Autor |
Wiadomo¶æ |
|
MILYSDZ
|
Wys³any: 2015-07-24, 10:56 Problemy z wypolerowaniem
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem tutaj nowy i zupe³nie zielony w tym temacie.
malowa³em fiata 126p jak na pierwszy raz wysz³o ca³kiem nie¼le oprócz maski . Farba akrylowa + utwardzacz + rozcieñczalnik. Po 72 godz. od malowania zmatowi³em maskê papierem wodnym 2000 i chcia³em zrobiæ polerowanko (polerka verto obroty 2000 bez mo¿liwo¶ci regulacji, pasta g3) i tutaj zaczê³y siê problemy efekt wyszed³ mizerny ledwo dosta³o po³ysku, a jak dotknê maski palcem to znowu robi siê mat. czy kto¶ mo¿e mi powiedzieæ co zrobi³em ¼le? Bardzo proszê o pomoc i pozdrawiam krzysiek |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2015-07-26, 00:41
|
0
|
|
|
|
Robi³e¶ farecl± na mokro czy sucho? |
|
|
|
|
Przemek
|
Wys³any: 2015-07-26, 07:29
|
0
|
|
|
Przemek
Pomóg³: 4 razy Posty: 513 Sk±d: Szczecin
|
U ju¿ raczej tego nie spolerujesz ,mia³em tak kiedy lakierowa³em fronty i za 2h wystawia³em ja na dwór na s³oñce .
Nie s¿³o ich za nic spolerowaæ aby wydobyæ po³ysk . Przesta³em wystawiaæ na s³oñce i problem min±³ .
Ja robiê polerkê po 48 godzinach . |
_________________ Tym siê zajmujê
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/ |
|
|
|
|
MILYSDZ
|
Wys³any: 2015-07-26, 21:37
|
0
|
|
|
|
robi³em farecelk± na mokro, znajomy powiedzia³ mi ¿e mog³em ¼le dobraæ proporcje utwardzacza i rozcieñczalnika... czy to mo¿e byæ przyczyn±? i je¶li faktycznie da³em za ma³o utwardzacza a za du¿o rozcieñczalnika to da siê to jeszcze uratowaæ? czy w takim przypadku co¶ dziwnego mo¿e staæ siê z farb±? na weekend da³em sobie na wstrzymanie jutro spróbujê jeszcze raz i dam znaæ czy co¶ siê zmieni³o... |
|
|
|
|
MILYSDZ
|
Wys³any: 2015-07-27, 21:13
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj efekt znacznie lepszy, powiedzmy ¿e jestem zadowolony na jakie¶ 80%, po³ysk ju¿ prawie ok ale znowu to samo jak przejadê palcem to znowu mat... kto¶ podpowie mi o co chodzi? czy to faktycznie mo¿e byæ z³a proporcja farby, utwardzacza i rozcieñczalnika? mo¿na co¶ z tym zrobiæ? |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-07-28, 13:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 245
|
MILYSDZ, Je¿eli nie jeste¶ zadowolony z efektu swojej pracy a widzê ¿e nie jeste¶ .
Przypuszczam ¿e podczas lakierowania maski mia³e¶ za s³abe ustawienia materia³u a ¶miem przypuszczaæ ¿e spad³o ci ci¶nienie i parametry pistolety zosta³y przyt³umione a co za tym idzie,materia³ nie zosta³ odpowiednio rozbity przez pistolet a zarazem odpowiednio naniesiony na element.
Moje rozwi±zanie jest banalnie proste zdemontuj maskê lub oklej autko i polakieruj j± od nowa odpowiednio aplikuj±c lakier.Zmatuj ca³± mask± 800 i wyrównaj papierkiem 1000-1200,odt³u¶æ,¶ciereczka antystatyczn± zbierz syfki i i wylej trzy pe³ne warstwy,pamiêtaj to lakier akrylowy trzeba go na³o¿yæ troszkê wiêcej.
Znam problem bo ostatnio mia³em ten sam problem wysz³a kaszanka bo za ma³o lakieru wyla³em |
|
|
|
|
MILYSDZ
|
Wys³any: 2015-07-28, 18:42
|
0
|
|
|
|
misias, dziêki za odp., tak te¿ chyba bêdê musia³ zrobiæ, co prawda dzisiaj nie zajrza³em na dzia³kê, ¿eby sprawdziæ czy co¶ siê zmieni³o ale po takim czasie ju¿ nie liczê na to...
korzystaj±c z okazji chcia³bym ¿eby¶ rozpisa³ mi jeszcze dok³adnie jak mam zrobiæ polerkê maszynowo bo w tej kwestii te¿ raczkujê...
jakiej pasty u¿yæ na pocz±tek, jaka potem i co na koniec proponujesz, jak d³ugo robiæ itd...
pozdrawiam |
|
|
|
|
misias
|
Wys³any: 2015-07-29, 20:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 245
|
MILYSDZ, S³uchaj z polerowaniem to jest tak du¿o zale¿y od stopnia defektu lub efektu jaki chcemy uzyskaæ poprzez polerowanie.
Wrzucam ci tu lekturê z blogu Krzysztofa Mulcana "mój gara¿, jak to zrobi³em w gara¿u".
Na jego blogu znajdzie¿ wiele filmików i artyku³ów na temat lakierowania.
http://jaktozrobilemwgara...owego-lakieru/.
Na pewno sobie poradzisz,pamiêtaj jak ci nie wyjdzie to próbuj dalej a¿ do skutku |
|
|
|