Autor |
Wiadomość |
 |
kurak4321
|
Wysłany: 2014-02-16, 12:13 Lakiernictwo meblowe fronty MDF, problem z kraterami
|
0
|
|
|
|
Witam.
Zajmuje sie lakierowaniem frontĂłw do mebli (wysoki poÂłyski) mam problem z powstajÂącymi kraterami, upadami podczas nakÂładania ostatniej warstwy. Na poczÂątku idzie izolant na krawĂŞdzie przesycha ok 24h szlifuje, oczyszczam i nakÂładam podkÂład poliuretanowy, w podkÂładzie leÂży ok 48 godzin, szlifuje oczyszczam i nakÂładam nawierzchniowy lakier poliuretanowy. RozkÂłada sie super wychodzi praktycznie idealna tafla po odÂłoÂżeniu pistoletu minie ok 30s do 3 min i zaczynajÂą pojawiaĂŚ sie kraterki, jakby ktoÂś wodÂą kapnÂą i lakier rozpÂływa sie na boki nawet do podkÂładu,czym to moÂże byÂś spowodowane??
Juz myœla³em ¿e s³abo oczyszczam powietrze i za³o¿y³em 2 dodatkowe filtry, a ca³oœÌ wygl¹da tak:
1 Kompresor
2 Filtr wstĂŞpny 5 um OMI
3 Osuszacz ziĂŞbniczy
4 Odolejacz
5 Filtroreduktor G1/2”, wkÂład 20um Pneumax
6 Filtr koalescencyjny, filtracja do 0,1 um, PNEUMAX
7 Pistolet
Ale nic nie pomogÂło i problem pozostaÂł, proszĂŞ o pomoc jesli macie jakies teorie na rozwiÂązanie problemu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-02-16, 13:23
|
0
|
|
|
|
jeÂśli kraterki sÂą po czasie to raczej coÂś wisi w powietrzu |
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2014-02-16, 13:25
|
0
|
|
|
|
kurak4321, czym ogrzewasz garaÂż?? olej, gaz?? |
|
|
|
 |
kurak4321
|
Wysłany: 2014-02-16, 14:09
|
0
|
|
|
|
ogrzewane sa pomieszczenia obok lakierni przez zwykÂłe CO, w lakierni jest nawiew bezpoÂśrednio z zewnÂątrz przez dwa filtry wiec tem. w pomieszczeniu ze ÂścianÂą lakierniczÂą po jakimÂś czasie wyrĂłwnuje sie z tem. na zwenÂątrz, piec jest miaÂłowy i stoi dwa pomieszczenia obok caÂłkowicie w innym budynku, |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-16, 14:16
|
0
|
|
|

|
MoÂże jakbyÂś sprĂłbowaÂł dodaĂŚ kapkĂŞ antysilikonu do poliuretanu? ChoĂŚ na jeden front dla sprawdzenia, czy siĂŞ coÂś poprawi.
Nie wiem czy to dobre rozwiÂązanie czy zÂłe, ale jak u mnie w warunkach garaÂżowych(strasznych) to tylko takie coÂś pomaga. Pomieszczenie po olejach i kiedyÂś byÂło w nim polerowane.
Kilka kropelek antysilikonu i nic mi nie wychodzi na elementach, tylko jakieÂś brudy ktĂłre latajÂą w powietrzu(kurz).
Dawniej miaÂłem na elemencie teÂż 3-4 kraterki i mnie to wkurzaÂło. |
|
|
|
 |
kurak4321
|
Wysłany: 2014-02-16, 14:29
|
0
|
|
|
|
W sklepie gdzie sie zaopatruje w lakiery wpierajÂą mi ze to wina sÂłabo oczyszczonego powietrza w ukÂładzie i zebym dokupiÂł filtr ceramiczny 5um, dla mnie to jest bez sensu, bo jesli mam filtr kraĂącowy 0,1 um to co ma pomĂłc 50x mniej dokÂładny filtr.
http://www.aerometal.pl/i...at=6&produkt=94
moze macie inne zdanie na ten temat??
antysilikonu jeszcze nie prĂłbowaÂłem, ale chyba bede musiaÂł jeÂśli ma pomĂłc |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-16, 14:38
|
0
|
|
|

|
Mo¿e jakbyœ wrzuci³ zdjêcie tego kratera to forumowicze powiedz¹ dok³adnie czy to olej, czy woda, czy coœ jeszcze. Wtedy mo¿na jakoœ skutecznie próbowaÌ usun¹Ì problem.
Dodatkowe filtrowanie?, chyba Ciê chc¹ naci¹gn¹Ì na kasê...
Masz juÂż osuszacz.
Na forum gdzieœ pisali, ¿e ten antysilikon to w 100% czysty silikon. Nie wiem czy jak wleje siê takie coœ do farby i rozpyli razem z farb¹ to czy póŸniej w razie rezygnacji z antysilikonu nie bêdzie jeszcze gorzej w pomieszczeniu. Wiesz o co mi chodzi? Tego nie wiem, jakaœ m¹dra g³owa z forum niech sprostuje te dane. Mi to nie przeszkadza, poniewa¿ i tak tam gdzie lakieruje to nie bêdzie miejsce docelowe póŸniejszego lakierowania.
MoÂże ktoÂś podpowie z tym antysilikonem, aby nie narobiĂŚ buby. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-16, 15:34
|
0
|
|
|
|
kurak4321 napisał/a: | 3 Osuszacz ziĂŞbniczy |
Jaki? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-16, 17:55
|
0
|
|
|
|
kurak4321 napisał/a: | po odÂłoÂżeniu pistoletu minie ok 30s do 3 min i zaczynajÂą pojawiaĂŚ sie kraterki, jakby ktoÂś wodÂą kapnÂą i lakier rozpÂływa sie na boki nawet do podkÂładu,czym to moÂże byÂś spowodowane?? |
lakier gazuje.
sprĂłbuj aplikowaĂŚ cieĂąsze warstwy.
GdybyÂś miaÂł zanieczyszczone powietrze to natychmiast byÂś to widziaÂł a nie w trakcie odparowywania.
Napisz jeszcze jaki to lakier i jakim pistoletem to aplikujesz Kolego? |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-02-16, 18:40
|
0
|
|
|
|
gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielkoÂści szpilki - jeÂśli faktycznie sÂą to szpileczki to pawel1108, dobrze mĂłwi. CieĂąsze warstwy lub dÂłuÂższy czas na odparowanie miĂŞdzy warstwami. |
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-16, 18:52
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielkoÂści szpilki |
zgadzam siĂŞ caÂłkowicie ale nie widzÂąc nie ocenimy. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:12
|
0
|
|
|

|
No a co z tym antysilikonem? ChÂłopaki macie wiĂŞksze doÂświadczenie...czy ten antysilikon dodany do lakieru zanieczyÂści garaÂż i spowoduje potem nowe/wiĂŞksze problemy? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:35
|
0
|
|
|
|
kurak4321 napisał/a: | kraterki, jakby ktoÂś wodÂą kapnÂą i lakier rozpÂływa sie na boki nawet do podkÂładu |
pawel1108 napisał/a: | lakier gazuje. |
kalbi napisał/a: | gazowanie to nie kraterki ale jakby dziureczki wielkoÂści szpilki |
Czyli raczej zdjĂŞĂŚ aÂż tak bardzo nie trzeba aby gazowanie odrzuciĂŚ.
kalbi napisał/a: | jeÂśli faktycznie sÂą to szpileczki |
a nie sÂą, bo kurak4321 napisał/a: | lakier rozpÂływa sie na boki nawet do podkÂładu | czyli winne jest zanieczyszczone powietrze i czynnik (olej z wodÂą) powodujacy wadĂŞ jest juÂż w lakierze po aplikacji.
Dlatego pytam jaki osuszacz, bo niedawno byÂł przypadek gdzie osuszaczem nazywal ktos na forum zwykÂły odwadniacz pod pistolet. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:38
|
0
|
|
|
|
Nie wydaje mi siĂŞ aby miaÂło to wpÂływ na pomieszczenie,przecieÂż dodaje siĂŞ od 2 do 4% na 1L gotowej mieszanki.
Stosuje siĂŞ to,jeÂżeli na pierwszej warstwie lakieru pojawiÂą ciĂŞ tzw. rybie oczka spowodowane zabrudzeniem powierzchni lakierowanej silikonem lub tÂłuszczami, nie zaleca siĂŞ od razu rozrabiaĂŚ caÂłoÂści lakieru z antysilikonem. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:39
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisał/a: | lub tÂłuszczami, |
Na tÂłuszcze i olej antysylikon nie dziaÂła... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:41
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | czyli winne jest zanieczyszczone powietrze i czynnik | taa, ktĂłry po chwili sobie przypomina, Âże powinien wyjœÌ na powierzchniĂŞ lakieru.
KaÂżde zanieczyszczenie, czy to woda, czy to mgÂła olejowa jest widoczna natychmiast nie wyÂłania sie po czasie jak to autor postu napisaÂł. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:53
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisał/a: | KaÂżde zanieczyszczenie, czy to woda, czy to mgÂła olejowa jest widoczna natychmiast |
Nieprawda... lub prawda niepeÂłna.
Jak wolisz.
Olej widoczny jest praktycznie natychmiast.
Woda... ona oczek nie robi, ale jak jest to mieszanka z olejem, gdzie oleju jest odpowiednio mniej to bez problemu wylejesz Âładne lustro i po chwili Ci zacznie oczkowaĂŚ.
Czasem na Âśrodku takiego oczka zostaje ...coÂś... czĂŞsto biaÂły syf na dnie takiego oczka. |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-02-16, 19:58
|
0
|
|
|
|
Dlatego wró¿yÌ sobie mo¿emy...
Niech Kolega wrzuci jakieÂś zdjĂŞcie, bĂŞdzie Âłatwiej Mu pomĂłc. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-16, 20:08
|
0
|
|
|

|
Chyba interesujemy siĂŞ wiĂŞcej tematem niÂż autor... |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2014-02-16, 22:09
|
0
|
|
|
|
Ja bym obstawiaÂł za grube warstwy lakieru w zbyt krĂłtkich odstĂŞpach czasu. |
|
|
|
 |
kurak4321
|
Wysłany: 2014-02-16, 22:49
|
0
|
|
|
|
Sorry Panowie, ale nie mogÂłem wczeÂśniej odp.
Tak wiec, osuszacz mam OMI Osuszacz ziĂŞbniczy ED 54
uÂżywam lakierĂłw z italcolor poliuretanowych, a pistolet airgun 1,8
Gazowanie wyglÂąda caÂłkowicie inaczej i jest o wiele drobniejsze w porĂłwnaniu do tych kraterĂłw.
krater wygl¹da bardzo podobnie jak na za³¹czonym zdjêciu, swojego zdjêcia nie mogê dodaÌ poniewa¿ wszystkie powsta³e kraterki zaprawi³em. Przy nastepnym lakierowaniu bede robi³ zdjêcia i dodam swoje.
t_krater_187.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1112 raz(y) 21.56 KB |
|
|
|
|