Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ptyk05 
Wys³any: 2015-06-18, 19:12   Rybie oczka
0
UP DOWN

Sk±d: ¯ywiec
Dzisiaj dopiero zarejestrowa³em siê na forum. Tak¿e witam wszystkich :)

Mam kompresor samoróbka po dziadku. Butla 50/60l , sprê¿arka to Polmo HS11 i mocy silnika nie znam, ale jest do¶æ du¿y. Pistolet to Sico RP Bronze 1.4

Mam nastêpuj±cy problem: podczas malowania robi± mi siê rybie oczka/kratery. Próbowa³em ró¿nych sposobów: na go³± blachê, na podk³ad, na stary zeszlifowany lakier, bez odt³uszczania, z odt³uszczaniem rozpuszczalnikiem, po myciu woda z p³ynem do naczyñ i zawsze jest to samo. Lakier jakim przewa¿nie malujê to akryl Kapci 2:1. Lejê 50 ml farby, 25 ml utwardzacza i ok. 15 ml rozpuszczalnika. Przewa¿nie jest bardzo du¿o i bardzo gêsto tych oczek. Je¶li naleje wiêksz± ilo¶æ rozpuszczalnika np. 50 ml farby, 25 ml utwardzacza i 25/30 ml rozpuszczalnika to jest znacznie mniej oczek i mniejszych.

Powiedzcie mi czego to moze byæ wina? Mam za³o¿ony odwadniacz. Czy mo¿e do powietrza dostawaæ siê olej ze sprê¿arki?

kzychu
Wys³any: 2015-06-18, 19:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Pewnie ¿e mo¿e siê dostawaæ, a odwadniacz nie ma t³ustych ¶cianek, osadu z mg³y olejowej?

tom cio
Wys³any: 2015-06-18, 19:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Mia³em to samo, u mnie sprê¿arka dawa³a olej. Jak zmienisz/wyremontujesz sprê¿arkê to koniecznie zmieñ w±¿ na inny bo ja niby swój umy³em, wyp³uka³em a i tak plu³ oczkami.

Przemek 
Wys³any: 2015-06-18, 20:06   
0
UP DOWN
Przemek

Sk±d: Szczecin
Raczej bêdzie kompresor plu³ olejem.Moze byæ to równie¿ spowodowane silikonami .

kzychu
Wys³any: 2015-06-18, 20:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Plucie olejem mo¿e byæ te¿ od zbyt wysokiego poziomu oleju, braku odpowietrzenia skrzyni
korbowej ostatecznie zu¿yte pier¶cionki.

ptyk05 
Wys³any: 2015-06-18, 21:05   
0
UP DOWN

Dziêki wszystkim za odpowiedzi :)

Jutro jeszcze sprawdzê ten odwadniacz czy jest t³usty.

¯eby nie tworzyæ nowego tematu to mam jeszcze dwa pytania:

Zestaw naprawczy do tej sprê¿arki jeszcze gdzie¶ dostanê? Czy raczej ratuje mnie tylko kupno nowej sprêzarki?

Drugie pytanie jest nastêpuj±ce

Do akrylu 2:1 mam wlewaæ np. 100 ml farby / 50 ml utwardzacza / a ile optymalnie rozcieñczalnika? Czy je¶li przesadzê z rozcieñczalnikiem to jedynymi konsekwencjami bêdzie za ¿adka farba i ³atwo¶æ zrobienia zacieku czy oprócz tego mo¿e to wp³yn±æ na trwa³o¶æ lakieru lub na odcieñ?

Jutro jeszcze zamieszczê dwa zdjêcia z polakierowanych elementów, ¿eby¶cie mogli ostatecznie zweryfikowaæ :)

ptyk05 
Wys³any: 2015-06-18, 22:18   
0
UP DOWN

Ewentualnie czy taka sprê¿arka jest co¶ warta? Czy bêdzie siê nadawa³a do butli 50 l ?

http://allegro.pl/sprezar...4995174054.html

tom cio
Wys³any: 2015-06-19, 00:34   
0
UP DOWN

Rozcieñczalnika ró¿nie zalecaj± do ró¿nych akryli. Ja wypraktykowa³em sobie odpowiedni± gêsto¶æ która mi pasuje. U mnie akurat to jest tak, ¿e jak mieszam i wyci±gam mieszad³o z farby to kilka sekund siê poci±gnie farba a potem kapie. I zawsze jest ok, nie wychodzi baran ani nie ¶cieka, jest optymalnie. Ale jak to mówi± ile g³ów tyle pomys³ów, mo¿e kto¶ podrzuci jaki¶ lepszy pomys³.

Przemek 
Wys³any: 2015-06-19, 07:51   
0
UP DOWN
Przemek

ptyk05 napisa³/a:
Ewentualnie czy taka sprê¿arka jest co¶ warta? Czy bêdzie siê nadawa³a do butli 50 l ?

http://allegro.pl/sprezar...4995174054.html

Daruj sobie ten szmelc .Szukaj wana albo abaca

Robertlodz09 
Wys³any: 2015-06-19, 08:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
ptyk05 napisa³/a:
sprê¿arka to Polmo HS11

ptyk05 napisa³/a:
Zestaw naprawczy do tej sprê¿arki jeszcze gdzie¶ dostanê?

Wszystko kupisz w sklepie firmowym producenta tych sprê¿arek FOS Polmo £ód¿
W tych sprê¿arkach plus jest taki ¿e mo¿esz wykonaæ remont poniewa¿ wszystkie czê¶ci s± do kupienia. Cylinder mo¿esz daæ do szlifu i kupiæ nadwymiarowy t³ok z pier¶cieniami
Masz t³ok nominalny i 2 nadwymiarowe wszystko zale¿y na który wyda Ci szlif cylindra ....

ptyk05 napisa³/a:

Tak szczerze ..... to ju¿ bym wola³ reanimowaæ tego HS11 niz kupowaæ to nowe "cacko" ....
Przemek napisa³/a:
Daruj sobie ten szmelc .Szukaj wana albo abaca

I to jest najlepsza podpowiedz w temacie jaka pompa do butli 50 lit.
poszukaj dobrej markowej pompy nie kieruj±c siê wyznacznikiem
"niskiej atrakcyjnej ceny" ...

ptyk05 
Wys³any: 2015-06-19, 09:40   
0
UP DOWN

Kiepsko z kas±, wiêc chyba spróbujê wyremontowaæ t± sprê¿arkê któr± mam. Upar³em siê z tym malowaniem tak, bo zawsze sobie sam malujê felgi, a do tego mam na samochodzie kilka elementów do polakierowania. Za t± kasê co ju¿ wtopi³em na te "próby malowania" to jeden element u lakiernika prawdziwego bym pomalowa³.. Ale tak mi siê to podoba, ¿e nie umiem odpu¶ciæ :) pomêcze siê jeszcze tym shitem co mam, mo¿e co¶ z tego bêdzie, ale widze, ¿e na przysz³o¶æ wypada³oby od³o¿yæ ze 2-2.5 tys na jak±¶ sprê¿arke, ¿eby to w koñcu malowa³o jak trzeba.. Sprayem dobieranym malowa³em zderzak i b³otnik jeden, wysz³o fajnie, ale co z tego jest wytrzyma³o¶æ tego lakieru jest tak ch**owa, ¿e po roku znów trzeba lakierowaæ.. Tu ptak nasra³ i lakier siê jako¶ zdeformowa³, w innych miejscach zadrapania i tak to wyglada..

Chcê malowaæ i kropka :tak:

Fajne forum :spoko:

ptyk05 
Wys³any: 2015-06-19, 11:14   
0
UP DOWN

Butla ma z wyliczeñ ok. 60l
Silnik chyba dosyæ mocny? Nie ma tabliczki znamieniowej i nie znam mocy, ale jak patrzy³em w Castorami to wielko¶ci± odpowiada silnikowi, ktory zamontowany by³ przy butli 200/250l.

Ojciec z roboty za³atwi³ niby odwadniacz: CAMOZZI N204-D00 , a dzisiaj patrze, ¿e jest to reduktor ci¶nienia z filtrem. Wyprodukwany we W³oszech. Koszt ok. 60 z³. Czy za takie ma³e pieni±dze mo¿e to spe³niaæ swoj± role? Mam jeszcze odwadniacz taki ma³y pod pistolet za ok 30 z³, ale go zdemontowa³em do malowania.
Je¶li tworzy siê tzw. baranek to znaczy, ¿e farba jest za gêsta? Szuka³em specyfikacji tych lakierow akrylowych Kapci na necie, ale nie ma. A na opakowaniu takim uniwersalnym co do niego przelali farbe napisali tylko 2:1 i nie wiem ile mogê daæ tego rozcieñczalnika..

max2014 
Wys³any: 2015-06-19, 11:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Witaj ja malowa³em kapci i spokojnie mo¿esz daæ 30% :spoko: wtedy ³adnie siê rozlewa :cool:

max2014 
Wys³any: 2015-06-19, 13:15   
0
UP DOWN

a ile warstw k³adziesz ?

ptyk05 
Wys³any: 2015-06-19, 14:05   
0
UP DOWN

Dwie. To co jest na tej blasze na zdj. to mega eksperyment. Natrysniete za du¿o, bo chcialem zobaczyc czy jak wiecej farby bêdzie to przykryje to oczka. Brak³o mi przygotowanych wyszlifowanych blach do kolejnego malowania, a zosta³o jeszcze troszke farby to wzia³em blachy rejestracyjne na odwrocie przetar³em rozpuszczalnikiem uniwersalnym, prysna³em na szybko podk³adem ze szpreja i pomalowa³em mocniej rozcieñczon± farb±. Wysz³o znacznie lepiej, ale jeszcze gdzie niegdzie pojawi³o siê takie oczko ma³o widoczne, ale jednak i kilka pojedyñczych chropowatych punktów, ale to byæ moze przez to, ¿e podk³ad siê tak u³o¿y³ i nie by³ szlifowany.

Tutaj foto tych rejestracji prysniêtych:

Widaæ drobinki kurzu, bo po³o¿y³em j± na noc w gara¿u, tak sobie le¿a³a. Na ¿ywo bardzo ³adny po³ysk :) jak zacz±³em przecieraæ koszulk± do zdjêcia to sie zaczê³y mikrorysy robiæ, to nie wiem czy mi utwardzacz dali normalny, a nie szybki i moze dlatego?
Jakby chociaz tak malowa³o jak t± blache od rejestracji to mo¿e i by³bym zadowolony z efektu, ale farbe bez proporcji wla³em odpowiednich, tylko tak juz chcialem poeksperymentowaæ i zrobic rzadsz±, wiec nie wiem czy jakbym taka blotnik malowa³ to by sie zacieki nie porobi³y.

A ta pierwsza z tymi oczkami mocnymi to by³a robiona w kubku z proporcjami 50 ml akryl 25 utwardzacz, ok. 10/15 rozcienczalnika i wydaje mi sie, ¿e by³a zbyt gêsta, dlatego pyta³em o proporcje.

max2014 
Wys³any: 2015-06-19, 14:27   
0
UP DOWN

dwie pe³ne

max2014 
Wys³any: 2015-06-19, 14:29   
0
UP DOWN

mnie siê zdaje ¿e za gêsta farba i za grubo i za szybko

ptyk05 
Wys³any: 2015-07-16, 21:43   
0
UP DOWN

Koledzy ratunku :help:

Upora³em siê ju¿ z oczkowaniem. Wszystko by³o spowodowane tym, ¿e do mycia elementów u¿ywa³em wiaderka i czasami g±bki, któr± myje auta szamponami nab³yszczaj±cymi :)

Natomiast problem mam z po³o¿eniem lakieru. Robi siê bardzo mocna struktura :/ Dla przypomnienia u¿ywam pistoletu Sico Bronze RP dysza 1.4. Próbowa³em malowaæ na ró¿nym ci¶nieniu, krêci³em wszystkimi regulacjami i jedyne co pomaga to mocne rozcieñczenie farby. Lakierujê akrylem Kapci 2:1. Problem w tym, ¿e na 100 ml akrylu dolewam 50 ml utwardzacza i ¿eby to w miare siê rozlewa³o to musze dolaæ co najmniej 50 ml rozcieñczalnika jak nie wiêcej..
Jakie konsekwencje gro¿± zbyt mocnym rozcienczeniem farby?

max2014 
Wys³any: 2015-07-17, 16:36   
0
UP DOWN

ten klar tak ma trzeba go rozpuchem potraktowaæ
spróbuj pomalowaæ tak : skrêæ pistolet na zero
rozkrêæ miot³ê na maksa i troszkê cofnij
dawkê na 2,5 obrotu a ci¶nienie na 2,2 bar
klar bêdzie mia³ mniej cz±stek sta³ych czyli warstwa bêdzie cieniutka ale jak ty malujesz na dwie pe³ne to bêdzie ok

ptyk05 
Wys³any: 2015-07-17, 17:59   
0
UP DOWN

Miot³e? To jest regulacja od dawki powietrza?

max2014 
Wys³any: 2015-07-17, 19:13   
0
UP DOWN

szeroko¶æ strumienia

max2014 
Wys³any: 2015-07-17, 19:22   
0
UP DOWN

taka ma³a rada posprz±taj ten gara¿ jak chcesz tam malowaæ kup sobie nowego wê¿a jakie¶ 10m wystarczy jak masz mo¿liwo¶æ zrób sobie instalacjê z rurek na przyk³ad na gor±co przeci±gnij na jedn± i na drug± ¶cianê a jak masz jeszcze jakie¶ pomieszczenie to wstaw tam kompresor

ptyk05 
Wys³any: 2015-07-17, 22:17   
0
UP DOWN

Lakieruje na polu ostatnio tylko i wy³acznie,bo mój gara¿ sie do tego nie nadaje :) w±¿ ma d³. oko³o 10 m, wiêc dlaczego sugerujesz zmiane?? Na zime moze sie wy³o¿y gara¿ p³ytkami i zrobi kaloryfer :)
Teraz chce chocia¿ jeden element pomalowaæ ³adnie.. :/

max2014 
Wys³any: 2015-07-18, 09:31   
0
UP DOWN

ptyk05, pisz±c w±¿ masz na my¶li ten pomarañczowy co jest na zdjêciu :sciana:
kompresor jest dobrze mieæ w oddzielnym pomieszczeniu chod¼ by dla tego ¿eby nie podnosi³ kurzu
a jak chcesz pomalowaæ dobrze jaki¶ element to postaw sobie jaki¶ namiot a nie malujesz na polu :nie:

Przemek 
Wys³any: 2015-07-18, 10:34   
0
UP DOWN
Przemek

ptyk05, S³uchaj co Ci forumowicze pisz± bo g³upoty wypisujesz . Nie wywarzaj otwartych drzwi .

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: