Autor |
Wiadomość |
 |
L00SECANN0N
|
Wysłany: 2014-02-17, 15:15 Naprawa karoserii wycena i metody
|
0
|
|
|
|
Witam, mam do naprawy ty³ mojego samochodu, samochód oddajê oczywiœcie do blacharza, jednak chcia³bym siê zapytaÌ was doœwiadczonych blacharzy lakierników czy jest mo¿liwoœÌ odgiêcia blachy która jest tak zagiêta ? Zale¿y mi na tym aby nie szpachlowaÌ jednak efekt musi byÌ zadowalaj¹cy. Wycinanie elementu to raczej œredni pomys³ bo to bêdzie po jakimœ czasie rdzewia³o. Czy samo prostowanie i lakierowanie zda egzamin ? Wierzê ¿e przy dzisiejszych dostêpnych narzêdziach ogarniêty blacharz da radê to zrobiÌ ale ja blacharzem nie jestem wiêc wolê zapytaÌ. Dodam tylko ¿e miejsce gdzie wyjêta jest lampa by³o spawane, nie wiem jak d³ugi by³ spaw ale wolê o tym napisaÌ bo myœlê ¿e mo¿e to mieÌ wp³yw przy wyborze metody naprawy.
Tutaj zdjĂŞcia (w rzeczywistoÂści nie wyglÂąda to aÂż tak tragicznie, moÂże po prostu Âźle to sfotografowaÂłem).
http://pl.tinypic.com/r/2liwnc3/8
http://pl.tinypic.com/r/2vhubmw/8 |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 16:43
|
0
|
|
|

|
wyciÂągnie sie troche ale bez szpachli sie nie obejdzie |
|
|
|
 |
L00SECANN0N
|
Wysłany: 2014-02-17, 16:49
|
0
|
|
|
|
Znaczy szpachla to ostateczne wyjÂście ? Nie jestem jakoÂś optymistycznie nastawiony do tej metody naprawy bo wiadomo, szpachla po jakimÂś czasie pĂŞknie/odpadnie a lakierowaĂŚ na nowo element to sÂą konkretne koszta jeÂżeli siĂŞ to robi u lakiernika, naprawdĂŞ nie ma moÂżliwoÂści Âżeby zapÂłaciĂŚ trochĂŞ droÂżej i Âżeby blacha byÂła bez szpachli doprowadzona do porzÂądku ? Pytam bo nie miaÂłem jak na razie stycznoÂści z tego typu naprawami.
Co myÂślisz o wycinaniu kawaÂłka blachy z innego samochodu i spawaniu ? drogo za to policzy blacharz ?
Ile moÂże policzyĂŚ za wyciÂągania i szpachlowanie ? |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2014-02-17, 16:57
|
+1
|
|
|

|
co ty myÂślisz ze jak wstawisz ĂŚwiartke z innego samochodu to i tak bez szpachli sie nie obejdzie
PomogÂłem daj + dzieki |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:39
|
0
|
|
|
|
Lakiernik nie bĂŞdzie miaÂł z naprawÂą Âżadnego problemu.
Szpachli siĂŞ nie bĂłj bo w rĂŞkach czÂłowieka ktĂłry wie co i jak robiĂŚ nie jest ona Âżadnym wielkim minusem.
Szczególnie w przypadku Twojej bryki która ma na sobie w miejscu uszkodzenia ju¿ prawie pó³ milimetra pow³ok które pêkaj¹ jak skorupa jajka.
Z tego co widaĂŚ na zdjĂŞciach niczego nie ma raczej sensu wymieniaĂŚ bo tylko popadniesz w jeszcze wiĂŞksze i tak naprawdĂŞ zbĂŞdne koszta.
Wstaw tylko do zaufanego warsztatu i bĂŞdzie spoko.
(a z zaoszczĂŞdzonej kasy na niewymienionych blachach starczy i na piwo i nowe CD na lusterko wsteczne ) |
|
|
|
 |
jackcl55
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
jackcl55
|
Wysłany: 2014-02-17, 17:48
|
0
|
|
|
|
ale u ciebie nie da rady przydzie kit bedzie dobrze |
|
|
|
 |
L00SECANN0N
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:05
|
0
|
|
|
|
jackcl55 napisał/a: | ale u ciebie nie da rady przydzie kit bedzie dobrze |
Eeeh bardzo fajnie to wyglÂąda, ale u nas w polsce to raczej nierealne
A szkoda bo byÂłbym skÂłonny zapÂłaciĂŚ w miarĂŞ dobry hajs gdyby to ktoÂś zrobiÂł porzÂądnie.
A szpachli siĂŞ bojĂŞ bo raczej maÂło kto umie zrobiĂŚ tak Âżeby to miaÂło rĂŞce i nogi, pomijam juÂż fakt pĂŞkajÂącej/wypadajÂącej szpachli to problematyczna sprawa.
Âłysy73 znaczy byÂła szpachlowana ? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:40
|
0
|
|
|
|
jackcl55 napisał/a: | u nas w uk tak sie to robi | A sÂądzisz Âże u NAS w Polsce nikt tego nie potrafi i jest to technologia/technika stosowana tylko przez fajfoklokĂłw?
Ojjjjj zdziwiÂłbyÂś siĂŞ wiĂŞc ile siĂŞ w Polsce zmieniÂło od czasu chrztu w 966 roku i powozĂłw na drewnianych koÂłach. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-02-17, 18:42
|
0
|
|
|
|
L00SECANN0N napisał/a: | znaczy byÂła szpachlowana ? | Nie wiem, ale ze zdjĂŞcia wydaje mi siĂŞ Âże ma strasznie grubÂą powÂłokĂŞ.
Lecz przyznam Âże dokÂładnie siĂŞ nie przyglÂądam bo mam straszelnie dupny internet.
Ale to nie zmienia sedna sprawy. |
|
|
|
 |
bieniak
|
Wysłany: 2014-02-17, 23:12
|
0
|
|
|
|
hmmm trochĂŞ zabawy ze spooterem i jak nowe nawet i bez spottera da rade szpachel to tylko na wygÂładzenie ogĂłlnie Âłatwa i prosta robota:) |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-17, 23:17
|
0
|
|
|

|
Ten pan z Uk do koĂąca tego nie wyprowadziÂł, widac to na filmie. |
|
|
|
 |
L00SECANN0N
|
Wysłany: 2014-02-18, 15:08
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 napisał/a: | jackcl55 napisał/a: | u nas w uk tak sie to robi | A sÂądzisz Âże u NAS w Polsce nikt tego nie potrafi i jest to technologia/technika stosowana tylko przez fajfoklokĂłw?
Ojjjjj zdziwiÂłbyÂś siĂŞ wiĂŞc ile siĂŞ w Polsce zmieniÂło od czasu chrztu w 966 roku i powozĂłw na drewnianych koÂłach. |
Na pewno potrafi, kilku blacharzy w skali kraju U nas z tego co najczĂŞÂściej widzĂŞ to byle szybko, byle tanio, byle siĂŞ za bardzo nie narobiĂŚ Efekty zazwyczaj mizerne, kilogramy szpachli i generalnie robota taka Âżeby blacharz miaÂł lekko a nie Âżeby to miaÂło rĂŞce i nogi.
Ten spotter, nie rozumiem do koùca jakie by to mia³o zastosowanie w moim przypadku mi to wygl¹da jak zwyk³a spawarka. I pewnie te¿ znaleŸÌ blacharza który to ma i umie z tego korzystaÌ to u nas ciê¿ka sprawa. |
|
|
|
 |
jackcl55
|
Wysłany: 2014-02-18, 15:21
|
0
|
|
|