Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
unek
Wysłany: 2014-02-19, 08:38   
0
UP DOWN

Spoko Krysiu masz moÂże racjĂŞ z tym sterownikiem :D

Tylko jedno pytanie daj mi link do pieca nadmuchowego ktĂłry ma wentylator przynajmniej 6 tyÂś m3- promieniowy i moc pieca przynajmniej 40-50 kw ..???? i najlepiej z podajnikiem abyÂś nie biegaÂł w czasie lakierowania ....

Drzewo jest najgorszym rozwiÂązaniem poniewaÂż musiaÂłbyÂś zatrudniĂŚ palacza ^^

Cytat:
Na tamtym forum kolega ma mniej i profi lakieruje a i tu jest opisana wentylacja oparta na 6 ty m3/h... ?????

Na tamtym forum kolega ma caÂłkiem inny system i to nie kosztowaÂło 10 tyÂś tylko wiĂŞcej :!: i ma akurat wentylatory po 6tyÂśm3 :tak:
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=3203

natium
Wysłany: 2014-02-19, 09:02   
0
UP DOWN

rozwiÂązanie z piecem nie jest takie piekne, miesiÂąc temu kupilem 12kw piec, sterownik ciÂągu, pompke, grzejnik,i jestem lÂżejszy o 6,5tys, garaz bez wentylacji, na piecu 80,100 'C owszem jest cieplutko 27'C w garazu ale co z tego woda sie w grzejnikach gotuje , doÂłacz do tego wentylacje i ciepla nie ma :(

KK 
Wysłany: 2014-02-19, 11:31   
0
UP DOWN

1 grzejnik to trochĂŞ za maÂło. Przy jednym grzejniku to Âżadnej kontroli nie ma nad zagotowaniem, za maÂło powierzchni odbiera ciepÂło i granica miĂŞdzy zagotowaniem pieca a nie jest bardzo cienka.
PowinieneÂś mieĂŚ z 55-60 stopni na piecu i tak utrzymanÂą temp przez sterownik, ale grzejnikĂłw musi byĂŚ wiĂŞcej.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-19, 12:37   
0
UP DOWN

A kto tu pisze o wodzie ?
Czytajcie uwazniej.

Unek.. No kurcze wez wysil sie odrobine i zrozum ze tu nie jest mowa o zamienniku kabiny i cFaniakowaniu po oszukaniu kosztow.

natium
Wysłany: 2014-02-19, 12:59   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
1 grzejnik to trochĂŞ za maÂło. Przy jednym grzejniku to Âżadnej kontroli nie ma nad zagotowaniem, za maÂło powierzchni odbiera ciepÂło i granica miĂŞdzy zagotowaniem pieca a nie jest bardzo cienka.
PowinieneÂś mieĂŚ z 55-60 stopni na piecu i tak utrzymanÂą temp przez sterownik, ale grzejnikĂłw musi byĂŚ wiĂŞcej.

mam w garazu 7 grzejnikow i jest gorÂąco ale jak mysle nad wyciagiem kanalowym to bedzie lipa

KK 
Wysłany: 2014-02-19, 14:37   
0
UP DOWN

Natium pisze o wodzie.
No na pewno bĂŞdzie lipa.

unek
Wysłany: 2014-02-19, 16:32   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
No kurcze wez wysil sie odrobine i zrozum ze tu nie jest mowa o zamienniku kabiny
rozumiem tylko sam pomyÂśl co napisaÂłeÂś wczeÂśniej.. A dokÂładniej to:
Cytat:
Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagaĂą, czyli 5-6 tys m3/h....

I tak za duÂżo powiedziaÂłem, ale niech masz :tak: to najtaĂąszy rodzaj ogrzewania i tyle.

Dlatego chciaÂłem abyÂś podaÂł mi link do takiego pieca...
Nie jest to najtaĂąsza rodzaj ogrzewania z tymi parametrami jakie podaÂłeÂś i finito .. nawet na allegro takich piecĂłw mnogo a jak sÂą to ceny kosmiczne ................... i dodajÂąc do tego ile wungla on wpie..rdzieli to chyba taĂąszy jest olej opaÂłowy ... gdzie nagrzewnic nawet z uÂżywki jest teÂż duÂżoo

unek
Wysłany: 2014-02-19, 16:58   
0
UP DOWN

aaaa i nie pisz mi tutaj o mniejszych parametrach ..skoro :D chcesz podpi¹Ì
Cytat:
Do tego dokÂładajÂąc panel nadmuchowy z filtrami kabinowymi o odpowiedniej wielkoÂści (aby opory zminimalizowaĂŚ) i mamy bardzo fajnÂą jednostkĂŞ grzewczÂą i zarazem skuteczna wentylacjĂŞ garaÂżu.

Gdzie 6 tyÂś m3/h dupy nie urywa...wraz filtrami tzn wstĂŞpnym i sufitowym ..

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-19, 17:06   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
Tylko jedno pytanie daj mi link do pieca nadmuchowego ktĂłry ma wentylator przynajmniej 6 tyÂś m3- promieniowy i moc pieca przynajmniej 40-50 kw ..???? i najlepiej z podajnikiem abyÂś nie biegaÂł w czasie lakierowania ....

Drzewo jest najgorszym rozwiÂązaniem poniewaÂż musiaÂłbyÂś zatrudniĂŚ palacza
Co prawda temat siĂŞ rozkrĂŞca ale nie zawsze w odpowiedniÂą stronĂŞ.

Po pierwsze Âżeby byÂło jasne i nikt nie zapomniaÂł to rozmowa idzie w kierunku taniego systemu ogrzewania a nie 50-cio krotnie taĂąszego zamiennika jednostki termo wentylacyjnej kabiny najnowszej generacji.

I jeÂśli chodzi o cytat UNKA:

- wentylator nadmuchowy pracy kotÂła to jedno, a wentylator nadmuchu ogrzanego powietrza to drugie.

- kotÂły oddolnego spalania ze sterowaniem i nadmuchem pracujÂą kompletnie bezobsÂługowo po kilkanaÂście godzin wiĂŞc spokojna gÂłowa.

£atwiej wszystko ogarn¹Ì jakie to proste z tego korzystaj¹c.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-19, 17:09   
0
UP DOWN

natium napisał/a:
rozwiÂązanie z piecem nie jest takie piekne, miesiÂąc temu kupilem 12kw piec, sterownik ciÂągu, pompke, grzejnik,i jestem lÂżejszy o 6,5tys, garaz bez wentylacji, na piecu 80,100 'C owszem jest cieplutko 27'C w garazu ale co z tego woda sie w grzejnikach gotuje , doÂłacz do tego wentylacje i ciepla nie ma :(

- po pierwsze za duÂża temperatura ktĂłra nie powinna byĂŚ mniejsza niÂż 55* a 60-65* wystarczy
- jeden grzejnik to maÂło. Jak juÂż to trzeba byÂło to robiĂŚ na grzejniku/kach nadmuchowych

unek
Wysłany: 2014-02-19, 17:14   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
wentylator nadmuchowy pracy kotÂła to jedno, a wentylator nadmuchu ogrzanego powietrza to drugie.
nooo przecieÂż my nie piszemy o pracy kotÂła bo wungiel kominem by szedÂł a nawet nie zapaliÂł by siĂŞ :D
przy takiej wydajnoÂści wentylatora....

ogĂłlnie to Andrzeju o ci chodzi ??? :D

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-19, 17:18   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
Nie jest to najtaĂąsza rodzaj ogrzewania z tymi parametrami jakie podaÂłeÂś i finito .. nawet na allegro takich piecĂłw mnogo a jak sÂą to ceny kosmiczne ................... i dodajÂąc do tego ile wungla on wpie..rdzieli to chyba taĂąszy jest olej opaÂłowy ... gdzie nagrzewnic nawet z uÂżywki jest teÂż duÂżoo
Takie kocioÂłki wcale tak duÂżo nie palÂą.
Lecz wentylatorów o zbyt du¿ych przepustowoœciach nie bêdzie sensu montowaÌ bo powietrze tak szybko œmignie przez kocio³ ¿e nie zd¹¿y siê ogrzaÌ.
To g³ównie tanie ogrzewanie a nie zajebiœcie wydajna jednostka termowentylacyjna z tego wychodzi.
To proste i tanie a w takim czymÂś zawsze jest coÂś za coÂś.
Ale jako CO warsztaciku jest spoko bo moment ogrzewa, tanio, w miarĂŞ bezpiecznie (zaleÂży od rozumnego uÂżytkownika), bardzo maÂło skomplikowane a co za tym idzie praktycznie bezawaryjne.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-19, 17:25   
0
UP DOWN

Cytat:
nooo przecieÂż my nie piszemy o pracy kotÂła bo wungiel kominem by szedÂł a nawet nie zapaliÂł by siĂŞ :D
przy takiej wydajnoÂści wentylatora....

ogĂłlnie to Andrzeju o ci chodzi ??? :D
A no to spoko. Bo wÂłaÂśnie tak tÂą wymianĂŞ zdaĂą odebraÂłem.
Jak widaÌ b³êdnie.
I o zbyt duÂżej wydajnoÂści wentylatorĂłw i czasu na ogrzanie powietrza napisaÂłem wyÂżej.
To wÂłaÂśnie druga rzecz o ktĂłrÂą mi chodziÂło.

ÂŁopatologicznie i ogĂłlnikowo wyszÂłoby:
Przy staÂłej temp kotÂła:
- przy przep. wentylatora 6 tyÂś temp. powietrza ogrzanego = ok. 80*
- przy przep. wentylatora 20 tyÂś temp. powietrza ogrzanego = ok. 30-40*
Czyli od pewnej wartoÂści zwiĂŞkszajÂąc przepÂływ zmniejszy siĂŞ temperatura powietrza ogrzanego.
I tylje

unek
Wysłany: 2014-02-19, 17:27   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:

Takie kocioÂłki wcale tak duÂżo nie palÂą.
piece z wentylatorem 6 tyœ m3 /h jaki krysiu zaproponowa³ to maj¹ 50 kw to musz¹ wci¹gn¹Ì bo wymiennik sam siê nie rozgrzejê ...

PrzecieÂż to juÂż napisaÂłem na 1 stronie tego tematu ... Âże nadajĂŞ siĂŞ jako dogrzanie garaÂżu taki PIEC NADMUCHOWY tylko mniejszy ale jako plenum nawiewowe nie...

unek
Wysłany: 2014-02-19, 20:57   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
- przy przep. wentylatora 20 tyÂś temp.

wiesz ile taki piec nadmuchowy kosztujê????ile kw ma ??? :D i jaki ten piec jest du¿¿¿¿¿¿yyyyy
Sorry do wentylatora dobierasz odpowiedni wymiennik . i tyle ...

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-19, 21:39   
0
UP DOWN

unek, Unek to byÂło do przewidzenia Âże nie zrozumiesz prostego przekazu.

Gdybyœ by³ trybliwy to byœ skuma³ ¿e taki piec mo¿na podci¹gn¹Ì grubo ponad 100*C a wtedy jego moce grzewcze rosn¹.
Tego nie zrobisz na wodzie. :nie:

WiĂŞc o co chodzi?
Ze nie dopisaÂłem ze w syberyjskie mrozy nie bĂŞdzie 20*C z plenum leciaÂło?
No weÂź sprĂłbuj raz jeszcze skumaĂŚ .. ok?
Bez takiego prostego pieca i nadmuchu w takie mrozy nie umalujesz wcale , wiĂŞc jaki widzisz problem?

unek napisał/a:
A dokÂładniej to:
Cytat:
Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagaĂą, czyli 5-6 tys m3/h....

I tak za duÂżo powiedziaÂłem, ale niech masz to najtaĂąszy rodzaj ogrzewania i tyle.

Heh, widzisz odpowiednio do wymagaù czyli w domyœle taki wentylator mo¿na pod³¹czyÌ pod regulator obrotów i mimo ¿e taka wydajnoœÌ dupy nie urywa to masz ciep³o, czysto i zachowan¹ masz wentylacjê o której w wiêkszoœci szopek tylko siê marzy.

ÂŁysy pojechaÂł po bandzie, widaĂŚ Âże podchodzi do sprawy teoretycznie.
Moje ogrzewanie dziaÂła, suszenie przy obiegu zamknietym to niecaÂłe 40*C.

A Ty kolego co masz za ogrzewanie? ..... w planie???? :x:

Bo mieÌ a pisac o tym co by siê chcia³o mieÌ to ró¿nica. :spoko: :spoko: :spoko:

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-19, 21:50   
0
UP DOWN

Jak siĂŞ unku naczytaÂłes to weÂź bÂłyskaj tam, bo temat goni smieci po profi .... :x:
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=8013

unek
Wysłany: 2014-02-19, 22:24   
0
UP DOWN

Krysiuuu pora jest juÂż nie ta i nie chce mi siĂŞ odpisywaĂŚ na wszystko. To co napisaÂłeÂś to stek kÂłamstw i tyle.
Piec nadmuchowy nie nadajĂŞ siĂŞ jako plenum i basta chyba , Âże masz taki co ma przynajmniej 50kw .
Jutro jak bĂŞdĂŞ miaÂł chĂŞĂŚ to opiszĂŞ wszystko ... poniewaÂż mam taki piec!!! nie jak ty... gdzie juÂż rok temu chwaliÂłeÂś siĂŞ,Âże masz coÂś poskÂładane a wyszÂło z tego jak zwykle tylko stek kÂłamstw...
A wiesz chÂłopaki od motorĂłw i kolega ktĂłry oddaÂł Ci autko opisaÂł mi dokÂładnie na jakim etapie byÂłeÂś nie dawno :D :D
Tak aby Ci siĂŞ spaÂło dobrze to dam Ci link ;P

https://picasaweb.google.com/101605358951868298935/16Grudnia2013?authkey=Gv1sRgCJuwkIrhgrL2Hw

Jutro wrzucĂŞ ci nagrzewnice i jeszcze wentylator na wyciÂąg... gdzie na plenum nawiewowe jest wentylator jeszcze wiĂŞkszy niÂż te 6 tyÂś m3/h i dupyyyy to nie urywa ...
Dobranoc

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-20, 03:37   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
wiesz ile taki piec nadmuchowy kosztujê????ile kw ma ??? :D i jaki ten piec jest du¿¿¿¿¿¿yyyyy
Sorry do wentylatora dobierasz odpowiedni wymiennik . i tyle ...
UNEK.
Jak widzĂŞ kompletnie nie kumasz o czym ja piszĂŞ.
Ale to maÂło waÂżne.
To nie mega techniczny temat, ani ja nie mam czasu na wklejanki schematĂłw czy przekrojĂłw, a tym bardziej na przepychanki o bzdetach.

W skrĂłcie podsumujĂŞ jedynie Âże Ty piszesz czy teÂż masz na myÂśli kupny piec nadmuchowy a ja przerobienie kotÂła na paliwa staÂłe na ogrzewanie nadmuchowe bez ukÂładu wodnego.... co moÂżna zrobiĂŚ bardzo szybko i wrĂŞcz Âśmiesznymi kosztami w porĂłwnaniu do gotowcĂłw
Narka

Âłysy73 
Wysłany: 2014-02-20, 03:43   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
ÂŁysy pojechaÂł po bandzie, widaĂŚ Âże podchodzi do sprawy teoretycznie.
DokÂładnie tak napisaÂłem.
I konkretnie podaÂłem Âże przy staÂłej temperaturze kotÂła:
- zwiĂŞkszajÂąc przepÂływ powietrza przez niego temperatura tegoÂż powietrza na wyjÂściu bĂŞdzie mniejsza niÂż przy mniejszej przepustowoÂści.

Temperatury byÂły z sufitu bo tylko poglÂądowe.

Taka cwancykowa konstrukcja bez obiegu wody moÂże ÂśmigaĂŚ na duÂżo wiĂŞkszych temperaturach niÂż standardowe z ukÂładem wodnym (ok. min. 55*C - 65*C)

Ale trza zrobiĂŚ i mieĂŚ Âżeby caÂłkowicie zaskoczyĂŚ o co chodzi i dlaczego, oraz jakie sÂą plusy (a jakie minusy - bo takowe sÂą zawsze)
Narka

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-20, 08:11   
0
UP DOWN

Unek wie lepiej... Wie jak wykuc okno w stodole bez rysunkow i zezwolen.... Ma ladna szope z instalacja lakiernicza.
Oby nikt nie popsul mu weny nakazem rozbiorki .... Ale unek wi lepiiiij.

Ladnie schludnie i na bank to nic nie da w legalizacji szarej strefu unkowej.

grzechoo2008 
Wysłany: 2014-02-20, 09:33   
0
UP DOWN

Tak czytajÂąc wasze przepychanki dochodzĂŞ do wniosku, Âże zagubiliÂście siĂŞ chyba gdzieÂś w temacie a unek a przecieÂż wyraÂźnie napisaÂł:

unek napisał/a:
PrzecieÂż to juÂż napisaÂłem na 1 stronie tego tematu ... Âże nadaje siĂŞ jako dogrzanie garaÂżu taki PIEC NADMUCHOWY tylko mniejszy ale jako plenum nawiewowe nie...

Pozdro i bez spinki ;) , wiosna idzie wiĂŞc za chwilĂŞ wystarczy sam wentylator :D

unek
Wysłany: 2014-02-20, 10:08   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
masz na myÂśli kupny piec nadmuchowy a ja przerobienie kotÂła na paliwa staÂłe na ogrzewanie nadmuchowe bez ukÂładu wodnego...
Mam takie 2 piece wÂłaÂśnie przerobione z CO i wiem o czym pisze ... coÂś na ksztaÂłt tych za aleeegrooo za 2 tyÂś ..
I nie rady wrzuciĂŚ do nich wentylator o przepÂływie 6 tyÂś jaki KRYSIU zaproponowaÂł poniewaÂż nawet przy -10 wychÂłodzi taki PIEC!!!
Mia³em do nich podpiête 3 wentylatory o wydajnoœci 4200 ,1500 i 1000 tyœ m3 .. i nawet na piecu mia³em 160 bo mo¿na tak go rozbujaÌ ^^ i co z tego jak po chwili dmucha³o zimno albo wy³¹cza³o mi wentylator ..jeszcze przy 1000 by³o dobrze ale trzeba mieÌ praktycznie szyber otwarty ....
Teraz 2 sprawa nasza m¹dra krysia chce pod³¹czyÌ do plenum taki piec przerobiony puœci sobie 6 tyœ nawet przez regulator obrotów do plenum i co poleci przez filtry gdzie aby by³o z jajem trzeba mieÌ wstêpny i sufitowy nawet 500 podpiêty jeszcze przy 6tyœ coœ poleci ale jak zmniejszy o po³owê obroty to ju¿ prawie nic nie dmucha ^^
i gdzie ta super wentylacja(chyba, Âże w lato :D ) o czym pisze nasza Krysia i najwaÂżniejsze CIEPÂŁOOOOO!!!!

A ty ANDRZEJU chcesz jeszcze pod³¹czyÌ wentylator 20 tyœ do takiego przerobionego pieca z CO??

Popatrzcie sobie na allegro na piece nadmuchowe o wymiarach podobnych do CO!! i dziwnym trafem nie majÂą tam wentylatorĂłw po 6 tyÂś podpiĂŞtych ...ALE krysiu ma tylko nikt go nie widziaÂł :fiu:

Lackdoctor napisał/a:
Wie jak wykuc okno w stodole bez rysunkow i zezwolen..
okno by³o tylko mniejsze budynek powsta³ w latach 70 wiêc krysiu je¿eli znasz prawo to mo¿esz zab³ysn¹Ì ^^

Nie ma problemu aby rozebraĂŚ nadmuch i wyciÂąg .. odpinam parĂŞ przewodĂłw izolowanych i wyciÂągam kratki i jest to samo co byÂło..a z resztÂą nie muszĂŞ :D i nie muszĂŞ Ci tÂłumaczyĂŚ ....

unek
Wysłany: 2014-02-20, 10:32   
0
UP DOWN

grzechoo2008, DokÂładnie o to mi chodzi caÂły czas ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-20, 14:37   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
1000 tyÂś m3

No to masz wentylacje z jajem. :spoko:
MateriaÂł dolatuje do elementu a auta kotwiczysz do kratownicy?

A co do tematu to przepychaĂŚ sie nie ma co.
Jak kto woli, tak zrobi.

Z piecem nie jest Ÿle, da rade go okie³znaÌ i wentylator sie przy nim nie wy³¹cza.... dlaczego Ci siê wy³¹cza w trakcie pracy to juz Twój b³¹d.

Przyjdzie czas to pokaÂże rĂłwnie piekne pomieszczenie jak Unka,,,, niech tylko coÂś sie ruszy bo 7 autek czeka na pacjentow....

To w tÂą strone skrĂŞcam unisÂławie, bo u nas uslugi to lipa ,,, wiĂŞc po co komuÂś jak mozna sobie wiele urobiĂŚ nie przejmujÂąc siĂŞ np ominiĂŞtÂą wgniotka parkingowÂą... chyba to logiczne wyjscie z lakierniczego rynku ?

Ps... unek, jakie moto ja malowaÂł?
ÂŻadnego :nie: :nie: :nie: :shock:

unek
Wysłany: 2014-02-20, 15:49   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
No to masz wentylacje z jajem. :spoko:
MateriaÂł dolatuje do elementu a auta kotwiczysz do kratownicy?

PrzecieÂż pisaÂłem wczeÂśniej, Âże mam nagrzewnice olejowÂą 60kw na nadmuch !!! plus na wyciÂągu wentylator!!
Piec nadmuchowy mam na ogrzanie 2 gara¿y ..jakbyœ popatrzy³ na te zdjêcia mojej dziupli to po lewej stronie przy wyci¹gu jest taki ma³y okr¹g³y otwór tam leci w³aœnie ciep³o z pieca nadmuchowego!!! :D a jak mam w³¹czon¹ nagrzewnice tylko wkrêcam sobie anemostat -chyba wiesz dlaczego...

A ty nawet nie masz pieca nadmuchowego tylko co 9kw nagrzewnice :fiu:
PrzecieÂż nie dawno o tym pisaÂłeÂś.... wiĂŞc po co piszesz jak nawet nie masz pojĂŞcia o takich piecach ...

Lackdoctor napisał/a:
. dlaczego Ci siê wy³¹cza w trakcie pracy to juz Twój b³¹d.

Wcale nie bo mam czujnik ustawiony na 40 stopni a jak siê wych³odzi po prostu wy³¹czy mi wentylator ...czasem mo¿na zapomnieÌ -podrzuciÌ przecie¿ ;P ;P

DSC03179.JPG
Plik ściągnięto 803 raz(y) 82.28 KB

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-20, 15:52   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
9kw nagrzewnice

Czy Ty wiesz ile kosztuje prÂąd ?

Mam i co z tego.... szybko siĂŞ mozna wyleczyc jak swoje auta robisz a pieniÂądze za nie bĂŞdÂą... kiedyÂś a rachunki za prÂąd trza pÂłaciĂŚ.

Wiec powtĂłrka unku... napisales 1000 tysiecy m3/h... to ja piszĂŞ czy masz kotwicĂŞ ?
Wiesz ile to tysiÂąc tysiecy?

Widzisz,, niewidzisz ... a ja :shock: tym lekko zdziwiony twoim niedowidzeniem jestem.

unek
Wysłany: 2014-02-20, 15:54   
0
UP DOWN

Czepiasz siê szczegó³ów jak zawsze .... jak ju¿ nic innego nie masz do dodania ...
MiaÂło byĂŚ 1000 m3/h

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu