Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jaroo
Wys³any: 2015-01-19, 14:31   malowanie dwoma kolorami
0
UP DOWN

witam wszystkich forumowiczów profesjonalistów i amatorów ja równie¿ jestem amatorem aczkolwiek ju¿ od dwóch lat mam styczno¶æ z pistoletem do tej pory malowa³em elementy na jeden kolor standard podk³ad baza i bezbarwny lub jednowarstwowy akryl nie dawno naby³em motor który jest do poprawek mianowicie bak jest porysowany rysy nie problem problem jest taki ze chcia³bym zrobiæ go w dwóch kolorach i tu problem chodzi mi o takie co¶ jak na za³±czniku: .... mam taki sam zbiornik paliwa w tej chwili jest ca³y czarny chce aby po³±czyæ czerñ z ko¶ci± s³oniow± na bokach w kszta³cie takim jak na zdjêciu jak to ³adnie po³±czyæ? w ori malunkach jest wyczuwalna ta¶ma w innym kolorze zreszt± widaæ ja tez na zdjêciu jak siê wpatrzyæ pod bezbarwnym hmm sk±d taki pasek maskuj±cy zdobyæ i jak go u³o¿yæ w takim kszta³cie:(? i jak± by¶cie kolejno¶æ prac zastosowali?

M4096009_3.jpg
Plik ¶ci±gniêto 155 raz(y) 129.51 KB

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-20, 07:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
w mojej galerii( na koñcu strony ) masz mniej wiêcej pokazane jak to zrobiæ http://lakierowanko.info/...er=asc&start=50

Chino 
Wys³any: 2015-01-20, 07:51   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
mariusz80, - rozbawi³o mnie "prawie 1,5 dnia roboty" z bakiem Intrudera :) Dokladnie to samo przechodzi³em z moim bakiem od intrudera :)
Elastyczna, cieniutka ta¶ma 3M i gniemy :) Robota fajna ale trzeba cierpliwosci i odrobine æwiczeñ.
U mnie te¿ wszystko od ta¶my i cieniowane aerografem

Ale na dobr±sprawê przy takim jajku na baku jak jaroo wrzuci³ to mo¿na maskowaæ na wiele sposobow. Trzeba pamietaæ te¿ o tym ¿eby z obu stron by³o w 100% powtarzalne a nie przesuniête czy zmieniajace kszta³t :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-20, 08:07   
0
UP DOWN

no niestety tyle mi siê zesz³o (wraz z podk³adowaniem ), niby takie ma³e nic a po¿era czas. Chino, u Ciebie jeszcze wiêcej roboty przy tych p³omieniach :) kto¶ kto tym siê zajmuje codziennie to pewnie zrobi³by to du¿o szybciej

jaroo
Wys³any: 2015-01-20, 11:24   
0
UP DOWN

mariusz80 z tego co tam widzê u ciebie to u mnie pasowa³o by zrobiæ to tak podk³ad pó¼niej ca³y bak na czarno wykleiæ jajka poza jajkami zakleiæ resztê czarnego i malowaæ jajka na jasny pytanie czym ty takie rzeczy robisz? akrylem czekasz a¿ wyschnie do nastêpnego dnia i pó¼niej jajka i wszystko przykryæ klarem? czy baza przy pylic bezbarwnym poczekaæ a¿ wyschnie?.... Chino jak± konkretnie ta¶mê z 3m polecasz bo jest ich du¿o rodzajów ¿eby ³adnie wykleiæ to jajco szczególnie ma³y ³uk no i pozostaje pó¼niej kwestia ³±czenia tych kolorów robiæ tam jaki¶ pasek tzn malowaæ czy np s± jakie¶ gotowe paski które siê nalepia i przykrywa lakierem?? hmm

jaroo
Wys³any: 2015-01-20, 11:27   
0
UP DOWN

aha co do samego jajka to mam go z wymiarowanego i zeskanowanego z motoru teraz mam szablon na grubszym papierze jajo jest wyciête na ploterze tak ze kszta³t ma idealny

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-20, 11:33   
0
UP DOWN

wszystko robione bazami, rzucasz kolor, czekasz a¿ podeschnie, oklejasz i lecisz z nastêpnym kolorem. Ja bym zacz±³ od tego cienkiego paska, czyli je¿eli dobrze widzê to najpierw pomarañcz na bak, pó¼niej ta¶ma w zale¿no¶ci jak szeroki jest pasek 3, 5mm, pó¼niej dajesz nastêpne kolory.

jaroo
Wys³any: 2015-01-20, 20:22   
0
UP DOWN

A gdyby nie robic paska to jak by to odciecie wygladalo hmm robiles tak bezz paska?

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-20, 20:32   
0
UP DOWN

Czy z tym ma³ym paskiem czy bez to i tak zawsze ma³a fazka przy ³±czeniu kolorów bêdzie. ¯eby tego siê pozbyæ to najlepiej po pierwszym polakierowaniu klarem, wysuszyæ, wyszlifowaæ na g³adko i jeszcze raz bezbarwny

Chino 
Wys³any: 2015-01-20, 20:43   
0
UP DOWN
LPLCC

jaroo napisa³/a:
Chino jak± konkretnie ta¶mê z 3m polecasz bo jest ich du¿o rodzajów

Ja u¿ywam konkretnie tej:
http://www.airbrushlab.pl...3m-3mm-471.html

Trzeba dobrze opoanowac. Jestg elastyczna, robi±c ³uk trzeba j± mocno naci±gac, wtedy chêtnie zakrêca :)

Jaki¶ paseczek na ³±czeniu kolorów trzeba zrobiæ. Albo w kolorze albo pêdzelkiem polecieæ. Bêdzie du¿o ³adniej i du¿o bardziej klasycznie.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wys³any: 2015-01-20, 22:06   
0
UP DOWN

Ok wielkie dzieki mam jeszcze tylko jedno pytanie po nalozeniu jednej bazy ile mniej wiecej czekac zeby kleic tasme boje sie czy poprostu poxniej baza nie zejdzie z tasma hmmm

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-20, 22:12   
0
UP DOWN

Jak bêdzie ju¿ matowa, mo¿esz sobie jednocze¶nie co¶ innego polakierowaæ i przed oklejaniem na zbiorniku wypróbuj najpierw na tym elemencie czy ju¿ jest sucha.

Chino 
Wys³any: 2015-01-21, 08:33   
0
UP DOWN
LPLCC

Ta 3m nie jest straszna dla lakieru ale lepiej zeby to by³o podeschniete a jeszcze lepiej zeby¶ odcinki robil ¿ywic±. Zawsze jak wpuszczamy inny kolor, doklejamy czy cos to kladziemy ¿ywice SG100 na odcinke

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wys³any: 2015-01-21, 16:57   
0
UP DOWN

Mozesz troche dokladniej opisac proces z ta zywica? Na wiekszosc baku chce czysty czarny myslalem o palecie audi ly9b a na jajo jakas kosc sloniowa pasek chyba jaki popiel nie szeroki najlepiej 3 max 4 mm mariusz80 doradzil zeby na podklad pierwsze robic pasek hmmm czyli rozumiem ze musze wykleic dwa razy ksztalt jajca hmm

Chino 
Wys³any: 2015-01-21, 17:05   
0
UP DOWN
LPLCC

A ¿ywicy to u¿ywa sie ¿eby móc np kleiæ ta¶me na lakierze bez obawy ze uszkodzi lakier bazowy. Albo po to ¿eby pó¼niej na zywice mozna bylo tryskaæ dalej bez obawy, ze baza ju¿ przeschla i za pó¼no na dalsze malowanie np bezbarwnym.
WIesz co, jest ogrom mo¿liwo¶ci i kolejno¶ci (a czarny to HOK BC25 polecam :P Najczarniejszy solid na rynku :P ). Mo¿esz np polecieæ calosæ na czarno, nastepnie wykleiæ pasek - trusnaætym popielem czy np lekk± pomarañcz±, z³otem, Po wewnetrznej od paska (tlyko pasek okleic trzeba cienk± tasiemka jeszcze raz ale to juz raczej nie problem) oklejasz jajko i tryskasz bialym, s³oniowym :)
Wszystko rozklejasz, tryskasz klarem. Wtedy pewnie przyda sie wyciaæ papierkiem na równo zeby nie by³o progów i jeszcze raz klarem :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

jaroo
Wys³any: 2015-01-21, 17:43   
0
UP DOWN

O widzisz to po nalozeniu czarnego mowisz mozna calosc prysnac ta zywica zywica wyschnie i kleic paski a przynajmniej pewnosc ze bazA nie przeschnie a po wszyskim klar idzie odrazu na ta zywice tzn chodzi mi o to czy trzeba ja matowic jakos czy nie :p

jaroo
Wys³any: 2015-01-21, 17:55   
0
UP DOWN

I jaka dokladnie nazwa tej zywicy hmmm czy pytac po prostu o zywice sg 100

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-21, 18:07   
0
UP DOWN

jaroo napisa³/a:
czyli rozumiem ze musze wykleic dwa razy ksztalt jajca hmm
jak zaczniesz od paska to wtedy jajko wyklejasz tylko raz, czyli po podk³adzie k³adziesz pomarañcz wyklejsz pasek np 4mm pó¼niej ko¶æ s³oniowa, oklejsz pasek i jajko ta¶m±, nastêpnie na resztê k³adziesz czerñ. Ja ¿ywicy nie stosowa³em nigdy, wystarczy odczekaæ, a¿ baza dobrze podeschnie.

jaroo
Wys³any: 2015-01-21, 23:13   
0
UP DOWN

Oki w sumie racja najprosciej tak na podklad kolor paska obklejam w kolo tasma szablon jaja maluje srodek pod tasma automatycznie zostaje kolor paska pozniej zaklejam jaja i reszte na czarno i klar a powiedz baze przykrywasz baz± bezposrednio juz bez zadnych szlifowan?

sev-car
Wys³any: 2015-01-21, 23:30   
0
UP DOWN

Na baze po odparowaniu dajesz klar bez ¿adnego szlifowania

jaroo
Wys³any: 2015-01-22, 07:36   
0
UP DOWN

To to wiiem mi chodzi o nakladanie bazy bezposrednio na baze o zmiane kolorow

mariusz80 
Wys³any: 2015-01-22, 07:58   
0
UP DOWN

przez oko³o 12h nie musisz nic matowaæ, nak³adasz bezpo¶rednio jedn± na drug±

KK 
Wys³any: 2015-01-22, 12:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Zale¿y czy metallic czy solid i jaka baza.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: