Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Ari29
Wys³any: 2014-02-09, 10:34   Ogrzewanie webasto
0
UP DOWN

Witam
Czy jedno z tych webasto da rade ogrzac gara¿ 6x4 do malowania?

3952027870_2.jpg
Plik ¶ci±gniêto 98 raz(y) 48.62 KB

3952027870.jpg
Plik ¶ci±gniêto 168 raz(y) 88.28 KB

3922686920.jpg
Plik ¶ci±gniêto 506 raz(y) 43.85 KB

noxes
Wys³any: 2014-02-14, 21:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Chcesz przy tym lakierowaæ? Przecie¿ z tego bêdzie t³usty dym.
Wejd¼ w google t³umacz i sobie przet³umacz co napisali na zielonym.
Na oko zielony da radê.

natium
Wys³any: 2014-02-15, 16:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
zielona da rane napewno, ostatnio malowalem u kumpla w garazu, to mia³ taka ma³a nagrzewnice na gaz to bylem zaskoczony

natium
Wys³any: 2014-02-17, 08:56   
0
UP DOWN

to by³a taka nagrzewnica tylko innej firmy polecam tylko troche gazu ci±gnie ale cos za cos pozdrawiam
http://allegro.pl/nagrzew...3963600042.html

Pomog³em daj + pozdrawiam

KK 
Wys³any: 2014-02-17, 12:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Trwa³a, bezpieczna, wydajna, ekonomiczna. Same k³amstwa.
Ani to trwa³e, ani bezpieczne, ani wydajne, ani ekonomiczne.
Mój kolega to ma, szajs. Ju¿ dwie takie le¿± zepsute.

natium
Wys³any: 2014-02-17, 13:07   
0
UP DOWN

trwa³± to zalezy od firmy bezpieczna to nie do konca wydajna to jest owszem ekonomiczna to srednio bo duzo gazu wali ^^

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-17, 17:42   
0
UP DOWN

natium napisa³/a:
zielona da rane napewno, ostatnio malowalem u kumpla w garazu, to mia³ taka ma³a nagrzewnice na gaz to bylem zaskoczony

Ja równie¿.

¯e jeszcze ¿yjesz.

natium
Wys³any: 2014-02-17, 17:49   
0
UP DOWN

hahahha... musialo by byc duze stezenie ^^

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-17, 17:51   
0
UP DOWN

natium napisa³/a:
to by³a taka nagrzewnica tylko innej firmy polecam tylko troche gazu ci±gnie ale cos za cos pozdrawiam
http://allegro.pl/nagrzew...3963600042.html

Co¶ za co¶...
Czyli co za co?

To nagrzewnica gazowa bez zamkniêtej komory spalania.
Zasysa do spalenia ty³em powietrze z otoczenia czyli jak znam ¿ycie z tego w którym malujesz wraz z oparami lakierów i rozcieñczalników, po czym wypluwa w postaci ¿ywego ognia, spalin, i masy t³uszczu.
Rewelacja.
"bezpieczna", "czysta", ..... ale tania.
Tylko czy w razie draki za 300z³ odkupisz ³eb, gara¿, narzêdzia, samochód i co¶ co wyrypie w kosmos razem z tym wszystkim?

Jak ju¿ co¶ kto¶ kombinuje z takim ¼ród³em ciep³a to niech bêdzie to co¶ co ma zamkniêt± komorê spalania i nie zasysa oparów z lakierów.

natium
Wys³any: 2014-02-17, 17:54   
0
UP DOWN

nie wnikalem w to bardziej bylo zimno mial taka nagrzewnice dala rade i zyje xD hehe

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-17, 17:57   
0
UP DOWN

natium napisa³/a:
musialo by byc duze stezenie

Rozumiem ze Twój ¶miech spowodowany jest tym ¿e posiadasz konkretne precyzyjne tabelki o stê¿eniu krytycznym i masz urz±dzenia które na bie¿±co analizuj± owe stê¿enie w pomieszczeniu gdy chlapiesz co¶ pistoletem i w razie zbli¿ania siê do granicy za³±czaj± alarm, gasz± nagrzewnicê, zamykaj± zawory powietrzne kompresora i otwieraj± drzwi szopy na o¶cie¿?
Aaaaaaa, jak tak to przepraszam.

Kupuj i dzia³aj - bo TANIOOOOOOOOOOOO.

Ari29
Wys³any: 2014-02-17, 18:26   
0
UP DOWN

Napewno duzy minus to otwarty ogien zdaje sobie sprawe,zalozylem taki temat poniewaz szukam czegos do ogrzewania,moj kolega ma takie 2 nagrzewnice gazowe,pobór powietrza ma z zewnatrz nagrzewa przed malowaniem i potem juz nie za³±cza i mówi³ mi ze daje rade a du¿o maluje

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-17, 18:34   
0
UP DOWN

Bo niby tak nagrzeje, lecz:
- tylko na czas grzania - a co z wentylacj± podczas lakierowania?
- takie nagrzewnice nie maj± zamkniêtej komory spalania i spalinami daj± do pomieszczenia a spaliny te i tak mniej b±d¼ bardziej wal± gazem, oraz sypi± t³uszczami.

Jak ju¿ to poszukaj z zamkniêta komor± spalania z której spaliny wylec± wydechem na zewn±trz a ciep³o oddzielnym obiegiem bêdzie dogrzewa³o pomieszczenie.
Co¶ podobnego mo¿esz tanio kupiæ/zrobiæ i na paliwa sta³e (nawet ze starego kot³a CO)

KK 
Wys³any: 2014-02-17, 23:31   
0
UP DOWN

Efektem spalania gazu s± ró¿ne syfy. Mia³em piecyk gazowy w domu jak jeszcze centralne by³o kiepskie. To gówno powodowa³o u ka¿dego z domowników wieczorem ból g³owy niesamowity. Tym siê trujesz.
Tak± nagrzewnicê z otwart± komor± spalania to bym wyæpn±³ w ¶mieci od razu.
Bez urazy koledzy, ale zdrowie jest najwa¿niejsze.
Nie wspomnê ju¿ o ryzyku zap³onu, awariach tego gów... i wadach lakierniczych.

unek
Wys³any: 2014-02-18, 08:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Nagrzewnice gazowe bez komory spalania czyli tzw z otwartym ogniem mo¿na ¶mia³o pod³±czyæ ale:
1 musi ona byæ obok pomieszczenia w którym bêdziesz psika³- jakie¶ 5m rury izolowanej na wyj¶ciu nagrzewnicy aby nie bucha³o ogniem do dzupli i na koñcu filtr .. to, ¿e zrobi bum to piku¶ :D ale bardziej chodzi o to, ¿e mo¿ecie siê czorty ZACZADZIÆ !!!! jak nie pod³±czycie jej obok plus jeszcze dziura w ¶cianie aby by³ obieg powietrza ..

2
³ysy73 napisa³/a:
oraz sypi± t³uszczami.
Gaz nie jest t³usty i nie ma po nim oczek :tak: MIA£EM gazow± nagrzewnice ale 50 kw i nic takiego nie by³o..baaa nawet Projekter mia³ taki system wentylacji na sprzeda¿ ale z 30kw nagrzewnic±...

Minusem tych nagrzewnic jest to, ¿e im wiêksza tym bardziej butla zamarza ...wiêc trzeba mieæ ³±cze z gazowni albo kocyk grzewczy trzeba zakupiæ :D
Kolejny to wentylatorek jak pod³±czysz przez jaki¶ filtry prawie nic nie dmucha tzn filtry z kabiny a nie moskitiery :D

A tak na marginesie mam praktycznie now± nagrzewnice gazow± na sprzeda¿ kupi³em w OBI za 650z³ ...oddam za 400z³ plus przesy³ka ..

grzechoo2008 
Wys³any: 2014-02-18, 11:10   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
Zgadzam siê z tob± ca³kowicie unek, odno¶nie ogrzewania gazowego, tylko w tym wszystkim nikt nie wspomnia³ o bardzo wa¿nej sprawie: tylko propan a nie ¿aden propan- butan.
Pozdro!

unek
Wys³any: 2014-02-18, 11:33   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
tylko propan a nie ¿aden propan- butan.
dok³adnie ale u mnie nie do dostania tzn jest ale musia³bym jechaæ po tak± butelkê jaki¶ 40 km ... na gazowni robi± du¿e :shock: jak mówie, ¿e chce gaz na sam propan ... ³±cza gazu nie mam wiêc zosta³ tylko kocyk grzewczy ale nie kupi³em go. tylko zmieni³em nagrzewnice na olejow±

PROJEKTER
Wys³any: 2014-02-18, 13:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
W nowoczesnych systemach grzewczych komór lakierniczo - suszarniczych stosowane s± bezpo¶rednie palniki gazowe, bez wymiennika ciep³a i komina spalin. W skrócie to najczê¶ciej p³yta z wieloma dyszami. Odpalanych jest tyle w danym momencie ile potrzeba do osi±gniêcia zaprogramowanej temperatury. Spaliny razem z ogrzanym powietrzem kierowane s± do wnêtrza komory lakierniczej, sk±d usuwane s± przez wentylator wyci±gowy. Standardem w tym rozwi±zaniu jest gaz ziemny. Niemo¿liwe przy oleju opa³owym. LPG sprawia sporo k³opotów ale te¿ daje siê zastosowaæ.

W amatorskich instalacjach mo¿na faktycznie wykorzystaæ otwart± nagrzewnicê gazow± i gaz pobieraæ z butli. Jednak taki system nawiewu wymaga kilku rozwi±zañ w samym uk³adzie kana³ów nawiewu powietrza. Kiedy¶ zaprojektowa³em taki system w lakierni frontów meblowych. Niestety cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie. Trzeba by³o przerabiaæ. Teraz jestem m±drzejszy ;) .

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 16:51   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
...

Ja swego czasu te¿ mia³em gazówkê i by³o oczek co nie miara a ³eb w szwach pêka³.
Oczywi¶cie by³o to gówno z marketu.
Masê lat temu mia³em te¿ i diesla z autobusu i o ile t³uszczu by³o ty¿ masa to przynajmniej ³eb nie trzaska³.

Przy LPG du¿a moc to du¿y pobór, a du¿y pobór do du¿e szronienie/zamarzanie.

Jedno i drugie to temat na ogrzewanie tanio partyzanckie, a obydwa z tego przedzia³u cenowego bez zamkniêtej komory s± niebezpieczne PPO¯ i dla zdrowia w szczególno¶ci gdy przegnie siê z ow± partyzantk±.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 17:05   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
W nowoczesnych systemach grzewczych komór lakierniczo - suszarniczych stosowane s± bezpo¶rednie palniki gazowe, bez wymiennika ciep³a i komina spalin. W skrócie to najczê¶ciej p³yta z wieloma dyszami. Odpalanych jest tyle w danym momencie ile potrzeba do osi±gniêcia zaprogramowanej temperatury. Spaliny razem z ogrzanym powietrzem kierowane s± do wnêtrza komory lakierniczej, sk±d usuwane s± przez wentylator wyci±gowy.
Cze¶æ Roberto.
No tak ale choæ nie znam budowy owych kabin za³o¿ê siê ¿e nie s± to piecyki z ALLEGRO za 250 z³ :D
A tak na powa¿nie te p³yty z wieloma dyszami podaj± takie dawki gazu ¿e jest idealnie spalany i wcale bym siê nie zdziwi³ je¶li robi± one jednocze¶nie za katalizatory.
Dodatkowo zapewne s± zachowane proporcje ¶wie¿ego powietrza w stosunku do tego ze spalinami.
I zapewne wiele innych szczegó³ów wp³ywaj±cych nie tylko na wydajno¶æ ale i bezpieczeñstwo.

Jak ju¿ zabra³e¶ g³os w tym w±tku to dopisz ch³opakom od siebie ¿e to co jest w ORI profi kabinach o których wspomnia³e¶, czy te¿ to co sam wyduma³e¶ ma siê nijak do dmuchawki z linku pracuj±cej w k±ciku pomieszczonka w którym w danej chwili który¶ co¶ pryska jakimi¶ produktami.

PROJEKTER
Wys³any: 2014-02-18, 17:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
We wszystkim co siê w ¿yciu robi wskazany jest zdrowy rozs±dek i wyobra¼nia .... tu wyobra¼nia techniczna. Gdy powietrza jest ma³o ( nadmuchiwanego ) to i spalin musi byæ mniej, a to oznacza ¿e nagrzewnica o ma³ej mocy nie da sobie rady ze zbyt nisk± temperatur± na zewn±trz, no i nie mo¿e ona korzystaæ z powietrza z pomieszczenia bo w koñcu nie bêdzie czym oddychaæ gdy tlen siê "sfajczy" .... bez rozs±dku i wyobra¼ni z ka¿dej koncepcji technicznej wychodzi du pa, a nie rozwi±zanie problemu ;)

unek
Wys³any: 2014-02-18, 17:16   
0
UP DOWN

A wiêksza zamarza nawet jak jest obok dziupli ^^

³ysy73, nie wiem co mia³e¶ za nagrzewnice aleee gaz nie jest t³usty i kropka ....

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 17:24   
0
UP DOWN

I tu jest ca³y cwancyk.
Bo temat jak znam ¿ycie bêdzie pod³apywany przez osoby które bêd± tego typu urz±dzenia chcia³y stosowaæ w tym samym pomieszczeniu w którym w tym samym czasie "pracuj±/maluj±".
Niejednokrotnie z powodów jedno pomieszczeniowych. A w takich przypadkach im "szopka" mniej szczelna tym lepiej a nie gorzej.

A znam takich co robili takie konfiguracje w mocno uszczelnianych "pomieszczeniach" i na dodatek zamiast sprê¿onego powietrza u¿ywali czystego tlenu sprê¿onego do 150 atm. z butli :D :D :D
Dawno to dawno ale fakt jest faktem.
Baaa by³a to nawet do¶æ popularna "technologia".
Na szczê¶cie historia.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 17:29   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
A wiêksza zamarza nawet jak jest obok dziupli ^^

³ysy73, nie wiem co mia³e¶ za nagrzewnice aleee gaz nie jest t³usty i kropka ....

Nagrzewnica LPG któr± mia³em to by³o gów..o ze sklepu.
Oczka by³y jak groch.
A tematu nie mam zamiaru roztrz±saæ bo swoje zdanie na jego temat mam i ponownego zastosowania tego typu ogrzewania wiêcej u siebie nie przewidujê.

Ale je¶li kto¶ ma chêæ to wolny wybór.
Nikt niczego nikomu si³± nie narzuci.

natium
Wys³any: 2014-02-18, 17:33   
0
UP DOWN

troche zbocze z tematu jesli chodzi o komore lakiernicza badz nagrzewanie garazu z wentylacja to jakie ogrzewanie jest lepsze i tañsze opa³,gaz? :help:

unek
Wys³any: 2014-02-18, 17:34   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:

Nagrzewnica LPG któr± mia³em to by³o gów..o ze sklepu
Te¿ mia³em gówno ze sklepu tzn OBI za 650z³ i oczek nie by³o ... i zdania te¿ nie zmieniê bo GAZ nie jest T£USTY :D

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2014-02-18, 18:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
natium napisa³/a:
troche zbocze z tematu jesli chodzi o komore lakiernicza badz nagrzewanie garazu z wentylacja to jakie ogrzewanie jest lepsze i tañsze opa³,gaz? :help:

W mojej ocenie, system zaprezentowany na za³±czonych zdjêciach, jest optymalnym rozwi±zaniem. Szybko nagrzewa, wysokoenergetyczne paliwo jest ³atwo dostêpne w przyrodzie, a termostat pozwoli na regulowanie temperatury w zale¿no¶ci od cyklu pracy.

gasnica.jpg
Plik ¶ci±gniêto 97 raz(y) 39.49 KB

opony.jpg
Plik ¶ci±gniêto 189 raz(y) 450.59 KB

koza.jpg
Plik ¶ci±gniêto 335 raz(y) 29.07 KB

natium
Wys³any: 2014-02-18, 18:42   
0
UP DOWN

taki system mam w garazu piec 12kw pompka 7 grzejnikow ale co z tego temp. 20, 25 'C do³acze wyci±g kana³owy i dupa , chyba ze jest jakies rozwi±zanie z tymi odzyskiwaniem ciep³a bo w komorach na jakich zasadach to dzia³a ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-18, 18:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Powiem Wam ¿e zima siê koñczy a Wy dalej w czarnej dupie.
Teorie z marsa, systemy grzewcze kombinowane, wszystko robione od dupy strony.
A wystarczy tak:

http://sprzedajemy.pl/pie...26?source=right
Do tego dodatek energetyczny
http://tablica.pl/oferta/...html#5aef62e3dc
i nadmuch w postaci odpowiedniego wentylatora co¶ na kszta³t takiego jak na foto.... ilo¶æ m3/h zale¿na od zastosowanego wentylatora.
Wentylator odpowiedni do mocy kot³a. :tak:

http://sprzedajemy.pl/pie...tytoniu,1217891
To przyk³ad tylko, wiêc nie suszcie kukurydzy zamiast lakierowaæ.

Do tego dok³adaj±c panel nadmuchowy z filtrami kabinowymi o odpowiedniej wielko¶ci (aby opory zminimalizowaæ) i mamy bardzo fajn± jednostkê grzewcz± i zarazem skuteczna wentylacjê gara¿u.

..... no i komin by siê zda³... ;P ;P ;P ;P

natium
Wys³any: 2014-02-18, 19:49   
0
UP DOWN

masz racje ze juz zima sie oddala, powiem tak dla mnie najbardziej zalezy na wentylacji i odci±gu bo mam do¶æ tych ¶mieci ladnie wyleje klar jak orginal i co z tego jak trzeba polerowaæ :( mysla³em nad kupnem uzywanej kabiny lakierniczej 20ty¶ trzeba wy³o¿yæ ale nie wiem :sciana:

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:15   
0
UP DOWN

Lackdoctor, Masz taki piec nadmuchowy ??? Ja mam ale jako dogrzanie 2 gara¿y ..
Wiêc tak:
1 nie nadajê siê do plenum nawiewowego poniewa¿ jak mo¿esz regulowaæ temp z pieca ?? co niby mam dodaæ wiêcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyæ ?? i nagle masz skoki temp w dziupli
2 piec który ma przynajmniej 5 albo 6 ty¶ m3 wydajno¶ci wentylatora to kloc który wpier tyle wungla, ¿e hoho o kosztujê te¿ nie ma³o ...o mniejszych nie pisze bo nie ma sensu przecie¿ to nawet nie jest wentylowanie ...

Wiêc jako dogrzanie gara¿u zaj... sprawa ale jako plenum nie....
Gdzie przy tym pierwszy nie trzeba takiegoooo du¿ego pieca .

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:20   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
.... i zdania te¿ nie zmieniê bo GAZ nie jest T£USTY :D
Mi to lotto.
A u mnie by³y.
Niby mo¿liwe wiêc ¿e mnie bo jestem t³usty, ale na CO tego ju¿ nie ma.

Nie moja sprawa co kto ma.
Kiedy¶ sam nie takie wariackie konfiguracje odstawia³em.

A inni jak chc± najtaniej to jak dla mnie mog± i tak:

http://img16.tablica.pl/i...ezno_rev001.jpg
http://img01.tablica.pl/i...daj-zdjecia.jpg
http://img10.tablica.pl/i...it-szczecin.jpg
http://img11.tablica.pl/i...ta-szczecin.jpg

Taniej chyba siê nie da.

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:23   
0
UP DOWN

³ysy73, Dla mnie te¿ nagrzewnica gazowa to nie rozwi±zanie --na pewno za du¿o kombinacji aby dzia³a³o dlatego kupi³em nagrzewnice wymiennikow± 60kw na olej i ma spokój .

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:27   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
jak mo¿esz regulowaæ temp z pieca ?? co niby mam dodaæ wiêcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyæ ??
¯e tak siê wtr±cê lekko z boku:
S± sterowniki do wentylatorów nadmuchowych kot³ów oddolnego spalania.
Tanie i bardzo skuteczne.
Regulujesz poprzez zaprogramowanie temp zadan±, histerezê, przedmuchy, si³ê nadmuchu.......
To tyle

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:30   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
Kosztowa³o Ciê, kosztuje, ale szybko, ciep³o.....
Ka¿dy ma co ma.
A najlepiej uczyæ siê na w³asnych b³êdach - tzn. niby lepiej na cudzych, ale na w³asnych lepiej widaæ i czuæ na swojej dupie

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:32   
0
UP DOWN

³ysy73, no tak ale przez chwilê masz taki moment (gdzie ten moment trudno zdefiniowaæ poniewa¿ nie wiesz jak szybko nagrzeje ci piec do ¿±danej temp) , ¿e wentylator ci wy³±czy aby dogrzaæ do odpowiedniej temp piec i co wtedy ?? mam taki piec i wiem jak to jest w praniu

Cytat:
Kosztowa³o Ciê, kosztuje, ale szybko, ciep³o...
przy tym co wyda³em pomiêdzy to i tak piku¶ ^^

KK 
Wys³any: 2014-02-18, 20:41   
0
UP DOWN

Ile kosztuje Ciê godzina grzania przy tej nagrzewnicy? Ile to litrów na godzinê spali?

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:43   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
no tak ale przez chwilê masz taki moment , ¿e wentylator ci wy³±czy aby dogrzaæ do odpowiedniej temp piec i co wtedy ?? mam taki piec i wiem jak to jest w praniu
Ja równie¿ mia³em takowy kocio³ ale w tym roku grzewczym da³em siê frajer namówiæ na wymianê na "LEPSIEJSZY" (czyt. SZAJS)
Z "podawalnikiem" (rwa³ jego maæ - latem WON)

Je¶li chodzi o spadki to ma³y problem.
Ale nie zawsze tak od razu bo niby zwyk³y kocio³ kopciuch a jest sporo szczegó³ów wp³ywaj±cych na jego pracê:
- komin / ci±g za du¿y, ci±g za ma³y i jego ew. regulacja
- sama konstrukcja kot³a
- oprzyrz±dowanie (s± wentylatory i wentylatory)
- sterowanie
Najlepiej tak wsio dobraæ ¿eby temp za du¿o nie spada³a, nie za szybko spada³a lecz spada³a, sam ustawiasz dodatkowo histerezê temp. i dobrze wszystko zgrywaj±c masz naprawdê niewielkie wahniêcia a przez to do¶æ dobr± stabilno¶æ.

W tym jest jak w pistoletach:
- masa bardzo podobnych i rzekomo do tego samego a ka¿dy inny

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:44   
0
UP DOWN

³ysy73, No tak tylko to ju¿ te¿ nie kosztujê 2 tys tylko ju¿ do 10 dochodzi a tutaj temat o 10 kw nagrzewnicy ^^

KK, 6 litrów na godz przy -20 teraz ... teraz jakie¶ 3 litry

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:45   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
Kosztowa³o Ciê, kosztuje, ale szybko, ciep³o...
przy tym co wyda³em pomiêdzy to i tak piku¶

Wierzê.
A teraz jeszcze i w³asna cysterna.... :D
Jeszcze sezon a zaczniesz ni± sam do Ruskich po ON ¶migaæ :D

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:48   
0
UP DOWN

spoko mam opa³ po 3.50 z³ wiêc nie jest ¼le ;) a do granic te¿ nie daleko ^^

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:50   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
No tak tylko to ju¿ te¿ nie kosztujê 2 tys tylko ju¿ do 10 dochodzi a tutaj temat o 10 kw nagrzewnicy ^^
Nie 10k
A nawet je¶li to i tak s± to mniejsze kwoty ni¿ nowa kabina :)
Ja tylko poda³em przyk³ad jak mo¿na prawie idealnie sterowaæ temperatur± na niby zwyk³ym kotle kopciuchu. ¯e to nie te czasy gdzie trza by³o kombinowaæ pomiêdzy zd³awieniem a zagotowaniem.
I wiem ¿e to temat o tanim ogrzaniu dziupli wiêc jako alternatywa wspomniane jest poza ON czy LPG te¿ i o paliwach sta³ych spalanych nawet w starych kot³ach CO wziêtych ze z³omu i przerobionych na nadmuchowe.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 20:52   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
spoko mam opa³ po 3.50 z³ wiêc nie jest ¼le
To pisz wiêkszymi literami :x: :x:

unek
Wys³any: 2014-02-18, 20:59   
0
UP DOWN

³ysy73, nieee sorryyy to cena bez vat ^^

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 21:03   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
nieee sorryyy to cena bez vat
Ju¿ LEPIEJ ;)

unek
Wys³any: 2014-02-18, 21:05   
0
UP DOWN

³ysy73, nie wiem czy 10 tys starczy aby by³o z jajem i chocia¿ wentylowa³o . ale zale¿y co siê komu podoba ...

KK 
Wys³any: 2014-02-18, 21:47   
0
UP DOWN

To czyli od 10-20z³ za godzinê ogrzewania. Drogo, no ale w pseudo kabinie nie siedzi siê ci±gle to mo¿e jeszcze jako¶ da siê to znie¶æ.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-18, 21:51   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
nie wiem czy 10 tys starczy aby by³o z jajem i chocia¿ wentylowa³o . ale zale¿y co siê komu podoba .
Moja wypowied¼ tyczy³a siê tylko kosztów taniej jednostki grzewczej, a nie zestawu kabinowego z plenum w³±cznie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-18, 22:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
unek napisa³/a:
1 nie nadajê siê do plenum nawiewowego poniewa¿ jak mo¿esz regulowaæ temp z pieca ?? co niby mam dodaæ wiêcej wunnglaaa ?? czy szyber przyciszyæ ?? i nagle masz skoki temp w dziupli

³ysy73, ci juz wyt³umaczy³.
Szkoda ze tego nie rozumiesz, naprawde szkoda bo to dziala.

Dlaczego drewno?
Bo to uk³ad bez wody i ³atwiej drewno ... wyciszyc gdy dop³yw powietrza odetniesz skutecznie.

Masz stabiln± temperaturê, bo sterownik pilnuje zadanej temperatury kot³a.

Nie jest to precyzyjne jak w palniku gazowym czy olejowym, ale to normalnie dzia³a.

Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagañ, czyli 5-6 tys m3/h....

I tak za du¿o powiedzia³em, ale niech masz :tak: to najtañszy rodzaj ogrzewania i tyle.

Nie wierzysz to nie moja sprawa.
Ale gdyby¶ dopracowa³ nadmuch pieca i sterownik opanowa³ to sam by¶ siê ¶mia³ z w±tpliwosci które teraz masz.

unek napisa³/a:
nie wiem czy 10 tys starczy aby by³o z jajem i chocia¿ wentylowa³o .

A co to za resecik sie przytrafi³.
Na tamtym forum kolega ma mniej i profi lakieruje a i tu jest opisana wentylacja oparta na 6 ty m3/h... ?????

Ale róbta co chceta.
Ja jutro moge dostarczyæ zdjecia trzech takich systemów, gdzie przy wiekszych mrozach potrafi na wyj¶ciu z pieca opalic w³osy na rêce z odleg³osci pó³ metra.....

Ale skoro nadal twierdzisz ze to sie nie da... ze nie dziala,, mimo ¿e logika podpowiada ¿e to ma sens i warto w to wej¶æ.... zainwestuj kilkaset z³ w wentylator, sterownik i klapkê zamykajaca dop³yw powietrza... zmienisz zdanie.

KK 
Wys³any: 2014-02-18, 22:46   
0
UP DOWN

Z chêci± zobaczê te systemu, muszê zrobiæ jak±¶ rozs±dn± wentylacjê jak siê cieplej zrobi.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: