Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2006-09-12, 11:07   Jak siĂŞ nauczyĂŚ lakierowania?
0
UP DOWN

Autor WiadomoœÌ

ticek18

Do³¹czy³: 09 Mar 2006
SkÂąd: Oborniki

WysÂłany: 09 Mar 2006 03:50 am Temat postu: Jak lakierowaĂŚ??

--------------------------------------------------------------------------------

Witam jestem nowy na tym forum i mam problem
juz prawie zakupiÂłem auto VW Golf II jest on koloru Fioletowego i trzeba go zmienic na kolor Czarny zrobie to sam wiec prosze o nie pisanie odp: Âże nie mam sie za to braĂŚ "KaÂżdy Uczy sie na BÂłedach"

Wiem Âże potrzebny jest pistolet i sprezarka a wiec tu mam dwa wyjscia
1.KupiĂŚ na allegro pistolet wraz z sprezarka za 160zl ale ta sprezarka jest jakas mala i wazy tylko 3kg hmm nie mam pojecia co to za wynalazek
2.PoÂżyczyĂŚ spreÂżarke od kumpla takÂą na wuziku i kupiĂŚ pistolet (jaki??)

I teraz tak co potrzebuje ??
-Jakie papiery Âścierne i ile sztuk
-Jaki podklad i ile "L"
-Jakie dysze
-Jaki Lakier tylko nie za drogi taki po Âśrodku (raczej metalik)
-Jaka pasta polerska ??
-Jakie rozpuszczalniki

po jakim czasie sie naklada kolejne warstwy (przypominam ze jestem laikiem wiec prosze o ODP: typu
-Poniedzialek -matowanie
-Wtorek - podklad
itd

Z wszelka pomoc Bardzo Dziekuje

Autor WiadomoœÌ

andrew

Do³¹czy³: 11 Lut 2006
SkÂąd: gdynia

WysÂłany: 09 Mar 2006 08:35 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

to powoli zaczyna mnie mĂŞczyĂŚ .
kaÂżdy nowy oczekuje ,Âże dostanie procedure do lakierowania .
to nie recepta ,Âże bierzesz tabletke o jednej godzinie drugÂą o kolejnej.
tak siê nie da. to jak z sexem - jak wyt³umaczyÌ prawiczkowi na odleg³oœÌ co ma jak zrobiÌ . lipa pany lipa.
weÂż zapÂłaĂŚ 30 zÂł lakiernikowi poproÂś -Âżeby pomalowaÂł Ci powiedzmy klapke wlewu paliwa w Twojej obecnoÂści.
1 obraz starcza za tysi¹c s³ów.
nabierzesz jakiegoÂś rozeznania - cobyÂśmy tu nie napisali i tak sobie tego niepoukÂładasz.

Autor WiadomoœÌ

MONKI4444

Do³¹czy³: 14 Sty 2006

WysÂłany: 09 Mar 2006 09:02 am Temat postu:

Wiataj pomoge ci toche w nauce tego lakierowani najlepij jak bys pozyczyÂł od kumpla ten kompreor tak zeby miaÂł ok 100litrow pojemnosci minimalnie mozesz kupic sobie ten pistolet na allegro ja nim kiedys malowaÂłem i jest nawet niezÂły tak do nuki i nawet dobrze maluje>Jesli bedziesz chciaÂł kupic pistolet to idz do jakiejs mieszlni i kup taki jakis w granicach 100zÂł juz kupisz dobry do nauki cos ci tam goscie z mieszlni poleca!!!Ze zmiana koloru w aucie jest troche problem bo trzeba malowac tez srodki w aucie!!!!
Najpierw za³atw sobie szlifierke i kup papier 120 i przejedz ca³ê auto dok³adnie nim to jest matowienie auta pozniej kup 240 i tez zamtuj ca³e auto!!
Poznij kup podk³¹d 1 litr i jakis rozcienczacz do niego bo podkl¹d jest bardzo gesty najlepij czrny kolor podk³¹du i walnij ca³e auto nim jak ci wyschnie to muszisz zeszlifowac go papierem wodnym 400 na gl¹dko zebys nie mai³ zasnych nierownosci a potem poprawic paierem 600 juz na gotowo pod malowanie!!!Pózniej przed amolwaniem musisz oczyscic powierzchnie zmywaczem silikonowym litr kosztuje ok 12z³ .Jesli chcesz tani metalik to dam ci namiar do ch³opa zrobi ci lakier metali per³e az 81z³ za litr dobry alkier sam nim maolwa³em!!!!a polerke lepij zap³acici komus te 100z³ zeby ci zrobi³ to dobrze bo jak nie robi³es tego nigdy to poprzecierasz lakier i naciagniesz sie na koszta i twoja prac pojdzie sie [...] !!!!!Jeszcze jedno daodam lakierowani nie nauczysz sie z ksiazek sam musisz sprobowac i uczyc si ena bledach Pozdrawiam

Autor WiadomoœÌ

fifka

Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock

WysÂłany: 09 Mar 2006 10:02 am Temat postu:

andrew napisaÂł:
to powoli zaczyna mnie mĂŞczyĂŚ .
kaÂżdy nowy oczekuje ,Âże dostanie procedure do lakierowania .
to nie recepta ,Âże bierzesz tabletke o jednej godzinie drugÂą o kolejnej.
tak siê nie da. to jak z sexem - jak wyt³umaczyÌ prawiczkowi na odleg³oœÌ co ma jak zrobiÌ . lipa pany lipa.
weÂż zapÂłaĂŚ 30 zÂł lakiernikowi poproÂś -Âżeby pomalowaÂł Ci powiedzmy klapke wlewu paliwa w Twojej obecnoÂści.
1 obraz starcza za tysi¹c s³ów.
nabierzesz jakiegoÂś rozeznania - cobyÂśmy tu nie napisali i tak sobie tego niepoukÂładasz.

Racja ,stary, ÂświĂŞta racja.
To smutne ale ludziom nie chce sie poczytaÌ ,a pisanie w kó³ko o tym samym wpêdza w lekk¹ nerwicê

Autor WiadomoœÌ

grzesiek3210

Do³¹czy³: 23 Lis 2005

WysÂłany: 09 Mar 2006 09:25 pm Temat postu:

My¶lê ¿e bêdziesz siê wstydzi³ wyjechaæ tym samochodem...nie w±tpie w Twoje zdolno¶ci manualne.Ale lakierowanie ca³ego auta to wy¿sza szko³a jazdy musisz równomiernie po³o¿yæ lakier ¿eby¶ nie mia³ morki na drzwiach a na b³otniku glacy. No wogóle je¿eli chcesz to robiæ tanimi materia³ami s³abych producentów to licz siê z tym ¿e wtedy DU¯O DU¯O ³atwiej o WTOPÊ...nawet starym wyjadaczom zdarza siê zrobiæ obciach jak pracuj± na LINI ECONOMY:)A sprê¿arka to min.100L z BARDZO wydajnym kompresorem no i w dobrym stanie ¿eby nie rzuca³a syfem na lewo i prawo.Druga rzecz to NIE PISTOLET ELEKTRYCZNY, NA ODKURZACZ[ ] i inne wynalazki.Pod kompresor dobierasz pistolet (zauwa¿ ¿e technologia HVLP potrzebuje prawie 2x wiêcej powietrza ni¿ tradycyjna,ale za to jest bardziej wydajna).Jak zabierasz siê do lakierowania ca³ego auta to przemy¶l czy masz warunki.¯eby Ci kurz nie siada³.Gara¿ musi byæ murowany i cholernie czy¶ciutki(¦ciany,sufit,ka¿dy k±t).No i czy jest wystarczaj±co du¿y aby¶ móg³ swobodnie chodziæ przy otworzonych drzwiach.Druga sprawa to o¶wietlenie(2 ¿arówki 100W napewno nie wystarcz±) nie równomierne po³o¿enie bazy albo FIRANY na wozie to niez³y obciach który siê cholernie pó¼niej rzuca w oczy.No i po takim lakierowaniu trudno Ci bêdzie pó¼niej odsprzedaæ wóz bo ka¿dy bêdzie my¶la³ ¿e by³ nie¼le zmasakrowany i zrobiony tanim kosztem na sprzeda¿.

JeÂżeli przemyÂślaÂłeÂś juÂż wszystko i uznaÂłeÂś Âże poradzisz sobie z tym i masz do tego warunki i sprzĂŞt to bĂŞdziemy CI podpowiadaĂŚ po kroczku.Ale najlepiej to poczytaj istniejÂące juÂż posty na forum bo juÂż byÂło duÂżo razy poruszane. A tak poza tym.To koszt jak by nie patrzeĂŚ wyjdzie ok.1000zÂł albo nawet TROCHE przekroczy.Ze wzglĂŞdu na to Âże nie masz jeszcze wprawy w dozowaniu i obliczaniu ile CI w danej chwili potrzeba lakieru itp.Ile dodaĂŚ rozpuszczalnika utwardzacza,dobrze umyĂŚ pistolet(nie kÂąpiÂąc go itp.Sam pamiĂŞtam jak w koÂło mnie byÂło nachlapane wiĂŞcej niÂż potrzebowaÂłem na polakierowanie elementu:)

Autor WiadomoœÌ

GoœÌ

WysÂłany: 11 Mar 2006 04:35 pm Temat postu:

Andrew - polamulejsz (nie z mojego samochodu) za 30zl cos przy mojej obecnosci? Tak od zera, podklad, farba, klar?

Autor WiadomoœÌ

andrew

WysÂłany: 12 Mar 2006 12:57 pm Temat postu:

byÂłby problem bo kto mnie w biurze zastÂąpi?
a na warsztatt obcych nie wpuszczÂą.
miaÂłem na myÂśli kogoÂś kto na fuchy dziobie w garaÂżu podpatrzyÂłbyÂś bez naraÂżania siĂŞ na dziwne spojrzenia i pytania wÂłaÂściciela warsztatu.
ja widziaÂłem gdzieÂś film szkoleniowy nie pamiĂŞtam jakiej firmy- bo to dosyĂŚ dawno byÂło- w skrĂłcie co i jak przy uÂżyciu czego.

Autor WiadomoœÌ

marcin

Do³¹czy³: 31 Lip 2005

WysÂłany: 12 Mar 2006 03:25 pm Temat postu: calak

do ticek18
Witam

Wydaje mi siê ¿e chocbyœ nie wiem jak by³ zdolnym m³odym cz³owiekiem nie masz ¿adnych szans na poprawne pomalowanie ca³ego auta od razu. Powinienieœ raczej jeœli ju¿ tak bardzo chcesz siê tym ¿mudnym zajêciem paraÌ zacz¹Ì od pojedynczych elementów i ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ.... nie pisze tego po to ¿eby ciê straszyÌ czy zniechêcaÌ ale wiem z autopsji ¿e to sie nie ma prawa udaÌ. Bêdziesz przecie¿ jak kolega powy¿ej napisa³ kiedys chcia³ sprzedac to auto i wtedy zonk! Forum niniejsze oczywiœcie bêdzie ci pomocne w nauce tego jak¿e niewdziêcznego momentami fachu, ale teoria to jedno a praktyka to zupe³nie inna bajka,
Pozdrwiam

Autor WiadomoœÌ

fifka

WysÂłany: 13 Mar 2006 04:07 pm Temat postu: Re: calak

marcin napisaÂł:
do ticek18
Witam

Wydaje mi siê ¿e chocbyœ nie wiem jak by³ zdolnym m³odym cz³owiekiem nie masz ¿adnych szans na poprawne pomalowanie ca³ego auta od razu. Powinienieœ raczej jeœli ju¿ tak bardzo chcesz siê tym ¿mudnym zajêciem paraÌ zacz¹Ì od pojedynczych elementów i ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ ÌwiczyÌ.... nie pisze tego po to ¿eby ciê straszyÌ czy zniechêcaÌ ale wiem z autopsji ¿e to sie nie ma prawa udaÌ. Bêdziesz przecie¿ jak kolega powy¿ej napisa³ kiedys chcia³ sprzedac to auto i wtedy zonk! Forum niniejsze oczywiœcie bêdzie ci pomocne w nauce tego jak¿e niewdziêcznego momentami fachu, ale teoria to jedno a praktyka to zupe³nie inna bajka,
Pozdrwiam

Nic dodaÌ, i nic uj¹Ì.Poprostu nie da siê ³adnie zrobiÌ autka,jak w DISCOVERY ,¿ycie to nie TV lub NET, tu trzeba wiedzy i wprawy,niestety...........................

Autor WiadomoœÌ

GoœÌ

WysÂłany: 14 Mar 2006 01:35 pm Temat postu:

Generalnie to pomalowaÂłem sam auto w garaÂżu... Zawsze siĂŞ tym inetresowaÂłem, kupiÂłem pistolet, taki za 100 zÂł, (wÂłaoszczyzna nic, szczegĂłlnego), i zaczoÂłem prĂłbowac, a to jakies ramki reflektorĂłw, to progi, potem pierwszy bÂłotnik... Nastepnie zamarzyÂł sie caÂły samochĂłd... a wiĂŞc kiedy zostaÂł juz wyszpachlowany ( podkÂład "trawiÂący" , podkÂład, szpachla- kilka warstw-, podkad.... itp itp.)
w³asnie ze wzgl¹du na mala iloœc miejsca samochód podzielony na czêœci- karoseria osobno- drzwi, maska, klapa- osobno. Lakier- czarny, firmy SIKENS. Stara³em sie to zrobiÌ dobrze. Po szpachlowaniu malowa³em podk³adem, szlif papier 320, jak wysz³y jakieœ niedoróbki- to poprawka, i znów pod³ad (na miejsca poprawiane). Kiedy wyprowadzilem wszystko, jeszcze przejecha³em papierem 500. Na to lakier- stara³em siê nie robic zacieków. Przeszlifowa³em papierem 1200 i znów lakier, Potem polerwanie- 2500, i pasta G3, w niektórych miejscach musia³em u¿yÌ pasty tempo. na koniec balsam -mleczko. Chcia³em siê osi¹gn¹Ì efekt lustra... mimo obawy o ró¿nice kolorów miêdzy elementami nic takiego nie wyst¹pi³o. ca³oœc operacji trwa³a pona 10 miesiêcy (wieczorami i weekendami). prawdê mówi¹c zosta³y mi jeszcze listwy progowe, ale te pomaluje jak siê ociepli... Du¿o czasu zabra³o mi utrzymanie czystoœci w gara¿u, odkurzanie i inne, kilka razy zrobi³em zaciek i musia³em poprawiaÌ ( bo przetar³em przy usuwaniu), dlatego to tak d³ugo twa³o i trwalo... Ale jak ktoœ chce... Zacznij od jakiœ cenzuraó³ek, podpatruj innych przy pracy, naucz siê pos³ugiowac sprzêtem... jakoœ to bêdzie. Nie œpiesz siê, czystoœÌ i dok³adnoœÌ to Twój sprzymierzeniec.

Autor WiadomoœÌ

andrew

WysÂłany: 14 Mar 2006 02:43 pm Temat postu:

Anonymous napisaÂł:

. PrzeszlifowaÂłem papierem 1200 i znĂłw lakier,

odradzam takiej praktyki - papier 1200 jest za drobnym do matowania pod lakier- przyczepnoœÌ spada na tyle gwa³townie ,¿e bardzo ³atwo o odpryski.
nie bĂłj siĂŞ matowaĂŚ 1000 a nawet 800 pod metalic i 600 pod akryl.
to standard .
a takie rysy gwarantuja przyczepnoœÌ z si³¹ wodospadu.

Autor WiadomoœÌ

bartek

Do³¹czy³: 23 Lis 2005
SkÂąd: Warszawa

WysÂłany: 14 Mar 2006 10:29 pm Temat postu:

andrew napisaÂł:
Anonymous napisaÂł:

. PrzeszlifowaÂłem papierem 1200 i znĂłw lakier,

odradzam takiej praktyki - papier 1200 jest za drobnym do matowania pod lakier- przyczepnoœÌ spada na tyle gwa³townie ,¿e bardzo ³atwo o odpryski.
nie bĂłj siĂŞ matowaĂŚ 1000 a nawet 800 pod metalic i 600 pod akryl.
to standard .
a takie rysy gwarantuja przyczepnoœÌ z si³¹ wodospadu.

dodaj jeszcze ze papier papierowi nie rowny

Autor WiadomoœÌ

looqasch

Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ

WysÂłany: 15 Mar 2006 06:15 pm Temat postu:

Moja pierwsza lekcja to by³a gdy znajomy polakierowa³ mi samochód, ca³y, metalik. Takie podpatrywanie daje bardzo du¿o, póŸniej to tylko Ìwiczenia...

Autor WiadomoœÌ

fifka

WysÂłany: 16 Mar 2006 09:14 am Temat postu:

Andrew, co Ty za bzdury do kwadratu wypisujesz?
Papier P1200 jest podstawowym papierem w przygorowaniu do cieniowania,dlatego ¿e daje dobr¹ przyczepnoœÌ, rysê natyle drobn¹ ¿e klar j¹ kryje,i ³atwo daje siê zapolerowaÌ.
Natomiast 1500 i 2000 dajÂą efekty o,ktĂłrych piszesz,co do matowania pod metal i akryl to zgadzam siĂŞ z TobÂą.

Autor WiadomoœÌ

andrew

WysÂłany: 16 Mar 2006 12:49 pm Temat postu:

mĂłwiĂŞ i zdania nie zmienie.
wiem co powiedziaÂłem .
mam w tym spore doÂświadczenie - za duzo poprawek byÂło na takim papierze.
mo¿esz opieraÌ siê na ksi¹¿kach itp, ale ja to mówie na podstawie 1 roku praktycznego zastosowania papieru 1200 pod lakier.
nie bez powodu zmieniliÂśmy technologie na 1000 jako maxymalny .
skoĂączyÂło siĂŞ z odpryskami.

klar pokryje rysy i po 800 chcociaz do srebrnego to jednak niestety tylko 1000 - i nie ma problemu z rysami - ja do cieniowania matuje szmatkÂą 3m superfine na sucho . Âżadnych rys na srebrnym.
a co do polerowania - po co koniecznoœÌ polerowania - chyba ¿e na ³¹czeniu ze starym klarem ale tego juz nie robi siê na ³¹cze "starego typu" na matowanie przejœcia , tylko na zatrysk , który niejednokrotnie nie wymaga nic poza przejechaniem g¹bk¹ .
i powtórze z ca³¹ moc¹ 1200 jest za drobny.
przeczytaj takÂże co pisaÂł poprzedni czÂłowiek na ktĂłrego post odpowiadaÂłem.
po lakierowaniu chce jeszcze raz zmatowac w³¹snie 1200 i pokryc ponownie klarem.
a i owszem jak ma go duzo niech pryska ,ale niech nie matuje 1200 .
kÂładzie czarny - wiĂŞc ja zmatowaÂłbym nawet 800- tkÂą i jebs .
chyba nie powiesz ,Âże ich nie zaleje?

Autor WiadomoœÌ

fifka

WysÂłany: 17 Mar 2006 09:34 am Temat postu:

To o czym napisaÂłem stosujĂŞ od okoÂło 10 lat, i nie wyssaÂłem sobie tego z palca,wczoraj cieniowaÂłem w ten sposĂłb CklassĂŞ i Focusa,jest ok.Hmm
kaÂżdy z nas po latach doÂświadczeĂą wypracowaÂł sobie jakieÂś sposoby,ktĂłre uwaÂża za najlepsze,a w sumie chodzi o jak najlepiej wykonanÂą usÂługĂŞ
A jakiej marki papier uÂżywasz?

Autor WiadomoœÌ

GoœÌ

WysÂłany: 17 Mar 2006 09:45 am Temat postu:

ja u¿ywa³em 1200 indasa, ale ten papier chyba odpowiada 1000 innym markom, zdaje sie ¿e indasa zawy¿a granulacj¹, ten goœÌ od czrnego auta to ja.

Autor WiadomoœÌ

fifka

WysÂłany: 17 Mar 2006 10:19 am Temat postu:

SÂłyszaÂłem takie opinie,jetem wierny marce SIA od wielu lat i raczej jej nie zmieniĂŞ

Autor WiadomoœÌ

andrew

WysÂłany: 17 Mar 2006 11:13 am Temat postu:

teÂż robie na indasa ale ostatnio zrezygnowalismy z 2000.
nie da siĂŞ zapolerowac tych rys.
papier z nowej dostawy- makabra. je¿d¿¹ teraz po warsztatach i sprawdzaj¹ zadowolenie bo s³yszeli ,¿e sa odg³osy niezadowolenia.
przeszed³em na 2000 mirki jak rêk¹ odj¹³.

Autor WiadomoœÌ

fifka

WysÂłany: 17 Mar 2006 11:35 am Temat postu:

A jednak SIA gĂłrÂą ,porzÂądny szwajcarski wyrĂłb a Âże nikt nie jest doskonaÂły to nawet SIA ma wpadkĂŞ .
2000 Âślizga siĂŞ po lakierze ,krzywdy mu nie czyniÂąc
WiĂŞc 1500,2000,2500 kupujĂŞ Matadora niemieckiej ERSTY ,lub 3M.
NaprawdĂŞ niewarto kupowaĂŚ portugalskiej Indasy,czy wloskiego Itasa,bo to podrĂłbki SIA.Dlatego majÂą czerwonÂą szatĂŞ i identycznie rozÂłoÂżony nadruk ,ale ziarno w nasypie jest calkowicie inne i ÂŻADNA z tych podrĂłbek nie ma takiej wytrzymaÂłoÂści w pracy co SIA.DostaÂłem na sklep prĂłbki do porĂłwnania,i uwieÂżcie -poraÂżka,to juÂż Mirka jest lepsza.

Autor WiadomoœÌ

looqasch

Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ

WysÂłany: 17 Mar 2006 12:38 pm Temat postu:

Zgadzam siê Fifka - jest ró¿nica

Autor WiadomoœÌ

GoœÌ

WysÂłany: 19 Mar 2006 07:28 pm Temat postu:

To prawda z tym papierem 2000, Indasy. KupowaÂłem taki, bo tylko taki byÂł- pierwsza partia papieru kiedy kupowaÂłem w sklepie lakierniczym to miaÂłem Matador, ale poÂźniej (przypominam operacja trwaÂła 10 miesiĂŞcy) nie chciaÂło mi siĂŞ jeÂździĂŚ 10 km, i kupowaÂłem indase bo taki byÂł dostepny od rĂŞki. PokazywaÂłem ostatnio samochĂłd znajomym, i nie chcieli uwierzyĂŚ, Âże sam malowaÂłem, myÂśleli, Âże nie chcĂŞ siĂŞ przyznaĂŚ ile zapÂłaciÂłem za lakierowanie.

IndasÂą dobrze poleruje siĂŞ stal nierdzewnÂą i twarde stopy aluminium.

Autor WiadomoœÌ

Kamil
GoœÌ

WysÂłany: 20 Mar 2006 12:27 am Temat postu: Re: Jak lakierowaĂŚ??

nie wroze ci zadnych rewelacji
1 brak jakiego kolwiek doswiadczenia
2 sprzet za 300zl
jesli juz bedziesz chcial to poprawic
to lakiernik ci powie za to tyle ile dales za tego golfa albo i wiecej

Artur1
Wysłany: 2006-12-29, 13:12   
0
UP DOWN

To nie jest dobry pomysÂł,lepiej zapÂłacic lakiernikowi.
Kiedys wpadÂłem na ten sam pomysÂł polakierowac caÂłego malucha czarnym akrylem,lakieru poszÂło mi 3,5 litra,mnustwo firanek,nie domalowanych miejsc.

marcins
Wysłany: 2007-01-17, 19:42   
0
UP DOWN

Jezeli nie zobaczysz tego w praktyce bardzo ciezko jest osiagnac jakikolwiek sukces. A porywanie sie na calosciowke bez doswiadczenia to chyba szalenstwo!!!

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu