Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
GrekuPL
Wys³any: 2014-08-19, 22:10   pierwsze malowanko i lakier ?zjecha³?
0
UP DOWN

Niestety by³a szkoda, trzeba by³o polepiæ zderzak i pomalowaæ...
Lepienie i szpachlowanie posz³o do¶æ dobrze, owszem nie by³o ³atwo ale nikt nie obiecywa³ ;)
Przyszed³ czas na malowanie.
Chemie zakupi³em w sklepie z lakierami,
podk³ad do plastiku debeer (jedna buteleczka), podk³ad wype³niaj±cy "¶rednio wype³niaj±cy" (5:1 puszka du¿a i puszka ma³a), do tego baza (ford, panther black, wzi±³em wiêcej i dobrze. 0,6L bazy i litra rozpuszczalnika, 1:1), do tego klar (klar 1L i 0,5L utwardzacza ¶rednio szybkiego). W sumie trochê hajsu wyda³em, kupi³em trzy g±bki, gradacje 120,150 i 220 i jakie¶ tam pojemniczki z miarkami do rozrabiania tych specyfików.
Sprzêt do malowania to kompresor 100L dwu t³okowy, do tego pistolet aurita 1.4 dysza jaki¶ srebrny z niebieskimi pokrêt³ami i nakrêtkami.
No to wróæmy do wykonanych prac...
Szpachel wyg³adzony, 99% ubytków wype³nionych, g³upota moja, bo nie mia³em akurat podk³adu w ten dzieñ pod rêk± i sprayem akrylowym czarnym machn±³em po zderzaku w celu przetarcia i sprawdzenia czy s± ubytki. Po tym przeszlifowa³em ca³o¶æ, wydmucha³em kompresorem i przemy³em rozpuszczalnikiem. Nastêpnego dnia przemy³em rozpuszczalnikiem, wla³em podk³ad do plastiku (jeden sk³adnik), rozpyli³em na zderzak. Za godzinkê na 100% by³o suuuchutkie, rozrobi³em podk³ad wype³niaj±cy - 5:1 i wypsika³em zderzak w ka¿dym miejscu, po wyschniêciu g±bka 220gr przeszlifowa³em do równego-po na³o¿eniu by³ chropowaty, jak by taka delikatna tarka. Po wyszlifowaniu do równego wydmucha³em, wymy³em rozpuszczalnikiem i wzi±³em siê za lakier. Lakier rozrobi³em 1:1 baza-rozpuszczalnik, wla³em do pistoletu, pokrêci³em pokrêt³ami co by nie narobiæ zacieków itp. no i ogieñ. Lakierowanko, wszystko super a¿ tu nagle patrzê a tu takie co¶:

po przetarciu papierem z rozpuszczalnikiem niestety schodzi wraz z podk³adem :sciana:
nie bardzo rozumiem co ¼le zrobi³em? Mo¿e jakie¶ podpowiedzi uzyskam od kogo¶ z wiêkszym do¶wiadczeniem...
Przy okazji, mo¿e kto¶ opisaæ które pokrêt³o za co dok³adnie odpowiada w pistolecie do malowania, niby ustawiam co¶ ale mo¿e jednak nie do koñca prawid³owo
Dolne pokrêt³o przy koñcówce pod kompresor to rozumiem ilo¶æ powietrza wlatuj±cego do pistoletu
od boku pistoletu decyduje o ilo¶ci farby wlatuj±cej czy co ?
a od ty³u pistoletu o ruchu d¼wigni zaci±gniêcia pistoletu ?
Wiem, ¿e moje pytania mo¿e s± ¶mieszne ale chêtnie bym siê czego¶ dowiedzia³ :)

Pozdrawiam i dziêkujê z góry za odpowiedzi.

matheo_86
Wys³any: 2014-08-20, 06:57   
0
UP DOWN

jak na moje oko która¶ warstwa nie dosch³a odpowiednio, albo zaaplikowa³e¶ zbyt grube warstwy, albo za s³abo odizolowane za cienka warstwa podk³adu

matheo_86
Wys³any: 2014-08-20, 07:01   
0
UP DOWN

a co do pistoletu to tak jak mówisz na dole przy z³±czce ilo¶æ powietrza , z boku pistoletu kszta³t strumienia od ko³a do owalnego a z ty³u pistoletu ilo¶æ materia³u regulujesz skok iglicy i bardziej cofniêta tym bardziej otwiera dysze ;)

qbatzr
Wys³any: 2014-08-20, 14:08   
0
UP DOWN

Mi siê co¶ takiego zrobi³o jak pomalowa³em jednego dnia i by³o sporo kurzyków, na 2gi dzieñ zmatowi³em i chcia³em poprawiæ to w miejscach gdzie siê przetar³o do podk³adu to na ³±czeniach siê w³a¶nie tak zrobi³o :P a znajomy z mieszalni powiedzia³ ¿e je¶li chce siê robiæ takie myki to trzeba odczekaæ przynajmniej 3 dni ;)

GrekuPL
Wys³any: 2014-08-20, 14:54   
0
UP DOWN

w sklepie gdzie kupowa³em chemiê dosta³em opr, ¿e rozpuszczalnikiem zmywa³em przed malowaniem :) i to da³o taki niew³a¶ciwy efekt podobno... 2-3 warstwy podk³adu, rozszlifowaæ na równiutko podk³ad i dopiero baza :)
kto¶ ma jakie¶ jeszcze pomys³y, podpowiedzi ¿eby nie pope³niæ drugi raz b³êdu ? :)

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-20, 23:59   
0
UP DOWN

Jaki u¿ywa³e¶ rozpuszczalnik do przemywania? Czasem nie nitro? Ogólnie akrylowych podk³adów nie powiniene¶ przecieraæ nitro, epoksydowych ksylenem.... Generalnie je¶li jaki¶ zwi±zek organiczny jest rozpuszczalnikiem w gotowej zawiesinie (nitro w lakierze akrylowym) to u¿ycie tego zwi±zku pó¼niej najpewniej zmiêkczy ten lakier. Ja wychodzê z takiego za³o¿enia...

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-21, 00:07   
0
UP DOWN

btw ogólnie wygl±da mi to na unoszenie siê pow³ok, wnioskuje na podstawie:
http://www.novol.pl/att/1/AKADEMIA_NOVOL.pdf
Strona 9. Polecam ca³y pdf

Nyguss 
Wys³any: 2014-08-21, 08:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
A mi to wygl±da na szprejowanie przed Twoim malowaniem. Jak kto¶ wcze¶niej zderzak robi³ szprajem jakim¶ tanim, zaprawki to tak w³a¶nie wstaje, pisa³e¶ te¿, ¿e robi³e¶ co¶ sprayem? Pozby³e¶ siê go ca³kiem? Raz tak mia³em w masce z laminatu i okaza³o siê, ¿e klej który by³ ³±czony w kilku miejscach reaguje z rozpuchem. ca³o¶æ do laminatu, poklei³em ¿ywic± i dopiero jechana. Tutaj na moje oko najlepiej drzeæ do plastiku i dopiero malowaæ. Jako¶ nie dawno by³ temat plastików i zderzaków... Malowane wielokrotnie, nie wiadomo czym, nie wiadomo jak i takie efekty. Aaaaa tani spray zmiêknie Ci nawet pod szpachl±!

GrekuPL
Wys³any: 2014-08-21, 10:51   
0
UP DOWN

rozpuszczalnika tego co dosta³em do rozrobienia z baz±...
tak, to jest taki efekt jak w pdf-ie, teraz o wiele mocniej zjecha³em lakier na zderzaku, przewa¿nie do samego plastiku-bieli. na to posz³y 3 warstwy podk³adu, za 2-3h wezmê siê za szlifowanie tego, wyrównam wszystko i wieczorem bazê na³o¿ê i siê oka¿e czy to dobrze zrobi³em ;)

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-21, 23:44   
0
UP DOWN

GrekuPL napisa³/a:
Po wyszlifowaniu do równego wydmucha³em, wymy³em rozpuszczalnikiem i wzi±³em siê za lakier.

Tu by³ b³±d moim zdaniem je¶li tym rozpuszczalnikiem by³o to co dali do rozcieñczania bazy (nitro pewnie) to zmiêkczy³o Ci podk³ad.

Ja do odt³uszczania u¿ywam benzyny ekstrakcyjnej, ale dopiero co zaczynam zabawê w lakierowanie wiêc nie gwarantuje, ¿e dobrze. Tak mi doradzili w sklepie i jak na razie jest OK. Nitrem przecieram go³± blachê jedynie, lub rozcieñczam akrylowe podk³ady. Ksylenu u¿ywam do rozpuszczania epoksydów.

Tylko powtarzam, jestem ¶wie¿y w temacie :)

aaa i jeszcze jedno, jak k³ad³em podk³ad (3 warstwy po 10 i 15 minutach) to po tym czasie by³y one suche w dotyku i przeciera³em je ¶ciereczk± antystatyczn± kupion± za jakie¶ 3z³ - polecam :)
odt³uszcza³em benzyn± dopiero na drugi dzieñ po zmatowieniu papierem ¶ciernym, bezpo¶rednio przed nak³adaniem innego materia³u.

Ruffy
Wys³any: 2014-08-23, 01:11   
0
UP DOWN

Cytat:
Ja do odt³uszczania u¿ywam benzyny ekstrakcyjnej, ale dopiero co zaczynam zabawê w lakierowanie wiêc nie gwarantuje, ¿e dobrze. Tak mi doradzili w sklepie i jak na razie jest OK. Nitrem przecieram go³± blachê jedynie, lub rozcieñczam akrylowe podk³ady. Ksylenu u¿ywam do rozpuszczania epoksydów.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: o zgrozo, nawet taki "imbecylowy nowicjusz" jak ja wie o tym ¿e:
- do odt³uszczania u¿ywa siê zmywacza silikonowego tylko i wy³±cznie
- nitro s³u¿y tylko do mycia pistoletu tylko i wy³±cznie
- do podk³adów akrylowych s± rozcieñczalniki akrylowe, do bazy s± bazowe, a do epoksydu te¿ jest epoksydowy, w ka¿dym b±d¼ razie nie nitro!
- zmieñ sklep bo Ci bzdur nagadali :shock: ich wiedza jest podobna do magików odemnie z miasta "panieee a po co epoksyd pod szpachle jak nie bêdzie siê trzymaæ? bo szpachla jest higroskopijna i wci±ga wodê przecie¿? ale sk±d ma j± wci±gaæ, z powietrza?" taka ciekawa wymiana zdañ :roll:

wujekbaniu 
Wys³any: 2014-08-23, 09:44   
0
UP DOWN

Chcia³em do bazy co¶ innego ni¿ nitro.... us³ysza³em, ¿e to to samo co nitro tylko cena inna (2x) wiêc kupi³em nitro. Chcia³em zmywacz do sylikonu ale... (patrz wy¿ej).

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-08-23, 09:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Ruffy napisa³/a:
nawet taki "imbecylowy nowicjusz" jak ja wie o tym ¿e:
- do odt³uszczania u¿ywa siê zmywacza silikonowego tylko i wy³±cznie
- nitro s³u¿y tylko do mycia pistoletu tylko i wy³±cznie
- do podk³adów akrylowych s± rozcieñczalniki akrylowe, do bazy s± bazowe, a do epoksydu te¿ jest epoksydowy, w ka¿dym b±d¼ razie nie nitro!

I wszystko w tym temacie :spoko:

Zalecam zawsze stosowaæ materia³y danego producenta czyli je¶li mamy podk³ad np. Novola to rozcieñczamy go rozcieñczalnikiem ... Novola :tak:

Co do materia³ów i ich zakupu to jak mówi stare porzekad³o:
- "dla chc±cego to nic trudnego" ...

Ruffy
Wys³any: 2014-08-23, 10:33   
0
UP DOWN

wujekbaniu napisa³/a:
Chcia³em do bazy co¶ innego ni¿ nitro.... us³ysza³em, ¿e to to samo co nitro tylko cena inna (2x) wiêc kupi³em nitro. Chcia³em zmywacz do sylikonu ale... (patrz wy¿ej).

chcesz zrobiæ co¶ na odpi..erdol to rób jak Ci mówi± w mieszalni, lakierowanie to nie jest tania sprawa je¶li to ma byæ zrobione dobrze... wszêdzie piszesz ¿e kto¶ Ci powiedzia³ - zmieñ ¼ród³o wiedzy bo wprowadzaj± ciê w b³±d, a je¶li tego nie ma tutaj na forum to zostaj± Ci jeszcze karty techniczne

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-08-23, 16:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Ruffy napisa³/a:
to zostaj± Ci jeszcze karty techniczne

Karty techniczne trzeba umieæ czytaæ.
A to na poczatku nie jest takie oczywiste.

Ruffy
Wys³any: 2014-08-23, 18:21   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Ruffy napisa³/a:
to zostaj± Ci jeszcze karty techniczne

Karty techniczne trzeba umieæ czytaæ.
A to na poczatku nie jest takie oczywiste.

w sumie faktycznie, sam by³em tego przyk³adem ^^

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: