Autor |
Wiadomo¶æ |
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 22:50 Bardzo proszê o pomoc!!!
|
0
|
|
|
|
Witam!
Mam problem przy kryciu baz± b³otnika, przy drugiej i trzeciej warstwie w tym samym miejscu wywala mi ''kreche'' po prawej stronie przy za³amaniu b³otnika widoczn± na zdjêciu. Zaznaczam, ¿e nie ma w tym miejscu szpachli i próbowa³em ju¿ ponownie zdzieraæ do zera i na nowo kryæ podk³adem jak i baz± i dalej to samo. Malowa³em wcze¶niej te¿ zderzak tymi samymi materia³ami i by³o wszystko w porz±dku.
Bardzo proszê o pomoc jaka mo¿e byæ tego przyczyna bo ja ju¿ rozk³adam rêce, a muszê pilnie pomalowaæ b³otnik.
Z góry bardzo dziêkujê
CAM00285.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 83 raz(y) 357.56 KB |
|
|
|
|
|
Pono
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:04
|
0
|
|
|
|
przeszlifuj to miejsce 800 lub 1500 nie do fileru tylko aby ta kreska znikla i wypylaj nie lej za grubo nie wiadomo co tam jest dziwnego pzd, albo pokryj lakierem i zrob wyprawke |
|
|
|
|
maciekVTR
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:09
|
0
|
|
|
|
mo¿e jest tam pêkniêcie albo by³o spawane?
daj co¶ ¿eby oddzieliæ to od pod³o¿a.
jak zrywa³e¶ wszystko do zera to nie ma tam jakiej¶ rysy bo to tak wygl±da |
|
|
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:14
|
0
|
|
|
|
Szlifowa³em papierem 1000-1500 tak aby ona znik³a, po czym na nowo k³ad³em trzy cieniutkie warstwy bazy i przewa¿nie przy drugiej lub trzeciej kreska na nowo siê pojawia³a. Zaznaczam, ¿e dzisiaj usuwa³em j± ju¿ 4 raz i na nowo malowa³em i dalej to samo.
Powiedz mi co znaczy: ''...i zrob wyprawke...'', poniewa¿ nie jestem wprawionym lakiernikiem i nie bardzo to rozumiem.
Dziêki za pomoc |
|
|
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:22
|
0
|
|
|
|
Hej, dziêki za post.
Nie ma w tym miejscu pêkniêcia ani nic nie by³o spawane. B³otnik wcze¶niej by³ na oryginalnym lakierze. ''Rysê'' t± usuwa³em ju¿ kilka razy papierem 1000-1500 tak ¿e nie by³o jej i na nowo pyli³em baz± trzema cienkimi warstwami, przy czym przy drugiej lub trzeciej na nowo ona siê pojawia³a.
Przy drugim razie jak malowa³em, podobne rysy wysz³y mi w innych miejscach, ale usun±³em je papierem, przepyli³em baz± i wiêcej siê nie pojawi³y, natomiast ta pojawia mi siê po raz kolejny przy czwartym ju¿ malowaniu.
Zaznaczam, ¿e nawet na podk³adzie nie ma ¿adnych rys, dopiero wychodzi to na bazie.
Nie mam pojêcia jaka mo¿e byæ tego przyczyna, a rozk³adam ju¿ rêce.
Z góry dziêki za pomoc |
|
|
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:25 Bardzo proszê o pomoc!!!
|
0
|
|
|
|
Chcia³bym jeszcze dodaæ, ¿e przy drugim razie jak malowa³em, podobne rysy wysz³y mi w innych miejscach, ale usun±³em je papierem, przepyli³em baz± i wiêcej siê nie pojawi³y, natomiast ta pojawia mi siê po raz kolejny przy czwartym ju¿ malowaniu.
Zaznaczam, ¿e na podk³adzie nie ma ¿adnych rys, dopiero wychodzi to na bazie. |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:27
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
jak matowi³e¶ podk³ad?:) |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:30 Bardzo proszê o pomoc!!!
|
0
|
|
|
|
arkadiusz2363 napisa³/a: | jak matowi³e¶ podk³ad?:) |
Podk³ad przy pierwszych trzech malowaniach matowi³em papierem 1000 na mokro, a przy czwartym malowaniu papierem 500 na sucho. |
|
|
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-17, 23:57
|
0
|
|
|
|
Proszê o jakiej¶ podpowiedzi w czym mo¿e tkwiæ problem, ka¿da wskazówka jest dla mnie bardzo cenna. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-03-18, 06:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
rysa powsta³a w wyniku reakcji rozpuszczalnika z bazy z pod³o¿em. Przeci±³e¶ (bezbarwny) podczas przygotowywania elementu. Jedyne rady na takie rzeczy to albo prószenie miejsca przeciêtego albo izolacja podk³adem albo stosowanie bazy wodnej, a nie konwencjonalnej. |
|
|
oki21
|
Wys³any: 2014-03-18, 10:45
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | rysa powsta³a w wyniku reakcji rozpuszczalnika z bazy z pod³o¿em. Przeci±³e¶ (bezbarwny) podczas przygotowywania elementu. Jedyne rady na takie rzeczy to albo prószenie miejsca przeciêtego albo izolacja podk³adem albo stosowanie bazy wodnej, a nie konwencjonalnej. |
Hej,
widzê ¿e znalaz³e¶ rozwi±zanie na mój problem z którym ju¿ d³ugo nie mogê sobie poradziæ. Powiem szczerze, ¿e nie bardzo rozumiem to co mi napisa³e¶, jaka jest tego przyczyna i jak j± rozwi±zaæ poniewa¿ jestem amatorem w malowaniu i robiê to dla w³asnych potrzeb, a z problemem tym spotykam siê pierwszy raz.
Mam takie pytanie i pro¶bê, czy móg³by¶ podaæ mi do siebie jaki¶ numer kontaktowy w prywatnej wiadomo¶ci, zadzwoni³ bym na chwilkê i zada³ kilka pytañ? Bardzo by mi to pomog³o jakbym otrzyma³ od Ciebie jakie¶ wskazówki.
By³bym bardzo wdziêczny, bo dzi¶ muszê pomalowaæ ten b³otnik i nie wiem jak ten problem naprawiæ.
Pozdrawiam
Micha³ |
|
|
|