Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
marek321s
Wysłany: 2014-02-05, 11:22   Sata jet 2000 HVLP problem z ustawieniem
0
UP DOWN

Witam nabyÂłem wÂłaÂśnie taki pistolecik i malujÂąc zderzak z ustawieniem jak zaleca projekter mam problem z nakÂładaniem zarĂłwno bazy jak i klaru. Mianowicie nie rozpyla idealnie na drobne ziarno tylko bardziej proszkuje . Z wielka bieda jakoÂś w miarĂŞ wyprowadziÂłem do lustra ale niema szaÂłu jeÂśli chodzi o ten pistolet bo starym sico gold lepiej mi sie malowaÂło.

UstawiÂłem jak zaleca projekter

iloœÌ farby na maks
powietrze na maks
miotÂła na maks

CiÂśnienie robocze na nanometrze na wejÂściu 2bar ( na wciÂśniĂŞtym cynglu) w gunie odkrĂŞcone na maks

Miota jest bardzo szeroka na moje ok 35cm a pylenie jest jednolite ( rĂłwne na caÂłej pÂłaszczyÂźnie miotÂły)

Gun wyczyszczony na zicher

Powiedzcie mi gdzie zrobi³em b³¹d ?

Czy daÌ mu z 4 bary czy zmniejszyÌ iloœÌ farby na 3 obr od zkreconej liczac ?

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 11:54   
0
UP DOWN

Ale ustawiasz na lekko wciÂśniĂŞtym nie?? A nie na maks??

MateriaÂł masz dobrze rozciĂŞczony

SÂłuchaj jakÂą masz dysze?/

Ja mam WSB

To jest bardzo oszczĂŞdny pistolet, nie waÂżne czy to podkÂład, czy baza czy klar, zawsze trzeba lakier "wylaĂŚ" tzn.
Musisz jechaĂŚ troche wolniej, zeby lakier miaÂł siĂŞ z czego rozlaĂŚ, a nie tylko pyliĂŚ.

Piszesz Âże masz miotÂłe 35 ja mam ok 32-33 czymaj teÂż troche bliÂżej pistolet

Nie wiem, jak ci to wytÂłumaczyĂŚ :/

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-05, 11:55   
0
UP DOWN

Z jakÂą dyszÂą masz kolego ten pistolet ?
Jaki manometr masz tzn. pytam o producenta ?
Jak¹ odleg³oœÌ utrzymujesz prowadz¹c pistolet od lakierowanego obiektu ?

A prawdziwym pistoletem HVLP trzeba nauczyĂŚ siĂŞ lakierowaĂŚ :tak:
To zupeÂłnie coÂś innego niÂż lakierowanie pistoletami HP czy teÂż prawdziwym RP
Kolega juny moÂże coÂś ci o tym powiedzieĂŚ .... ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-05, 12:04   
0
UP DOWN

marek321s napisał/a:
ale niema szaÂłu jeÂśli chodzi o ten pistolet bo starym sico gold lepiej mi sie malowaÂło.

PowaÂżnie ..... to maluj dalej tym Srico Gold ;) a tÂą Sata HVLP sprzedaj osobie ktĂłra umie lakierowaĂŚ pistoletami HVLP .... :tak:

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 12:07   
0
UP DOWN

TeÂż na poczÂątku mi siĂŞ jet 2000 nie podobaÂła Robert moÂże potwierdziĂŚ byÂła juÂż nawet na allegro ale po kilku ostatnich malowaniach przekonaÂłem siĂŞ do niej do Bazy idealna, do klaru ciut za wolna. Ale idzie Âładnie wylaĂŚ.

Ile za niÂą chcesz? mogĂŞ odkupiĂŚ :)

marek321s
Wysłany: 2014-02-05, 14:34   
0
UP DOWN

jednak to forum naprawdĂŞ Âżyje :D dziĂŞki za liczne odpowiedzi

Nie niestety nie sprzedaje , czytaÂłem wiele i wszĂŞdzie byÂło jak pisze projekter ze to cud techniki i sam maluje i dlatego kupiÂłem z mysla ze pomaluje sie tak ze nie trzeba bĂŞdzie nawet polerowac pomalowanego elementu a tu jednak nie chce on mi tak malowac :(

rok 2003 dysza 1.3 znajomy przywiĂłzÂł z norwegi. Jest jak nowy i widaĂŚ maÂło uÂżywany bo tez leÂżaÂł w garaÂżu u jakiegoÂś amanta.

zgadzam siĂŞ do klaru jest ciut wolniejszy a malowaÂłem w odlegÂłoÂści 15 do 20 cm z katem 90st
ciÂśnienie ustawiaÂłem na maks wciÂśniĂŞtym
manometr jakiÂś najtaĂąszy bubel bo z sico tools a dostaÂłem go wraz z sico gold kosztowaÂł ok 35zÂł.
dokÂładnie ten
http://allegro.pl/regulat...3885539200.html
do tego taki maÂły odwadniacz
http://allegro.pl/show_item.php?item=3914575598

Wiem ze trzeba dÂłuÂżej trzymac guna przy elemencie tak by zostawaÂło za sobÂą lustro ( byÂła wylana farba) czy jak to sie zwie i tak tez robiÂłem ale mimo tego to tylko proszkowanie coraz grubsze i cos tam w miare zalaÂło ale sico lepiej to robiÂło i to wiele razy.

Teraz tak sie zastanawiam czy sam nie pope³ni³em b³êdu zapinaj¹c separator prosto pod gun a poni¿ej nanometr. Reasumuj¹c pow najpierw wpada do manometru a potem w odwadniacz i z odwadniacza do pistoletu. Wymyœli³em ze mo¿e separator stawia opór i zabiera du¿o ciœnienia i powinienem go odwrotnie zamontowaÌ tzn przewód pow do separatora i dalej dop nanometr i pistolet ? Byc mo¿e zyska³ bym 0,5 wiêcej bara i by³o by wporzo a tak to jestem oszukany sam przez siebie.

A powiedzcie mi czy dobrze ustawi³em sam pistolet tak jak opisa³em na pocz¹tku ze farba na maks itd czy mo¿e ustawia sie iloœÌ farby na ileœ obrotów np 3 ?

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-05, 15:49   
0
UP DOWN

marek321s napisał/a:
jednak to forum naprawdĂŞ Âżyje

ÂŻyje Âżyje tylko musi byĂŚ ciekawy i konkretny temat :tak:

A teraz co do pistoletu a raczej b³êdów które widzê ....

marek321s napisał/a:
malowaÂłem w odlegÂłoÂści 15 do 20 cm

Bardzo zasadniczy b³¹d poniewa¿ pistolety Sata HVLP nale¿y trzymaÌ pomiêdzy 10cm - 15 cm od lakierowanego "obiektu"
JeÂśli prowadziÂłeÂś go na 20cm to niestety ale "waliÂł kroplami" ;)

marek321s napisał/a:
manometr jakiÂś najtaĂąszy bubel bo z sico tools

Taki manometr ma jednÂą "zaletĂŞ" ..... kosztuje tylko 35zÂł i nic poza tym

marek321s napisał/a:
zastanawiam czy sam nie pope³ni³em b³êdu zapinaj¹c separator prosto pod gun a poni¿ej nanometr.

TakÂże weÂż i go usuĂą razem z tym chiĂąskim "odwadniaczem" :tak:
One razem tylko hamujÂą przepÂływ powietrza i nic wiĂŞcej ....
Chcesz zaÂłoÂżyĂŚ odwadniacz to kup sobie taki firmowy DeVilbissa za okoÂło 45zÂł ....
Na trochĂŞ wystarczy i naleÂży go wymieniĂŚ na nowy :tak:

HVLP prowadzisz wolniej i bliÂżej elementu niÂż normalny pistolet HP czy RP

Zalecenia kolegi Projektera sÂą dla osĂłb doÂświadczonych ktĂłrzy potrafiÂą operowaĂŚ
jĂŞzykiem spustowym pistoletu podczas lakierowania :tak:

Podepnij t¹ Sata bezpoœrednio pod w¹¿ ,skrêÌ iloœÌ materia³u oraz ustaw regulator ciœnienia w po³o¿eniu I (s¹ 3 po³o¿enia) i zobacz wtedy jak siê bêdzie lakierowa³o :tak:

Sata HVLP pracuje pomiĂŞdzy 1.6 a max. 2.2
Zalecane ciÂśnienie to 2 atm wtedy na wyjÂściu masz 0.7 atm :tak:

marek321s napisał/a:
czy dobrze ustawiÂłem sam pistolet tak jak opisaÂłem na poczÂątku ze farba na maks itd

Tak jak Ci juÂż wczeÂśniej napisaÂłem ,wywal ten "manometr" i "odwadniacz"
podepnij pistolet bezpoœrednio pod wê¿a ustaw pokrêt³o ciœnienia w po³o¿eniu I oraz zmniejsz iloœÌ materia³u i zobacz jak wtedy bêdzie Ci sz³o ... ;)

Pistolet HVLP wymaga innych "umiejĂŞtnoÂści" ,trzeba siĂŞ go "naumieĂŚ" prowadziĂŚ :tak:

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 16:01   
0
UP DOWN

marek321s napisał/a:
ciÂśnienie ustawiaÂłem na maks wciÂśniĂŞtym

No i 1 b³¹d ;)
Ustawia siĂŞ na lekko wciÂśniĂŞtym

marek321s napisał/a:
do tego taki maÂły odwadniacz
http://allegro.pl/show_item.php?item=3914575598

i reszta tak jak Robert piszĂŞ :)

marek321s
Wysłany: 2014-02-05, 16:35   
0
UP DOWN

no to grubo poleciaÂłem w kulki ;P
W³aœnie przeprowadzi³em testa i zamieni³em kolejnoœÌ odwadniacz i manometr i wysz³o ze malowa³em w ciœnieniu 0,8 do 1 bar wiec dlatego mi proszkowa³ :D

