Autor |
Wiadomo¶æ |
|
numnumentrails
|
Wys³any: 2015-03-09, 15:27 Lakierowanie/odnowa felg
|
0
|
|
|
|
Czyta³em troche w internecie i wszêdzie pisz± co innego, wiêc postanowi³em tutaj zapytaæ.
Ja i dwóch kolegów w zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê latem planujemy w nadchodz±cy weekend zaj±æ siê naszymi felgami.
Moje s± aluminiowe i chce zmieniæ kolor, jeden kolega ma aluminiowe i chce odnowiæ kolor, a drugi ma bardzo zaniedbane stalówki i chce przede wszystkim je zregenerowaæ. Rozumiem, ¿e na pocz±tku oczywi¶cie szlif (np szczotk± drucian±, potem papier 80, stopniowo zmniejszaæ ziarna a¿ do powiedzmy 800-1000), odt³u¶ciæ, ale co dalej? Jakie podk³ady do jakich felg? Czyta³em, ¿e do stalowych sie co¶ psika, ¿eby nie rdzewia³y. Bêdziemy te¿ mieli do dyspozycji kompresor. Wobec tego podk³ady pewnie kupimy w sprayu, a lakier taki do kompresora. Dodam, ¿e jeste¶my ca³kowicie zieloni w temacie, lecz nie pozbawieni zdolno¶ci manualnych . Prosze o jakie¶ rady co do firm, rodzajów podk³adów i cokolwiek co mo¿e nam siê przydaæ |
|
|
|
|
marcin lech
|
Wys³any: 2015-03-09, 19:16
|
0
|
|
|
|
kolego alu czy tam kazde felgi proponuje zrobic tak matowanie 240/360 na to epoksydowy jak wyschnie to matowanko w³ókninna gruba akrylowy wyschnie szlif szara w³oknina czy tam jakas inna drobna na to baza i bezbarwny czy tam akrylbarwiony .Kup sb podk³ady w puszkach sa lepsze a nie spraye ,bo spraye to z³o |
|
|
|
|
SamSobieSzefem
|
Wys³any: 2015-03-09, 20:14
|
0
|
|
|
|
a ja bym zmodyfikowal to
epoksyd MnM i na to od razu akrylowy
po kilku godzionach matowanie i jazda z lakierem |
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2015-03-10, 09:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
A ja na szczê¶cie mam niedaleko siebie firmê która za kpl alu felg niezbyt styranych bierze ok 250 z³.
W sk³ad tej us³ugi wchodzi usuwanie starej pow³oki, drobna kosmetyka je¶li potrzebna i lakierowanie proszkowe.
Ca³o¶æ wygl±da bardzo schludnie a ja nie muszê siê mêczyæ tylko odsy³am wszystkich do nich. |
|
|
|
|
numnumentrails
|
Wys³any: 2015-03-11, 01:04
|
0
|
|
|
|
Rozumiem, ¿e mam pi³owaæ ¶ciernym, maln±æ epoksydem (jak nie sprej to z puszki i pêdzelkiem?), znowu pi³owaæ, podk³ad akrylowy, znowu pi³owaæ i wtedy kolor? Pi³uj±c nie spi³uje nowo na³o¿onego podk³adu? |
|
|
|
|
robson24-78
|
Wys³any: 2015-03-13, 22:22
|
0
|
|
|
|
Kolego, jaki pêdzel... Ch³opaki maj± na my¶li podk³ad epoksydowy do pistoletu lakierniczego - pisa³e¶ ¿e bêdziecie mieli kompresor wiêc taki Ci polecili. Przyk³adem mo¿e byæ Novol Protect 360 - dwusk³adnikowy podk³ad epoksydowy, bardzo dobry.
SamSobieSzefem napisa³ Ci jak to zrobiæ ¿eby zrobiæ i siê nie narobiæ - metoda mokre na mokre - szlifowanie, epoksyd, akryl, matowanie, baza, bezbarwny.
Poczytaj o tej metodzie, na Jutubie znajdziesz szczegó³owy film po polsku jak to zrobiæ ¿eby mia³o rêce i nogi.
Grzechoo, w jakim mie¶cie bazuje ta firma? Te¿ jestem z kuj-pom |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2015-03-14, 09:42
|
0
|
|