Autor |
Wiadomo¶æ |
|
przemko240
|
Wys³any: 2015-03-01, 19:52 Zacieki na lakierze akrylowym
|
0
|
|
|
|
Witam, na wstêpie chcê zaznaczyæ ¿e jestem nowy na tym forum, wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ je¶li temat napisa³em w z³ym dziale. A wiêc do rzeczy, mam bardzo ma³e do¶wiadczenie w malowaniu (czasami po³o¿ê jaki¶ grunt, lub psikne lakierem bezbarwnym) a z braku pieniêdzy na lakiernika postanowi³em pomalowaæ sam owiewki do mojego motocykla, najpierw zaszpachlowa³em, potem po³o¿y³em bia³y grunt (który wydawa³ mi siê nie bia³y a bardziej kremowy). Potem zostawi³em wszystko na kilka dni do dok³adnego wyschniêcia, dotar³em wszystko i wzi±³em sie za lakierowanie, kupi³em 400 ml. bia³ego akrylu po 17 z³ (wraz z utwardzaczem). Wszystko sz³o g³adko, nie by³o widaæ ¿adnych zacieków, ( temp. ok 25 stopni), gdy przyszed³em po kilku godzinach w niektórych miejscach pojawi³y sie zlewy, nie chcia³em ju¿ nic ruszaæ i zostawi³em wszystko do wyschniêcia. Wczoraj trochê czyta³em ze mo¿na przytrzeæ takie zacieki papierem wodnym 2000 i spolerowaæ, ale u mnie zacieki s± spore ( grube i d³ugie) wiêc gdy zd±¿y³em dotrzeæ zlew na powierzchni obok dotar³em do "kremowego" gruntu . I tu moje pytanie, otó¿ wpad³em na pomys³ zetrzeæ takie zacieki papierem 500 lub 800, a potem wyg³adziæ mniejszymi gradacjami, resztê plastiku obkleiæ ta¶m± malarsk± i psikn±æ tylko ten zmatowany kwadrat. Pan u którego kupowa³em lakier da³ mi kod i powiedzia³ zeby w razie czego, gdyby mi brak³o przyj¶æ i dobierze taki sam. Czy taki lakier ró¿ni³ by sie od pozosta³ej czê¶ci ? Czyta³em ¿e przy lakierze akrylowym da sie tak zrobiæ ¿e mo¿na pomalowac tylko ten kawa³ek w którym jest odprysk czy co¶ podobnego.
My¶lê ¿e wszystko dobrze wyja¶ni³em. Z góry dziêkuje za Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-03-01, 19:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Nie masz pojêcia co robisz, wiêc radze polakierowaæ ca³e od nowa. Nic m±drego z tego oklejania i miejscowego lakierowanie nie wyjdzie to Ci gwarantuje. |
|
|
przemko240
|
Wys³any: 2015-03-01, 20:42
|
0
|
|
|
|
Tylko chodzi mi o to ¿e, od nowa musia³ bym wszystko zmatowaæ i kupiæ nastêpne 400 ml lakieru, a chcia³em to zrobiæ jak najmniejszym kosztem, bo plastiki oprócz zacieków pomalowane s± ³adnie. |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-03-01, 20:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
nie s± ³adnie bo maj± zacieki xD wyjdzie ci odciêcie od ta¶my i bêdzie kolejna poprawka |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-03-01, 21:35
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Lakieruj od nowa. Jak spartoli³e¶ to teraz musisz straciæ pieni±dze na poprawki. Lakiernictwo nie jest proste i wymaga po¶wiêceñ finansowych, czêsto nie ma³ych. |
|
|
marcin lech
|
Wys³any: 2015-03-03, 21:11
|
0
|
|
|
|
jesli zacieki sa duze to ciezko ich sie pozbyc .POS£UCHAJ KK!.dobrze ci mowi zeby to jeszcze raz pomalowac bedzie szybciej niz bawic sie w naprawy punktowe z marnym efektem |
|
|
|