WywaliÂłem juÂż te chiĂąszczyznĂŞ i bĂŞdĂŞ malowaÂł z innym kompresorem zbiornik 250 ltr oraz duÂży osuszacz przy kompresorze. Moj 50 ltr nie daje rady
Czekam jeszcze tylko na bÂłotnik i bĂŞdzie malowanie maski zderzaka bÂłotnika astry III gtc w czarnym z20r. Pochwale sie jak wyjdzie ;D ;)
a foto guna oraz zderzaka bmw ktĂłry juz zaproszkowalem wyÂśle w pt. W sumie wyszedÂł tez Âładnie a jak zrobiĂŞ polere bezie wporzo ( ew pomaluje jeszcze raz z waszymi zaleceniami ) :D :D

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 18:02   
0
UP DOWN

No widzisz :)

Sata to Sata, tylko trzeba jej daĂŚ to co potrzebuje :D

marek321s
Wysłany: 2014-02-05, 18:10   
0
UP DOWN

zderzak od bejki jest i w razie w polakieruje jeszcze raz ;D na czymÂś trzeba sie uczyĂŚ :D

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 18:24   
0
UP DOWN

:spoko:

MISZEL83 
Wysłany: 2014-02-05, 22:54   
0
UP DOWN

Witam wszystkich forumowiczĂłw

MĂłj problem dotyczy Sata jet 3000 RP z dyszÂą 1.4
ZaczĂŞÂła mi strzelaĂŚ powietrzem w kubek i wymieniÂłem ten plastikowy pierÂścieĂą pod dyszÂą materiaÂłowÂą problem jednak nadal nie ustÂąpiÂł
MoÂże ktoÂś z uÂżytkownikĂłw miaÂł taki problem i moÂże mi doradziĂŚ
co z tym fantem zrobiĂŚ ?
Dodam Âże do momentu kiedy zaczĂŞÂły siĂŞ przedmuchy Sata sprawowaÂła siĂŞ bez problemu.

PoprawiÂłem ....
Robertlodz09

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 23:11   
0
UP DOWN

W Âśrodku jest dobrze domyta?

MISZEL83 
Wysłany: 2014-02-05, 23:19   
0
UP DOWN

wymyÂłem starannie i dokÂładnie, uÂżyÂłem do tego celu nawet specjalnego preparatu z firmy troton do usuwania zaschniĂŞtego lakieru

juny 
Wysłany: 2014-02-05, 23:25   
0
UP DOWN

A dobrze dokrĂŞcasz dyszĂŞ materiaÂłowÂą ??

Trzeba j¹ mocnej doci¹gn¹Ì,

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-06, 07:44   
0
UP DOWN

MISZEL83 napisał/a:
wymieniÂłem ten plastikowy pierÂścieĂą pod dyszÂą materiaÂłowÂą problem jednak nadal nie ustÂąpiÂł

ZaÂłoÂżony jest nowy pierÂścieĂą ?
Tam nie ma innej moÂżliwoÂści aby powietrze uciekaÂło przez kubek .... no chyba Âże masz pĂŞkniĂŞty lub uszkodzony korpus w tym miejscu ......

juny napisał/a:
A dobrze dokrĂŞcasz dyszĂŞ materiaÂłowÂą ??

To jest bardzo wa¿ne aby z odpowiedni¹ "si³¹" dokrêciÌ dyszê która dociska ten pierœcieù
oczywiÂście naleÂży zachowaĂŚ "zdrowy rozsÂądek" przy dokrĂŞcaniu .....
SzczegĂłlnie jeÂśli jest to nowy pierÂścieĂą ktĂłry musi siĂŞ uÂłoÂżyĂŚ

MISZEL83 
Wysłany: 2014-02-06, 21:28   
0
UP DOWN

uda³o siê rozwi¹zaÌ problem, dokrêci³em dyszê doœÌ mocno ale z zachowaniem zdrowego rozs¹dku i wszystko ok. problem ust¹pi³, z pocz¹tku mia³em obawy z tym dokrêceniem by nie uszkodziÌ sprzêtu poniewa¿ w pracy lakierujê sat¹ jet 4000 rp i tam wystarczy tylko delikatnie doci¹gn¹Ì i ju¿ jest gitara

juny 
Wysłany: 2014-02-06, 22:05   
0
UP DOWN

Czyli jednak to :)

Widzisz Sata to Sata musi psiukaĂŚ :D

marek321s
Wysłany: 2014-02-07, 08:27   
0
UP DOWN

Ciesze sie ze sa dobrzy ludzie i naprawdê s³u¿¹ pomoc¹ , dziêki forum i wam rozwi¹zuje siê najmniej powtarzalne problemy w tempie natychmiastowym a na przysz³oœÌ tez bêdê wiedzia³ co robiÌ gdy bêdzie moja sata strzelaÌ. Tak ¿e wielki uk³on panowie :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu