Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
sawmaster 
Wys³any: 2012-09-01, 12:09   Wiert³o do zgrzewów jakie?
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
Kupi³em wiert³o 10mm Ruko Hss Cobaltowe rozwierci³em 40 zgrzewów i ju¿ nie chce za bardzo wierciæ, drugie kupi³em 8mm noname HSS i po 4 wierceniach nadaje siê do kosza, zaznaczam ¿e ch³odzi³em je wod±. Jakie wiert³o polecacie do rozwiercania zgrzewów? Mo¿e te Hss Co da siê ostrzenia?

JAROGTS
Wys³any: 2012-09-01, 17:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
S± specjalne frezy do zgrzewów, kup u chlopa kolo madro , po prawej masz madro jedziesz dalej i 1 w lewo , od razu po prawej w takim drewnianym domku ma mieszalnie itp.

sawmaster 
Wys³any: 2012-09-01, 19:06   
0
UP DOWN

dzieki

trejti 
Wys³any: 2014-02-18, 23:51   
0
UP DOWN

odkopie temat czy taki frez nadaje siê do ostrzenia?? jesli tak, da sie to zrobic w domowych warunkach?

YAMAHER
Wys³any: 2014-02-20, 13:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Wiertlo chlodzi sie chlodziwem specjalnym :| a jak masz sprzet do ostrzenia to dasz rade a jak tylko pilniczek to kiepsko.

KK 
Wys³any: 2014-02-20, 14:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
W wyspecjalizowanym zak³adzie naoszcz±. Gorzej jak bêd± grzebki i Ci tylko zepsuj± do koñca.

Jak mi naoszczyli specjali¶ci rozwiertaki to rêce mo¿na po³amaæ przy rozwiercaniu tulejek i nierówno bior±, a takie szpece ju¿ byli, ¿e szok, bez kija nie podchod¼.

trejti 
Wys³any: 2014-02-20, 15:31   
0
UP DOWN

tak to bym to naostrzyl ale jest taki kie³ek po ¶rodku i z tym mo¿e byc problem bo bez prowadzenia taki frez by³ by do niczego. KK ile cie takie ostrzenie kosztowa³o bo mo¿e nie op³aca siê nawet dawaæ??

mezotr 
Wys³any: 2014-02-20, 20:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Frezy do rozwiercania zgrzewów to strata pieniedzy, lepiej kupic dobre wiert³o i naostrzyc je na freza. Pracuje jako blacharz i jak trafiaja mi sie do naprawy nowe auta, gdzie sa one wykonane ze stali wysokogatunkowych, borowych to musia³bym miec tych frezów cale pude³ko na auto.
Ja ostrze je szlifierka z cienka tarcza lub na szlifierce sto³owej i jest :spoko: , to nie takie trudne. Chyba jest na youtube filmik jak ktos ostrzy frezy

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-20, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mezotr napisa³/a:
dobre wiert³o

Wiert³a do kwasówki. :spoko:

trejti 
Wys³any: 2014-02-21, 17:39   
0
UP DOWN

te¿ ju¿ mysla³em ¿eby wiert³o przerobic, bo fakt za frez u mnie trzeba daæ ok 25-30 z³, a zauwa¿y³em ze mniej wiecej po 40 rozwierceniach jak by sie stêpi³, minus wiert³a to brak tego kie³ka prowadz±cego, no ale co¶ za co¶

pozdro

mezotr 
Wys³any: 2014-02-21, 18:33   
0
UP DOWN

Cytat:
te¿ ju¿ mysla³em ¿eby wiert³o przerobic, bo fakt za frez u mnie trzeba daæ ok 25-30 z³, a zauwa¿y³em ze mniej wiecej po 40 rozwierceniach jak by sie stêpi³, minus wiert³a to brak tego kie³ka prowadz±cego, no ale co¶ za co¶

Nie rozumiem, przeciez jak ostrzy sie wiertlo na rozwiertak to robisz tez na nim ten kie³ek o ktorym piszesz, bo bez niego nic nie rozwiercisz. To w czym problem?
Wiert³o naostrzone wyglada tak samo jak kupczy rozwiertak.

qbacki
Wys³any: 2014-02-21, 18:44   
0
UP DOWN

Ech kolego...
Pracuje w firmie jako operator obrabiarek i z doswiadczenia powiem Ci ze takie wiertla z kielkiem czy jak wy to tam nazywacie sa do du*y.

Jezeli chcecie rozwiercac zgrzewy to frez rowniez odradzam. Dlaczego? Nieraz zdarza mi sie frezowac stal hartowana. Frezuje wtedy zalozmy weglikiem fi12 i obroty na ten frez to ok 1200. Weglik to najwyzsza polka i na tych obrotach zdarza sie ze nie wytrzymuje. Wiertarka tyle wyciagniecie?

Jedyna opcja dla was to nawiertak+wiertlo HSS. Tania i dobra opcja. Najpierw nawiercic i pozniej naostrzonym hss'em mozna naku*wiac tylko pod pelnym chlodzeniem.

mezotr 
Wys³any: 2014-02-21, 19:19   
0
UP DOWN

Cytat:

Ech kolego...
Pracuje w firmie jako operator obrabiarek i z doswiadczenia powiem Ci ze takie wiertla z kielkiem czy jak wy to tam nazywacie sa do du*y.

mowisz o takimnakielek , bo my o czym innym gadamy :D , dok³adnie o tymrozwiertak zgrzew

qbacki
Wys³any: 2014-02-25, 19:12   
0
UP DOWN

No to dobrze sie zrozumielismy:]
To co pokazales to dupa. Ogolnie u nas w firmie jak wiercisz hss'em to narpierw tym nakielkiem czyli tym pierwszym co pokazales wiercimy na 2-3 mm. Pozniej hss wchodzi jak w maslo;]
Jak nie to mozecie kupic wiertlo weglikowe. Koszty dosc duze ale watpie zeby to sie stepilo predko.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: