Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Robertlodz09 2014-06-05, 22:27
Autor Wiadomość
SamSobieSzefem
Wysłany: 2014-06-05, 15:21   Antystatyczna
0
UP DOWN

Panowie mam pytanie
Czy zauwaÂżyliÂście jakieÂś negatywne skutki nie przecierania ÂściereczkÂą antystatycznÂą elementĂłw po bazie przed poÂłoÂżeniem klaru?

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-05, 15:35   
0
UP DOWN

Hmmmmm.....
Moze chodzi o wÂłoski ktore zostawia recznik frote na bazie.
Takie cos mozna zauwazyc jak sie nie przeciera szmatka antystatyczna.

SamSobieSzefem
Wysłany: 2014-06-05, 15:59   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Hmmmmm.....
Moze chodzi o wÂłoski ktore zostawia recznik frote na bazie.
Takie cos mozna zauwazyc jak sie nie przeciera szmatka antystatyczna.

kolega pracuje w komorze i powiedzia³ ¿ê u niech jest obowi¹zek przecierania ca³oœci po bazie œciereczk¹

ja na to do niego ale po co przecieÂż pyÂł nie siada i moÂżna to zalaĂŚ lakierem

on odparÂł Âże tak ma pracowaĂŚ albo wyleci nie ma tam samowolki
wiêc jeœli nie chodzi tu o odkurz przy gara¿owym lakierowaniu to sam siê zacz¹³em zastanawiaÌ
ja nie przecieraÂłem chÂłopaki przy zabytkach teÂż nie przecierali i teraz juÂż sam nie wiem
lac jak robisz?

zawsze przecierasz?

Âłysy73 
Wysłany: 2014-06-05, 18:41   
0
UP DOWN

SamSobieSzefem napisał/a:
sam siê zacz¹³em zastanawiaÌ
Przecieraj - tylko odczekaj aÂż wyschnie

SamSobieSzefem
Wysłany: 2014-06-05, 20:11   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
SamSobieSzefem napisał/a:
sam siê zacz¹³em zastanawiaÌ
Przecieraj - tylko odczekaj aÂż wyschnie

hehe to siĂŞ rozumie oczywiste a powiedz jedna kwestia

czasami na autach widaĂŚ schodzÂący lakier z bazy
czy nie jest to wÂłaÂśnie efekt zbyt dÂługiego czekania aÂż baza odeschnie i nakÂładania na suchÂą bazĂŞ klaru?

tego wlasnie siê obawiam. zacznê œcieraÌ wszystko a d³ugo zejdzie i potem k³¹dê klar
czy klar rozpuÂści bazĂŞ pod sobÂą i zareaguje z niÂą na tyle wÂłaÂściwie Âże zespolÂą siĂŞ ze sobÂą?

Âłysy73 
Wysłany: 2014-06-05, 20:48   
0
UP DOWN

Czym innym jest baza sucha (do przetarcia), a czym innym przesuszona (nieaktywna chemicznie).
Z pewnoœci¹ po odczekaniu kilkunastu/kilkudziêsiêciu minut po jej na³o¿eniu nie przesuszysz jej tak aby lakier bezbarwny siê z ni¹ nie po³¹czy³ (bez pieca).
Spokojna gÂłowa.

Lakier najczĂŞÂściej Âłuszczy siĂŞ z baz przesuszonych, lecz to nie jest jedyny moÂżliwy powĂłd.

natium
Wysłany: 2014-06-05, 21:16   
0
UP DOWN

œciereczka antystatyna ,niby ale ona taka nie jest ale to szczegó³. sluzy do wycierania,,usuwania" malych wtracen np. odkurzu stojacych pigmentów z bazy . ja bez sciereczki nie wyobrazam sobie malowania a juz cieniowania srebra :roll:

wa¿ne zeby po wyciagnieciu z woreczka roz³o¿yÌ ja i zgnieœÌ w œnie¿ke potem roz³o¿yc jak komu pasuje ;d cos jeszcze???

YAMAHER
Wysłany: 2014-06-05, 21:43   
0
UP DOWN

ÂŁysy --> Jak dla mnie nie z powodu przesuszenia tylko z powodu nawalenia za duzo na raz i za zrobienie zbyt malych przerw miedzy warstwami co powoduje zamkniecia rozpucha czekaja z pare min i klar na szybkosci wszystko. A nikt w polsce nie czeka kilku godzin zeby przesuszyc baze :) Nie :D ? a duzo lakierĂłw schodzi i duzo lakeirnikĂłw robi mega szybko wszystko.

Ja lakieruje baza tyle ile trzeba i po jakisc 25 Minod malowanka przecieram szmatkÂą a pozniej bezb :) czasem taki odkurz jest ze az slychac jak by sie papierem sciernym robilo hahhaa:D taki pyÂł. :) Warto jest tego uzywac :)

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-05, 21:45   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
czasem taki odkurz jest ze az slychac jak by sie papierem sciernym robilo

A to daÂłes du py bo to sie baza postawiÂła a to wada lakiernicza.

YAMAHER
Wysłany: 2014-06-05, 21:59   
0
UP DOWN

LakierowaÂłem rant bÂłotnika a w jakism jednym miejscu nagorze troszke bylo sÂłychac ze tak szoruje. Leciutko przecieralem ale od razu odszkoczylo:)

To mowisz ze w tym przypadku lipa ;D ?

KK 
Wysłany: 2014-06-05, 23:25   
0
UP DOWN

Kurde caÂły czas, caÂły zastanawiam siĂŞ jak Panowie od zabytkĂłw mogÂą nie uÂżywaĂŚ Âściereczki antystatycznej. Nie wiem...
Dyskusja sobie pogalopowaÂła, a tylko ja zauwaÂżam takie niuanse.

kalbi 
Wysłany: 2014-06-06, 08:48   
0
UP DOWN

reasumujÂąc Âściereczka antystatyczna jest niezbĂŞdna do usuniĂŞcia odkurzu i nie waÂżne czy to kabina, czy garaÂż bo tu i tu odkurz jest tylko, Âże w kabinie bardzo maÂło ale jednak.

SamSobieSzefem
Wysłany: 2014-06-06, 13:21   
0
UP DOWN

reasumujÂąc:
ÂściereczkÂą antystatycznÂą naleÂży przeicieraĂŚ zawsze kaÂżdy element przed wylaniem klaru poniewaÂż moÂże to uchroniĂŚ przed cieniami na sreberku czy teÂż zÂłotym oraz poaga zniwelowaĂŚ Âźle wylanÂą postawionÂą bazĂŞ.

nauczone zapisane zapamiĂŞtane :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-06, 14:30   
0
UP DOWN

Nie do koĂąca dobrze to zrozumiaÂłes.
Scierka nie likwiduje postawionej bazy.
Nie chroni przed cieniami.
Przecieramy nie tylko przed wylaniem klaru, lecz przed kazda nastepna warstwa bazy...

.... a jeszcze przecieramy i odmuchujemy przed aplikacja bazy....
no to teraz chyba bedzie wszystko.

.... aaaa...
przed przecieraniem przed aplikacja bazy trzeba element odtÂłusciĂŚ czy tam umyc czy wypraĂŚ ;)

Âłysy73 
Wysłany: 2014-06-06, 19:18   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
Jak dla mnie nie z powodu przesuszenia tylko z powodu nawalenia za duzo na raz i za zrobienie zbyt malych przerw miedzy warstwami co powoduje zamkniecia rozpucha czekaja z pare min i klar na szybkosci wszystko. A nikt w polsce nie czeka kilku godzin zeby przesuszyc baze :) Nie :D ? a duzo lakierĂłw schodzi i duzo lakeirnikĂłw robi mega szybko wszystko.
Jak mĂłwiÂłem jest wiele powodĂłw. Wiele powodĂłw jakie ja znam i nie wiem ile jeszcze ktĂłrych nie znam.
ZdziwiÂłbyÂś siĂŞ ilu ludziom udaÂło siĂŞ bazy przesuszyĂŚ.
Zdziwi³byœ siê wiêc i tym ¿e nie ka¿dy lakier bezbarwny ma odpowiedni¹ przyczepnoœÌ do bazy ka¿dej marki - tutaj chyba najwiêcej by³o baboli na marce RM w której zamiany klarów i baz czêstowato koùczy³y siê takowymi babolami.
Wspomnia³eœ te¿ o gruboœci warstw wiêc przypominam sobie wpis z dawien dawna bodaj¿e Pana Rafa³a Mani o wychodz¹cym na wierzch bodaj¿e wosku - niby dziwne ale sam niewiedz¹c co siê dzieje widzia³em kiedyœ u siebie na czarnym solidzie b³yszcz¹ce placki (nie czepiaÌ siê szczegó³ów bo mogê czegoœ dok³adnie nie pamiêtaÌ - ew. poprawiÌ)

blala bla bla.... moÂżna pisaĂŚ i pisaĂŚ o nieudanych wyskokach.

SamSobieSzefem
Wysłany: 2014-06-06, 21:50   
0
UP DOWN

i niech ktoÂś mi powie Âże na forum nie uczymy siĂŞ
Yama I lac trzymajÂą poziom forum
ja jeszcze trochĂŞ zaniÂżam ale spokojnie hehe

KK 
Wysłany: 2014-06-07, 00:27   
0
UP DOWN

^^ :spi:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu