Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 16:35 Szlifierka
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-09, 16:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Dozbieraj 1000 i kup cerosa. ¯artuje.
Jak chcesz to bierz. Jeszcze co¶ podobnego ma Hitachi, kiedy¶ chcia³em kupiæ w³a¶nie tej firmy.
125mm trochê ma³o i nie porêcznie siê tym robi jak na moje oko, ale jak nie ma finansów to i to lepsze ni¿ rêczna robota. Zawsze przy¶pieszy pracê. |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-09, 17:08
|
0
|
|
|
|
Mi ostatnio przez przypadek wpad³a w rêce szlifierka te¿ boscha ale z seri PEX Szkoda ¿e pad 125 ale zaskoczy³a mnie oscylacja tak samo jak w tej co poda³e¶ linka 1.25 Nie bêdzie to za ma³o??? Zaadoptowaæ pad 150 i by³a by fajna bo ma³a i zgrabna. |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-02-09, 17:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 923 Sk±d: WZ
|
Kiedy¶ mia³em podobn±. Pad 125 jednak okazuje siê za ma³y, po oko³o roku ³o¿ysko nadawa³o siê do wymiany. Brak regulacji obrotów i s³aby hamulec |
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 18:11
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
To ma byæ u¿ywane raz na jaki¶ czas, kasê jak± mam wydaæ na lepszy sprzêt to wolê oddaæ na lepszy gun :P a powierzchnie jak± bêdê czy¶ciæ s± akurat nie wielkich rozmiarów, i nie wiem czy 150 nie bêdzie za du¿a, w sensie czy na profil o szeroko¶ci 4 cm , bêdzie dobrze czy¶ciæ 150 ;] |
_________________ My¶liborz gór± !! |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-09, 18:16
|
0
|
|
|
|
Skoro wiesz lepiej czego chcesz to po co pytasz kolego
125 do mniejszych rzeczy nadaje siê lepiej, ale nie jest takie uniwersalne jak 150, tym mo¿na wszystko zrobiæ. Nie pokrzywiæ wiêkszych powierzchni, ale i ma³e te¿ da siê zrobiæ tym bardziej profile.
Raz na jaki¶ czas to i rêcznie idzie zrobiæ... |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 18:32
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
ale , ¿e rêcznie siê nie chce :P a chcia³em zapytaæ o boscha, czy te¿ z chin jak zielona wersja czy co¶ lepsze to jest |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-02-09, 18:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 923 Sk±d: WZ
|
Skoro chcesz kupiæ co¶ takiego to s± podobne tylko tañsze za oko³o 250z³ te¿ bosch i metabo |
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 18:58
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
Te podstawowe zielone, widzia³em w sklepach, bez ¿adnych regulacji itp, i jako¶ s³abo to wygl±da ;/
Te niebieskie, o wiele lepsze s± podobno, i dlatego pytam siê czy to prawda ? |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-09, 19:07
|
0
|
|
|
|
Te zielone z serii PEX maj± regulacje obr. cena ok 350z³ w markecie
Sprawdz sobie GRAPHITE 59G347. W zestawie jest z tarcz± 125 i 150 |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 19:17
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
Czyli mo¿na tam dzia³aæ i na 125 i na 150 ? |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-09, 19:24
|
0
|
|
|
|
No z opisu wynika ¿e tak |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-09, 19:46
|
0
|
|
|
|
Kup w markiecie, ³atwo z gwarancj± i jak by co¶ z ni± by³o nie tak to zaraz sobie odniesiesz i nikt Ci ³aski nie robi. |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-09, 20:45
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
OK, podjadê do castoramy i do leroy merlin i popytam czy tak± maj±
Dziêki za pomoc ch³opaki ! |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-09, 20:55
|
0
|
|
|
|
Z tego co wiem to na 99% w Praktikerze maj± GRAPHITE.
Zdaj pó¼niej relacje co i jak |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-10, 17:41
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
U mnie w okolicy nie ma praktikera |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-10, 18:25
|
0
|
|
|
|
Nic nie straci³e¶ Dzisiaj podskoczy³em do Praktikera i nic konkretnego nie ma.... |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-10, 18:41
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
W srodê podjadê do castoramy , i do leroy merlin, i jak nie bêdzie to zapytam czy mo¿na takie co¶ zamówiæ, a je¶li nie to na allegro kupiê |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-12, 16:37
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-02-12, 16:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Ja mam identyczn± jak ta pierwsza tylko z firmy jakiej¶ tam.
Beznadziejna, plastikowy tarerz, i nie praktyczna |
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-12, 16:59
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-12, 17:05
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
Czyli braæ t± drug± za 197 ? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-02-12, 17:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Mariko12 napisa³/a: | Panowie któr± braæ |
Pierwsza jest do dup...y a druga jeszcze gorsza.
Jak masz na taki badziew wydawaæ kasê to lepiej wcale sobie odpu¶æ.
Nie jestem na forum na bie¿±co, wiêc nie wiem czym siê zajmujesz i jak czêsto.
Je¶li rzadko, to lepiej nie kupuj nic i naucz siê kitowaæ mniej, g³adziej lecz czê¶ciej a nie gamo³ê na raz i obrabiaj rêcznie.
A jak czê¶ciej, do do³ó¿ i kup co¶ normalnego: czy pneumata, czy elektryka, ale b±czka a nie mieszad³o do betonu ze stopk± na rzepy. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-02-12, 17:14
|
0
|
|
|
|
Najlepiej ¿adnej . odpu¶c sobie taki sprzêt szkoda kasy...
Ju¿ pneumat za 100 z³ jest owiele wygodniejszy |
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-12, 18:35
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
To nawet kawa³ka k±townika tym nie przeczyszczê ? a na pneumata za s³aby mam kompresor, a co innego polecacie ? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-12, 21:34
|
0
|
|
|
|
Tym by¶ nie obskoczy³?
http://allegro.pl/robot-s...3930910836.html
P.s.
No gówna wklejasz jak gówna, ale pewnie gwarancjê wytrzyma. Kup jak chcesz, a jak wahasz siê to dozbieraj kasy i kup co¶ z wy¿szej pó³ki. Tak choæ za 350z³. |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-12, 22:31
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
Mogê kupiæ szlifierkê i za ty¶ ,ale chcê sobie jaki¶ lepszy gun kupiæ do podka³du
Dobra jeszcze bêdê my¶la³ |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-02-12, 22:34
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | To nawet kawa³ka k±townika tym nie przeczyszczê ? |
K±towniki oczywi¶cie ¿e przeczy¶cisz.
Dlatego napisa³em ¿e nie wiem czym siê dok³adnie zajmujesz.
Do jakiej¶ stali lepiej tym ni¿ rêcznie, ale do samochodówki s± denne.
Tak po ch³opsku: poza markami czy precyzyjno¶ci± jeszcze ¶rodkiem ciê¿ko¶ci i stabilno¶ci± tarczy wzglêdem obrabianej powierzchni podczas pracy. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-02-12, 22:37
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Mogê kupiæ szlifierkê i za ty¶ ,ale chcê sobie jaki¶ lepszy gun kupiæ do podka³du
Dobra jeszcze bêdê my¶la³ |
W takim przypadku je¶li to do samochodówki to lepsza jest dobra maszynka a gorszy gun do podk³adu, bo i tak zapewne M/M nie robisz. |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-12, 23:26
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-02-12, 23:50
|
0
|
|
|
|
Matix napisa³/a: | http://jaktozrobilemwgarazu.pl/szlifierka-oscylacyjna-graphite-59g346/ |
A jak tak, to przepraszam.
Kurde nie wiedzia³em ¿e s± takowe rewelacyjne i precyzyjne urz±dzenia i to konkretnie do lakiernictwa samochodowego.
P240 na skoku 5mm i:
"po obróbce szpachli P240 na tej szlifierce powierzchnia jest idealnie wyprowadzona, a na szpachli nie ma ¶ladów od rys po papierze"
itd.
Czego to ludzie dla kasy nie powiedz±.
Albo z niewiedzy.
Ja te¿ dawno temu zaczyna³em takow± konstrukcj± przygodê z obróbk± maszynow±, ale taka konstrukcja w porównaniu do "b±czków" to ki³a.
Ale zale¿y do czego komu jest to potrzebne. |
|
|
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-02-13, 00:13
|
0
|
|
|
|
No nie wiem ale moim zdaniem czy to tani b±czek czy Deros to skok mimo¶rodu 5mm w ka¿dym bêdzie robi³ te same rysy Tu bardziej chodzi o trwa³o¶æ wierze w to ¿e drogie sprzêty w Mirki s± super tak jak pistolety Saty, ale powiedz mi szczerze czy jak kto¶ ma przerób do 8-10 el na miesi±c albo i mniej to op³aca mu siê wydawaæ 1500z³ na szlifierkê??? Gdyby 10 el pada³o na 2-3 dni to nie by³o by tematu |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-13, 00:14
|
0
|
|
|
|
Sprzedaje Cerosa i kupujê ten badziew. Jutro jadê do OBI wan kenobi.
Jakbym mia³ piêæ elementów w miesi±cu to bym kupi³ Cerosa, a wtedy mia³em 0 elementów i kupi³em te¿ Cerosa. Elementów nie by³o, ale znalaz³em dla niego tyle zastosowañ, ¿e g³owa ma³a.
Sam ciê¿ar takiej maszynki porównaj i porêczno¶æ. Takie co¶ za 200z³ to ³amie rêce, warkocze, wibruje, prycha, podskakuje, a jak doci¶niesz to okazuje siê, ¿e sko¶nookie 250 wat zmieni³o siê jednak w 100. Szczotki siê wycieraj±, i okazuje siê nagle, ¿e nie wymienne. I pipka.
No i szukanie potem kolejnego badziewia tym razem za 350, potem za 500 itd itp
P.s.
Do podk³adu to mo¿na by przyoszczêdziæ i takie co¶ kupiæ:
Tanie i ekonomiczne, atomizacja nieprzeciêtna.
http://www.youtube.com/watch?v=8DGJOZS2jPY
P.s.
Mo¿e ten model maszynki z filmu Ciê zadowoli?
http://www.youtube.com/watch?v=QL0nR4DrxCA |
|
|
|
|
Vesto43
|
Wys³any: 2014-02-13, 13:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 43
|
Ja to bym chcia³ widzieæ jak on lakieruje w tym stanie hehe |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-02-13, 16:15
|
0
|
|
|
|
Matix napisa³/a: | No nie wiem ale moim zdaniem czy to tani b±czek czy Deros to skok mimo¶rodu 5mm w ka¿dym bêdzie robi³ te same rysy Tu bardziej chodzi o trwa³o¶æ wierze w to ¿e drogie sprzêty w Mirki s± super tak jak pistolety Saty, ale powiedz mi szczerze czy jak kto¶ ma przerób do 8-10 el na miesi±c albo i mniej to op³aca mu siê wydawaæ 1500z³ na szlifierkê??? Gdyby 10 el pada³o na 2-3 dni to nie by³o by tematu |
Matix skok mimo¶rodu to nie wszystko bo jest jeszcze choæby z takich podstawowych sprawa jako¶ci je¶li nie patentu samej stopy na któr± mocujesz kr±¿ek.
W obróbce maszynowej na mokro wielk± ró¿nicê robi sam rzep a dok³adnie jego wysoko¶æ oraz sztywno¶æ
Jest jeszcze wielko¶æ wibracji, stabilno¶æ,.............. i wiele wiele innych w które ju¿ prawie nikt nie zagl±da.
Aby mówiæ o porównaniu trzeba porównaæ w pracy i jeszcze wiedzieæ na co i jak patrzeæ.
Nawet pomiêdzy niby takimi samymi naocznie konstrukcjami s± wielkie ró¿nice - jak w pistoletach.
Najdok³adniejszy i najprzyjemniejszy w pracy jest niski b±k a nie wie¿owiec.
Piszesz o 8-10ciu elementach na miesi±c wiêc odpowiem tak samo:
Lepiej obrobiæ rêcznie ni¿ kupowaæ byle co.
A je¶li kupuj±cy chce zaoszczêdziæ na maszynce bo chce kupiæ drogi gun do podk³adu to JA proponujê odwrotn± wersjê:
- dobra maszynka
- tani gun do podk³adu
Ale nikt zgadzaæ siê ze mn± nie musi.
Bo to JA bym w takiej sytuacji tak zrobi³. |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2014-02-13, 17:17
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
hm,
Dajcie mi namiar na jak±¶ markow± szlifierkê, bo w sumie racja, nie kupuje na raz |
|
|
|
|
maddict
|
Wys³any: 2014-02-14, 00:09
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | hm,
Dajcie mi namiar na jak±¶ markow± szlifierkê, bo w sumie racja, nie kupuje na raz |
festool |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-14, 02:02
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-02-14, 11:22
|
0
|
|
|
|
Dynabrade, 3M |
|
|
omen76mlb
|
Wys³any: 2014-08-18, 14:28
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Matix napisa³/a: | http://jaktozrobilemwgarazu.pl/szlifierka-oscylacyjna-graphite-59g346/ |
A jak tak, to przepraszam.
Kurde nie wiedzia³em ¿e s± takowe rewelacyjne i precyzyjne urz±dzenia i to konkretnie do lakiernictwa samochodowego.
P240 na skoku 5mm i:
"po obróbce szpachli P240 na tej szlifierce powierzchnia jest idealnie wyprowadzona, a na szpachli nie ma ¶ladów od rys po papierze"
itd.
Czego to ludzie dla kasy nie powiedz±.
Albo z niewiedzy.
Ja te¿ dawno temu zaczyna³em takow± konstrukcj± przygodê z obróbk± maszynow±, ale taka konstrukcja w porównaniu do "b±czków" to ki³a.
Ale zale¿y do czego komu jest to potrzebne. |
Jestem autorem tego wisu na temat szlifierki Graphite. Wpis na moim blogu nie powsta³ w celu sprzeda¿y w/w szlifierki, lecz jest jedynie opisem sprzêtu jaki mam. Tre¶æ jest kierowana dla amatorów lakiernictwa, a nie dla profesjonalistów, czy osób pragn±cych dzia³aæ zarobkowo w tej bran¿y. Zobacz baner mojego bloga
To ¿e powierzchnia szpachli jest dobrze wyprowadzona bez rys jest prawd± i nie ma tutaj ¿adnej komercyjnej ¶ciemy. Spokojnie mo¿na te¿ matowaæ powierzchnie pod podk³ady i wykonywaæ wstêpny szlif podk³adów akrylowych. U¿ywam jej do d³u¿szego czasu i w warunkach gara¿u jest niezast±piona w tej chwili. Fakt, nie mam do¶wiadczenia w pracy szlifierkami dedykowanymi do prac lakierniczych, wiem tylko, ¿e ta któr± posiadam jest ¶wietnym kompromisem na t± chwilê i znacznie przyspiesza wykonanie prac. W sytuacji gdy posiadamy ma³o wydajny kompresor, napêdzanie b±czka kompresorem o mocy 2-3KW który ca³y czas musi pracowaæ jest czyst± strat± energii. Czy to siê op³aca, tylko po to by by³o wygodniej?... Nie wspomnê o eksploatacji kompresora, dodatkowej instalacji z osobnym reduktorem i naolejaczem.
Profesjonalny sprzêt elektryczny powala cen±, przynajmniej minie amatora hobbystê. Chêtnie bym siê na taki sprzêt przesiad³ i zazna³ tego komfortu i jako¶ci, ale inwestycja zwraca³a by mi siê ca³y sezon Wola³ bym zainwestowaæ w sprzêt lakierniczy, a szlifierkê pozostawiæ tak jak jest, czyli w roli kompromisu u³atwiaj±cego pracê. Ale to tylko moje zdanie... Dziwi mnie tylko, ¿e mój wpis na blogu zosta³ odebrany jako komercyjn± ¶ciemê |
_________________ http://jaktozrobilemwgarazu.pl/
|
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-08-18, 18:30
|
0
|
|
|
|
Nie chce mi siê zbytnio rozwodziæ bo nie ma nad czym.
Tym bardziej je¶li nie widzisz na powierzchni obrabianej maszynk± o skoku 5mm i papierze P240 ¯ADNYCH RYS...
To tylko zdanie a¿ mi du..ê ¶ciska wiêc na ca³± reszt± ¶mia³o mogê zamilkn±æ.
Co mam na my¶li zobaczysz je¶li t± sam± powierzchniê najlepiej obrobion± tym sprzêtem poprawisz profi maszynk± o skoku 2,5-3mm tym samym papierem.
Wtedy dopiero zobaczysz w czym tkwi ró¿nica (poza cen±) - a je¶li nadal bêdziesz uwa¿a³ ¿e ró¿ni je tylko cena to pozostanie tylko wizyta u okulisty.
To tylko odno¶nie skoku i RZEKOMEGO braku rys (rysy s± i po P2500 tylko CIUT mniejsze
Fakt ró¿nicy wysoko¶ci wp³ywaj±cy na precyzjê (nawet nie wspominaj±c o zwyk³ym komforcie pracy) te¿ nawet pomijam. |
|
|
|
|
omen76mlb
|
Wys³any: 2014-08-18, 19:00
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ nic nie wspomnia³em o tym ¿e szlifierki ró¿ni± siê tylko cen±, pisa³em o szlifierce która jest kompromisem i da siê ni± poprawnie wykonaæ pracê w warunkach gara¿owych.
Odno¶nie rys, mam na my¶li rysy w wyniku których mo¿e powstaæ wada lakiernicza w postaci siadania pow³oki po czasie. Czyli rysy po P240 s± jednolite i gwarantuj± poprawna przyczepno¶æ bez wad lakierniczych. Nie chcê nikogo przekonywaæ do tanich szlifierek, ¿e s± lepsze od tych drogich bo robi± to samo, a kosztuj± u³amek tego co profi sprzêt. Zwyczajnie u¿ywam tak± szlifierkê i wiem, ¿e da siê ni± przygotowaæ powierzchniê przy pracach lakierniczych. Nie jest zbyt porêczna, trochê wa¿y, ale dla amatora wystarczy i jest jedn± z nielicznych szlifierek na rynku w tej cenie nadaj±cych siê do tego typu zadañ. Moja wypowied¼ na tym forum pojawi³a siê w wyniku zaskakuj±cej opinii jak± wyrazi³e¶ na temat mojego postu na blogu. Nie mam ¿adnego interesu w sprzeda¿y tej szlifierki i nie pisze bzdur by ludzie ja kupowali. To co pisze jest moim osobistym zdaniem na podstawie w³asnych do¶wiadczeñ to wszystko. |
_________________ http://jaktozrobilemwgarazu.pl/
|
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-19, 09:19
|
0
|
|
|
|
No to ile kosztuje taka najtañsza szlifierka która co¶ juz da siê zrobiæ? Chodzi o elektryczna... |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-19, 17:36
|
0
|
|
|
|
Ruffy napisa³/a: | No to ile kosztuje taka najtañsza szlifierka która co¶ juz da siê zrobiæ? Chodzi o elektryczna... |
No wlasnie cos takiego: Graphite 59G346 <-sam chce cos kupic do 300zl, zeby ulatwic sobie prace... Niestety tego modelu juz nie ma w sprzedazy, jest nastepca z tym ze nie wiem czy skok ma odpowiedni.... |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-08-20, 17:46
|
0
|
|
|
|
Odpowiem w skrócie:
- TA szlifierka nie nadaje siê do szlifu pod polerkê
- TA szlifierka nie nadaje siê do szlifu pod lakiery
- TA szlifierka nie nadaje siê do szlifu pod podk³ad
Generalnie bez wiêkszych zastrze¿eñ mo¿na ni±:
- usun±æ star± pow³okê
- zatrzeæ rysy po grubszych gradacjach przed na³o¿eniem nowej warstwy szpachli (NIE PODK£ADU)
Wiêc w pe³nej skali narzêdzie praktycznie ma³o u¿yteczne gdy¿ nie nadaje siê do wiêkszo¶ci robót skracaj±cych czas pracy, zmniejszaj±cych pracê rêczn±, podwy¿szaj±cych jako¶æ wykonanej pracy...
I nie bêdê siê rozwodzi³ nad szajsem.
Wibrator te¿ mo¿na owin±æ odpowiednim papierem, ale nadal nie bêdzie to to samo co odpowiednie narzêdzie.
HOWK. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2014-08-20, 18:28
|
0
|
|
|
|
hmmm, to co kupic najtanszego, moze byc nawet nie markowe co nada sie do pracy? W robocie uzywamy Festoola, ale to za duzy wydatek dla mnie... |
|
|
|
|
Ruffy
|
Wys³any: 2014-08-20, 20:39
|
0
|
|
|
|
co¶ lepszego pewnie bêdzie kosztowaæ w chu... chyba jednak trzeba bêdzie bardziej siê przyk³adaæ do szpachlowania... |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2014-08-22, 16:33
|
0
|
|
|
|
Ja wam powiem ¿e nie bra³bym pneumata.
Mam jakie¶ g... pneumatyczne ale nie o to chodzi.
To po prostu s³abo op³acalny interes!
Planuje kupiæ Mirke Ceros na pr±d.
Poniewa¿ bardziej siê op³aca szlifowaæ Mirk± która bierze 400W ani¿eli pneumatem gdzie kompresor za³±cza siê co kilka minut i bierze 5,5kW.
Przy tej kalkulacji oka¿e siê ¿e Mirka sama na siebie zarobi |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-08-22, 18:38
|
0
|
|
|
|
Ceros nie bierze 400w. Ceros przy normalnej pracy bierze 150wat do 170 wat. Przy bardzo mocnym nacisku uda³o mi siê zrobiæ 350 wat, ale to ca³ym ciê¿arem cia³a na niego siad³em. |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-08-22, 19:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Gandziorz napisa³/a: | gdzie kompresor za³±cza siê co kilka minut i bierze 5,5kW. |
Co ile minut i na ile minut? Bo te 5.5kW jest na godzinê ci±g³ej pracy. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|