Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dav91 
Wys³any: 2014-04-24, 23:14   Pytanie, pierwsze lakierowanie, szlifowanie podk³adu
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
W koñcu doczeka³em siê momentu w którym co¶ polakierujê, w zwi±zku z tym mam parê pytañ czy podk³ad akrylowy szlifuje siê po ka¿dej warstwie czy tylko ostatni± ja ju¿ dobrze doschnie? Czy nak³adaj±c kolejne warstwy typu baza czy lakier akrylowy muszê siê zmie¶ciæ w jakim¶ czasie od po³o¿enia podk³adu (chodzi mi czy podk³ad musi byæ chemicznie aktywny), poniewa¿ nie chcia³ bym nak³adaæ lakieru akrylowego w ten sam dzieñ.

dav91 
Wys³any: 2014-04-25, 00:04   
0
UP DOWN

sorry ¿e piszê pod postem, na fimie zobaczy³em ¿e siê nie szlifuje podk³adu akrylowego miêdzy warstwami , a jak z czasem czy kolejne warstwy muszê nak³adaæ czy mo¿e pozostaæ w podk³adzie jaki¶ czas powiedzmy 1-2 dni

KK 
Wys³any: 2014-04-25, 12:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Dajesz podk³ad akrylowy. Jak masz du¿e nierówno¶ci(wzglêdnie), to musisz daæ z 3 warstwy, odstêp dajesz w zale¿no¶ci od grubi¶ci warstwy na³o¿onej. Np Dajesz pierwsz± cienk± to nie musisz czekaæ tydzieñ zanim po³o¿ysz drug±.
Tylko np 10min, nastêpna warstwa, analogicznie czas x2. Patrz te¿ na podk³ad, jak bêdzie matowy to nak³adasz drug± warstwê. Czyli jak odparuje czê¶æ rozcieñczalników.
Podk³ad szlifujesz jak wyschnie, czyli patrz w kartê techniczn±. Mo¿esz go wygrzaæ, albo poczekaæ na drugi dzieñ i szlifowaæ. Wstêpnie 600 na mokro, wykañczaj±co 800/1000.
Podk³adu mokro na mokro nie musisz szlifowaæ, nak³adasz i jak odparuj± rozcieñczalniki, k³adziesz warstwy nawierzchniowe.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-04-25, 13:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
KK napisa³/a:
Jak masz du¿e nierówno¶ci(wzglêdnie), to musisz daæ z 3 warstwy,

Jak masz du¿e nierówno¶ci to sie podk³adem ich nie zalewa.
Podk³ad jako miêki wype³niacz niestety ma du¿e tendencje do siadania i po czasie ka¿da nierówno¶æ bêdzie sie piêknie odznacza³a na lakierze.

Wiêc w takim przypadku idealnie pasuje szpachlówka natryskowa.
Ma³y skurcz (jak zwyk³y szpachel) i ³atwo¶æ obróbki... element ³atwo i ³adnie wyrobisz.
Szpachlówka zapobiega odcinaniu sie ³at szpachlu na elemencie i zabezpiecza lakier przed przebarwieniami...

KK 
Wys³any: 2014-04-25, 17:20   
0
UP DOWN

Nie chodzi³o mi o takie nierówno¶ci. Wiadomo, ¿e wszystko trzeba jak najlepiej blacharsko doprowadziæ do ³adu, na to szpachel i poprawne jego wyrobienie. Podk³ad najlepiej cienko. Najwiêcej nale¿y siê przy³o¿yæ do poprawnej naprwy blacharskiej, dopiero potem do wyrobienia szpachlu.
Czy to szpachel, czy podk³ad to i tak bêdzie siada³ jak ¼le zostanie przygotowana powierzchnia/blacha/stary lakier.

dav91 
Wys³any: 2014-04-25, 20:31   
0
UP DOWN

akurat to s± plastiki od skutera, mo¿liwe ¿e ¼le to wszystko napisa³em i dlatego mnie nie zrozumieli¶cie, chodzi oto czy plastiki w podk³adzie mog± le¿eæ jaki¶ czas? powiedzmy 48h lub nawet tydzieñ, oczywi¶cie przeszlifowane i dopiero pó¼niej baza?

KK 
Wys³any: 2014-04-25, 20:39   
+1
UP DOWN

W podk³adzie mog± le¿eæ ile chcesz. Nie wiem czy jest jaki¶ maksymalny okres. Przecie¿ i tak podk³ad szlifujesz, aby nadaæ przyczepno¶æ dla bazy. Podk³adujesz, schnie, przechowujesz, nadajesz przyczepno¶æ, baza, klar.

dav91 
Wys³any: 2014-04-25, 20:45   
0
UP DOWN

o to chodzi³o dziêki wielkie :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów