Autor |
Wiadomość |
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-09, 14:18 CBR 1100 XX
|
0
|
|
|
|
Moje wypociny duuzy ukÂłon dla wszystkich lakiernikĂłw myÂślaÂłem ze to jest prostsze
Pistolet Airgunsa
Kompresor Dwu tÂłokowy
Zero doÂświadczenia
DSC_0835.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 102 raz(y) 226.27 KB |
DSC_0822.jpg takie kluski mi wyszÂły |
 |
Plik ściągnięto 140 raz(y) 145.56 KB |
|
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-09, 14:30
|
0
|
|
|
|
Co dziwne lusterka wyszÂły na szkÂło.
Po wczorajszych kluskach przeleciaÂłem papierem 1500 i doÂłoÂżyÂłem materiaÂłu Âżeby byÂło z czego szlifowaĂŚ.
Na pierwszym elemencie jaki dziÂś prĂłbowaÂłem dolaĂŚ nie zauwaÂżyÂłem» ze Âśruba od powietrza mi siĂŞ wkrĂŞciÂła i poszÂły firanki ten element caÂły zedrĂŞ i baza od nowa pytanie tylko czy podkÂład tez muszĂŞ poÂłoÂżyĂŚ?
Fajnie widaĂŚ jak ponad zaciekiem pomaraĂącza a poniÂżej szkÂło zastanawiam sie ile trzeba baboli zrobiĂŚ Âżeby to wyczuĂŚ.
DSC_0834.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 107 raz(y) 198.6 KB |
|
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2014-02-09, 15:31
|
0
|
|
|
|
jak siê nie poprzecierasz do bazy to bez podk³adu ale daj elementowi dobrze doschn¹Ì bo bêdziesz mia³ inne kwiatki jak siê pospieszysz, jakiego u¿ywasz bezbarwnego i czy go rozciêczasz, jaka dysza w pistolu i ciœnienie na wejœciu bo straszna mora Ci wysz³a albo masz problem z powietrzem albo z towarem bo guns¹ mo¿na ca³kiem fajnie lakier wylaÌ, pozdrawiam |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-09, 15:45
|
0
|
|
|

|
Nie dolewaj bo nie zjemy
Lepiej skórka pomaraùczy, ale z du¿¹ iloœci¹ materia³u ni¿ zacieki.
SkĂłrkĂŞ doprowadzisz do kultury, zacieki bez wprawy niekoniecznie.
Zaciek musi dobrze wyschn¹Ì zanim zaczniesz pi³owaÌ.
MaÂłe elementy zawsze lepiej wychodzÂą, lepiej wszystko widaĂŚ, moÂżna w rĂŞce trzymaĂŚ no i jakoÂś Âłatwiej idzie przylaĂŚ. Z bazÂą tak samo .
WedÂług mnie najgorzej maski i dachy, tam gdzie pistolet musi byĂŚ prowadzony caÂły czas z takÂą samÂą prĂŞdkoÂściÂą, pod odpowiednim kÂątem i zakÂładem 50%/75%.
Nauczysz siĂŞ na tych owiewkach .
WeŸ znajdŸ jak¹œ szybê ze starego okna i na tym trenuj. Baza, klar i cieniowanie. |
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-09, 20:27
|
0
|
|
|
|
W sumie to nie nauka zawodu tylko kaprys taki Âżeby w soboty z zona w domu nie siedzieĂŚ
ChoĂŚ zarazie to ona siĂŞ zemnie Âśmieje ze wydaÂłem 1500 tyle co za lakiernika a i tak siĂŞ u profesjonalisty skoĂączy czyli drugie tyle piec torebek w plecy.
Dysza 1.3
CiÂśnienie 2.0 (na wciÂśniĂŞtym spuÂście) kompresor utrzyma ciÂągÂłe 4.0 wiec chyba ok
Mora siĂŞ rozlaÂła jeszcze bo fotki robiÂłem po 10 min.
ale i tak muszĂŞ dolaĂŚ bo na rantach ledwo przyprĂłszone, a przynajmniej bĂŞdzie z czego lustro odÂświeÂżaĂŚ dwa razy w sezonie.
Czyli jak dobrze rozumie ten element z zaciekami mogĂŞ lakier papierem 400 i na to baza od nowa?
Bak mam metalowy czyszczĂŞ do metalu (chemicznie), na to epoksyd, szpachla, podkÂład, baza, klar czy tez szpachla, epoksyd, podkÂład, baza, klar? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-09, 21:09
|
0
|
|
|

|
¯ona a¿ taka z³a... wspó³czuje
Na go³¹ blachê daj epoxyd, potem szpachluj. ChoÌ i na go³¹ blachê dasz szpachel i nic siê nie stanie. Za 5 lat to motocykla pewnie ju¿ mia³ nie bêdziesz. |
|
|
|
 |
mariann
|
Wysłany: 2014-02-10, 00:15
|
0
|
|
|
|
Kolego filipe piszesz Âże bak masz metalowy i bĂŞdziesz usuwaÂł lakier chemicznie, dam ci dobrÂą radĂŞ, nie rĂłb tak, bo bĂŞdziesz za rok poprawiaĂŚ od nowa.
Elementy metalowe takie jak np. bak to siĂŞ oddaje do piaskowania koszt ok. 20zÂł a nie usuwa chemicznie. Chemia nie tylko usuwa stary lakier ale takÂże wgryza siĂŞ w blachĂŞ, i choĂŚ potem dokÂładnie to odtÂłuÂścisz to i tak w niektĂłrych miejscach ta chemia pozostanie, a po czasie zacznie korodowaĂŚ. I nie pomoÂże tu Âżaden podkÂład epoksydowy,czy akrylowy.
Ja te¿ zajmujê siê renowacj¹ ale motocykli zabytkowych i te¿ pewnego razu wpad³em na taki pomys³ jak ty i usun¹³em lakier z baku chemicznie potem na go³¹ blachê da³em epox ³adnie wyszpachlowa³em nastêpnie podk³ad akrylowy i zasta³a mnie zima, wiêc od³o¿y³em bak na pó³kê w kot³owni gdzie jest ciep³o. Na wiosnê chcê po³o¿yÌ lakier a tu ku mojemu zdziwieniu bak w niektórych miejscach rudy od rdzy. Normalnie rdza przebi³a te dwa podk³ady.
Od tego czasu wszystkie elementy metalowe piaskujĂŞ kÂładĂŞ reaktywny na to akrylowy i dopiero lakier i jest ok.
Zastanawiam siĂŞ tylko, jak by na tÂą blachĂŞ oczyszczonÂą chemicznie poÂłoÂżyÂł podkÂład reaktywny czy by to coÂś zmieniÂło w sensie zatrzymaÂło tÂą korozjĂŞ ktĂłra powstaÂła.
Tak czy inaczej lepiej piaskowaĂŚ niÂż stosowaĂŚ chemiĂŞ. |
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-10, 14:39
|
0
|
|
|
|
Ok wlasnie jestem na szpachli i podkladzie to zmyje dobrze i reszte recznie doczyszcze. |
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-12, 22:50
|
0
|
|
|
|
Powiem wam ze czyta siĂŞ wasze dyskusje lepiej niÂż kryminaÂły
SpodobaÂło mi siĂŞ stwierdzenie ze nikt nie jest taki gÂłupi Âżeby wydaĂŚ 2000 na sprzĂŞt Âżeby pomalowaĂŚ sobie jeden element (kaÂżdy chce dorabiaĂŚ).
Oto jest taki gÂłupi przed wami, pracuje jako pielĂŞgniarka operacyjna w Szwecji i bym siĂŞ z wami na fuchy nie zamieniÂł (siwucha przy lakierze). Tak sobie wymyÂśliÂłem ze kupie sprzĂŞt i sprĂłbuje pomalowaĂŚ motocykl bo takie przecieÂż proste , jak nie wyjdzie to w kwietniu wyczyszczĂŞ plastiki i za tyle ile trzeba wyÂśle do lakiernika w Polsce.
Czas na zabawĂŞ mam tylko w weekendy bo garaÂż u rodzicĂłw a w domku 3 miesiĂŞczna cĂłreczka.
Do rzeczy, czytam czytam i dochodzĂŞ do jednego wniosku: nie katuje wiĂŞcej tych plastikĂłw, bo szkoda roboty dokÂładaĂŚ temu do kogo to wysle.
Mam w gara¿u jak¹œ klapê od samochodu biorê ja i zaczynam próby bo iloœÌ czynników wp³ywaj¹cych na cellulit jest ogromna. Tak jak ja to zrobi³em to siê boje ze trwa³oœÌ mo¿e byÌ marna a naklejki i wyg³uszenia zmarnowaÌ za 2000 to zal, bo za chwile do wartoœci motocykla dobije jak to wszystko policzê.
DziĂŞkujĂŞ za porady, w sobotĂŞ w ramach relaksu atakuje klapĂŞ samochodowa w wyÂższej temperze i ciÂśnieniu.
Pozdrawiam Maciek |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-13, 00:20
|
0
|
|
|

|
Pieni¹¿ki s¹ to i na hobby staÌ. |
|
|
|
 |
Vesto43
|
Wysłany: 2014-02-13, 14:02
|
0
|
|
|
|
CoÂś ty chÂłopie zrobiÂł z tym iksem. ByÂło najpierw poĂŚwiczyĂŚ, na doniczkach pewnie Âżona by siĂŞ ucieszyÂła
No ale, jak kasa jest to siĂŞ moÂżna bawiĂŚ. Tylko iksa szkoda na takie eksperymenty. |
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-13, 20:08
|
0
|
|
|
|
Zartem ?
To wasza wina jak siĂŞ czyta parĂŞ postĂłw to wydaje siĂŞ ze to Âłatwe jest kaÂżdy moÂże.
A powa¿nie jak koùczy³em podstawówkê 15 lat temu i powiedzia³em ze chce iœÌ do zawodówki na lakiernika to wszyscy siê œmiali ze do zawodówki id¹ mato³y a do liceum intelygenty, w 2004 œwiat siê otworzy³ i te "mato³y" wyje¿d¿a³y na zachód i zarabiali a ja bez zawodu na budowie, i tak trzeba by³o maj¹c 25 zabraÌ siê za studia daj¹ce jakikolwiek konkretny zawód.
teraz powrĂłt marzeĂą jako hobby.
a co do ixa to tak jak napisaÂłem wiĂŞcej go nie tykam, chyba ze przyrost umiejĂŞtnoÂści bĂŞdzie piorunujÂący w co wÂątpiĂŞ. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-13, 21:33
|
0
|
|
|
|
Felippe napisał/a: | pracuje jako pielĂŞgniarka operacyjna w Szwecji i bym siĂŞ z wami na fuchy nie zamieniÂł |
I có¿, ¿e ze Szwecji
Masz ochotĂŞ to trenuj, nikt Ci nie zabroni
Felippe napisał/a: | chyba ze przyrost umiejĂŞtnoÂści bĂŞdzie piorunujÂący w co wÂątpiĂŞ. |
nie ma co wÂątpiĂŚ, nabierzesz wprawy, dokupisz sprzetu i bĂŞdzies lakierowaĂŚ w kitlu |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-02-13, 22:10
|
0
|
|
|
|
moim zdaniem po prostu za maÂłe ciÂśnienie daÂłeÂś i tyle, jak wyczujesz pistolet i o co w tym wszystkim chodzi to bĂŞdzie banaÂł. ze wszystkim tak jest. daj CiÂśnienie na 2.5-2.7 na wciÂśniĂŞtym spuÂście i wtedy lakieruj. moim zdaniem do bezbarwnego lepiej zwiĂŞkszyĂŚ ciÂśnienie. przynajmniej dla mnie |
|
|
|
 |
Felippe
|
Wysłany: 2014-02-24, 17:43
|
0
|
|
|
|
Zaczynam wymiĂŞkaĂŚ powoli
W weekend prĂłba z polerka, napiszcie mi proszĂŞ ileby kosztowaÂło lakierowanie u was i na jakich lakierach, bo to moje malowanie jest Âśrednie i sie waham co dalej. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-24, 22:45
|
0
|
|
|

|
Tak dÂługo prĂłbuj aÂż Ci wyjdzie.
Najlepiej uczyĂŚ siĂŞ na kogoÂś, a nie na swoim. Najpierw na maÂło wymagajÂących klientach. |
|
|
|