Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
bilinek27
Wys³any: 2015-06-03, 20:48   Wa¿±ca siê baza na podk³adzie
0
UP DOWN

Witam. Mam problem dotycz±cy wa¿enia siê bazy na podk³adzie akrylowym 2k Ultra Fuller 100 na masce.
Maskê musia³em zaszpachlowaæ, kolejno: szlif, szpachla z w³óknem szklanym, szpachla wykoñczeniowa. Na to wszystko da³em podk³ad 2k, wy¿ej wymieniony. Dodam, ¿e wszystko robi³em zgodnie z kartami technicznymi, odt³uszczaniem, matowaniem, czasem na utwardzenie, odparowanie warstw podk³adu. Zostawi³em to wszystko na drugi dzieñ..
Przeszlifowa³em podk³ad p 800 na mokro, wydmucha³em pistoletem, odt³u¶ci³em zmywaczem silikonowym, da³em mu trochê czasu, ¿eby ,, dzia³a³ " ok. 2-3 min. Nastêpnie przetar³em such± ¶ciereczk±, odmucha³em, przejecha³em ¶ciereczk± antystatyczn± i ...
Zabra³em siê za bazê metaliczn±, któr± wcze¶niej zamówi³em w pobliskiej mieszalni pod kod i barwê wycinki starego b³otnika.

Sposób w jaki nanosi³em:
- warstwa kontaktowa
- po odparowaniu ok. 10 min, 2. warstwa pe³na
- napylanie ziarenek bazy z wiêkszej odleg³o¶ci w celu wyrównania warstwy na mokr± bazê

I tu pojawi³ siê problem, baza zaczê³a siê gry¼æ z podk³adem ( mapka ).
Ju¿ sobie z tym poradzi³em, zdzieraj±c wszystko i jad±c od nowa. Wszystko robi³em tak jak poprzednio, z wyj±tkiem zast±pienia podk³adu na epoxydowy 2k. Kolor idealnie siê wtopi³ w pobliskie elementy auta. Chcia³em to zrobiæ podk³adem akrylowym, gdy¿ nie mia³em ¿adnej przecierki do blachy. Dodam, ¿ê malowa³em prawy b³otnik z tego auta z u¿yciem podk³adu epoxydowego i wszystko by³o w jak najlepszym porz±dku.

Du¿o czyta³em na forum, ale nie znalaz³em konkretnej odpowiedzi na mój problem.
Robi³em test, namaczaj±c ¶cierkê nitro, jak i rozcieñczalnikiem do akryli i baz, i przyciskaj±c j± na utwardzony podk³ad akrylowy.
Ku mojemu zdziwieniu znowu siê gryz³o, nawet w przypadku podk³adu, który by³ utwardzany przez ok. miesi±c ( jaki¶ stary kask, na którym by³ pry¶niêty ten sam podk³ad).
Podk³ad i bazy rozcieñczam rozcieñczalnikiem do baz i akryli firmy Aspen.
St±d moje pytanie, czy to mo¿e byæ wina podk³adu? Mo¿e to jest moja wina. Proszê o sprowadzenie mnie na dobry tor :) Dziêki za zainteresowanie. :)

barteek933
Wys³any: 2015-06-03, 21:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
no to zmieñ podk³ad. by³o daæ epoksyd, m/m dobry akryl i powinno byæ dobrze

bilinek27
Wys³any: 2015-06-03, 21:57   
0
UP DOWN

Tak te¿ zrobi³em, tyle, ¿e po utwardzeniu zmatowa³em w³óknin± i dopiero baz±. Ciekawi mnie tylko, czy podk³ad 2k po ca³kowitym utwardzeniu mo¿e schodziæ pod szmatk± nas±czon± rozcieñczalnikiem akrylowym ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2015-06-03, 22:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
bilinek27 napisa³/a:
czy podk³ad 2k po ca³kowitym utwardzeniu mo¿e schodziæ pod szmatk± nas±czon± rozcieñczalnikiem akrylowym ?

Nie mo¿e siê co¶ takiego dziaæ

bilinek27
Wys³any: 2015-06-04, 07:53   
0
UP DOWN

Dziêkujê, wiêc wszystko jasne, czas na zmianê podk³adu :) Dziêki za zainteresowanie i szybkie odpowiedzi. Temat mo¿na zamkn±æ.

kzychu
Wys³any: 2015-06-04, 13:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Bilinek27 to nie wina podk³adu, prêdzej rozciêczalnika nie dedykowanego do tego wyrobu,mia³em go i nie by³o problemów.

kzychu
Wys³any: 2015-06-04, 13:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Twój sposób odt³uszczania te¿ nie dobry, tak¿e mog³o co¶ zostaæ.

barteek933
Wys³any: 2015-06-04, 14:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
ale jak ¼le odt³u¶ci to mi siê zdaje ¿e najwy¿ej powychodz± oczka, a nie bêdzie problemu z wa¿eniem. tak mi siê zdaje przynajmniej

bilinek27
Wys³any: 2015-06-07, 21:39   
0
UP DOWN

Odt³uszczanie raczej nie wchodzi w grê, wszystko dok³adnie zraszam, po chwili przecieram szmatk± i dok³adnie odmuchuje. Rzeczywi¶cie nie u¿ywam dedykowanego rozcieñczalnika do podk³adu, ale nie widzia³em, ¿eby co¶ siê gryz³o itp. podczas mieszania. Bra³em to pod uwagê, ale zdziwi³o mnie, ¿e nierozcieñczona baza na³o¿ona na utwardzony podk³ad zaczyna³a siê wa¿yæ.

Siekiera
Wys³any: 2015-06-07, 21:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
A czy to jest na pewno ten podk³ad Ultra z Novola? Bo teraz ka¿dy sobie mo¿e nazwaæ podk³ad Ultra Mega Full Filler 2K HS 5+1 :D

bilinek27
Wys³any: 2015-06-07, 21:56   
0
UP DOWN

Na pewno ten podk³ad, novol ultra fuller 100 5:1.
No nic kupiê dedykowany b±d¼ inny rozcieñczalnik, bo mo¿liwe, ¿e rzeczywi¶cie ten jest zbyt agresywny.

Siekiera
Wys³any: 2015-06-07, 22:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Jak to Ultra z Novola to jest to bardzo ciekawe. Nigdy bym nie przypuszcza³ ¿e zaczn± robiæ tak± sieczkê która schodzi od nitra :x:
Sam tym handlujê i nikt nie krzycza³ ale mo¿e trzeba siê temu przyjrzeæ?

bilinek27
Wys³any: 2015-06-07, 22:12   
0
UP DOWN

Mo¿liwe, ¿e ja co¶ robiê ¼le, jestem samoukiem, dlatego pytam. :) Mam z tego systemu klar i wszystko jest w jak najlepszym porz±dku, a tu kiszka. Przetestujê z innym rozcieñczalnikiem i zobaczê jak to pójdzie. Swoj± drog± w mieszalni te¿ siê zdziwili, ¿e dobrze utwardzony podk³ad ,,ugina siê" pod rozcieñczalnikiem do akryli.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: