Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mario30 
Wys³any: 2015-02-12, 20:55   wy³azi rdza spod podk³adu
0
UP DOWN

Witam
Mam pytanie dlaczego mo¿e wy³aziæ ruda spod podk³adu? Mia³em kilka ognisk korozji, które potraktowa³em piaskiem. Dla wiêkszej pewno¶ci po³o¿y³em na to podk³ad reaktywny i na niego podk³ad akrylowy. Lakierowaæ bêdê dopiero jak siê solidnie ciep³o zrobi. Problem jest taki, ¿e ju¿ po dwóch tygodniach zaczê³o wychodziæ spod akrylowego podk³adu, rude paskudztwo.
Mam trzy teorie:
-ogniska by³y wielko¶ci ok 2-3cm ale nie prze¿arte na wylot, wiêc podk³ad reaktywny i akrylowy po³o¿y³em pêdzelkiem i to by³ b³±d
-podk³ad akrylowy w ¿adnym stopniu nie chroni przed wilgoci± i na niego powinienem daæ epoksyd
-który¶ z podk³adów jest trefny albo przeterminowany. Zarówno reaktywny jak i akrylowy jest z firmy Troton, no ale takie co¶ mi sprzedali w mieszalni :roll:

Mo¿e kto¶ mnie u¶wiadomiæ? Muszê to poprawiæ i nie wiem jak to zrobiæ by znów nie wylaz³o...

Kamil1997 
Wys³any: 2015-02-12, 21:10   
0
UP DOWN

Sk±d: RSR
Po piaskowaniu miejsce przeszlifowaæ na to podk³ad epoksydowy min 80µm.
Sam podk³ad akrylowy nie chroni przed niczym ch³onie wilgoæ do¶æ szybko i bardzo wolno j± pó¼niej oddaje. Co gwarantuje szybki powrót korozji.

mario30 
Wys³any: 2015-02-12, 22:12   
0
UP DOWN

Kamil1997 napisa³/a:
Po piaskowaniu miejsce przeszlifowaæ na to podk³ad epoksydowy min 80µm.

Przeszlifowaæ papierem rozumiem? Bo szlifierk± to niechcialbym nie potrzebnie os³abiaæ blachy.
No a reaktywny + akryl + epoksyd mo¿e byæ? Tak dla pewno¶ci po prostu. Bo jako¶ nie wierzê w takie idealne piaskowanie (jaka¶ mikro ruda mo¿e gdzie¶ zostaæ).
No i czy pêdzelkiem ten epoksyd mogê po³o¿yæ?

juny 
Wys³any: 2015-02-12, 22:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Co ty masz z tym pendzelkiem ??

pistoletam po calosci

mario30 
Wys³any: 2015-02-12, 22:39   
0
UP DOWN

juny napisa³/a:
Co ty masz z tym pendzelkiem ??

pistoletam po calosci

Nie mam ¿adnego pistoletu do podk³adu po prostu. A siêgn±æ do portfela, by go kupiæ tylko po to, by zrobiæ 4 (s³ownie cztery) ma³e zaprawki nie bardzo mi siê chce. Ale jak nie ma wyj¶cia to kupiê jakiego¶ chinola i tyle.

juny 
Wys³any: 2015-02-12, 22:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Szczerze??
Daj sobie spokój i daj do zrobienia lakiernikowi. bedziesz mial dobrze zrobione i bez problemu

mario30 
Wys³any: 2015-02-12, 23:05   
0
UP DOWN

I tak zrobiê. Nie bêdê Wam chleba zabiera³. Na razie zbieram fundusz na lakierowanie ca³o¶ci, a teraz chcia³em sam to zabezpieczyæ , by nie prze¿ar³o blachy na wylot.
A niestety auto tej zimy musi staæ pod chmurk±. Niestety, bo jest to BMW e21 z rocznika 82, wiêc swego rodzaju ju¿ klasyk.
Chcia³bym uzyskaæ info jak to zabezpieczyæ, by wytrzyma³o do lata, do czasu a¿ trafi do profi lakiernika.

hematol 
Wys³any: 2015-02-12, 23:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
mario30, przypuszczam ,ze robi³e¶ to w niskiej temperaturze wiêc nie bêdzie efektu.
Pozostaje poczekaæ na ciep³e dni z takimi robotami albo oddaæ to komu¶ kto ma warunki.

marcin lech
Wys³any: 2015-02-13, 15:34   
0
UP DOWN

zrob to tak oczysæ to do go³ego metalu gdzie sie da tam gdzie zosta³a ruda daj brudox (24h schnie ) na to daj epoksyd min 80µm. poczeka³ az przeschnie matowanko i na niego akrylowy i dopiero na to lakier zawsze tak robie i rudej niema:P

robson24-78
Wys³any: 2015-02-18, 13:42   
0
UP DOWN

Cytat:
Nie mam ¿adnego pistoletu do podk³adu po prostu. A siêgn±æ do portfela, by go kupiæ tylko po to, by zrobiæ 4 (s³ownie cztery) ma³e zaprawki nie bardzo mi siê chce. Ale jak nie ma wyj¶cia to kupiê jakiego¶ chinola i tyle.

Kolego, to czym Ty k³ad³e¶ ten reaktywny? Pêdzlem??? Nie dziw siê ¿e wiêc ¿e rdza wy³azi... Reaktywny musi byæ po³o¿ony bardzo cienk± jednolit± warstw± ¿eby spe³ni³ swoje zadanie.
A poza tym moje zdanie jest takie ¿e reaktywny to pomy³ka - zeszlifowaæ, wypiaskowaæ do czystego, nie k³a¶æ ¿adnych wynalazków typu brunox tylko dwie pe³ne warstwy epoksydu.

Tani pistolet mini kosztuje 50z³ - do podk³adu wystarczy, szczególnie przy zaprawkach wiêc nie mów ¿e to nie wiadomo jaka inwestycja...

jacenty 741
Wys³any: 2015-02-20, 10:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nie bawcie siê z Brunoxem-jak ma byæ dobrze,to po piaskowaniu je¶li zosta³y jakiekolwiek w¿ery z potencjalnymi resztkami rudej,dajcie w nie Fertan.To jest naprawdê bardzo dobry ¶rodek,w ubieg³ym roku na jesieni znalaz³em na dachu ma³y purchelek rdzy,po wyczyszczeniu (¶rednio dok³adnym)posmarowa³em Fertanem i... zapomnia³em o nim. A powinno siê go po kilku dniach przykryæ jakim¶ ¶rodkiem antykorozyjnym.Dopiero kilka dni temu lookn±³em do niego,i zero rdzy.Warunek-temperatura schniêcia min 20 stopni.A pó¼niej epoksyd i akryl.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: