Szukaj FAQ Album

Otwarty przez: Robertlodz09 2014-02-23, 00:55
Autor Wiadomo¶æ
pabowero
Wys³any: 2014-02-22, 16:59   Zestaw konfiguracja
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
Witam posiadam taki zestaw
- kompresor Erman 50L
- pistolet Expert 1.4:
- bardzo dobry pistolet do podk³adu Speed 2.5
- w±¿ krótki, do filtru
- w±¿ d³ugi,
- filtr CKD,
- reduktor
teraz mam pytanko jak to pod³±czyæ by w miarê mo¿liwo¶ci mo¿na by³o tym polakierowaæ poprzedni w³a¶ciciel poda³ mi tak± konfiguracjê ustawienia

"Je¿eli chodzi o ustawienie ci¶nienia, to jest tak ¿e na kompresorze zawsze max. Reduktor który jest w zestawie jako tester, ci¶nienie do³adowania na kompresorze jest ustawione natomiast pistolet wed³ug potrzeb tak jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=Sn1WNis5m8k
Do tego kabel krótki do filtru, a z filtru do pistoletu d³ugi.
Taki setup skutkuje tym ze straty ci¶nienia w porównaniu do max ci¶nienia kompresora daj± w³a¶ciwy poziom na wyj¶ciu. Wcze¶niej to liczy³em teraz ju¿ nie pamiêta ale ogólnie chodzi o to ¿e wtedy pistoleciki pryskaj± ³adnie."

czyli rozumiem ,¿e:
1.reduktor z kompresora odkrêciæ na maxa
2.przewód krótki z kompresora do filtru z filtru do pistoletu d³ugi
3.reduktor manometr pod pistoletem

i teraz tak czy tym reduktorem przy pistolecie ustawiaæ ci¶nienie? mogê to ustawiæ sobie bez lakieru? samym powietrzem? np. pod³aczyæ w podanej kolejno¶ci i teraz nie wiem czy na pistolecie reduktor ustawiæ na max a ustawiaæ tym pod pistoletem? z góry dziêki za wszelkie odpowiedzi

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 17:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Z kompresora wyjd¼ nie przez szybkoz³±czkê, ale jak najwiêksze wyj¶cie, z boku zbiornika s± przewa¿nie za¶lepki. Do ckd doprowadz powietrze jak najgrubszym wê¿em. CKD zamontuj na stanowisku do lakierowania, ale w pewnej odleg³o¶ci od sprê¿arki, nie zaraz za ni±.
Ckd ustaw sobie na np 5 bar lub 6.
Pod to w±¿ fi10 w ¶rodku n 10m, ale mo¿e byæ te¿ 20m. Pod pistoletem reduktor, najtañszy, ale sprawdzony o wysokim przep³ywie Star De lux. Oko³o 70z³. Tego za 35z³ nawet nie pod³±czaj bo ogranicza przep³yw. Cyngiel wciskasz do pierwszego oporu, leci samo powietrze i wtedy regulujesz ci¶nienie pod pistoletem reduktorem zamontowanym pod nim.

Za sprê¿ark± dobrze mieæ jaki¶ odwadniacz i odolejacz wstêpny. Je¶li go nie masz to obserwuj filtry CKD. Szczególnie filterek w którym gromadzi siê olej. Jak CKD nie bêdzie dawa³ rady to montuj co¶ niedaleko sprê¿arki co wstêpnie oczy¶ci powietrze.

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 21:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
KK napisa³/a:
Cyngiel wciskasz do pierwszego oporu, leci samo powietrze i wtedy regulujesz ci¶nienie pod pistoletem reduktorem zamontowanym pod nim.

To jak to w koñcu jest z tym regulowaniem,odk±d czytam to forum zawsze wszyscy pisali,¿e regulowaæ nale¿y przy wci¶niêtym do koñca-ma maxa cynglu :shock: ?

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 21:20   
0
UP DOWN

Jakby tak by³o to regulowa³by¶ na wci¶niêtym spu¶cie, a w tym momencie w powietrze szed³by lakier. Bez sensu jak dla mnie.

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 22:02   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Jakby tak by³o to regulowa³by¶ na wci¶niêtym spu¶cie, a w tym momencie w powietrze szed³by lakier. Bez sensu jak dla mnie.

Masz racjê KK :spoko: ,zadzwoni³em do kumpla i "zabi³em mu klina" tym pytaniem, ^^ ,powiedzia³,ze jutro popyta innych bo ju¿ sam nie wie.
Pozdro!

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 22:07   
0
UP DOWN

Sam siê kiedy¶ tym interesowa³em. Wiêkszo¶æ odpowiedzia³a, ¿e na wci¶niêtym spu¶cie do pierwszego oporu.
Kiedy¶ chyba sprawdza³em i wychodzi³o, ¿e nie wa¿ne czy wci¶niesz do po³owy czy ca³y spust, wskazania s± te same...ale mog³em co¶ przeoczyæ :D
Najlepiej samemu sprawdziæ, wcisn±æ do po³owy spust, ustawiæ na 2 bar i wcisn±æ ca³y. Je¶li dalej bêdzie 2 bar to nie ma problemu. Je¶li bêdzie 1.95 lub 2.05 to te¿ my¶lê, ¿e nie problem.

:rotfl:

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 22:16   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Sam siê kiedy¶ tym interesowa³em. Wiêkszo¶æ odpowiedzia³a, ¿e na wci¶niêtym spu¶cie do pierwszego oporu.
Kiedy¶ chyba sprawdza³em i wychodzi³o, ¿e nie wa¿ne czy wci¶niesz do po³owy czy ca³y spust, wskazania s± te same...ale mog³em co¶ przeoczyæ :D

Mia³em to samo,najpierw mysla³em,¿e na maxa wi¶niêtym spu¶cie bêdzie dok³adniejszy pomiar ci¶nienia,dzis wiem,¿e spust wci¶niêty do pierwszego oporu czyli leci tylko powietrze,dalej spust wciskamy-nie zmienia sie ci¶nienie a zaczyna wyp³ywaæ lakier.Ci¶nienie na wej¶ciu jest warto¶ci± sta³±,np. 2 bary. :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-22, 23:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
hematol napisa³/a:
dalej spust wciskamy-nie zmienia sie ci¶nienie

W satach na digitalu to sie jednak zmienia i ró¿nica jest oko³o 0.1 atm, wiêc ustalaj±c cisnienie wciskam spust do koñca.

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 23:14   
0
UP DOWN

Zawsze mo¿na mieæ to w pamiêci.

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 23:17   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
hematol napisa³/a:
dalej spust wciskamy-nie zmienia sie ci¶nienie

W satach na digitalu to sie jednak zmienia i ró¿nica jest oko³o 0.1 atm, wiêc ustalaj±c cisnienie wciskam spust do koñca.

Chodzi³o mi o cisnienie na wej¶ciu do pistoletu,np. 2 bar,reduktor jest nastawiony na 2 bar i nie moze sie to zmieniæ.Bo czemu mia³oby?

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-22, 23:21   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
Chodzi³o mi o cisnienie na wej¶ciu do pistoletu

Domysli³em siê, dlatego napisa³em jak to wyglada w wersji z digitalem..... do podk³adu sata 100 ma manometr pod pistoletem i jest tak jak piszesz. :spoko:

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 23:21   
0
UP DOWN

@hematol nie rozdrapuj ran. Zaraz bêdzie dyskusja na 7 stron A4 :D

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 23:29   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
@hematol nie rozdrapuj ran. Zaraz bêdzie dyskusja na 7 stron A4 :D

Spoko oko ;) Lakierowanko jest jak Wikipedia,niez³e zdód³o iformacji,mo¿na edytowaæ,prostowaæ i zawsze sie czego¶ nauczyc... :spoko:

KK 
Wys³any: 2014-02-22, 23:43   
0
UP DOWN

Lub kupiæ uszkodzony pistolet ewentualnie zostaæ zgnojnym na forum. ^^

hematol 
Wys³any: 2014-02-22, 23:57   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Lub kupiæ uszkodzony pistolet ewentualnie zostaæ zgnojnym na forum. ^^

I to te¿ jaka¶ nauka.... ^^

pabowero
Wys³any: 2014-02-23, 11:48   
0
UP DOWN

Czyli z odpowiedzi ju¿ wiem ,¿e regulowaæ ci¶nienie na wci¶niêtym cynglu do pierwszego oporu ale wracaj±c do tematu chcia³bym pokazaæ obrazkowo jak wygl±da pod³±czenie które zaproponowa³ mi poprzedni w³a¶ciciel i zdawa³o egzamin tylko chcia³bym wyja¶ni kilka nie jasno¶ci [img][/img] i teraz pytanie czy mam w³a¶nie przy kompresorze odkrêciæ do oporu reduktor, na pistolecie regulacjê te¿ na full i regulowaæ tylko pokrêt³em przy manometrze pod pistoletem? Jestem pocz±tkuj±cy i chwia³bym na starym elemencie poæwiczyæ sobie rêkê samo prowadzenie pistoletu i w ogóle dlatego nie chcê póki co inwestowaæ w nic lepszego chodzi mi g³ównie o ustawienie parametrów co w jakiej kolejno¶ci i na jakie ci¶nienie w ogóle ustawiæ ten pistolecik do bazy i klaru

KK 
Wys³any: 2014-02-23, 14:30   
0
UP DOWN

Jeszcze raz, gun rozkrêæ na max(ci¶nienie), na filtrze ckd ustaw ci¶nienie na 6 bar, pod gunem na reduktorze ustaw na nie wiem 3,5 bar, jak mniemam masz experta hp, tam chyba ci¶nienie jest 3-4 bar. Najlepiej popróbuj z ró¿nymi ci¶nieniami i sobie dobierzesz jakie tobie pasuje. Do nauki prowadzenia pistoletu nie potrzebne sa takie szczegó³y.
CKD musisz miec dwa filtry odwadniacz i odolejacz, na pewno nie zamontowane 5cm za sprê¿ark± tylko minimum 3-4m, o instalacji i spadkach siê nie bêdê rozpisywa³ poniewa¿ nie ma sensu.

Nie wiem co chcesz wiêcej wiedzieæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-23, 15:48   
0
UP DOWN

pabowero napisa³/a:
mam w³a¶nie przy kompresorze odkrêciæ do oporu reduktor,
Nie.Masz pod³±czyæ siê pod drug± szybkoz³±czkê, która nie jest regulowana reduktorem,,, daje max ci¶nienie z baniaka.Dodatkowo odkrêæ t± szybkoz³±czkê, zobacz jak ma³y jest otwór w czê¶ci gwintowanej i wymieñ j± na szybkoz³±czkê w której ten otwór bêdzie max du¿y (¶cianki z gwintem w tym momoencie cienkie,, kumasz?) ----- to jest pierwszy punkt problemowy przy dostarczeniu odpowiedniej ilo¶ci powietrza do pistoletu.Drugie.Wywal te wê¿e spiralne i zast±p je wê¿em o ¶rednicy 8-10 mm wewn±trz i zastosuj odpowiednie szybkoz³±czki o du¿ym przep³ywie (jak w sprê¿arce pisa³em) np rectus.Ci¶nienie stabilizujesz na ckd, powiedzmy ¿e 4 - 6 atm.Pod pistoletem ustawiasz takie jakie jest wymagane dla danego pistoletu.Jak tak zrobisz to bêdziesz mia³ podstawy do poprawnej pracy pistoletu.Cdn....

pabowero
Wys³any: 2014-02-23, 18:27   
0
UP DOWN

ok dziêki powoli stajê siê wszystko coraz bardziej ja¶niejsze:) Teraz tak piszecie ,¿eby na filtrze ustawiæ ci¶nienie 4-6 atm je¿eli nie mam tam mo¿liwo¶ci ustawienia to czy w moim przypadku lepiej kupiæ reduktor i go zamontowaæ przed lub za filtrem nie wiem gdzie lepiej czy po prostu dokupiæ filtr i odwadniacz z reduktorem?

KK 
Wys³any: 2014-02-23, 19:23   
0
UP DOWN

:rotfl: Hehehe :D

pabowero
Wys³any: 2014-02-27, 01:31   
0
UP DOWN

a wiêc pod³±czy³em pod z³±czkê do kompresora gdzie siê nie reguluje ci¶nienia reduktorem. Sprawê z regulacj± ci¶nienia na pistolecie mam powiedzmy ogarniêt±. Je¶li chodzi o wê¿e te które posiadam maj± 6mm ¶rednicy wew. teraz pytanie czy te wê¿e odstawiæ od razu czy mogê próbowaæ na nich poæwiczyæ lakierowanie. Drugie pytanie mam co do ustawienia regulacji podawania lakieru na pistolecie wyczyta³em kiedy¶ ,¿e najlepiej wykrêciæ ¶rubê regulacyjn± na max i nastêpnie wkrêciæ obrót dwa, jak to siê ma w praktyce i ewentualnie na co zwróciæ uwagê przy regulowaniu?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: