Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
piotres
Wys³any: 2013-11-27, 23:32   szlifierka mimosrodowa pnetumatyczna -tania i dobra ?
0
UP DOWN

Czesc

Posiadam kompresor walter hd430/100l - 280l/min efektywne na wydechu.

Mia³em do niego chinska szlifierke mimosrodowa 150mm odkupiona od kolegi za 50zl (on jej nie uzywa³ bo mia³ jakis malutki kompresor- za s³aby) - dzia³a³a pieknie, ale poprawcowa³em nia z 5 razy (w sumie moze 10 godzin) i pad³a .

Dolewa³em troche oleju pneumatycznego we wlot powietrza przed kazdym uzyciem ale i tak zdech³a - teraz juz wogóle nie ma si³y szlifowaæ , dzia³a 10 sekund po dolaniu oleju i koniec.

Doradzcie mi prosze jakas dobra szlifierke 150mm powiedzmy do 400zl - kupi cos sensownego i na dodatek ¿eby mój walter sobie z nia radzi³ ??

Druga sprawa jak smarujecie swoje szlifierki - macie naolejacze w instalacjach ?

Taki naolejacz przykrecany do urzadzenia za ok 15zl to mia³em kiedys w kluczu pneumatycznym ale ¿yga³o z niego olejem jak oszala³e, ca³y zbiorniczek czyli jakies 10ml oleju schodzi³o w 5 minut . Wiec do szlifierki to stanowczo odpada bo zachlapie ca³e szlifowane elementy...

z gory dziekuje za pomoc !

pozdrawiam
Piotrek

Pneumatyka_NTS
Wys³any: 2013-11-28, 09:58   
0
UP DOWN

Witam
Co do odpowiedzi jaka szlifierka bêdzie pracowaæ optymalnie przy 280 l/min to chyba nie mogê pomóc. Szlifierki znanych mi marek pobieraj± co¶ miêdzy 360-480 l/min. Je¶li chodzi o temat smarowania, wystarczy jedna kropla dziennie z samego rana do przy³±cza spr. pow.. Co do uszkodzenia o którym pisa³e¶ prawdopodobnie masz pozaklejane lamelki, albo ko³o zêbate szpachl± lub innym syfem. Do tego w³a¶nie s³u¿y odsysacz je¶li szlifierka jest dostosowana do odsysania py³u (ma tak± rurkê wyprowadzon± do ty³u). Nale¿y dodaæ te¿ ¿e je¶li masz wilgoæ z kompresora + szpachla + brak odsysania to szlifierkê nawet dobrej marki za³atwisz w ten sam sposób co poprzedni± nawet po miesi±cu.

KK 
Wys³any: 2013-11-28, 23:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Mirkê Ceros sobie kup.

Gandziorz
Wys³any: 2013-11-28, 23:54   
0
UP DOWN

Kwestia jeszcze skoku.
Jak do szlifowania i obróbki na gotowo to skok ma³y czyli 2,5-3mm, jak do zgrubnego to 5mm.
K2 Extreme jest w tej kasie.

hamir 
Wys³any: 2013-11-29, 01:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
KK napisa³/a:
Mirkê Ceros sobie kup.
jedyna sensowna propozycja.Lub model DEROS :tak:
Przy takiej wydajnosci kompresora bedziesz sie meczyl Ty i kompresor i pneumat ;)

jesli sie juz tak upierasz to; http://www.lare.pl/szlifierki.php

KK 
Wys³any: 2013-11-29, 02:40   
0
UP DOWN

W sumie na dzieñ dzisiejszy pewnie te¿ wzi±³bym Derosa. Choæ ostatnio szlifierka spad³a mi z drabiny na beton i jakby mia³a wbudowany zasilacz to mog³oby byæ ró¿nie.
Wygoda jednak przy Derosie lepsza,przy Cerosie kable i zasilacz ca³y czas siê wlecze i przeszkadza.

piotres
Wys³any: 2013-11-29, 23:15   
0
UP DOWN

Nie chce szlifierki elektrycznej- mia³em z 4szt takich szlifierek skilla modele np. 7450 lub podobne i kazda by³a z 4 razy na gwarancji. gora 2 roboty po 2-3 godziny i szly na gwarancje :blee: .

Mirki moze i sa dobre, ale nie wiem czy zauwazyliscie chce na to wydac gora 500zl a nie 1500z³.

Ta szlifierka pneumatyczna ktora mia³em i wciaz mam (ale zdycha) to by³o takie sico:
http://allegro.pl/szlifie...3720847135.html

tyle ze nie mialem do niej zadnych dodatkow jak na zdjeciu.

Pyta³em sie sprzedawcy i on twierdzi ze moze ona pracowac bez odciagu i bedzie OK.

A mimo to moja pad³a..
Ale szlo nia pieknie ! wogole nie czu³em slabosci kompresora, o niebo lepsza wydajnosc pracy jak wspomianym skilem 7450 czy elektryczna sico BLR 450W ktora mam obecnie jako "zapasowa" lub do sytuacji gdy nie chce mi sie wyciagac kompresora bo mam szlifowania na 5 minut.

Tak wogole to nie prowadze zakladu lakierniczego a raczej rozna dlubanina na potrzeby gospodarstwa- wiec raczej czesciej szlifuje rdze jak szpachle i nie katuje tego sprzetu po 5 godzin na dzien, a raczej srednio 5 godzin/2 tygodnie .

Ma ktos taka : http://allegro.pl/szlifie...3698342407.html

Wiem ze firma gowniana, sam jej nie lubie, ale moze to sie na cos nada ?

Gandziorz
Wys³any: 2013-11-29, 23:28   
0
UP DOWN

piotres napisa³/a:
Nie chce szlifierki elektrycznej- mia³em z 4szt takich szlifierek skilla modele np. 7450 lub podobne i kazda by³a z 4 razy na gwarancji. gora 2 roboty po 2-3 godziny i szly na gwarancje :blee: .

Mirki moze i sa dobre, ale nie wiem czy zauwazyliscie chce na to wydac gora 500zl a nie 1500z³.

Ta szlifierka pneumatyczna ktora mia³em i wciaz mam (ale zdycha) to by³o takie sico:
http://allegro.pl/szlifie...3720847135.html

tyle ze nie mialem do niej zadnych dodatkow jak na zdjeciu.

Pyta³em sie sprzedawcy i on twierdzi ze moze ona pracowac bez odciagu i bedzie OK.

A mimo to moja pad³a..
Ale szlo nia pieknie ! wogole nie czu³em slabosci kompresora, o niebo lepsza wydajnosc pracy jak wspomianym skilem 7450 czy elektryczna sico BLR 450W ktora mam obecnie jako "zapasowa" lub do sytuacji gdy nie chce mi sie wyciagac kompresora bo mam szlifowania na 5 minut.

Tak wogole to nie prowadze zakladu lakierniczego a raczej rozna dlubanina na potrzeby gospodarstwa- wiec raczej czesciej szlifuje rdze jak szpachle i nie katuje tego sprzetu po 5 godzin na dzien, a raczej srednio 5 godzin/2 tygodnie .

Ma ktos taka : http://allegro.pl/szlifie...3698342407.html

Wiem ze firma gowniana, sam jej nie lubie, ale moze to sie na cos nada ?

Do czego potrzebujesz szlifierki, do darcia czy wykoñczeniówki?
Napisa³em Ci wy¿ej ¿e w miarê pozytywne opinie znajdziesz na temat K2.
K2 Extreme skok 2,5mm masz po ok. 480z³
Lare SP50L skok 5mm masz po ok. 430z³.

KK 
Wys³any: 2013-11-29, 23:29   
0
UP DOWN

Jak szuka³em szlifierki to te¿ patrzy³em na modele do 500z³. Na pocz±tku mia³a byæ pneumatyczna.
Tylko tak, chcê oblecieæ tynki, g³adzie, jakie¶ elementy drewniane w domu i co? Uwalony w±¿ bêdê ci±gn±³ po cha³upach z 50m dalej?

Postanowi³em zainwestowaæ raz a dobrze i Tobiê te¿ to radzê.
Oszczêdno¶æ kasy te¿ jest du¿a wzglêdem pneumatyka poniewa¿ kompresor ¶redniej wydajno¶ci musi chodziæ prawie, ¿e non stop.... a pobiera 3 lub 4 kw.
Natomiast Ceros tylko 400 wat.
Nie ma co siê rozpisywaæ. Te tanie zakupy zawsze bokiem wychodz±.

mariusz80 
Wys³any: 2013-11-30, 20:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
Do wszystkich, którzy siê wahaj± i uwa¿aj± ¿e 1500z³ za Mirkê to du¿o. Pracowali¶cie ni±? Jakbym mia³ kupowaæ jeszcze raz szlifierke (nie maj±c obecnej )to i tak wybra³bym znowu Derosa. Przecie¿ wiêcej czasu szlifujemy ni¿ lakierujemy. Co z tego, ¿e inne s± tañsze jak i tak je szybciej za.je.bie.cie.

piotres
Wys³any: 2013-11-30, 21:37   
0
UP DOWN

Koledzy KK oraz Mariusz80 - pewnie macie racje. Jakbym pracowal tym profesjonalnie to napewno nabylbym szlifierke za 1000zl czy wiecej. Ale w tym przypadku jeszcze ostatni raz sprobuje zaoszczedzic i kupie za te 400zl K2 extreme czy lare. Jak padna to niestety...

Dzieki za info o K2, faktycznie nie doczyta³em wczesniej.

Potrzebuje szlifierki do obróbki zgrubnej, wiec skok to mysle ze napewno min. 5mm, jaki radzicie ?

I co lepsze K2 extreme czy lare ? Odciagu u mnie nie bedzie.

K2 o skoku 5mm widze ze mozna nabyc juz za ok 300zl. Kuszaca oferta, szczegolnie jesli ta szlifierka ma wytrzymac dluzej ni¿ 3 miesiace.

mariusz80 
Wys³any: 2013-11-30, 21:44   
0
UP DOWN

Ok, sam zdecydujesz. Po jakim¶ czasie bêdziesz mia³ te 1500z³ w ¶mieciach, bo kupisz gó.w.niany sprzêt a móg³by¶ mieæ profi na lata który i tak na siebie zarobi. Twój wybór. Dla mnie pneumaty to pasa¿ka.

Gandziorz
Wys³any: 2013-11-30, 22:27   
0
UP DOWN

piotres napisa³/a:
Koledzy KK oraz Mariusz80 - pewnie macie racje. Jakbym pracowal tym profesjonalnie to napewno nabylbym szlifierke za 1000zl czy wiecej. Ale w tym przypadku jeszcze ostatni raz sprobuje zaoszczedzic i kupie za te 400zl K2 extreme czy lare. Jak padna to niestety...

Dzieki za info o K2, faktycznie nie doczyta³em wczesniej.

Potrzebuje szlifierki do obróbki zgrubnej, wiec skok to mysle ze napewno min. 5mm, jaki radzicie ?

I co lepsze K2 extreme czy lare ? Odciagu u mnie nie bedzie.

K2 o skoku 5mm widze ze mozna nabyc juz za ok 300zl. Kuszaca oferta, szczegolnie jesli ta szlifierka ma wytrzymac dluzej ni¿ 3 miesiace.

Nie masz starego odkurzacza? Najtañszy odkurzacz na alledrogo kosztuje 80z³.
Lepiej jednak daæ odci±g, raz ¿e lepiej siê pracuje a dwa ¿e nie zasyfisz szlifierki.
Przy skoku 5mm to wzi±³bym tego lare. Do³ó¿ parê z³ i we¼ model sp50.

KK 
Wys³any: 2013-11-30, 23:20   
0
UP DOWN

Ten najtañszy odkurzacz da radê przy odci±gu py³ów? Mój starmix sobie czasem nie radzi, a domowy to po 2 metrach kwadratowych zasypanej piaskiem, kurzem posadzki rozerwa³ filtry i wywali³ wszytko wywiewem.

Gandziorz
Wys³any: 2013-12-01, 01:03   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Ten najtañszy odkurzacz da radê przy odci±gu py³ów? Mój starmix sobie czasem nie radzi, a domowy to po 2 metrach kwadratowych zasypanej piaskiem, kurzem posadzki rozerwa³ filtry i wywali³ wszytko wywiewem.

Stary komunistyczny zelmer i rurê daæ luzem do kosza i powinno zdaæ egzamin.
Te stare odkurzacze s± "przelotowe".

KK 
Wys³any: 2013-12-01, 02:55   
0
UP DOWN

Wole ju¿ starmixa. Zap³aci³em za niego 1500z³ i patenciarstwa nie chcê. Mo¿e i drogo, ale jak potrzebujê to dzia³a, a nie cuduje bo nie ci±gnie, albo wali brudem na boki.

Zelmera mam. Co z tego, ¿e zassa jak straci si³ê ci±gu i pó³ ¶mieci wywali wylotem.

grzechoo2008 
Wys³any: 2013-12-01, 17:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
mariusz80 napisa³/a:
Dla mnie pneumaty to pasa¿ka.

Zgadzam siê z tob± w 100% tylko szkoda, ¿e o tym nie wiedzia³em zanim kupi³em moje Rupesy .
Mam kompresor który obs³u¿y oba Rupesy i Satê 3k RP naraz a mimo to i tak zdecydowa³em siê na zakup Cerosa i polecam wszystkim je¶li maj± dylemat.

Kolegopiotres, lepiej sp³aæ kilka rat za Cerosa ni¿ wydawaj na wysokie rachunki za pr±d do kompresora. moim zdaniem przy obecnych rozwi±zaniach pneumatyka przestaje mieæ sens przy szlifowaniu.
Pozdro!

mariusz80 
Wys³any: 2013-12-01, 17:26   
0
UP DOWN

grzechoo2008, :spoko:

KK 
Wys³any: 2013-12-01, 21:17   
0
UP DOWN

Pewnie, ¿e tak, nie ma sensu pneumat. Nie wiem jak bêdzie dalej za kilka lat, ale na dzieñ dzisiejszy dobry pneumat 800-1000z³ lub wiêcej, a Ceros 1400-1500. Nie warto siê zastanawiaæ, nie kupujemy sprzêtu na miesi±c czy dwa.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: