Autor |
Wiadomość |
 |
xdeman
|
Wysłany: 2014-10-21, 21:02 DuPont VS RM. Co wybrać ?
|
0
|
|
|
|
Witam . Panowie mam dylemat w kwestii wyboru systemu mieszalniczego . Co wy polecacie ? Które bazy lepiej kryją ? Jak z pasowalnością ? Który system jest łatwiejszy do korygowania ? Ze strony którego producenta można oczekiwać lepszego "assistance" w razie problemów ?
Jestem zainteresowany tylko i wyłącznie tymi dwoma systemami Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-10-21, 21:08
|
0
|
|
|

|
No to lepiej trafić nie mogłeś
Sekta kontra problemy i niepewność. Trudny wybór |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-10-22, 13:23
|
0
|
|
|
|
MOGĘ SIE WYPOWIEDZIEĆ NA TEMAT R-M . PASOWALNOŚĆ BARDZO DOBRA NIEMCY WCHODZĄ NA KRECHĘ . jEŚLI COŚ NIE PASUJĘ TO BIERZESZ 20 FISZEK DO PRZODU LUB DO TYŁU ZAWSZE COŚ WYBIERZESZ . JESZCZE DOBRZE BY WYRWAĆ OD CSV COLORMASTER 1.2.3 TO NAPEWNO COŚ PODPASUJESZ. OBECNIE WSTAWIAJĄ TYLKO 3 I 4 COLORMASTER. POZA TYM DUŻE I WYRAŹNE FISZKI SĄ. CO DO DP NIE WYPOWIADAM SIE ALE MOGĘ TYLKO NAPOMNIEĆ ZE MAM SPIEC HECKERA A TO TA SAMA GRUPA I TEN SAM COLORBOX. PASOWALNOŚĆ OK ALE MOIM ZDANIEM MA JEDNĄ DUŻĄ WADĘ - MAŁE FISZKI KTÓRE CZĘSTO SIE ZWIJAJĄ A POTEM PRZY PRZYKŁADANIU DO ELEMENTU ŁAMIĄ SIĘ PRZY TAK MAŁEJ FISZCE CIĘŻKO ZOBACZYĆ W JAKIM KIERUNKU FISZKA IDZIE POD KĄTEM . |
|
|
|
 |
trzeźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-22, 13:38
|
0
|
|
|

|
Bierz R-M. Mój klient ma DuPonta i parę razy porównywalismy kolory. R-M wypadł zdecydowanie lepiej. Poza tym, w ChinaDuPont coraz bardziej rozjeżdżają sie receptury.
Pogrzeb na niemieckich aukcjach i kup kolorbox, dokup sobie rame, rozejrzyj się za pigmentami i produkuj kolory w cenie segmentu średniego. Omijaj CSV jeżeli możesz. Różnica między CSV a moim źródłem zaopatrzenia sięga nawet 600zł brutto na jednym dużym pigmencie. W skali miesiąca mam wypłate dla jednego pracownika gratis, tylko na tym, że nie musze kupować w CSV. Ewentualnie, zamiast DP możesz zainteresowac się Genrockiem. jest tańszy i na pewno stabilniejszy od DP. |
_________________ Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć Dieslem... |
|
|
|
 |
xdeman
|
Wysłany: 2014-10-23, 07:15
|
0
|
|
|
|
Dziękuję bardzo za treściwe odpowiedzi Panowie . Wybór już raczej jest prosty stawiam R-Ma. Nie chcę od początku kombinować , wstawię cała szafę z nowym kolorboxem i zacznę kombinować jak nauczę się pracować na nim . Mam jeszcze pytanie , jak macie rozwiązane oświetlanie przy wadze ? Dobieranie do świetlówek to porażka (ostatni czas tak pracowałem) . Myślałem o halogenie LED, a może jest jeszcze jakieś inne tanie źródło światła ? Ostatnimi czasy przy doborze perły wspomagałem się latarka |
|
|
|
 |
trzeźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-10-23, 08:51
|
-1
|
|
|

|
najlepsze źródło światła, to słońce. Żadne sztuczne oświetlenie nie ma takiej długości fali , jak światło słoneczne. Już lepsza zwykła 100W żarówka niż Led! |
_________________ Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć Dieslem... |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-10-23, 12:14
|
0
|
|
|
|
LAMPA ŚWIATŁA DZIENNEGO Z 3M. WIEM ZE KOSZTUJE ALE JA BEZ NIEJ TERAZ PRACY SOBIE NIE WYOBRAŻAM . TERAZ JESZCZE W TYM OKRESIE JESIENNO ZIMOWYM GDZIE SZAROŚĆ DNIA TO CODZIENNOŚĆ PRZYDAJE SIE . |
|
|
|
 |
xdeman
|
Wysłany: 2014-10-23, 19:32
|
0
|
|
|
|
Barkley spoko , ale poki co nie mam wolnych 2 tysi ... :( Muszę zrobić jakieś sensowne oświetlenie bo póki co będzie raczej szaro i ponuro , poza tym mój lokal jest w zacienionym miejscu i światła słonecznego tu jak na lekarstwo . |
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2016-08-25, 08:10
|
0
|
|
|
|
baza RM ostatnio pogorszyła się w kryciu, ktoś coś wie na ten temat? i jeszcze sprawa z pokazywanie się obrzeży na bazie od podkładu( sam nie wiem bo wcześniej tego nie było) |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2016-08-25, 08:51
|
0
|
|
|

|
A rozcieńczalnik masz firmowy czy no name? Obrzeża to składowa ilości rozcieńczalnika w bazie i jego jakości, grubości nakładanej bazy czyli słabiej kryjąca bardziej na to wpływa i jakości użytego podkładu. Nawet powszechnie uchodzące za dobre podkłady nie radzą sobie z wnikaniem w nie rozcieńczalnika w cienkiej warstwie (na rozszlifowaniu). Dlatego ja bym szukał problemu w podkładzie i rozcieńczalniku a nie w bazie |
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2016-08-25, 13:15
|
0
|
|
|
|
rozcieńczalnik oryginalny, podkład roberlo, tylko to że ma też funkcję mokro na mokro
a krycie pogorszyło się w rm ?czy mój sprzedawca używa zamienników żywicy itp |
|
|
|