Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
unek
Wys³any: 2014-02-19, 08:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Spoko Krysiu masz mo¿e racjê z tym sterownikiem :D

Tylko jedno pytanie daj mi link do pieca nadmuchowego który ma wentylator przynajmniej 6 ty¶ m3- promieniowy i moc pieca przynajmniej 40-50 kw ..???? i najlepiej z podajnikiem aby¶ nie biega³ w czasie lakierowania ....

Drzewo jest najgorszym rozwi±zaniem poniewa¿ musia³by¶ zatrudniæ palacza ^^

Cytat:
Na tamtym forum kolega ma mniej i profi lakieruje a i tu jest opisana wentylacja oparta na 6 ty m3/h... ?????

Na tamtym forum kolega ma ca³kiem inny system i to nie kosztowa³o 10 ty¶ tylko wiêcej :!: i ma akurat wentylatory po 6ty¶m3 :tak:
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=3203

natium
Wys³any: 2014-02-19, 09:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
rozwi±zanie z piecem nie jest takie piekne, miesi±c temu kupilem 12kw piec, sterownik ci±gu, pompke, grzejnik,i jestem l¿ejszy o 6,5tys, garaz bez wentylacji, na piecu 80,100 'C owszem jest cieplutko 27'C w garazu ale co z tego woda sie w grzejnikach gotuje , do³acz do tego wentylacje i ciepla nie ma :(

KK 
Wys³any: 2014-02-19, 11:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
1 grzejnik to trochê za ma³o. Przy jednym grzejniku to ¿adnej kontroli nie ma nad zagotowaniem, za ma³o powierzchni odbiera ciep³o i granica miêdzy zagotowaniem pieca a nie jest bardzo cienka.
Powiniene¶ mieæ z 55-60 stopni na piecu i tak utrzyman± temp przez sterownik, ale grzejników musi byæ wiêcej.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-19, 12:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
A kto tu pisze o wodzie ?
Czytajcie uwazniej.

Unek.. No kurcze wez wysil sie odrobine i zrozum ze tu nie jest mowa o zamienniku kabiny i cFaniakowaniu po oszukaniu kosztow.

natium
Wys³any: 2014-02-19, 12:59   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
1 grzejnik to trochê za ma³o. Przy jednym grzejniku to ¿adnej kontroli nie ma nad zagotowaniem, za ma³o powierzchni odbiera ciep³o i granica miêdzy zagotowaniem pieca a nie jest bardzo cienka.
Powiniene¶ mieæ z 55-60 stopni na piecu i tak utrzyman± temp przez sterownik, ale grzejników musi byæ wiêcej.

mam w garazu 7 grzejnikow i jest gor±co ale jak mysle nad wyciagiem kanalowym to bedzie lipa

KK 
Wys³any: 2014-02-19, 14:37   
0
UP DOWN

Natium pisze o wodzie.
No na pewno bêdzie lipa.

unek
Wys³any: 2014-02-19, 16:32   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
No kurcze wez wysil sie odrobine i zrozum ze tu nie jest mowa o zamienniku kabiny
rozumiem tylko sam pomy¶l co napisa³e¶ wcze¶niej.. A dok³adniej to:
Cytat:
Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagañ, czyli 5-6 tys m3/h....

I tak za du¿o powiedzia³em, ale niech masz :tak: to najtañszy rodzaj ogrzewania i tyle.

Dlatego chcia³em aby¶ poda³ mi link do takiego pieca...
Nie jest to najtañsza rodzaj ogrzewania z tymi parametrami jakie poda³e¶ i finito .. nawet na allegro takich pieców mnogo a jak s± to ceny kosmiczne ................... i dodaj±c do tego ile wungla on wpie..rdzieli to chyba tañszy jest olej opa³owy ... gdzie nagrzewnic nawet z u¿ywki jest te¿ du¿oo

unek
Wys³any: 2014-02-19, 16:58   
0
UP DOWN

aaaa i nie pisz mi tutaj o mniejszych parametrach ..skoro :D chcesz podpi±æ
Cytat:
Do tego dok³adaj±c panel nadmuchowy z filtrami kabinowymi o odpowiedniej wielko¶ci (aby opory zminimalizowaæ) i mamy bardzo fajn± jednostkê grzewcz± i zarazem skuteczna wentylacjê gara¿u.

Gdzie 6 ty¶ m3/h dupy nie urywa...wraz filtrami tzn wstêpnym i sufitowym ..

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-19, 17:06   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
Tylko jedno pytanie daj mi link do pieca nadmuchowego który ma wentylator przynajmniej 6 ty¶ m3- promieniowy i moc pieca przynajmniej 40-50 kw ..???? i najlepiej z podajnikiem aby¶ nie biega³ w czasie lakierowania ....

Drzewo jest najgorszym rozwi±zaniem poniewa¿ musia³by¶ zatrudniæ palacza
Co prawda temat siê rozkrêca ale nie zawsze w odpowiedni± stronê.

Po pierwsze ¿eby by³o jasne i nikt nie zapomnia³ to rozmowa idzie w kierunku taniego systemu ogrzewania a nie 50-cio krotnie tañszego zamiennika jednostki termo wentylacyjnej kabiny najnowszej generacji.

I je¶li chodzi o cytat UNKA:

- wentylator nadmuchowy pracy kot³a to jedno, a wentylator nadmuchu ogrzanego powietrza to drugie.

- kot³y oddolnego spalania ze sterowaniem i nadmuchem pracuj± kompletnie bezobs³ugowo po kilkana¶cie godzin wiêc spokojna g³owa.

£atwiej wszystko ogarn±æ jakie to proste z tego korzystaj±c.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-19, 17:09   
0
UP DOWN

natium napisa³/a:
rozwi±zanie z piecem nie jest takie piekne, miesi±c temu kupilem 12kw piec, sterownik ci±gu, pompke, grzejnik,i jestem l¿ejszy o 6,5tys, garaz bez wentylacji, na piecu 80,100 'C owszem jest cieplutko 27'C w garazu ale co z tego woda sie w grzejnikach gotuje , do³acz do tego wentylacje i ciepla nie ma :(

- po pierwsze za du¿a temperatura która nie powinna byæ mniejsza ni¿ 55* a 60-65* wystarczy
- jeden grzejnik to ma³o. Jak ju¿ to trzeba by³o to robiæ na grzejniku/kach nadmuchowych

unek
Wys³any: 2014-02-19, 17:14   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
wentylator nadmuchowy pracy kot³a to jedno, a wentylator nadmuchu ogrzanego powietrza to drugie.
nooo przecie¿ my nie piszemy o pracy kot³a bo wungiel kominem by szed³ a nawet nie zapali³ by siê :D
przy takiej wydajno¶ci wentylatora....

ogólnie to Andrzeju o ci chodzi ??? :D

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-19, 17:18   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
Nie jest to najtañsza rodzaj ogrzewania z tymi parametrami jakie poda³e¶ i finito .. nawet na allegro takich pieców mnogo a jak s± to ceny kosmiczne ................... i dodaj±c do tego ile wungla on wpie..rdzieli to chyba tañszy jest olej opa³owy ... gdzie nagrzewnic nawet z u¿ywki jest te¿ du¿oo
Takie kocio³ki wcale tak du¿o nie pal±.
Lecz wentylatorów o zbyt du¿ych przepustowo¶ciach nie bêdzie sensu montowaæ bo powietrze tak szybko ¶mignie przez kocio³ ¿e nie zd±¿y siê ogrzaæ.
To g³ównie tanie ogrzewanie a nie zajebi¶cie wydajna jednostka termowentylacyjna z tego wychodzi.
To proste i tanie a w takim czym¶ zawsze jest co¶ za co¶.
Ale jako CO warsztaciku jest spoko bo moment ogrzewa, tanio, w miarê bezpiecznie (zale¿y od rozumnego u¿ytkownika), bardzo ma³o skomplikowane a co za tym idzie praktycznie bezawaryjne.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-19, 17:25   
0
UP DOWN

Cytat:
nooo przecie¿ my nie piszemy o pracy kot³a bo wungiel kominem by szed³ a nawet nie zapali³ by siê :D
przy takiej wydajno¶ci wentylatora....

ogólnie to Andrzeju o ci chodzi ??? :D
A no to spoko. Bo w³a¶nie tak t± wymianê zdañ odebra³em.
Jak widaæ b³êdnie.
I o zbyt du¿ej wydajno¶ci wentylatorów i czasu na ogrzanie powietrza napisa³em wy¿ej.
To w³a¶nie druga rzecz o któr± mi chodzi³o.

£opatologicznie i ogólnikowo wysz³oby:
Przy sta³ej temp kot³a:
- przy przep. wentylatora 6 ty¶ temp. powietrza ogrzanego = ok. 80*
- przy przep. wentylatora 20 ty¶ temp. powietrza ogrzanego = ok. 30-40*
Czyli od pewnej warto¶ci zwiêkszaj±c przep³yw zmniejszy siê temperatura powietrza ogrzanego.
I tylje

unek
Wys³any: 2014-02-19, 17:27   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:

Takie kocio³ki wcale tak du¿o nie pal±.
piece z wentylatorem 6 ty¶ m3 /h jaki krysiu zaproponowa³ to maj± 50 kw to musz± wci±gn±æ bo wymiennik sam siê nie rozgrzejê ...

Przecie¿ to ju¿ napisa³em na 1 stronie tego tematu ... ¿e nadajê siê jako dogrzanie gara¿u taki PIEC NADMUCHOWY tylko mniejszy ale jako plenum nawiewowe nie...

unek
Wys³any: 2014-02-19, 20:57   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
- przy przep. wentylatora 20 ty¶ temp.

wiesz ile taki piec nadmuchowy kosztujê????ile kw ma ??? :D i jaki ten piec jest du¿¿¿¿¿¿yyyyy
Sorry do wentylatora dobierasz odpowiedni wymiennik . i tyle ...

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-19, 21:39   
0
UP DOWN

unek, Unek to by³o do przewidzenia ¿e nie zrozumiesz prostego przekazu.

Gdyby¶ by³ trybliwy to by¶ skuma³ ¿e taki piec mo¿na podci±gn±æ grubo ponad 100*C a wtedy jego moce grzewcze rosn±.
Tego nie zrobisz na wodzie. :nie:

Wiêc o co chodzi?
Ze nie dopisa³em ze w syberyjskie mrozy nie bêdzie 20*C z plenum lecia³o?
No we¼ spróbuj raz jeszcze skumaæ .. ok?
Bez takiego prostego pieca i nadmuchu w takie mrozy nie umalujesz wcale , wiêc jaki widzisz problem?

unek napisa³/a:
A dok³adniej to:
Cytat:
Duze mrozy, lakierujesz,,, nastawa na 80-90*C i dmuchawa odpowiednio do wymagañ, czyli 5-6 tys m3/h....

I tak za du¿o powiedzia³em, ale niech masz to najtañszy rodzaj ogrzewania i tyle.

Heh, widzisz odpowiednio do wymagañ czyli w domy¶le taki wentylator mo¿na pod³±czyæ pod regulator obrotów i mimo ¿e taka wydajno¶æ dupy nie urywa to masz ciep³o, czysto i zachowan± masz wentylacjê o której w wiêkszo¶ci szopek tylko siê marzy.

£ysy pojecha³ po bandzie, widaæ ¿e podchodzi do sprawy teoretycznie.
Moje ogrzewanie dzia³a, suszenie przy obiegu zamknietym to nieca³e 40*C.

A Ty kolego co masz za ogrzewanie? ..... w planie???? :x:

Bo mieæ a pisac o tym co by siê chcia³o mieæ to ró¿nica. :spoko: :spoko: :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-19, 21:50   
0
UP DOWN

Jak siê unku naczyta³es to we¼ b³yskaj tam, bo temat goni smieci po profi .... :x:
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=8013

unek
Wys³any: 2014-02-19, 22:24   
0
UP DOWN

Krysiuuu pora jest ju¿ nie ta i nie chce mi siê odpisywaæ na wszystko. To co napisa³e¶ to stek k³amstw i tyle.
Piec nadmuchowy nie nadajê siê jako plenum i basta chyba , ¿e masz taki co ma przynajmniej 50kw .
Jutro jak bêdê mia³ chêæ to opiszê wszystko ... poniewa¿ mam taki piec!!! nie jak ty... gdzie ju¿ rok temu chwali³e¶ siê,¿e masz co¶ posk³adane a wysz³o z tego jak zwykle tylko stek k³amstw...
A wiesz ch³opaki od motorów i kolega który odda³ Ci autko opisa³ mi dok³adnie na jakim etapie by³e¶ nie dawno :D :D
Tak aby Ci siê spa³o dobrze to dam Ci link ;P

https://picasaweb.google.com/101605358951868298935/16Grudnia2013?authkey=Gv1sRgCJuwkIrhgrL2Hw

Jutro wrzucê ci nagrzewnice i jeszcze wentylator na wyci±g... gdzie na plenum nawiewowe jest wentylator jeszcze wiêkszy ni¿ te 6 ty¶ m3/h i dupyyyy to nie urywa ...
Dobranoc

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-20, 03:37   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
wiesz ile taki piec nadmuchowy kosztujê????ile kw ma ??? :D i jaki ten piec jest du¿¿¿¿¿¿yyyyy
Sorry do wentylatora dobierasz odpowiedni wymiennik . i tyle ...
UNEK.
Jak widzê kompletnie nie kumasz o czym ja piszê.
Ale to ma³o wa¿ne.
To nie mega techniczny temat, ani ja nie mam czasu na wklejanki schematów czy przekrojów, a tym bardziej na przepychanki o bzdetach.

W skrócie podsumujê jedynie ¿e Ty piszesz czy te¿ masz na my¶li kupny piec nadmuchowy a ja przerobienie kot³a na paliwa sta³e na ogrzewanie nadmuchowe bez uk³adu wodnego.... co mo¿na zrobiæ bardzo szybko i wrêcz ¶miesznymi kosztami w porównaniu do gotowców
Narka

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-20, 03:43   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
£ysy pojecha³ po bandzie, widaæ ¿e podchodzi do sprawy teoretycznie.
Dok³adnie tak napisa³em.
I konkretnie poda³em ¿e przy sta³ej temperaturze kot³a:
- zwiêkszaj±c przep³yw powietrza przez niego temperatura tego¿ powietrza na wyj¶ciu bêdzie mniejsza ni¿ przy mniejszej przepustowo¶ci.

Temperatury by³y z sufitu bo tylko pogl±dowe.

Taka cwancykowa konstrukcja bez obiegu wody mo¿e ¶migaæ na du¿o wiêkszych temperaturach ni¿ standardowe z uk³adem wodnym (ok. min. 55*C - 65*C)

Ale trza zrobiæ i mieæ ¿eby ca³kowicie zaskoczyæ o co chodzi i dlaczego, oraz jakie s± plusy (a jakie minusy - bo takowe s± zawsze)
Narka

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-20, 08:11   
0
UP DOWN

Unek wie lepiej... Wie jak wykuc okno w stodole bez rysunkow i zezwolen.... Ma ladna szope z instalacja lakiernicza.
Oby nikt nie popsul mu weny nakazem rozbiorki .... Ale unek wi lepiiiij.

Ladnie schludnie i na bank to nic nie da w legalizacji szarej strefu unkowej.

grzechoo2008 
Wys³any: 2014-02-20, 09:33   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
Tak czytaj±c wasze przepychanki dochodzê do wniosku, ¿e zagubili¶cie siê chyba gdzie¶ w temacie a unek a przecie¿ wyra¼nie napisa³:

unek napisa³/a:
Przecie¿ to ju¿ napisa³em na 1 stronie tego tematu ... ¿e nadaje siê jako dogrzanie gara¿u taki PIEC NADMUCHOWY tylko mniejszy ale jako plenum nawiewowe nie...

Pozdro i bez spinki ;) , wiosna idzie wiêc za chwilê wystarczy sam wentylator :D

unek
Wys³any: 2014-02-20, 10:08   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
masz na my¶li kupny piec nadmuchowy a ja przerobienie kot³a na paliwa sta³e na ogrzewanie nadmuchowe bez uk³adu wodnego...
Mam takie 2 piece w³a¶nie przerobione z CO i wiem o czym pisze ... co¶ na kszta³t tych za aleeegrooo za 2 ty¶ ..
I nie rady wrzuciæ do nich wentylator o przep³ywie 6 ty¶ jaki KRYSIU zaproponowa³ poniewa¿ nawet przy -10 wych³odzi taki PIEC!!!
Mia³em do nich podpiête 3 wentylatory o wydajno¶ci 4200 ,1500 i 1000 ty¶ m3 .. i nawet na piecu mia³em 160 bo mo¿na tak go rozbujaæ ^^ i co z tego jak po chwili dmucha³o zimno albo wy³±cza³o mi wentylator ..jeszcze przy 1000 by³o dobrze ale trzeba mieæ praktycznie szyber otwarty ....
Teraz 2 sprawa nasza m±dra krysia chce pod³±czyæ do plenum taki piec przerobiony pu¶ci sobie 6 ty¶ nawet przez regulator obrotów do plenum i co poleci przez filtry gdzie aby by³o z jajem trzeba mieæ wstêpny i sufitowy nawet 500 podpiêty jeszcze przy 6ty¶ co¶ poleci ale jak zmniejszy o po³owê obroty to ju¿ prawie nic nie dmucha ^^
i gdzie ta super wentylacja(chyba, ¿e w lato :D ) o czym pisze nasza Krysia i najwa¿niejsze CIEP£OOOOO!!!!

A ty ANDRZEJU chcesz jeszcze pod³±czyæ wentylator 20 ty¶ do takiego przerobionego pieca z CO??

Popatrzcie sobie na allegro na piece nadmuchowe o wymiarach podobnych do CO!! i dziwnym trafem nie maj± tam wentylatorów po 6 ty¶ podpiêtych ...ALE krysiu ma tylko nikt go nie widzia³ :fiu:

Lackdoctor napisa³/a:
Wie jak wykuc okno w stodole bez rysunkow i zezwolen..
okno by³o tylko mniejsze budynek powsta³ w latach 70 wiêc krysiu je¿eli znasz prawo to mo¿esz zab³ysn±æ ^^

Nie ma problemu aby rozebraæ nadmuch i wyci±g .. odpinam parê przewodów izolowanych i wyci±gam kratki i jest to samo co by³o..a z reszt± nie muszê :D i nie muszê Ci t³umaczyæ ....

unek
Wys³any: 2014-02-20, 10:32   
0
UP DOWN

grzechoo2008, Dok³adnie o to mi chodzi ca³y czas ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-20, 14:37   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
1000 ty¶ m3

No to masz wentylacje z jajem. :spoko:
Materia³ dolatuje do elementu a auta kotwiczysz do kratownicy?

A co do tematu to przepychaæ sie nie ma co.
Jak kto woli, tak zrobi.

Z piecem nie jest ¼le, da rade go okie³znaæ i wentylator sie przy nim nie wy³±cza.... dlaczego Ci siê wy³±cza w trakcie pracy to juz Twój b³±d.

Przyjdzie czas to poka¿e równie piekne pomieszczenie jak Unka,,,, niech tylko co¶ sie ruszy bo 7 autek czeka na pacjentow....

To w t± strone skrêcam unis³awie, bo u nas uslugi to lipa ,,, wiêc po co komu¶ jak mozna sobie wiele urobiæ nie przejmuj±c siê np ominiêt± wgniotka parkingow±... chyba to logiczne wyjscie z lakierniczego rynku ?

Ps... unek, jakie moto ja malowa³?
¯adnego :nie: :nie: :nie: :shock:

unek
Wys³any: 2014-02-20, 15:49   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
No to masz wentylacje z jajem. :spoko:
Materia³ dolatuje do elementu a auta kotwiczysz do kratownicy?

Przecie¿ pisa³em wcze¶niej, ¿e mam nagrzewnice olejow± 60kw na nadmuch !!! plus na wyci±gu wentylator!!
Piec nadmuchowy mam na ogrzanie 2 gara¿y ..jakby¶ popatrzy³ na te zdjêcia mojej dziupli to po lewej stronie przy wyci±gu jest taki ma³y okr±g³y otwór tam leci w³a¶nie ciep³o z pieca nadmuchowego!!! :D a jak mam w³±czon± nagrzewnice tylko wkrêcam sobie anemostat -chyba wiesz dlaczego...

A ty nawet nie masz pieca nadmuchowego tylko co 9kw nagrzewnice :fiu:
Przecie¿ nie dawno o tym pisa³e¶.... wiêc po co piszesz jak nawet nie masz pojêcia o takich piecach ...

Lackdoctor napisa³/a:
. dlaczego Ci siê wy³±cza w trakcie pracy to juz Twój b³±d.

Wcale nie bo mam czujnik ustawiony na 40 stopni a jak siê wych³odzi po prostu wy³±czy mi wentylator ...czasem mo¿na zapomnieæ -podrzuciæ przecie¿ ;P ;P

DSC03179.JPG
Plik ¶ci±gniêto 773 raz(y) 82.28 KB

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-20, 15:52   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:
9kw nagrzewnice

Czy Ty wiesz ile kosztuje pr±d ?

Mam i co z tego.... szybko siê mozna wyleczyc jak swoje auta robisz a pieni±dze za nie bêd±... kiedy¶ a rachunki za pr±d trza p³aciæ.

Wiec powtórka unku... napisales 1000 tysiecy m3/h... to ja piszê czy masz kotwicê ?
Wiesz ile to tysi±c tysiecy?

Widzisz,, niewidzisz ... a ja :shock: tym lekko zdziwiony twoim niedowidzeniem jestem.

unek
Wys³any: 2014-02-20, 15:54   
0
UP DOWN

Czepiasz siê szczegó³ów jak zawsze .... jak ju¿ nic innego nie masz do dodania ...
Mia³o byæ 1000 m3/h

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: