Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Kristo
|
Wys³any: 2015-04-04, 09:20 Malowanie b³otnika
|
0
|
|
|
|
Witam Szukam jakiego¶ poradnika lub rady kogo¶ kto siê zna chodzi mi o pomalowanie kilku elementów w aucie posiadam tylko kompresor i w±¿ ale chcia³bym mo¿e sam spróbowaæ pomalowaæ b³otnik w aucie kolor srebrny metalik . Pistolet ale jaki np do100- 150 z³ czy takim nie pomaluje ? jakie¶ filtry dodatkowe elementy potrzebne aby pomalowaæ taki b³otnik ? Mój kompresor
Moc 1,5 kW (2KM)
Maksymalne ci¶nienie robocze: 8 BAR
Pojemno¶æ zbiornika: 50 litrów
Wydajno¶æ powietrza: 200 l/min |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2015-04-05, 18:31
|
0
|
|
|
|
mnóstwo jest na forum jak zacz±æ przygodê z malowaniem wystarczy poszukaæ |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-04-05, 21:46
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 245
|
Kristo, Ach to powalaj±ce 50l.ciê¿ko dobraæ jaki kol wiek pistolet do tej wydajno¶ci,ale da radê dla chc±cego nic trudnego.
Potrzebne bendzie ci pistolet lakierniczy sico tools Bronze z dysz± 1.3/1.4 chyba 80z³.na alegro.+ reduktor ci¶nienia /manometr 20z³.+ króciec do pod³±czenia wê¿a 4z³.
Do podk³adu to jak±¶ tanioche z dysz± 1.8.
Filtr odwadniacz 5 mikronów co¶ ko³o 120z³,Ckd albo Rqs + z³±czka i króciec do pod³±czenia.
I oto zestaw do lakierowania.Resztê sobie musisz doczytaæ powodzenia. |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-04-05, 23:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
kupujesz airgunse, reduktor star, ckd 1/4, kawalek przewodu 10mm i starczy |
|
|
|
|
mrozu
|
Wys³any: 2015-04-05, 23:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 138
|
odpu¶æ kupno na jeden b³otnik bo pistolet do podk³adu 80z³
do bazy i bezbarwnego w miare dobry od 300z³ w górê
do tego reduktor star 70z³ odwadniacz z odolejaczem ckd 1/2 ok 400z³
polerka do wyciêcia wtr±ceñ oko³o 150z³ w górê wiec spróbowaæ czy ci siê to podoba to siê nie
op³aca a zawieziesz auto do lakiernika to zrobi tak jak nale¿y |
|
|
|
|
Kristo
|
Wys³any: 2015-04-06, 09:15
|
0
|
|
|
|
misias dziêki za pomoc o to mi w³a¶nie chodzi³o. a auta mam dwa i na dwóch s± jakie¶ prace do zrobienia i chce sobie robiæ co jaki¶ czas element a lakiernika u mnie w mie¶cie dobrego nie ma to jak mam p³aciæ i dostaæ taka lipe jak ostatnio kiedy odda³em to wole sam. tak jak oni u nas to robi± to ... ale to inna historia.15 lat temu troszkê przy tym robi³em amatorsko wiec do¶wiadczenie amatorskie mam dziêki za podpowiedzi |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-04-06, 09:25
|
0
|
|
|
|
Kristo, Nie ma sprawy,dzia³aj. |
|
|
|
|
ursus1992
|
Wys³any: 2015-04-06, 09:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 228
|
mrozu napisa³/a: | odpu¶æ kupno na jeden b³otnik bo pistolet do podk³adu 80z³
do bazy i bezbarwnego w miare dobry od 300z³ w górê
do tego reduktor star 70z³ odwadniacz z odolejaczem ckd 1/2 ok 400z³
polerka do wyciêcia wtr±ceñ oko³o 150z³ w górê wiec spróbowaæ czy ci siê to podoba to siê nie
op³aca a zawieziesz auto do lakiernika to zrobi tak jak nale¿y |
kolega z czasem zostanie lakiernikiem wiec w sprzet inwestuje ale tym ciezko cos dobrze zrobic takimi pasciezami za 100zl i sprezark± 50L |
|
|
|
|
Kristo
|
Wys³any: 2015-04-06, 09:48
|
0
|
|
|
|
ursus1992 nie wszyscy rodz± siê od razu lakiernikami z kieszeni± pe³na kasy spróbowaæ mo¿na tak ? |
|
|
|
|
ursus1992
|
Wys³any: 2015-04-06, 10:40
|
0
|
|
|
|
Kristo napisa³/a: | ursus1992 nie wszyscy rodz± siê od razu lakiernikami z kieszeni± pe³na kasy spróbowaæ mo¿na tak ? |
rozumiem Ciê, ale jak zle zaczniesz to daleko nie zajedziesz, odk³adaj kase na dobry sprzêt i dopiero zaczynaj |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-04-06, 10:48
|
0
|
|
|
|
Powiem tak: debilizmem jest probowaæ co¶ robiæ pistoletem za 100z³. Sam tak kiedy¶ my¶la³em ale ja teraz wiem po sobie i inni te¿ doszli do wniosku takiego ¿eby by³ dobry efekt to i sprzêt musi byæ odpowiedni. Przez jaki¶ czas te¿ bêdziesz sobie wmawia³ ¿e to co napisa³em to s± g³upoty i ty zaraz powiesz ¿e dasz radê bo to jest genialny sprzêt dla amatora i ty bêdziesz robi³ tak± robotê jak lakiernik sprzêtem za kilka tysiêcy ...
Kupisz jedno chiñskie pad³o, bêdzie siê nie nadawa³o, kupisz drugie, trzecie i dojdziesz do wniosku ¿e tak siê nie da.
Przy pierwszym malowaniu narobisz zacieków, nierównej mory, chmur. Ogólnie wyjdzie jaka¶ kasza na elemencie i bêdziesz siê pyta³ jak to poprawiæ. I nie mów ¿e tak nie bêdzie bo co jaki¶ czas s± takie tematy.
. Jak chcesz siê bawiæ to kupujesz airgunse ¿a 470z³. reduktor za 80z³, ckd za 200, przewód ok 150z³ i masz sprzêt do zabawy którym mo¿esz polakierowaæ co¶ sobie, i jeszcze zarobiæ. Do tego zestawu kupujesz kompresor 200-270l |
|
|
|
|
ursus1992
|
Wys³any: 2015-04-06, 12:19
|
0
|
|
|
|
jeszcze by pasowa³y jakotakie warunki oswietlenie itp |
|
|
|
|
marcin lech
|
Wys³any: 2015-04-06, 13:06
|
0
|
|
|
|
Kolego na malowanie b³otnika odpusc sobie .Kupowanie sprzetu, bo kosztu beda wieksze niz cala naprawa poprawki i jeszcze nerwy . Pistolet za 100 zl jest dobry do malowania p³otu . Do samochcodówki mozesz kupic airgunse m³o wiatu potrzebuje (500zl) pistolet do podk³adu (100ZL) kompresorem 50l odpada min 100l wydajnosc efektywna 250 min ok 1000 do tego maska zeby lakieru nie wdychac 90zl odwadniacze przeod 400zl reduktor 70 oswietlenie 300zl prowizorka dolicz sobie koszty lakierów papier w³asny czas .2000zl idzie na dzien dobry gdzie wyciag nadmuch (jakies ogrzewanie przy takiej pogodzie jak teraz)
Duzo ludzi mysli ze pomaluje sobie sam samochod taniej wyjdzie.Brak wiedzy na temat marny efekt .Kolego gdyby lakiernictwo nie wymaga³o sporych inwestycji w sprzet pomieszczenia pozwoleniaitp to lakiernicy brali by po 200zl od elementu a nie po 500zl+ .Mialemkiedys przypadek przyjechal do mnie gosciu astra 2 chyba maska i zderzak i b³otnik powiedzialem mu kwote jak pamietam 800zl .Opowiedzial ze tyle nie zap³aci naprawi sobie sam sprayem chyba . Mine³y 3 tygodnie ch³op znów przyjechal pomalowanym samochcodem prze siebie . Pe³no zacieków smieci .Zaczol temat kasy mowi 700zl opowiedzialem mu teraz to jest 2 razy tyle roboty 1300 jeszce dzwi by³y dodatkowo malowane.Lepiej auto odac odrazu komus kto sie zna niz potem p³acic dodatkowa kase za to samo naprawe .Kolego napisz z kad jestes ,moze ktos z forum podejmie sie naprawy twojego samochodu w dobrych pieniadzach |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2015-04-06, 13:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Te¿ tak my¶lê, ¿e jak masz dwie proste roboty to zleæ to komu¶. Ma³o tego nie wierze, ¿e w Twojej okolicy nie ma dobrego lakiernika, po prostu szkoda Ci grosza i próbujesz przysêpiæ.
Nakupisz materia³ów, pistolety, wê¿e, sprê¿arki i wszystko potem bêdzie le¿a³o. |
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-04-06, 13:26
|
0
|
|
|
|
same materia³y, jak próbujesz przysêpiæ i zrobiæ co¶ samemu to zobacz ¿e materia³y nie s± za darmo. mogê siê za³o¿yæ ¿e masz stary zardzewia³y samochód.
Podk³ad epoksydowy to jest 60z³
Akrylowy 40 jaki¶ tani.
Rozciêczalnik 20z³
baza ...
rozciêczalnik do bazy kolejne 20
jaki¶ ¶rodek na rdze
sitka
kubeczki
mieszad³a
¶ciereczki anty
rêczniki niepyl±ce
papiery wodne
papiery zwyk³e
klocki do szlifowania
szpachelki
szapachle
zmywacz sylikonowy
to wszystko kosztuje i trzeba niestety kupowaæ ca³e opakowania a to s± koszty. wszêdzie s± dobrze fachowcy ale nie po 150-200 za element |
|
|
|
|
Kristo
|
Wys³any: 2015-04-06, 13:55
|
0
|
|
|
|
Tak czy inaczej bêdê próbowa³ postaram siê dozbieraæ do ciut lepszego pistoletu i bêdê walczy³ Nie chodzi o kasê ja po prostu chce spróbowaæ to zrobiæ samemu |
|
|
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2015-04-06, 14:49
|
0
|
|
|
|
Lakierowanie to fajnie i ³atwo to wygl±da tylko na yt |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-04-06, 15:49
|
0
|
|
|
|
Widzê panowie ¿e, temat siê rozkrêci³ ale muszê wam przyznaæ jedno ¿eby dobrze polakierowaæ trzeba mieæ wydajny kompresor,filtry i w miarê markowy pistolet,w tedy jest po prostu ³atwiej i komfortowo a efekt jest zadowalaj±cy.
Ale nie mo¿na te¿ wymagaæ od osób które, chc± sobie co¶ pod lakierowaæ przy swoim samochodzie Bóg wie jakiego sprzêtu.Faktem jest ¿e,pistolet Airgunsa Az3 HTE napewno jest 100 razy lepszy ni¿ jakie¶ tam Sico. |
|
|
|