|
|
|
Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2006-09-12, 11:07 Jak siĂŞ nauczyĂŚ lakierowania?
|
0
|
|
|

|
Autor WiadomoœÌ
ticek18
Do³¹czy³: 09 Mar 2006
SkÂąd: Oborniki
WysÂłany: 09 Mar 2006 03:50 am Temat postu: Jak lakierowaĂŚ??
--------------------------------------------------------------------------------
Witam jestem nowy na tym forum i mam problem
juz prawie zakupiÂłem auto VW Golf II jest on koloru Fioletowego i trzeba go zmienic na kolor Czarny zrobie to sam wiec prosze o nie pisanie odp: Âże nie mam sie za to braĂŚ "KaÂżdy Uczy sie na BÂłedach"
Wiem Âże potrzebny jest pistolet i sprezarka a wiec tu mam dwa wyjscia
1.KupiĂŚ na allegro pistolet wraz z sprezarka za 160zl ale ta sprezarka jest jakas mala i wazy tylko 3kg hmm nie mam pojecia co to za wynalazek
2.PoÂżyczyĂŚ spreÂżarke od kumpla takÂą na wuziku i kupiĂŚ pistolet (jaki??)
I teraz tak co potrzebuje ??
-Jakie papiery Âścierne i ile sztuk
-Jaki podklad i ile "L"
-Jakie dysze
-Jaki Lakier tylko nie za drogi taki po Âśrodku (raczej metalik)
-Jaka pasta polerska ??
-Jakie rozpuszczalniki
po jakim czasie sie naklada kolejne warstwy (przypominam ze jestem laikiem wiec prosze o ODP: typu
-Poniedzialek -matowanie
-Wtorek - podklad
itd
Z wszelka pomoc Bardzo Dziekuje
Autor WiadomoœÌ
andrew
Do³¹czy³: 11 Lut 2006
SkÂąd: gdynia
WysÂłany: 09 Mar 2006 08:35 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
to powoli zaczyna mnie mĂŞczyĂŚ .
kaÂżdy nowy oczekuje ,Âże dostanie procedure do lakierowania .
to nie recepta ,Âże bierzesz tabletke o jednej godzinie drugÂą o kolejnej.
tak siê nie da. to jak z sexem - jak wyt³umaczyÌ prawiczkowi na odleg³oœÌ co ma jak zrobiÌ . lipa pany lipa.
weÂż zapÂłaĂŚ 30 zÂł lakiernikowi poproÂś -Âżeby pomalowaÂł Ci powiedzmy klapke wlewu paliwa w Twojej obecnoÂści.
1 obraz starcza za tysi¹c s³ów.
nabierzesz jakiegoÂś rozeznania - cobyÂśmy tu nie napisali i tak sobie tego niepoukÂładasz.
Autor WiadomoœÌ
MONKI4444
Do³¹czy³: 14 Sty 2006
WysÂłany: 09 Mar 2006 09:02 am Temat postu:
Wiataj pomoge ci toche w nauce tego lakierowani najlepij jak bys pozyczyÂł od kumpla ten kompreor tak zeby miaÂł ok 100litrow pojemnosci minimalnie mozesz kupic sobie ten pistolet na allegro ja nim kiedys malowaÂłem i jest nawet niezÂły tak do nuki i nawet dobrze maluje>Jesli bedziesz chciaÂł kupic pistolet to idz do jakiejs mieszlni i kup taki jakis w granicach 100zÂł juz kupisz dobry do nauki cos ci tam goscie z mieszlni poleca!!!Ze zmiana koloru w aucie jest troche problem bo trzeba malowac tez srodki w aucie!!!!
Najpierw za³atw sobie szlifierke i kup papier 120 i przejedz ca³ê auto dok³adnie nim to jest matowienie auta pozniej kup 240 i tez zamtuj ca³e auto!!
Poznij kup podk³¹d 1 litr i jakis rozcienczacz do niego bo podkl¹d jest bardzo gesty najlepij czrny kolor podk³¹du i walnij ca³e auto nim jak ci wyschnie to muszisz zeszlifowac go papierem wodnym 400 na gl¹dko zebys nie mai³ zasnych nierownosci a potem poprawic paierem 600 juz na gotowo pod malowanie!!!Pózniej przed amolwaniem musisz oczyscic powierzchnie zmywaczem silikonowym litr kosztuje ok 12z³ .Jesli chcesz tani metalik to dam ci namiar do ch³opa zrobi ci lakier metali per³e az 81z³ za litr dobry alkier sam nim maolwa³em!!!!a polerke lepij zap³acici komus te 100z³ zeby ci zrobi³ to dobrze bo jak nie robi³es tego nigdy to poprzecierasz lakier i naciagniesz sie na koszta i twoja prac pojdzie sie [...] !!!!!Jeszcze jedno daodam lakierowani nie nauczysz sie z ksiazek sam musisz sprobowac i uczyc si ena bledach Pozdrawiam
Autor WiadomoœÌ
fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: 09 Mar 2006 10:02 am Temat postu:
andrew napisaÂł:
to powoli zaczyna mnie mĂŞczyĂŚ .
kaÂżdy nowy oczekuje ,Âże dostanie procedure do lakierowania .
to nie recepta ,Âże bierzesz tabletke o jednej godzinie drugÂą o kolejnej.
tak siê nie da. to jak z sexem - jak wyt³umaczyÌ prawiczkowi na odleg³oœÌ co ma jak zrobiÌ . lipa pany lipa.
weÂż zapÂłaĂŚ 30 zÂł lakiernikowi poproÂś -Âżeby pomalowaÂł Ci powiedzmy klapke wlewu paliwa w Twojej obecnoÂści.
1 obraz starcza za tysi¹c s³ów.
nabierzesz jakiegoÂś rozeznania - cobyÂśmy tu nie napisali i tak sobie tego niepoukÂładasz.
Racja ,stary, ÂświĂŞta racja.
To smutne ale ludziom nie chce sie poczytaÌ ,a pisanie w kó³ko o tym samym wpêdza w lekk¹ nerwicê
grzesiek3210
Do³¹czy³: 23 Lis 2005
WysÂłany: 09 Mar 2006 09:25 pm Temat postu:
MyÂślĂŞ Âże bĂŞdziesz siĂŞ wstydziÂł wyjechaĂŚ tym samochodem...nie wÂątpie w Twoje zdolnoÂści manualne.Ale lakierowanie caÂłego auta to wyÂższa szkoÂła jazdy musisz rĂłwnomiernie poÂłoÂżyĂŚ lakier ÂżebyÂś nie miaÂł morki na drzwiach a na bÂłotniku glacy. No wogĂłle jeÂżeli chcesz to robiĂŚ tanimi materiaÂłami sÂłabych producentĂłw to licz siĂŞ z tym Âże wtedy DUÂŻO DUÂŻO Âłatwiej o WTOPĂ...nawet starym wyjadaczom zdarza siĂŞ zrobiĂŚ obciach jak pracujÂą na LINI ECONOMY:)A sprĂŞÂżarka to min.100L z BARDZO wydajnym kompresorem no i w dobrym stanie Âżeby nie rzucaÂła syfem na lewo i prawo.Druga rzecz to NIE PISTOLET ELEKTRYCZNY, NA ODKURZACZ[ ] i inne wynalazki.Pod kompresor dobierasz pistolet (zauwaÂż Âże technologia HVLP potrzebuje prawie 2x wiĂŞcej powietrza niÂż tradycyjna,ale za to jest bardziej wydajna).Jak zabierasz siĂŞ do lakierowania caÂłego auta to przemyÂśl czy masz warunki.ÂŻeby Ci kurz nie siadaÂł.GaraÂż musi byĂŚ murowany i cholernie czyÂściutki(ÂŚciany,sufit,kaÂżdy kÂąt).No i czy jest wystarczajÂąco duÂży abyÂś mĂłgÂł swobodnie chodziĂŚ przy otworzonych drzwiach.Druga sprawa to oÂświetlenie(2 ÂżarĂłwki 100W napewno nie wystarczÂą) nie rĂłwnomierne poÂłoÂżenie bazy albo FIRANY na wozie to niezÂły obciach ktĂłry siĂŞ cholernie póŸniej rzuca w oczy.No i po takim lakierowaniu trudno Ci bĂŞdzie póŸniej odsprzedaĂŚ wĂłz bo kaÂżdy bĂŞdzie myÂślaÂł Âże byÂł nieÂźle zmasakrowany i zrobiony tanim kosztem na sprzedaÂż.
JeÂżeli przemyÂślaÂłeÂś juÂż wszystko i uznaÂłeÂś Âże poradzisz sobie z tym i masz do tego warunki i sprzĂŞt to bĂŞdziemy CI podpowiadaĂŚ po kroczku.Ale najlepiej to poczytaj istniejÂące juÂż posty na forum bo juÂż byÂło duÂżo razy poruszane. A tak poza tym.To koszt jak by nie patrzeĂŚ wyjdzie ok.1000zÂł albo nawet TROCHE przekroczy.Ze wzglĂŞdu na to Âże nie masz jeszcze wprawy w dozowaniu i obliczaniu ile CI w danej chwili potrzeba lakieru itp.Ile dodaĂŚ rozpuszczalnika utwardzacza,dobrze umyĂŚ pistolet(nie kÂąpiÂąc go itp.Sam pamiĂŞtam jak w koÂło mnie byÂło nachlapane wiĂŞcej niÂż potrzebowaÂłem na polakierowanie elementu:)
Autor WiadomoœÌ
GoœÌ
WysÂłany: 11 Mar 2006 04:35 pm Temat postu:
Andrew - polamulejsz (nie z mojego samochodu) za 30zl cos przy mojej obecnosci? Tak od zera, podklad, farba, klar?
Autor WiadomoœÌ
andrew
WysÂłany: 12 Mar 2006 12:57 pm Temat postu:
byÂłby problem bo kto mnie w biurze zastÂąpi?
a na warsztatt obcych nie wpuszczÂą.
miaÂłem na myÂśli kogoÂś kto na fuchy dziobie w garaÂżu podpatrzyÂłbyÂś bez naraÂżania siĂŞ na dziwne spojrzenia i pytania wÂłaÂściciela warsztatu.
ja widziaÂłem gdzieÂś film szkoleniowy nie pamiĂŞtam jakiej firmy- bo to dosyĂŚ dawno byÂło- w skrĂłcie co i jak przy uÂżyciu czego.
Autor WiadomoœÌ
marcin
Do³¹czy³: 31 Lip 2005
WysÂłany: 12 Mar 2006 03:25 pm Temat postu: calak
do ticek18
Witam
Wydaje mi siê ¿e chocbyœ nie wiem jak by³ zdolnym m³odym cz³owiekiem nie masz ¿adnych szans na poprawne pomalowanie ca³ego auta od razu. Powinienieœ raczej jeœli ju¿ tak bardzo chcesz siê tym ¿mudnym zajêciem paraÌ zacz¹Ì od pojedynczych elementów i ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ.... nie pisze tego po to ¿eby ciê straszyÌ czy zniechêcaÌ ale wiem z autopsji ¿e to sie nie ma prawa udaÌ. Bêdziesz przecie¿ jak kolega powy¿ej napisa³ kiedys chcia³ sprzedac to auto i wtedy zonk! Forum niniejsze oczywiœcie bêdzie ci pomocne w nauce tego jak¿e niewdziêcznego momentami fachu, ale teoria to jedno a praktyka to zupe³nie inna bajka,
Pozdrwiam
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 13 Mar 2006 04:07 pm Temat postu: Re: calak
marcin napisaÂł:
do ticek18
Witam
Wydaje mi siê ¿e chocbyœ nie wiem jak by³ zdolnym m³odym cz³owiekiem nie masz ¿adnych szans na poprawne pomalowanie ca³ego auta od razu. Powinienieœ raczej jeœli ju¿ tak bardzo chcesz siê tym ¿mudnym zajêciem paraÌ zacz¹Ì od pojedynczych elementów i ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ.... nie pisze tego po to ¿eby ciê straszyÌ czy zniechêcaÌ ale wiem z autopsji ¿e to sie nie ma prawa udaÌ. Bêdziesz przecie¿ jak kolega powy¿ej napisa³ kiedys chcia³ sprzedac to auto i wtedy zonk! Forum niniejsze oczywiœcie bêdzie ci pomocne w nauce tego jak¿e niewdziêcznego momentami fachu, ale teoria to jedno a praktyka to zupe³nie inna bajka,
Pozdrwiam
Nic dodaÌ, i nic uj¹Ì.Poprostu nie da siê ³adnie zrobiÌ autka,jak w DISCOVERY ,¿ycie to nie TV lub NET, tu trzeba wiedzy i wprawy,niestety...........................
GoœÌ
WysÂłany: 14 Mar 2006 01:35 pm Temat postu:
Generalnie to pomalowaÂłem sam auto w garaÂżu... Zawsze siĂŞ tym inetresowaÂłem, kupiÂłem pistolet, taki za 100 zÂł, (wÂłaoszczyzna nic, szczegĂłlnego), i zaczoÂłem prĂłbowac, a to jakies ramki reflektorĂłw, to progi, potem pierwszy bÂłotnik... Nastepnie zamarzyÂł sie caÂły samochĂłd... a wiĂŞc kiedy zostaÂł juz wyszpachlowany ( podkÂład "trawiÂący" , podkÂład, szpachla- kilka warstw-, podkad.... itp itp.)
w³asnie ze wzgl¹du na mala iloœc miejsca samochód podzielony na czêœci- karoseria osobno- drzwi, maska, klapa- osobno. Lakier- czarny, firmy SIKENS. Stara³em sie to zrobiÌ dobrze. Po szpachlowaniu malowa³em podk³adem, szlif papier 320, jak wysz³y jakieœ niedoróbki- to poprawka, i znów pod³ad (na miejsca poprawiane). Kiedy wyprowadzilem wszystko, jeszcze przejecha³em papierem 500. Na to lakier- stara³em siê nie robic zacieków. Przeszlifowa³em papierem 1200 i znów lakier, Potem polerwanie- 2500, i pasta G3, w niektórych miejscach musia³em u¿yÌ pasty tempo. na koniec balsam -mleczko. Chcia³em siê osi¹gn¹Ì efekt lustra... mimo obawy o ró¿nice kolorów miêdzy elementami nic takiego nie wyst¹pi³o. ca³oœc operacji trwa³a pona 10 miesiêcy (wieczorami i weekendami). prawdê mówi¹c zosta³y mi jeszcze listwy progowe, ale te pomaluje jak siê ociepli... Du¿o czasu zabra³o mi utrzymanie czystoœci w gara¿u, odkurzanie i inne, kilka razy zrobi³em zaciek i musia³em poprawiaÌ ( bo przetar³em przy usuwaniu), dlatego to tak d³ugo twa³o i trwalo... Ale jak ktoœ chce... Zacznij od jakiœ cenzuraó³ek, podpatruj innych przy pracy, naucz siê pos³ugiowac sprzêtem... jakoœ to bêdzie. Nie œpiesz siê, czystoœÌ i dok³adnoœÌ to Twój sprzymierzeniec.
Autor WiadomoœÌ
andrew
WysÂłany: 14 Mar 2006 02:43 pm Temat postu:
Anonymous napisaÂł:
. PrzeszlifowaÂłem papierem 1200 i znĂłw lakier,
odradzam takiej praktyki - papier 1200 jest za drobnym do matowania pod lakier- przyczepnoœÌ spada na tyle gwa³townie ,¿e bardzo ³atwo o odpryski.
nie bĂłj siĂŞ matowaĂŚ 1000 a nawet 800 pod metalic i 600 pod akryl.
to standard .
a takie rysy gwarantuja przyczepnoœÌ z si³¹ wodospadu.
Autor WiadomoœÌ
bartek
Do³¹czy³: 23 Lis 2005
SkÂąd: Warszawa
WysÂłany: 14 Mar 2006 10:29 pm Temat postu:
andrew napisaÂł:
Anonymous napisaÂł:
. PrzeszlifowaÂłem papierem 1200 i znĂłw lakier,
odradzam takiej praktyki - papier 1200 jest za drobnym do matowania pod lakier- przyczepnoœÌ spada na tyle gwa³townie ,¿e bardzo ³atwo o odpryski.
nie bĂłj siĂŞ matowaĂŚ 1000 a nawet 800 pod metalic i 600 pod akryl.
to standard .
a takie rysy gwarantuja przyczepnoœÌ z si³¹ wodospadu.
dodaj jeszcze ze papier papierowi nie rowny
Autor WiadomoœÌ
looqasch
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: 15 Mar 2006 06:15 pm Temat postu:
Moja pierwsza lekcja to by³a gdy znajomy polakierowa³ mi samochód, ca³y, metalik. Takie podpatrywanie daje bardzo du¿o, póŸniej to tylko Ìwiczenia...
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 16 Mar 2006 09:14 am Temat postu:
Andrew, co Ty za bzdury do kwadratu wypisujesz?
Papier P1200 jest podstawowym papierem w przygorowaniu do cieniowania,dlatego ¿e daje dobr¹ przyczepnoœÌ, rysê natyle drobn¹ ¿e klar j¹ kryje,i ³atwo daje siê zapolerowaÌ.
Natomiast 1500 i 2000 dajÂą efekty o,ktĂłrych piszesz,co do matowania pod metal i akryl to zgadzam siĂŞ z TobÂą.
andrew
WysÂłany: 16 Mar 2006 12:49 pm Temat postu:
mĂłwiĂŞ i zdania nie zmienie.
wiem co powiedziaÂłem .
mam w tym spore doÂświadczenie - za duzo poprawek byÂło na takim papierze.
mo¿esz opieraÌ siê na ksi¹¿kach itp, ale ja to mówie na podstawie 1 roku praktycznego zastosowania papieru 1200 pod lakier.
nie bez powodu zmieniliÂśmy technologie na 1000 jako maxymalny .
skoĂączyÂło siĂŞ z odpryskami.
klar pokryje rysy i po 800 chcociaz do srebrnego to jednak niestety tylko 1000 - i nie ma problemu z rysami - ja do cieniowania matuje szmatkÂą 3m superfine na sucho . Âżadnych rys na srebrnym.
a co do polerowania - po co koniecznoœÌ polerowania - chyba ¿e na ³¹czeniu ze starym klarem ale tego juz nie robi siê na ³¹cze "starego typu" na matowanie przejœcia , tylko na zatrysk , który niejednokrotnie nie wymaga nic poza przejechaniem g¹bk¹ .
i powtórze z ca³¹ moc¹ 1200 jest za drobny.
przeczytaj takÂże co pisaÂł poprzedni czÂłowiek na ktĂłrego post odpowiadaÂłem.
po lakierowaniu chce jeszcze raz zmatowac w³¹snie 1200 i pokryc ponownie klarem.
a i owszem jak ma go duzo niech pryska ,ale niech nie matuje 1200 .
kÂładzie czarny - wiĂŞc ja zmatowaÂłbym nawet 800- tkÂą i jebs .
chyba nie powiesz ,Âże ich nie zaleje?
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 17 Mar 2006 09:34 am Temat postu:
To o czym napisaÂłem stosujĂŞ od okoÂło 10 lat, i nie wyssaÂłem sobie tego z palca,wczoraj cieniowaÂłem w ten sposĂłb CklassĂŞ i Focusa,jest ok.Hmm
kaÂżdy z nas po latach doÂświadczeĂą wypracowaÂł sobie jakieÂś sposoby,ktĂłre uwaÂża za najlepsze,a w sumie chodzi o jak najlepiej wykonanÂą usÂługĂŞ
A jakiej marki papier uÂżywasz?
GoœÌ
WysÂłany: 17 Mar 2006 09:45 am Temat postu:
ja u¿ywa³em 1200 indasa, ale ten papier chyba odpowiada 1000 innym markom, zdaje sie ¿e indasa zawy¿a granulacj¹, ten goœÌ od czrnego auta to ja.
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 17 Mar 2006 10:19 am Temat postu:
SÂłyszaÂłem takie opinie,jetem wierny marce SIA od wielu lat i raczej jej nie zmieniĂŞ
andrew
WysÂłany: 17 Mar 2006 11:13 am Temat postu:
teÂż robie na indasa ale ostatnio zrezygnowalismy z 2000.
nie da siĂŞ zapolerowac tych rys.
papier z nowej dostawy- makabra. je¿d¿¹ teraz po warsztatach i sprawdzaj¹ zadowolenie bo s³yszeli ,¿e sa odg³osy niezadowolenia.
przeszed³em na 2000 mirki jak rêk¹ odj¹³.
Autor WiadomoœÌ
fifka
WysÂłany: 17 Mar 2006 11:35 am Temat postu:
A jednak SIA gĂłrÂą ,porzÂądny szwajcarski wyrĂłb a Âże nikt nie jest doskonaÂły to nawet SIA ma wpadkĂŞ .
2000 Âślizga siĂŞ po lakierze ,krzywdy mu nie czyniÂąc
WiĂŞc 1500,2000,2500 kupujĂŞ Matadora niemieckiej ERSTY ,lub 3M.
NaprawdĂŞ niewarto kupowaĂŚ portugalskiej Indasy,czy wloskiego Itasa,bo to podrĂłbki SIA.Dlatego majÂą czerwonÂą szatĂŞ i identycznie rozÂłoÂżony nadruk ,ale ziarno w nasypie jest calkowicie inne i ÂŻADNA z tych podrĂłbek nie ma takiej wytrzymaÂłoÂści w pracy co SIA.DostaÂłem na sklep prĂłbki do porĂłwnania,i uwieÂżcie -poraÂżka,to juÂż Mirka jest lepsza.
looqasch
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: 17 Mar 2006 12:38 pm Temat postu:
Zgadzam siê Fifka - jest ró¿nica
Autor WiadomoœÌ
GoœÌ
WysÂłany: 19 Mar 2006 07:28 pm Temat postu:
To prawda z tym papierem 2000, Indasy. KupowaÂłem taki, bo tylko taki byÂł- pierwsza partia papieru kiedy kupowaÂłem w sklepie lakierniczym to miaÂłem Matador, ale poÂźniej (przypominam operacja trwaÂła 10 miesiĂŞcy) nie chciaÂło mi siĂŞ jeÂździĂŚ 10 km, i kupowaÂłem indase bo taki byÂł dostepny od rĂŞki. PokazywaÂłem ostatnio samochĂłd znajomym, i nie chcieli uwierzyĂŚ, Âże sam malowaÂłem, myÂśleli, Âże nie chcĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ ile zapÂłaciÂłem za lakierowanie.
IndasÂą dobrze poleruje siĂŞ stal nierdzewnÂą i twarde stopy aluminium.
Autor WiadomoœÌ
Kamil
GoœÌ
WysÂłany: 20 Mar 2006 12:27 am Temat postu: Re: Jak lakierowaĂŚ??
nie wroze ci zadnych rewelacji
1 brak jakiego kolwiek doswiadczenia
2 sprzet za 300zl
jesli juz bedziesz chcial to poprawic
to lakiernik ci powie za to tyle ile dales za tego golfa albo i wiecej |
|
|
|
 |
Artur1
|
Wysłany: 2006-12-29, 13:12
|
0
|
|
|
|
To nie jest dobry pomysÂł,lepiej zapÂłacic lakiernikowi.
Kiedys wpadÂłem na ten sam pomysÂł polakierowac caÂłego malucha czarnym akrylem,lakieru poszÂło mi 3,5 litra,mnustwo firanek,nie domalowanych miejsc. |
|
|
|
 |
marcins
|
Wysłany: 2007-01-17, 19:42
|
0
|
|
|
|
Jezeli nie zobaczysz tego w praktyce bardzo ciezko jest osiagnac jakikolwiek sukces. A porywanie sie na calosciowke bez doswiadczenia to chyba szalenstwo!!! |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|