierowalem calego. Jak sobie przypomne to sie wytlumacze ;)

koszt calej impezy to bylo 400zl materialy i 45h pracy
 

max2014 
Wysłany: 2015-02-23, 08:47   
0
UP DOWN


Pomógł: 1 raz
Posty: 123
" nie łatwiej było pociągnąć ten słupek już cały? nie za dużo zabawy? ;) "

Kolega ma rację z tym słupkiem :spoko:
 

kalbi 
Wysłany: 2015-02-23, 08:50   
0
UP DOWN

Pomógł: 30 razy
Posty: 1592
Skąd: Warszawa
sebasmg5 napisał/a:
Jak sobie przypomne to sie wytlumacze
ale tu się nie ma co tłumaczyć bo nie mówię, że jest źle gdyż można wykonać i tak naprawę by była niewidoczna tylko właśnie po co ;)
_________________

 
 

sev-car
Wysłany: 2015-02-23, 23:23   
0
UP DOWN

Posty: 24
Pewnie chodziło o czrną okleine na słupku drzwi żeby ją nie zdzierać a wiadomo jak to wygląda jak sie dojedzie do niej lakierem ;)
 

KK 
Wysłany: 2015-02-23, 23:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3272
Cytat:
Na mokro. A Ty maszyna? Jak u Ciebie wyglada przygotowanie pod lakier, jesli to nie tajemnica. Jestem samoukiem, probowalem wyeliminowac ta wode z warsztatu bo to nic dobrego, ale te ciagle zapchane papiery mnie denerwowaly.


Zapomniałem odpisać na Twoje pytanie.
Więc, staram się a sucho. Odsys musi być i pod podkład to 100-180-240 na maszynie. Nieraz 320, zależy jaki podkład.
Pod bazę 500 na maszynie. Cieniowanie to włóknina złota i mat pasta Presta.
Mam Cerosa skok 5mm.
_________________

 
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 15:57   
0
UP DOWN

Posty: 213
Pare fotek z drobnych napraw:

Audi:

Szpachla easy sand + finish
podkład protect 330 trio
baza - nowość w mojej mieszalni general
bezbarwny novol 590

WP_000043.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 126,8 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 15:58   
0
UP DOWN

Posty: 213
delikatne uszkodzenie parkingowe

WP_000051.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 130,45 KB

WP_000054.jpg
Plik ściągnięto 48 raz(y) 135,11 KB

WP_000056.jpg
Plik ściągnięto 66 raz(y) 154,05 KB

WP_000100.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 233,81 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 16:04   
0
UP DOWN

Posty: 213
Hyundai, delikatne wypryski na nadkolach:

WP_000170.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 197,52 KB

WP_000172.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 159,33 KB

WP_000173.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 215,02 KB

WP_000174.jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 212,5 KB

WP_000177.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 182,97 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 16:16   
0
UP DOWN

Posty: 213
Rdza oczyszczona dokładnie murzynem, wżery potraktowane kamieniem szlifielskim.
dwie warstwy epoksydu z pędzelka na to szpachlowka finish, podklad wypełniający baza general i novol 590
 

juny 
Wysłany: 2015-03-15, 16:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 20 razy
Posty: 2371
Skąd: Ostrów WLKP
To od anteny latwo jest odkrecic ;) sam robiłem to autko nie dawno :D
_________________

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 16:36   
0
UP DOWN

Posty: 213
stary strup, jeszcze by sie cos urwalo, jak nie swedzi to sie nie drapie. Dobrze zamatowalem.
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-15, 19:17   
0
UP DOWN

Posty: 213
Warstwy dekoracyjne lakierowane sata 3000 HVLP oraz 1000 RP

WP_000144.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 1,02 MB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-22, 21:05   
0
UP DOWN

Posty: 213
Troche blacharki, niestety zadne reperaturki niedostepne, cwiartka dosc droga wiec klepanko ;)

WP_000209.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 192,98 KB

WP_000210.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 223 KB

WP_000217.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 210,2 KB

WP_000224.jpg
Plik ściągnięto 134 raz(y) 187,06 KB

 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-22, 21:06   
0
UP DOWN

Posty: 213
cd.

WP_000225.jpg
Plik ściągnięto 137 raz(y) 158,61 KB

WP_000239.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 209,14 KB

WP_000247.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 253,31 KB

 

KK 
Wysłany: 2015-03-22, 21:29   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3272
Nieźle, mam taką samą fiestę teraz do roboty i mszczę się nad błachostką, a Ty zrobiłeś bez problemu takie coś. Ile godzin pracy Ci to zajęło?

Jak droga jest ta reperaturka, że opłacało się klepać i rzeźbić ze szpachli wszystko?
_________________

 
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-22, 21:45   
0
UP DOWN

Posty: 213
Okolo 12h bylo blacharki razem z rzezbieniem, kitu wbrew pozorom niema wiele bo mam na warsztacie od niedawna spotter, super sprawa

Reperaturka nie jest dostepna wogole, a caly blotnik tylny ponoc 400zl
 

Miki
Wysłany: 2015-03-22, 22:21   
0
UP DOWN

Pomógł: 10 razy
Posty: 523
sebasmg5 napisał/a:
a caly blotnik tylny ponoc 400zl


To tańszy niż ja bym wziął za klepanie.
_________________
Mart-Dent
 

hematol 
Wysłany: 2015-03-23, 00:07   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 973
Skąd: Śląsk
sebasmg5 napisał/a:
niestety zadne reperaturki niedostepne

Jak nie jak tak ;P Może nie reperaturka tylko blotnik ale taki potrzebny
http://www.czesci24.pl/sz..._tylny?a=005145
p.s. Dlaczego wycinałeś ten błotnik skoro klepałeś?
 

rogal-master1
Wysłany: 2015-03-23, 08:08   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 847
Przecież to nie reperaturka do tego modelu....
 

sebasmg5
Wysłany: 2015-03-23, 08:56   
0
UP DOWN

Posty: 213
No wyklepać tego na aucie to nie sposób, niema zadnego dostepu do poczycia od spodu, do tego wszystko bylo tak zmasakrowane. Nie mam ramy blacharskiej, a młotkiem bezwładnościowym czy rozpierakiem podwójnej blachy nie pociągne. Po odcieciu, odgrzaniu niektórych elementów wszystko ładnie sie prostowało.

400zł za wyklepanie, a nowy błotnik kto wstawi i za ile? z nowym błotnikiem wyszłoby 800zł
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group