Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kurak4321
|
Wys³any: 2014-02-16, 12:13 Lakiernictwo meblowe fronty MDF, problem z kraterami
|
0
|
|
|
|
Witam.
Zajmuje sie lakierowaniem frontów do mebli (wysoki po³yski) mam problem z powstaj±cymi kraterami, upadami podczas nak³adania ostatniej warstwy. Na pocz±tku idzie izolant na krawêdzie przesycha ok 24h szlifuje, oczyszczam i nak³adam podk³ad poliuretanowy, w podk³adzie le¿y ok 48 godzin, szlifuje oczyszczam i nak³adam nawierzchniowy lakier poliuretanowy. Rozk³ada sie super wychodzi praktycznie idealna tafla po od³o¿eniu pistoletu minie ok 30s do 3 min i zaczynaj± pojawiaæ sie kraterki, jakby kto¶ wod± kapn± i lakier rozp³ywa sie na boki nawet do podk³adu,czym to mo¿e by¶ spowodowane??
Juz my¶la³em ¿e s³abo oczyszczam powietrze i za³o¿y³em 2 dodatkowe filtry, a ca³o¶æ wygl±da tak:
1 Kompresor
2 Filtr wstêpny 5 um OMI
3 Osuszacz ziêbniczy
4 Odolejacz
5 Filtroreduktor G1/2”, wk³ad 20um Pneumax
6 Filtr koalescencyjny, filtracja do 0,1 um, PNEUMAX
7 Pistolet
Ale nic nie pomog³o i problem pozosta³, proszê o pomoc jesli macie jakies teorie na rozwi±zanie problemu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-02-16, 13:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
je¶li kraterki s± po czasie to raczej co¶ wisi w powietrzu |
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2014-02-16, 13:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
kurak4321, czym ogrzewasz gara¿?? olej, gaz?? |
|
|
|
|
kurak4321
|
Wys³any: 2014-02-16, 14:09
|
0
|
|
|
|
ogrzewane sa pomieszczenia obok lakierni przez zwyk³e CO, w lakierni jest nawiew bezpo¶rednio z zewn±trz przez dwa filtry wiec tem. w pomieszczeniu ze ¶cian± lakiernicz± po jakim¶ czasie wyrównuje sie z tem. na zwen±trz, piec jest mia³owy i stoi dwa pomieszczenia obok ca³kowicie w innym budynku, |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-16, 14:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Mo¿e jakby¶ spróbowa³ dodaæ kapkê antysilikonu do poliuretanu? Choæ na jeden front dla sprawdzenia, czy siê co¶ poprawi.
Nie wiem czy to dobre rozwi±zanie czy z³e, ale jak u mnie w warunkach gara¿owych(strasznych) to tylko takie co¶ pomaga. Pomieszczenie po olejach i kiedy¶ by³o w nim polerowane.
Kilka kropelek antysilikonu i nic mi nie wychodzi na elementach, tylko jakie¶ brudy które lataj± w powietrzu(kurz).
Dawniej mia³em na elemencie te¿ 3-4 kraterki i mnie to wkurza³o. |
|
|
|
|
kurak4321
|
Wys³any: 2014-02-16, 14:29
|
0
|
|
|
|
W sklepie gdzie sie zaopatruje w lakiery wpieraj± mi ze to wina s³abo oczyszczonego powietrza w uk³adzie i zebym dokupi³ filtr ceramiczny 5um, dla mnie to jest bez sensu, bo jesli mam filtr krañcowy 0,1 um to co ma pomóc 50x mniej dok³adny filtr.
http://www.aerometal.pl/i...at=6&produkt=94
moze macie inne zdanie na ten temat??
antysilikonu jeszcze nie próbowa³em, ale chyba bede musia³ je¶li ma pomóc |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-16, 14:38
|
0
|
|
|
|
Mo¿e jakby¶ wrzuci³ zdjêcie tego kratera to forumowicze powiedz± dok³adnie czy to olej, czy woda, czy co¶ jeszcze. Wtedy mo¿na jako¶ skutecznie próbowaæ usun±æ problem.
Dodatkowe filtrowanie?, chyba Ciê chc± naci±gn±æ na kasê...
Masz ju¿ osuszacz.
Na forum gdzie¶ pisali, ¿e ten antysilikon to w 100% czysty silikon. Nie wiem czy jak wleje siê takie co¶ do farby i rozpyli razem z farb± to czy pó¼niej w razie rezygnacji z antysilikonu nie bêdzie jeszcze gorzej w pomieszczeniu. Wiesz o co mi chodzi? Tego nie wiem, jaka¶ m±dra g³owa z forum niech sprostuje te dane. Mi to nie przeszkadza, poniewa¿ i tak tam gdzie lakieruje to nie bêdzie miejsce docelowe pó¼niejszego lakierowania.
Mo¿e kto¶ podpowie z tym antysilikonem, aby nie narobiæ buby. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-02-16, 15:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
kurak4321 napisa³/a: | 3 Osuszacz ziêbniczy |
Jaki? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-02-16, 17:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
kurak4321 napisa³/a: | po od³o¿eniu pistoletu minie ok 30s do 3 min i zaczynaj± pojawiaæ sie kraterki, jakby kto¶ wod± kapn± i lakier rozp³ywa sie na boki nawet do podk³adu,czym to mo¿e by¶ spowodowane?? |
lakier gazuje.
spróbuj aplikowaæ cieñsze warstwy.
Gdyby¶ mia³ zanieczyszczone powietrze to natychmiast by¶ to widzia³ a nie w trakcie odparowywania.
Napisz jeszcze jaki to lakier i jakim pistoletem to aplikujesz Kolego? |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-02-16, 18:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielko¶ci szpilki - je¶li faktycznie s± to szpileczki to pawel1108, dobrze mówi. Cieñsze warstwy lub d³u¿szy czas na odparowanie miêdzy warstwami. |
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-02-16, 18:52
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielko¶ci szpilki |
zgadzam siê ca³kowicie ale nie widz±c nie ocenimy. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:12
|
0
|
|
|
|
No a co z tym antysilikonem? Ch³opaki macie wiêksze do¶wiadczenie...czy ten antysilikon dodany do lakieru zanieczy¶ci gara¿ i spowoduje potem nowe/wiêksze problemy? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:35
|
0
|
|
|
|
kurak4321 napisa³/a: | kraterki, jakby kto¶ wod± kapn± i lakier rozp³ywa sie na boki nawet do podk³adu |
pawel1108 napisa³/a: | lakier gazuje. |
kalbi napisa³/a: | gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielko¶ci szpilki |
Czyli raczej zdjêæ a¿ tak bardzo nie trzeba aby gazowanie odrzuciæ.
kalbi napisa³/a: | je¶li faktycznie s± to szpileczki |
a nie s±, bo kurak4321 napisa³/a: | lakier rozp³ywa sie na boki nawet do podk³adu | czyli winne jest zanieczyszczone powietrze i czynnik (olej z wod±) powodujacy wadê jest ju¿ w lakierze po aplikacji.
Dlatego pytam jaki osuszacz, bo niedawno by³ przypadek gdzie osuszaczem nazywal ktos na forum zwyk³y odwadniacz pod pistolet. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:38
|
0
|
|
|
|
Nie wydaje mi siê aby mia³o to wp³yw na pomieszczenie,przecie¿ dodaje siê od 2 do 4% na 1L gotowej mieszanki.
Stosuje siê to,je¿eli na pierwszej warstwie lakieru pojawi± ciê tzw. rybie oczka spowodowane zabrudzeniem powierzchni lakierowanej silikonem lub t³uszczami, nie zaleca siê od razu rozrabiaæ ca³o¶ci lakieru z antysilikonem. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:39
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | lub t³uszczami, |
Na t³uszcze i olej antysylikon nie dzia³a... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:41
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | czyli winne jest zanieczyszczone powietrze i czynnik | taa, który po chwili sobie przypomina, ¿e powinien wyj¶æ na powierzchniê lakieru.
Ka¿de zanieczyszczenie, czy to woda, czy to mg³a olejowa jest widoczna natychmiast nie wy³ania sie po czasie jak to autor postu napisa³. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:53
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | Ka¿de zanieczyszczenie, czy to woda, czy to mg³a olejowa jest widoczna natychmiast |
Nieprawda... lub prawda niepe³na.
Jak wolisz.
Olej widoczny jest praktycznie natychmiast.
Woda... ona oczek nie robi, ale jak jest to mieszanka z olejem, gdzie oleju jest odpowiednio mniej to bez problemu wylejesz ³adne lustro i po chwili Ci zacznie oczkowaæ.
Czasem na ¶rodku takiego oczka zostaje ...co¶... czêsto bia³y syf na dnie takiego oczka. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-02-16, 19:58
|
0
|
|
|
|
Dlatego wró¿yæ sobie mo¿emy...
Niech Kolega wrzuci jakie¶ zdjêcie, bêdzie ³atwiej Mu pomóc. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-02-16, 20:08
|
0
|
|
|
|
Chyba interesujemy siê wiêcej tematem ni¿ autor... |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2014-02-16, 22:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
Ja bym obstawia³ za grube warstwy lakieru w zbyt krótkich odstêpach czasu. |
|
|
|
|
kurak4321
|
Wys³any: 2014-02-16, 22:49
|
0
|
|
|
|
Sorry Panowie, ale nie mog³em wcze¶niej odp.
Tak wiec, osuszacz mam OMI Osuszacz ziêbniczy ED 54
u¿ywam lakierów z italcolor poliuretanowych, a pistolet airgun 1,8
Gazowanie wygl±da ca³kowicie inaczej i jest o wiele drobniejsze w porównaniu do tych kraterów.
krater wygl±da bardzo podobnie jak na za³±czonym zdjêciu, swojego zdjêcia nie mogê dodaæ poniewa¿ wszystkie powsta³e kraterki zaprawi³em. Przy nastepnym lakierowaniu bede robi³ zdjêcia i dodam swoje.
t_krater_187.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 1091 raz(y) 21.56 KB |
|
|
|
|