|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
hyundai
|
Wysłany: 2014-05-17, 14:44 Mieszalnia farb
|
+1
|
|
|
|
Witam wszystkich, mam problem a mianowicie. Zamierzam otworzyÌ dzia³alnoœÌ gospodarcz¹ - Mieszalnie farb i lakierów i pytanie czy ktoœ z Was oriêtuje siê jakie dane pomieszczenie musi spe³niaÌ i wgl jakie s¹ warunki otwarcia czegoœ takiego, gdzie siê udaÌ, czy ktoœ musi coœ zatwierdzac, kontrolowaÌ. Nie wiem nawet gdzie tego szukaÌ dlatego pytam Was. |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-05-17, 18:11
|
|
|
|
Generalnie otwarcie mieszalni nie wi¹¿e siê z jakimiœ dodatkowymi obostrzeniami. Ale ¿eby nikt siê doczepia³ to mo¿esz zleciÌ wykonanie dokumentu pod nazw¹ : klasyfikacja zagro¿enia wybuchem dla obiektu ( pomieszczenia ) mieszania farb . Taki dokument bêdzie zawiera³ charakterystykê po¿arowo-techniczn¹ obiektu, istniej¹c¹ wentylacjê, klasyfikacjê zagro¿enia wybuchem, wyposa¿enie obiektu w urz¹dzenia ppo¿ i wykaz czynnoœci zabronionych w pomieszczeniu mieszania farb.
Je¿eli natomiast planujesz wyodrêbniÌ czêœÌ lokalu na stanowisko do natrysków próbnych to bêdzie potrzebne podobne opracowanie uwzglêdniaj¹ce jednak dodatkowo koniecznoœÌ zastosowania odpowiednich urz¹dzeù wentylacyjnych, zamontowania wentylacji grawitacyjnej, wyposa¿enia obiektu w urz¹dzenia ppo¿ i odpowiedniego oznakowania pomieszczenia .
Bo wykonywanie natryskĂłw prĂłbnych powoduje, Âże pomieszczenie gdzie jest wykonywane to strefa druga zagroÂżenia wybuchem zaÂś strefa pierwsza zagroÂżenia wybuchem nastĂŞpuje podczas malowania w przestrzeni 0,5m od aparatu natryskowego.
JeÂżeli coÂś pomogÂłem to bardzo mi miÂło.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
hyundai
|
Wysłany: 2014-05-18, 11:02
|
+1
|
|
|
|
A komu kolego moge zleciÌ coœ takiego? gdzie sie z tym udac? Generalnie to sprawa bêdzie wygl¹daÌ tak ¿e ow¹ mieszalnie bêde dopiero budowa³, a dok³adniej do domu w którym mieszkam chce do³o¿yÌ pomieszczenie w ktorym w³aœnie owa dzia³alnoœÌ bêde prowadzi³, chcee to postawiÌ z p³yty wielowarstwowej , i zastanawiam siê jaka musi byÌ powierzchnia , czy wysokoœÌ danego pomieszczenia , czy z racji tego ze lakiery jak wiadomo nie s¹ przyjaze dla wêchu innych ludzi to musze mieÌ jakieœ specjalne wywietrzniki z filtrami czy coœ takiego ? |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|