Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
sawmaster 
Wysłany: 2012-09-01, 13:09   WiertÂło do zgrzewĂłw jakie?
0
UP DOWN

KupiÂłem wiertÂło 10mm Ruko Hss Cobaltowe rozwierciÂłem 40 zgrzewĂłw i juÂż nie chce za bardzo wierciĂŚ, drugie kupiÂłem 8mm noname HSS i po 4 wierceniach nadaje siĂŞ do kosza, zaznaczam Âże chÂłodziÂłem je wodÂą. Jakie wiertÂło polecacie do rozwiercania zgrzewĂłw? MoÂże te Hss Co da siĂŞ ostrzenia?

JAROGTS
Wysłany: 2012-09-01, 18:31   
0
UP DOWN

SÂą specjalne frezy do zgrzewĂłw, kup u chlopa kolo madro , po prawej masz madro jedziesz dalej i 1 w lewo , od razu po prawej w takim drewnianym domku ma mieszalnie itp.

sawmaster 
Wysłany: 2012-09-01, 20:06   
0
UP DOWN

dzieki

trejti 
Wysłany: 2014-02-18, 23:51   
0
UP DOWN

odkopie temat czy taki frez nadaje siĂŞ do ostrzenia?? jesli tak, da sie to zrobic w domowych warunkach?

YAMAHER
Wysłany: 2014-02-20, 13:10   
0
UP DOWN

Wiertlo chlodzi sie chlodziwem specjalnym :| a jak masz sprzet do ostrzenia to dasz rade a jak tylko pilniczek to kiepsko.

KK 
Wysłany: 2014-02-20, 14:50   
0
UP DOWN

W wyspecjalizowanym zakÂładzie naoszczÂą. Gorzej jak bĂŞdÂą grzebki i Ci tylko zepsujÂą do koĂąca.

Jak mi naoszczyli specjaliÂści rozwiertaki to rĂŞce moÂżna poÂłamaĂŚ przy rozwiercaniu tulejek i nierĂłwno biorÂą, a takie szpece juÂż byli, Âże szok, bez kija nie podchodÂź.

trejti 
Wysłany: 2014-02-20, 15:31   
0
UP DOWN

tak to bym to naostrzyl ale jest taki kieÂłek po Âśrodku i z tym moÂże byc problem bo bez prowadzenia taki frez byÂł by do niczego. KK ile cie takie ostrzenie kosztowaÂło bo moÂże nie opÂłaca siĂŞ nawet dawaĂŚ??

mezotr 
Wysłany: 2014-02-20, 20:43   
0
UP DOWN

Frezy do rozwiercania zgrzewĂłw to strata pieniedzy, lepiej kupic dobre wiertÂło i naostrzyc je na freza. Pracuje jako blacharz i jak trafiaja mi sie do naprawy nowe auta, gdzie sa one wykonane ze stali wysokogatunkowych, borowych to musiaÂłbym miec tych frezĂłw cale pudeÂłko na auto.
Ja ostrze je szlifierka z cienka tarcza lub na szlifierce stoÂłowej i jest :spoko: , to nie takie trudne. Chyba jest na youtube filmik jak ktos ostrzy frezy

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-02-20, 22:03   
0
UP DOWN

mezotr napisał/a:
dobre wiertÂło

WiertÂła do kwasĂłwki. :spoko:

trejti 
Wysłany: 2014-02-21, 17:39   
0
UP DOWN

teÂż juÂż myslaÂłem Âżeby wiertÂło przerobic, bo fakt za frez u mnie trzeba daĂŚ ok 25-30 zÂł, a zauwaÂżyÂłem ze mniej wiecej po 40 rozwierceniach jak by sie stĂŞpiÂł, minus wiertÂła to brak tego kieÂłka prowadzÂącego, no ale coÂś za coÂś

pozdro

mezotr 
Wysłany: 2014-02-21, 18:33   
0
UP DOWN

Cytat:
teÂż juÂż myslaÂłem Âżeby wiertÂło przerobic, bo fakt za frez u mnie trzeba daĂŚ ok 25-30 zÂł, a zauwaÂżyÂłem ze mniej wiecej po 40 rozwierceniach jak by sie stĂŞpiÂł, minus wiertÂła to brak tego kieÂłka prowadzÂącego, no ale coÂś za coÂś

Nie rozumiem, przeciez jak ostrzy sie wiertlo na rozwiertak to robisz tez na nim ten kieÂłek o ktorym piszesz, bo bez niego nic nie rozwiercisz. To w czym problem?
WiertÂło naostrzone wyglada tak samo jak kupczy rozwiertak.

qbacki
Wysłany: 2014-02-21, 18:44   
0
UP DOWN

Ech kolego...
Pracuje w firmie jako operator obrabiarek i z doswiadczenia powiem Ci ze takie wiertla z kielkiem czy jak wy to tam nazywacie sa do du*y.

Jezeli chcecie rozwiercac zgrzewy to frez rowniez odradzam. Dlaczego? Nieraz zdarza mi sie frezowac stal hartowana. Frezuje wtedy zalozmy weglikiem fi12 i obroty na ten frez to ok 1200. Weglik to najwyzsza polka i na tych obrotach zdarza sie ze nie wytrzymuje. Wiertarka tyle wyciagniecie?

Jedyna opcja dla was to nawiertak+wiertlo HSS. Tania i dobra opcja. Najpierw nawiercic i pozniej naostrzonym hss'em mozna naku*wiac tylko pod pelnym chlodzeniem.

mezotr 
Wysłany: 2014-02-21, 19:19   
0
UP DOWN

Cytat:

Ech kolego...
Pracuje w firmie jako operator obrabiarek i z doswiadczenia powiem Ci ze takie wiertla z kielkiem czy jak wy to tam nazywacie sa do du*y.

mowisz o takimnakielek , bo my o czym innym gadamy :D , dokÂładnie o tymrozwiertak zgrzew

qbacki
Wysłany: 2014-02-25, 19:12   
0
UP DOWN

No to dobrze sie zrozumielismy:]
To co pokazales to dupa. Ogolnie u nas w firmie jak wiercisz hss'em to narpierw tym nakielkiem czyli tym pierwszym co pokazales wiercimy na 2-3 mm. Pozniej hss wchodzi jak w maslo;]
Jak nie to mozecie kupic wiertlo weglikowe. Koszty dosc duze ale watpie zeby to sie stepilo predko.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu