Autor |
Wiadomość |
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-07-07, 10:47
|
0
|
|
|

|
No-limit napisał/a: | DziĂŞki za wyczerpujÂącÂą odpowiedÂż.Ja robiĂŞ na DP,wiĂŞc chodzi mi przede wszystkim o taĂąszÂą alternatywĂŞ i wzglĂŞdnie dobrÂą.
[ Dodano: 2013-06-01, 12:42 ]
Od kolegi trzeŸwy inaczej, odkupi³em mieszalnik.Skorzystam z okazji dziêkujê koledze za cierpliwoœÌ
Jak na razie jestem zadowolony jeœli chodzi o pasowalnoœÌ do colorboxu i w miarê œwie¿ych lakierów.Nieskomplikowany system do korekty pomijaj¹c to ,¿e niektórych lakierów nie da siê zrobiÌ z powodu braku wiekszej palety pigmentów.Ale czasem mo¿na podeprzeÌ siê kilkoma kroplami z DP |
I jak oceniasz ten system po kilku miesiÂącach pracy? |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2013-07-08, 18:03
|
0
|
|
|

|
Ju¿ mia³em pisaÌ w samych superlatywach o systemie APP.wW trakcie przegl¹dania forum trafi³ siê Opel 382 i okaza³o siê,¿e to co wysz³o z receptury ma siê do fiszki jak piêœÌ do nosa/pod k¹tem mleczno fioletowy/.Na szczêœcie zrobi³em 0,44l i po korekcie/doœÌ du¿a ingerencja/ wysz³o 0,5l. i to ca³kiem nie¿le.
Pomijaj¹c ten i jeszcze z dwa przypadki miniej drastyczne ,system doœÌ prosty do korekty,bardzo dobre krycie wiêkszoœci lakierów.Odczuwalny brak fiszek z wieksz¹ iloœci¹ alternatyw do srebrnych met..Do pere³ czerwonch stosujê VS-yzamiast oryginalnych undercoat/³atwiej skorygowaÌ k¹t i lepiej wychodz¹/.Brak fiszek do wielu kolorów.Niektórych kolorów nawet nie próbujê robiÌ w tym systemie,bo po prostu brakuje pewnych pigmentów.Nie warto robiÌ w tym systemie xiralliców bo wychodz¹ bardzo drogo,lepiej w DP-wychodz¹ taniej i lepiej.
OgĂłlnie jestem bardzo zadowolony.Idealne uzupeÂłnienie dla DP , dla mnie i dla klientĂłw |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-07-10, 15:14
|
0
|
|
|

|
W DeBeer wychodzi dobrze. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-07-16, 13:58
|
0
|
|
|
|
ostatnio braÂłem EZQ z beÂłkota . Powiem Âże fiszka na ostro ale po wymieszaniu nawet nie trzeba byÂło robiĂŚ prĂłbnego natrysku by stwierdziĂŚ Âże to nie to , nawet na wycieniowanie siĂŞ nie nadawaÂło . Wiadome niema systemu idealnego i kaÂżdemu wpadki siĂŞ zdarzajÂą . |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-06, 21:22
|
0
|
|
|

|
No i co? Niebawem dwa lata jak system wszedÂł na rynek, ale szaÂłu NI MA. MaÂło siĂŞ sÂłyszy Âżeby ktoÂś miaÂł APP. Powariowali z cenÂą, i mimo, Âże system caÂłkiem przyzwoity, to chĂŞtnych chyba niezbyt wielu. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-09-09, 22:37
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | No i co? Niebawem dwa lata jak system wszedÂł na rynek, ale szaÂłu NI MA. MaÂło siĂŞ sÂłyszy Âżeby ktoÂś miaÂł APP. Powariowali z cenÂą, i mimo, Âże system caÂłkiem przyzwoity, to chĂŞtnych chyba niezbyt wielu. |
W moim województwie jest 1 sztuka ( zachodniopomorskie) i powiem ze Pan przedstawiciel co tydzieù namawia mnie na szafê mówi¹c jakie to obroty robi ów sprzedawca . Ju¿ mi oferowa³ ró¿ne mo¿liwoœci raty, terminy , rabaty , bez szafy i wagi itp. Moim zdaniem drogo , drogo, drogo . Na wszystko trzeba wy³o¿yÌ kasê nawet na fiszki lub podpisaÌ umowê na obrót by dostaÌ fiszki - chore!!!! Fakt faktem kwota nie jest du¿a ale jeœli chc¹ by sprzedawaÌ ich mixy to powinni jak pozosta³e firmy dawaÌ w u¿yczenie. Co do pasowalnoœci to nic nie mogê powiedzieÌ ale chêtnie bym tak wypo¿yczy³ na 2-3 miesi¹ce ich kolorbox i sprawdzi³ ale takiej mo¿liwoœci nie ma ( strza³ w kolano) . Po drugie oferta nie jest konkurencyjna w stosunku do rynku. Przyk³adowo Spies Hecker mo¿na mieÌ za 3 razy mniejsz¹ kasê bez podpisywania umowy czy nawet Autocolor. Powiem ¿e niedawno wstawi³em Lesonala wraz z Xyralikami za 5 krotnie mniejsz¹ kwotê ni¿ oni oferuj¹ bez podpisywania umowy . Obecnie wstawiam trzeci mieszalnik R-M i powiem tak ze wynegocjowa³em jeszcze lepsz¹ cenê ni¿ za Lesonala ale na obroty . Jeœli App chce wstawiaÌ mieszade³ka to musi mocno zbiÌ cenê bo 20 tyœ z³ to kosmos przy obecnej konkurencji i poda¿y na rynku . |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-10, 00:08
|
0
|
|
|

|
Ktoœ decyzyjny w APP chyba straci³ realny pogl¹d na warunki oferowane przez konkurencjê. Ja pozby³em siê APP z tego w³aœnie powodu. Mia³em swój kolorbox, mieszad³a i wagê, a kiedy chcia³em kupiÌ ich akryle wraz z szaf¹ krzyknêli kosmiczn¹ kwotê. Gakra wstawi³a du¿¹ szafê z akrylami i bazami bez ¿adnej umowy i targetów za tyle co APP krzycza³o za same akryle i szafê z mega targetem.
APP jest nieco taùsze od Debeera ale to ró¿nica ok.5-15z³ na kolorze. Debeer ma kolorbox do motorów a APP nie ma.
Generalnie wspó³pracê z APP oceniam wzorcowo, ale wyg³upili siê z warunkami na mieszalnik, i mimo , ¿e mogli znacz¹co wbiÌ siê na rynek, wywo³ali chyba bardziej irytacjê warunkami ni¿ zdrowe zainteresowanie. Umoczyli kupê kasy. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-09-10, 20:54
|
0
|
|
|
|
"TrzeŸwy inaczej" w 100% zgadzam sie z Twoja opini¹ i¿ trochê ich ponios³o co do ceny i zakupu fiszek , wagi , szafy i mieszade³ . Gdybym mia³ do wyboru te¿ bym wybra³ "Miœka" i w dupie mia³bym punkty które i tak dla mieszalni s¹ o po³owê mniejsze ni¿ dla gara¿owca. A mo¿esz mi powiedzieÌ jak z pasowalnoœci¹ i jak kolor wychodzi³ po wymieszaniu . Ja mia³em tylko stycznoœÌ z EZQ jak pisa³em wy¿ej i by³ wielki kibel a mia³ pasowaÌ na ostro tak mówi³ przedstawiciel . Wiem tez ze niektóre kolory wychodz¹ dro¿ej. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-10, 21:24
|
0
|
|
|

|
Ja z systemu by³em bardzo zadowolony. To kopia Debeera w wersji z 2009 roku. Przez rok zdarzy³o siê dos³ownie kilka przypa³ów kolorystycznych.
APP mog³o mocno namieszaÌ na rynku. Jak wypuszczali system na rynek, widaÌ by³o pomarszczone kaka³a, ale jak posz³a fama po ile i za ile, to ka¿dy odsapn¹³ z ulg¹. Wystarczy³o zrobiÌ lepsze ceny pigmentów i lepsze warunki zakupu. Nikt nie kupi kopii 2x dro¿ej od orygina³u!
[ Dodano: 2014-01-14, 20:58 ]
Podobno majÂą siĂŞ zmieniĂŚ warunki sprzedaÂży mieszalnikĂłw APP. Wreszcie zauwaÂżyli, Âże mimo posiadania dobrego systemu, nikt go nie kupuje |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-04, 14:04
|
0
|
|
|
|
HM... CHYBA APP -CY MAJA MOCNE PARCIE Z GĂRY NA WSTAWIANIE SZAF BO TRĂJÂĄ MI DUPE AZ GÂŁOWA MAÂŁA ALE CENY NIE CHCÂĄ ZMNIEJSZYĂ I TU PO RAZ KOLEJNY STWIERDZAM ZE JEST ICH PORAÂŻKA , CHYBA ZE COÂŚ SIE ZMIENIÂŁO A JA O TYM NIC NIE
WIEM |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-05, 08:29
|
0
|
|
|
|
barkley3434 napisał/a: | to musi mocno zbiĂŚ cenĂŞ bo 20 tyÂś zÂł to kosmos | Wczoraj rozmawiaÂłem z opiekunem regionalnym i Mi 11 tys powiedziaÂł |
|
|
|
 |
fred4
|
Wysłany: 2014-02-05, 10:21
|
0
|
|
|
|
brutto z akrylami??
Ja wczoraj rĂłwnieÂż otrzymaÂłem informacjĂŞ z app
11800 + 3800 z akrylami NETTO !! |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-05, 14:49
|
0
|
|
|
|
11 tys brutto sama baza . |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2014-02-05, 19:02
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | 11 tys brutto sama baza . |
A jak z wzornikami , kupujesz czy dzierÂżawa ? |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-05, 19:34
|
0
|
|
|
|
wzornik musisz kupiÌ, mieszad³a musisz kupiÌ , szafe musisz kupiÌ i ewentualnie wagê jak nie masz- razem z mixami 20 lub 22 netto , ewentualnie wzornik i szafê na przerób mo¿na wzi¹Ì to wówczas tylko mixy i mieszad³a kupujesz . Trzecia mo¿liwoœÌ kupiÌ u¿ywan¹ szafê bo app ¿¹da 5000 tyœ i wówczas mixy , mieszad³a , kolorbox dokupujesz . Tragedia cenowa , gdzie konkurencja za 11 tyœ daje bazy, akryle , kolorbox, wagê , mieszad³a. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-05, 19:57
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
wzornik musisz kupiĂŚ, mieszadÂła musisz kupiĂŚ , szafe musisz kupiĂŚ i ewentualnie wagĂŞ jak nie masz- razem z mixami 20 lub 22 netto , | Razem to wszystko co podaÂłeÂś plus akryle to 19600 zÂł BRUTTO info z dzisiaj
Tak na marginesie zadzwoùcie sobie do 3 ró¿nych przedstawicieli ...a czemu -zobaczycie |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-05, 20:09
|
0
|
|
|
|
"unek" mĂłj przedstawiciel chce 20 tyÂś netto i jeszcze mnie straszy ze wstawi gdzie indziej i bĂŞdĂŞ miaÂł wĂłwczas drogĂŞ zamkniĂŞtÂą . Wiem ze tak jest iz u innego przedstawiciela regionalnego jest inna cena . Powiem Ci tak ze byÂł okres ze towar braÂłem od innego regionu bo moj nie chciaÂł mi daĂŚ dobrych rabatĂłw , dopiero jak zobaczyÂł ze mam towar na pĂłlkach wymiĂŞkÂł |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-05, 20:19
|
0
|
|
|
|
barkley3434, Dlatego napisa³em aby zadzwoniÌ do 3 ró¿nych... |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-05, 20:38
|
0
|
|
|
|
bez wzglĂŞdu na wszystko to i tak duÂże pieniÂądze bo MiÂśka masz za 12000 tyÂś brutto w komplecie, po drugie za 20 tyÂś mam 2 mieszalnik ze spektro bez Âżadnych limitĂłw czy
przerobĂłw |
|
|
|
 |
wojtas sti
|
Wysłany: 2014-02-19, 23:23
|
0
|
|
|
|
Znacie aktualne ceny MiÂśka baza/perÂła? Z tego co wiem APP jest odrobinĂŞ taĂąszy. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-02-21, 10:16
|
0
|
|
|

|
Te¿ w³aœnie jestem ciekawy jak to póŸniej wychodzi cenowo. Jaka cena zakupu bazy i per³y po uwzglêdnieniu rabatu? Myœlê o jakimœ systemie ale nie rozeznawa³em jeszcze cen i fajnie gdyby ktoœ napisa³ na co mozna liczyÌ. Wiem ¿e rabaty mog¹ byÌ ró¿na ale chocia¿ jakiœ zakres. |
|
|
|
 |
tofik
|
Wysłany: 2014-02-22, 21:05
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | TeÂż wÂłaÂśnie jestem ciekawy jak to póŸniej wychodzi cenowo. Jaka cena zakupu bazy i perÂły po uwzglĂŞdnieniu rabatu? MyÂślĂŞ o jakimÂś systemie ale nie rozeznawaÂłem jeszcze cen i fajnie gdyby ktoÂś napisaÂł na co mozna liczyĂŚ. Wiem Âże rabaty mogÂą byĂŚ ró¿na ale chociaÂż jakiÂś zakres. |
Cena jest wa¿na, ale kolego zwróÌ uwagê jeszcze na to czy mo¿esz liczyÌ na pomoc kolorysty i technika danego koncernu je¿eli nie bêdziesz dawa³ rady z dobarwianiem, jak czêsto aktualizowane s¹ receptury i uzupe³niane wzorniki, czy bêdziesz mia³ dostêp do szkoleù, czy bêdziesz móg³ wys³aÌ swoich pracowników na szkolenie je¿eli bierzesz mieszalnik na warsztat czy te¿ klientów je¿eli mieszalnik idzie na sklep, czy mo¿esz liczyÌ na pe³ny system z dodatkami, czy bêdzie dostêp do wzorników i receptur na motocykle, czy wzorniki s¹ natryskiwane czy te¿ nie, czy bêdziesz mia³ dostêp do receptur i wzorników kolorów z lat 90 - tych itd. |
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-22, 23:42
|
0
|
|
|
|
oj widzê ze APP ma du¿e sranie na wstawianie szaf gdy¿ zatrudniaja przedstawicieli handlowych odpowiedzialnych za wstawianie mieszalników .A tak na marginesie po co wstawiaÌ mieszalnik App jak mo¿na zadzwoniÌ do przedstawiciela handlowego i ci wyœl¹ na wskazany adres nawet setkê bazy . Proszê zadzwoùcie do Standoxa, Sikkensa, R-M , Autocoloru itp czy wam wyœl¹ - dziwna polityka. Jest jeszcze jedna rzecz otó¿ App jest w trakcie robienia sklepu internetowego gdzie zwyk³y Kowalski z ulicy bêdzie móg³ kupiÌ od papierka, taœmy , baranka po bazê i lakier i jak tu z nimi wspó³pracowaÌ ? Chyba nadszed³ czas ich wypier... z pó³ki bo trochê tego mam i zacz¹Ì sprzedawaÌ Mipe |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-02-23, 17:29
|
0
|
|
|

|
Cytat: | oj widzĂŞ ze APP ma duÂże sranie na wstawianie szaf gdyÂż zatrudniaja przedstawicieli handlowych odpowiedzialnych za wstawianie mieszalnikĂłw . |
Ja bym to nazwa³ sprzeda¿¹. Ka¿da firma, mniejsza czy wiêksza, ma jak¹œ politykê sprzeda¿y. APP ma najlepszy na rynku (poza DeBeerem) system w klasie cenowej do 200z³ za litr per³y. Niby czemu maj¹ go wiêc nie sprzedawaÌ? Polityka sprzeda¿y mieszalników przez APP nie do koùca jest ma³o atrakcyjna. Dla mnie czy dla Ciebie, owszem, mo¿e nie jest to atrakcyjna oferta, i dlatego w³aœnie ja przeszed³em na DeBeera, ale...
APP od czasu premiery tego systemu wstawi³o grubo ponad 100 mieszalników. Ka¿dy z tych systemów do dziœ pracuje i to na tyle, ¿e targety z umowy s¹ wyrabiane z nawi¹zk¹. Nikt do chwili obecnej nie odda³ im systemu, nikomu te¿ nie zabrali. Nie znajdziesz na ¿adnym z forów wpisów typu " znowu inny kolor ni¿ fiszka", "nic nie pasuje", "sprzedali mi dziadostwo". Wchodz¹c do sklepów czy mieszalni, wypieraj¹ innych producentów. Powód jest prosty - dobry produkt sam siê obroni. Ja sam zawdziêczam ich systemowi dynamiczny rozwój mojej mieszalni. Bez niego, dawno ju¿ bym j¹ zamkn¹³, a ludzie poszliby na bruk.
Pytanie zatem, czy lepiej mieĂŚ 500 mieszalnikĂłw gdzie kaÂżdy robi po 500zÂł miesiĂŞcznie, czy 150 gdzie kaÂżdy robi po 3000zÂł miesiĂŞcznie.
Koszt obsÂługi tej drugiej opcji jest znacznie niÂższy, i to pewnie bierze pod uwagĂŞ APP.
Druga kwestia to warunki zakupu. Po jakimÂś czasie sprzĂŞt staje siĂŞ twojÂą wÂłasnoÂściÂą. To dodatkowo redukuje ryzyko, Âże dany warsztat wstawi inny system. Zawsze ramĂŞ i box moÂżna sprzedaĂŚ, ale zawsze ze stratÂą.
Uwa¿am, ¿e system APP bêdzie powoli tania³, bowiem APP umacnia sukcesywnie pozycjê na rynku. Najlepszy system w tej klasie na rynku, w po³¹czeniu z chytrymi warunkami sprzeda¿y, w d³u¿szej perspektywie mo¿e dawaÌ ca³kiem przyzwoity sta³y obrót.
barkley3434 napisał/a: | Jest jeszcze jedna rzecz otó¿ App jest w trakcie robienia sklepu internetowego gdzie zwykÂły Kowalski z ulicy bĂŞdzie mĂłgÂł kupiĂŚ od papierka, taÂśmy , baranka po bazĂŞ i lakier i jak tu z nimi wspó³pracowaĂŚ ? Chyba nadszedÂł czas ich wypier... z pó³ki bo trochĂŞ tego mam i zacz¹Ì sprzedawaĂŚ Mipe |
Polityka sprzeda¿y APP przemyœlana zosta³a w taki sposób, aby to lakiernik by³ ich g³ównym odbiorc¹. Mnie ani tobie nie jest to na rêkê, ale to nie my tu mamy byÌ szczêœliwi. Producenci materia³ów lakierniczych sprzedaj¹ towar po ok.50% ich ceny pó³kowej. 20% po¿era dystrybutor a kolejne 30% mieszalnia. Wyrzucaj¹c z obiegu te dwa ogniwa, te 50% masz dla siebie. Oczywiœcie mo¿emy bluzgaÌ APP ¿e robi¹ objazdówki itp. Robi¹ i bêd¹ robiÌ. Buduj¹ bazê klientów na koùcach ³aùcucha pokarmowego. W ka¿dym warsztacie w którym s¹, z kimœ konkuruj¹. Ktoœ wyprze ich podk³ad, ktoœ inny klar, ale zawsze coœ sprzedaj¹. Nawet jak strac¹ warsztat, nie odczuj¹ tego tak dotkliwie jak stratê jednej mieszalni.
System APP napiera do przodu. Mimo, ¿e nie mia³em ju¿ ich mieszalnika, otrzymywa³em non stop uaktualnienia. W niespe³na rok, dosta³em chyba 4 uaktualnienia co da³o ³¹cznie 360 gram fiszek . Wa¿y³em bo da³em je koledze @No-limit. W R-M nie dostaje wcale, a w Spectralu ostatnia aktualizacja by³a wiosn¹ 2013.
APP niebawem zacznie szkoliÌ swoich klientów. Powoli siê mówi o tym. Gdzieœ s³ychaÌ te¿, ¿e przymierzaj¹ siê do przemys³ówki.
Wsparcie technika masz po jednym telefonie. RozpatrujÂą reklamacje i zwracajÂą za wpadki kolorystyczne. W skali roku to teÂż jakieÂś pieniÂądze.
Z APP trzeba nauczyĂŚ siĂŞ ÂżyĂŚ. MoÂżna mieĂŚ do nich pretensje, Âże objeÂżdÂżajÂą, Âże skopiowali DeBeera, ale nikt nie powie, Âże majÂą sÂłaby produkt i o to chyba chodzi. Budowanie brandu.
Ja osobiœcie mam dobre relacje z APP mimo, ¿e praktycznie nic od nich nie kupuje. Mam na pó³ce kilka ich produktów bo muszê mieÌ. A muszê mieÌ, bo moi klienci je¿eli nie kupi¹ tych produktów u mnie, to wpuszczê sobie na w³asne ¿yczenie APP do warsztatów. I to jest prawdziwy sukces tej firmy. Nie chcemy z nimi handlowaÌ, ale musimy. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-23, 21:51
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej daj namiar to Ci wyÂśle aktualizacje z R-m
[ Dodano: 2014-02-23, 21:55 ]
hm... co do 100 mieszalników to nie jestem pewny bo nie mam takich informacji ale w moim regionie na pó³nocy ( zachodniopomorskie, pomorskie) jest 1 w Ko³obrzegu i to tyle. Chyba reszta 99 sztuk musi byÌ na po³udniu |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-02-24, 16:02
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | gdyÂż zatrudniaja przedstawicieli handlowych odpowiedzialnych za wstawianie mieszalnikĂłw |
SÂą ogÂłoszenia czy wiesz od PH?
[ Dodano: 2014-02-24, 16:38 ]
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Ja bym to nazwaÂł sprzeda¿¹. KaÂżda firma, mniejsza czy wiĂŞksza, ma jak¹œ politykĂŞ sprzedaÂży. APP ma najlepszy na rynku (poza DeBeerem) system w klasie cenowej do 200zÂł za litr perÂły. Niby czemu majÂą go wiĂŞc nie sprzedawaĂŚ? |
Najlepszy system to taki ktĂłry przynosi korzyÂści a APP nie pozwala osiÂągaĂŚ korzyÂści w sklepach a i w warsztatach to kwestia kontrowersyjna.
APP wypiĂŞÂło siĂŞ na sklepy a ich armia zbieraczy zamĂłwieĂą objeÂżdÂża wszystkie warsztaty wiĂŞc ja nie widzĂŞ sensu pomagania im i utrzymywania ich mieszalnika choĂŚby nawet baza i perÂła byÂła po 140 zÂł brutto w cenniku sugerowanym. ChcÂą byĂŚ mocni w warsztatach to niech sami sobie z tym poradzÂą ale to nie takie proste i nawet specjalnie dedykowani dla lakierni handlowcy nic nie pomogÂą. Novol od kilku lat wykonuje potĂŞÂżnÂą pracĂŞ aby zaistnieĂŚ w warsztatach - majÂą wÂłasnych technikĂłw, dystrybutorzy teÂż majÂą technikĂłw i niestety ale z tego co wiem to cieniutko. Owszem trochĂŞ maszyn stoi w warsztatach ale na te warsztaty co majÂą najwiĂŞksze przeroby to nie maja co liczyĂŚ bo konkurencja teÂż ma ciÂśnienie z gĂłry.
Tak wiêc APP moim zdaniem bardzo ³atwo podstawiÌ nogê. Wystarczy ¿e komuœ w mieszalni zadasz pytanie: "Na którym systemie wola³byœ pracowaÌ przy za³o¿eniu ¿e w obu jakoœÌ bazy i kolorystyka jest zbli¿ona?"
1. Na systemie ktĂłry kosztuje 220-230 zÂł brutto a dostawca traktuje ciĂŞ jak partnera, wspiera w dziaÂłaniach i wspĂłlnie budujecie silnÂą markĂŞ?....
czy
2. Na systemie który kosztuje 170-180 brutto a dostawca tylko kombinuje jak ciê obejœÌ i zacz¹Ì sprzedawaÌ do twoich klientów a ciebie traktuje jak jelenia który rozpromuje mu markê w danej okolicy?
MyÂślĂŞ Âże kaÂżdy sam potrafi sobie odpowiedzieĂŚ na to pytanie
Ponadto, prosto licz¹c w pierwszym systemie na umieszanych 50 litrach mamy mar¿ê w wysokoœci 2600 z³ a na drugim systemie 3375 z³.
Wniosek: o 30% wiĂŞcej zarabiamy na drugim systemie. Kto siĂŞ z tym nie zgadza??? |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2014-02-24, 19:33
|
0
|
|
|

|
tofik napisał/a: | czy wzorniki sÂą natryskiwane czy teÂż nie |
To prawda tylko po³owiczna bo wiêkszoœÌ firm ma ju¿ wzorniki natryskiwane ale ma³o która ma natryskiwane swoj¹ baz¹. WiêkszoœÌ ma natryskiwane na automatach przemys³owych "baz¹ wzorcow¹ niewiadomego pochodzenia" do której póŸniej dorabia siê recepturê.
tofik napisał/a: | czy bĂŞdziesz miaÂł dostĂŞp do receptur i wzornikĂłw kolorĂłw z lat 90 - tych itd. |
JeÂżeli jest potrzeba to taki dostĂŞp trzeba sobie samemu zapewniĂŚ np. kupujÂąc stare wzorce na rynku wtĂłrnym bo nowe kolorboxy najczĂŞÂściej zawierajÂą kolory od lat 2000 - 2002 choĂŚ mogÂą teÂż byĂŚ starsze ktĂłre w jakiejÂś marce byÂły uÂżywane przez dÂłuÂższy czas np. 1997-2004 |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2014-02-24, 22:19
|
0
|
|
|
|
barkley3434 napisał/a: | hm... co do 100 mieszalnikĂłw to nie jestem pewny bo nie mam takich informacji |
No to masz jeszcze 22 APP to matka http://www.s-plus.pl/store-map plus 5 kolejnych ma powstaĂŚ ...
barkley3434 napisał/a: | ale w moim regionie na pó³nocy ( zachodniopomorskie, pomorskie) jest 1 w KoÂłobrzegu i to tyle. Chyba reszta 99 sztuk musi byĂŚ na poÂłudniu | Z tego co mĂłwiÂł mi handlowiec ( to 3 tyg temu) sÂą 3-albo 4 mieszalniki w pomorskim .... |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-02-24, 23:15
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | ChcÂą byĂŚ mocni w warsztatach to niech sami sobie z tym poradzÂą ale to nie takie proste i nawet specjalnie dedykowani dla lakierni handlowcy nic nie pomogÂą. |
PatrzÂąc przez pryzmat moich wiĂŞkszych klientĂłw, to Âżaden nie kupiÂłby ich systemu na dzisiejszych warunkach. O poprzednich warunkach, nawet nie wspominam! Natomiast dopĂłki jest tak jak jest, Gakra moÂże spaĂŚ spokojnie.
Siekiera napisał/a: | Novol od kilku lat wykonuje potĂŞÂżnÂą pracĂŞ aby zaistnieĂŚ w warsztatach - majÂą wÂłasnych technikĂłw, dystrybutorzy teÂż majÂą technikĂłw i niestety ale z tego co wiem to cieniutko. Owszem trochĂŞ maszyn stoi w warsztatach ale na te warsztaty co majÂą najwiĂŞksze przeroby to nie maja co liczyĂŚ bo konkurencja teÂż ma ciÂśnienie z gĂłry.
|
Trochê sami sobie winni, bo wiesz dobrze co bezlitosny g³os rynku mówi o systemie Spectral. W lakierniach pracuj¹ ludzie, którzy pracowali na ró¿nych systemach, kupowali w ró¿nych mieszalniach i o ró¿nych mieszalnikach maj¹ ró¿na wiedzê. Czasem praktyczn¹ , czêsto teoretyczn¹.
Co z tego, ¿e Novol ma znakomite dodatki w rozs¹dnej cenie, jak maj¹ s³ab¹ kolorystykê i stabilnoœÌ receptur. Czyli podstawowe kryterium, ¿eby wejœÌ na lakiernie która przecie¿ nie zatrudnia kolorysty ani nie ma czasu ¿eby go szkoliÌ. Taniec najlepszego handlowca z najlepszym technikiem, nie maj¹ wiêkszej si³y przebicia ni¿ krótka recenzja systemu któr¹ us³yszy w³aœciciel zak³adu od swojego lakiernika, w czasie krótszym , ni¿ ten potrzebny do zgaszenia kiepa butem.
Siekiera napisał/a: | APP wypiĂŞÂło siĂŞ na sklepy a ich armia zbieraczy zamĂłwieĂą objeÂżdÂża wszystkie warsztaty wiĂŞc ja nie widzĂŞ sensu pomagania im i utrzymywania ich mieszalnika choĂŚby nawet baza i perÂła byÂła po 140 zÂł brutto w cenniku sugerowanym. |
Na szczĂŞÂście mamy DeBeera, ale musimy siĂŞ liczyĂŚ z oddechem APP na plecach maÂłych mieszalni. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2014-02-24, 23:59
|
0
|
|
|
|
Siekiera na stronach APP jest og³oszenie ze zatrudni¹ przedstawicieli ale Gakra te¿ zatrudni³a przedstawiciela i nawet mnie 2 razy odwiedzi³ sk³adaj¹c sensown¹ ofertê . Powiem szczerze Misiek na pó³nocy jest tylko w jednym miejscu Chojnice. Tu rz¹dzi CSV potem sporo jest Autocoloru i NOVOLA a uzupe³nieniem jest PROFIX , Dyna , Lechler, Spiec Hecker |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-02-25, 01:30
|
0
|
|
|

|
barkley3434, Z ogÂłoszenia wynika Âże bĂŞdzie jeden czÂłowiek na PolskĂŞ, to dobrze
Tak sobie wÂłaÂśnie pomyÂślaÂłem, Âże przecieÂż APP zmieniÂło kolorboxy na chromatyczne (z markowych) i chyba nikt nie napisaÂł jak tam teraz z kolorystykÂą. @trzeÂźwyinaczej miaÂł przecieÂż jeszcze stary kolorbox wiĂŞc jego pozytywne doÂświadczenia mogÂą juÂż byĂŚ innÂą rzeczywistoÂściÂą
Takie zmiany w kolorboxach zazwyczaj nie wychodzÂą firmom na dobre, wystarczy popatrzeĂŚ na novola. Ciekawe jak to teraz wyglada w APP?
[ Dodano: 2014-02-25, 01:37 ]
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Co z tego, Âże Novol ma znakomite dodatki w rozsÂądnej cenie, jak majÂą sÂłabÂą kolorystykĂŞ i stabilnoœÌ receptur. Czyli podstawowe kryterium, Âżeby wejœÌ na lakiernie ktĂłra przecieÂż nie zatrudnia kolorysty ani nie ma czasu Âżeby go szkoliĂŚ. Taniec najlepszego handlowca z najlepszym technikiem, nie majÂą wiĂŞkszej siÂły przebicia niÂż krĂłtka recenzja systemu ktĂłrÂą usÂłyszy wÂłaÂściciel zakÂładu od swojego lakiernika, w czasie krĂłtszym , niÂż ten potrzebny do zgaszenia kiepa butem. |
Zgoda caÂłkowita. Teraz ma byĂŚ aktualizacja w novolu i juz siĂŞ jej bojĂŞ bo za kaÂżdym razem coÂś nawywijajÂą z tym programem |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-02-25, 08:33
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Tak sobie wÂłaÂśnie pomyÂślaÂłem, Âże przecieÂż APP zmieniÂło kolorboxy na chromatyczne (z markowych) i chyba nikt nie napisaÂł jak tam teraz z kolorystykÂą. @trzeÂźwyinaczej miaÂł przecieÂż jeszcze stary kolorbox wiĂŞc jego pozytywne doÂświadczenia mogÂą juÂż byĂŚ innÂą rzeczywistoÂściÂą |
Zmiana kolorboxu na chromatyczny, nie jest m¹drym posuniêciem. Sam wiesz ile czasu zajmuje znalezienie koloru, kiedy nie masz numeru lakieru, a masz tylko jeden mieszalnik. Czasem nie udaje siê go znaleŸÌ! Z drugiej strony, APP nie pozwoli sobie na to , ¿eby te kolorboxy by³y z³ej jakoœci. Prawdopodobnie to ten sam producent, ale inaczej u³o¿one i oznaczone fiszki. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-02-26, 08:06
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | APP nie pozwoli sobie na to , Âżeby te kolorboxy byÂły zÂłej jakoÂści.
Prawdopodobnie to ten sam producent, ale inaczej uÂłoÂżone i oznaczone fiszki. |
Zmieniali kolorbox bo chyba wÂłaÂśnie o niego poszÂło przy konflikcie z Valsparem, przynajmniej taki wniosek moÂżna wysnuĂŚ. ByÂło info Âże majÂą nielegalnÂą dokumentacjĂŞ czyli kolorbox lub program. Skoro zmieniajÂą kolorbox to pewnie o niego chodziÂło ale z drugiej strony ciekawe czy w programie zmieniajÂą siĂŞ receptury bo to moÂże duÂżo wyjaÂśniĂŚ w temacie kolorystyki. Jak jest nowy kolorbox a stare receptury to na bank bĂŞdzie lipa z kolorami. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-02-27, 07:59
|
0
|
|
|

|
barkley, dochodzÂą do Ciebie moje wiadomoÂści na PW? |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-03-01, 01:37
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | A tak na marginesie po co wstawiaĂŚ mieszalnik App jak moÂżna zadzwoniĂŚ do przedstawiciela handlowego i ci wyÂślÂą na wskazany adres nawet setkĂŞ bazy . ProszĂŞ zadzwoĂącie do Standoxa, Sikkensa, R-M , Autocoloru itp czy wam wyÂślÂą - dziwna polityka. |
O ku.wa A natryski do³¹czaj¹
barkley3434, to ty jeszcze nie pogoni³eœ dziadów, ja siê dziwiê tym którzy trzymaj¹ ich towar na pó³ce, tak jak by nie by³o czym zast¹piÌ? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-03-15, 09:12
|
0
|
|
|

|
Dementor napisał/a: | ja siĂŞ dziwiĂŞ tym ktĂłrzy trzymajÂą ich towar na pó³ce, tak jak by nie byÂło czym zastÂąpiĂŚ? |
To te¿ jest metoda. Trzymasz kilka produktów APP na pó³ce, wystawiasz wysok¹ cenê i na dodatek jak ktoœ zapyta to mówisz ¿e to wielkie gów.o |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2014-03-29, 20:09
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | Teraz ma byĂŚ aktualizacja w novolu i juz siĂŞ jej bojĂŞ bo za kaÂżdym razem coÂś nawywijajÂą z tym programem |
Co prawda to nie wÂątek o spectralu ale... ta aktualizacja co teraz robili to byÂła tylko do nowych kolorboxĂłw. Ja mam stary z poczÂątkĂłw istnienia i mi tylko nowy program wgrali a na dodatek ponoĂŚ juÂż nie bĂŞdzie nigdy do nich aktualizacji. Jak ktoÂś robi obroty to niby moÂżna wymieniĂŚ kolorbox na nowy ale ja chyba odpuszczĂŞ bo coraz mniej na tym robiĂŞ. Kolory pasujÂą 3/10 - oczywiÂście do fiszki, co nie weÂźmiesz to ziarno z grube tak jakby pracowali tam sami okularnicy |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-03-30, 00:03
|
0
|
|
|

|
glover napisał/a: | ta aktualizacja co teraz robili to byÂła tylko do nowych kolorboxĂłw |
Wiem bo ja te¿ mam stary i nic nie dosta³em ale w sumie siê nie martwiê bo przez te ci¹g³e ich grzebanie w sk³adzie receptur system nadaje siê od jakiegoœ czasu tylko na calaki i nowe fiszki tego nie zmieni¹. Z tymi za grubymi ziarnami to masz racjê. Zauwa¿y³em ¿e w wiêkszoœci przypadków trzeba obni¿aÌ gruboœÌ ziarna o dwie wielkoœci np. 840 zamieniÌ na 820 i taki schemat powtarza siê z zadziwiaj¹c¹ czêstotliwoœci¹, zupe³nie jakby ktoœ kiedyœ Ÿle dopasowa³ ziarno w recepturach do fiszek bo fiszki to oni maj¹ kupowane wiêc receptury robi¹ do nich. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-03-30, 20:42
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | system nadaje siĂŞ od jakiegoÂś czasu tylko na calaki |
Ja siê zastanawiam czy nie wzi¹Ì Profixa, bo na Spectralu albo robimy te kolory które wiemy ,¿e s¹ dobrze dopracowane, albo calaki. PasowalnoœÌ obu tych systemów jest na podobnym poziomie a Profix jest sporo taùszy, wiêc wiêcej siê zarobi a nerwy te same. Najgorsze jest to, ¿e wysy³asz reklamacje i nie otrzymujesz ¿adnej informacji! Je¿eli ju¿ wy¿ebrzesz jak¹œ odpowiedŸ, to zawsze dowiadujesz siê, ¿e u nich natrysk wyszed³ dobry. Ostatnio zrobiliœmy natrysk reklamowanego koloru i wys³aliœmy zdjêcie. Novol obieca³ przys³aÌ do mnie swój natrysk na dowód, ¿e kolor jest dobry. Ciszaaaaaaaaa. Coraz wiêcej siê s³yszy , ¿e ludzie albo oddaj¹ Spectrala, albo zastanawiaj¹ siê nad oddaniem.
Jak siĂŞ nie wezmÂą za kolorystykĂŞ, to bĂŞdÂą musieli obniÂżyĂŚ cenĂŞ do poziomu Profixa, bo nikt tego nie bĂŞdzie chciaÂł kupowaĂŚ.
Kiedy byÂła aktualizacja w Spectralu? Ja ostatniÂą miaÂłem rok temu.
l920.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 132 raz(y) 20.32 KB |
|
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2014-03-30, 22:21
|
0
|
|
|
|
[quote="glover"] Siekiera napisał/a: | Kolory pasujÂą 3/10 - oczywiÂście do fiszki, co nie weÂźmiesz to ziarno z grube tak jakby pracowali tam sami okularnicy |
¯adna nowoœÌ. na koniec podsumuj¹, ¿e pracownikom nie chce siê robiÌ.Ogólne strata pieniêdzy na spectrala. Tak jak pisa³ kolega lepiej wzi¹œÌ Profixa. Je¿eli szukacie systemu za podobne pieni¹dze do Spectrala to najlepszym wyborem bêdzie Debeer. |
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-03-30, 22:50
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | zupeÂłnie jakby ktoÂś kiedyÂś Âźle dopasowaÂł ziarno w recepturach do fiszek bo fiszki to oni majÂą kupowane wiĂŞc receptury robiÂą do nich |
Mi jeden handlowiec ktĂłry wczeÂśniej pracowaÂł w csv mĂłwiÂł Âże spectral i 4master to jest to samo bo obie firmy kupiÂły system w palinalu tylko Âże novol ulepszaÂł swojego spectrala a csv miaÂło takie plany ale sobie odpuÂścili. MoÂże przy tym ulpszaniu coÂś przykombinowali z tymi ziarnami i teraz sÂą za grube? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-03-31, 01:10
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | Siekiera napisał/a: | zupeÂłnie jakby ktoÂś kiedyÂś Âźle dopasowaÂł ziarno w recepturach do fiszek bo fiszki to oni majÂą kupowane wiĂŞc receptury robiÂą do nich |
Mi jeden handlowiec ktĂłry wczeÂśniej pracowaÂł w csv mĂłwiÂł Âże spectral i 4master to jest to samo bo obie firmy kupiÂły system w palinalu tylko Âże novol ulepszaÂł swojego spectrala a csv miaÂło takie plany ale sobie odpuÂścili. MoÂże przy tym ulpszaniu coÂś przykombinowali z tymi ziarnami i teraz sÂą za grube? |
Dawno juÂż nic nie kupowaÂłem w CSV, ale muszĂŞ sprawdziĂŚ pigmenty, czy sÂą takie same w 4M. Oba systemy sÂą bardzo podobne na pierwszy rzut oka, tyle, Âże w Palinalu fiszka zgadza siĂŞ z mieszaninÂą.
Spectral ma jednak kilka zalet.
1.Pracuj¹c na nim, poradzisz sobie póŸniej z ka¿dym innym systemem.
2.Otwiera siê sporo mieszalni przez ludzi nieznaj¹cych rynku mieszalników, i po jakimœ czasie jak ju¿ likwiduj¹ dzia³alnoœÌ, mo¿na kupiÌ od nich tanio pigmenty. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2014-03-31, 08:58
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Kiedy byÂła aktualizacja w Spectralu? Ja ostatniÂą miaÂłem rok temu. |
Teraz trwa aktualizacja, moÂże do ciebie jeszcze nie dojechali.
GMC napisał/a: | Mi jeden handlowiec ktĂłry wczeÂśniej pracowaÂł w csv mĂłwiÂł Âże spectral i 4master to jest to samo bo obie firmy kupiÂły system w palinalu |
To ciekawa informacja ale na stronie csv nie mogê znaleŸÌ nic o tym 4master
Cytat: | Otwiera siê sporo mieszalni przez ludzi nieznaj¹cych rynku mieszalników, i po jakimœ czasie jak ju¿ likwiduj¹ dzia³alnoœÌ, mo¿na kupiÌ od nich tanio pigmenty.
|
|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-03-31, 13:57
|
0
|
|
|

|
glover napisał/a: | GMC napisaÂł/a:
Mi jeden handlowiec ktĂłry wczeÂśniej pracowaÂł w csv mĂłwiÂł Âże spectral i 4master to jest to samo bo obie firmy kupiÂły system w palinalu
To ciekawa informacja ale na stronie csv nie mogê znaleŸÌ nic o tym 4master
|
Oooo, w rzeczy samej... ciekawa
a o 4Master juÂż pisaliÂśmy w innym wÂątku, przeczytaj to zrozumiesz dlaczego nic nie ma na stronie
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=8287 |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2014-03-31, 19:50
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | PasowalnoœÌ obu tych systemĂłw jest na podobnym poziomie a Profix jest sporo taĂąszy, wiĂŞc wiĂŞcej siĂŞ zarobi a nerwy te same. |
Ale trzeba te¿ braÌ pod uwagê inne kwestie, choÌby krycie czy ³atwoœÌ uk³adania ziarna itp
Ja u siebie zauwa¿am, ¿e coraz wiêcej kupuj¹cych wybiera bazê która dobrze kryje, mniej chodzenia, mniej syfu a jak siê przeliczy koszt za zu¿yt¹ iloœÌ bazy to wychodzi lepiej ni¿ na pop³uczynach po 130z³
No i jeszcze jedna kwestia, Âże coraz wiĂŞcej teÂż ludzi pyta w ktĂłrym systemi kolor wyjdzie lepiej. Jak powiesz Âże najlepiej pasuje baza za 280 firmy X to nie ma gadania Âże moÂże byÂś jednak sprĂłbowaÂł na tej za 170, biorÂą w ciemno bez marudzenia
inna sprawa jak ktoœ robi 3/4 auta to sie skrobie po kieszeni i czêsto decyduja siê na tani¹ ale leci ju¿ ca³oœciówka. Czasy siê zmieniaj¹, przy 3 setkach ró¿nica jest 30 zeta ale kalkuluj¹ ¿e poprawka wyjdzie znacznie wiêcej. Masówka do komisów siê skoùczy³a i teraz ka¿dy zaczyna myœleÌ ciep³o o kliencie |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2014-04-01, 00:51
|
0
|
|
|

|
Niska cena bazy jest wyznacznikiem przewa¿nie dla tych co robi¹ coœ od przypadku. Jak ktoœ robi codziennie to zazwyczaj myœli jak sobie robotê u³atwiÌ i ró¿nica 7-10 z³ na setce nie ma znaczenia.
DokÂładnie ta sama zasada dziaÂła przy lakierach bezbarwnych. Te wszystkie marki typu: Exlak, Interlacke, AT-100, Economy, New Line, Top Color, Blue Car, Optimal, Cars, Red Car itd to jest towar ktĂłry biorÂą przypadkowi malarze z 2-3 elementami w roku, gimnazjaliÂści na skutery i lakiernicy PAPROKI biorÂący za element 150 zÂł
Normalni lakiernicy szanujÂący siebie i swojego klienta nawet na to nie patrzÂą. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2014-04-01, 16:41
|
0
|
|
|

|
Panowie a jak jest wÂłaÂśnie z kryciem app i debera w porĂłwnaniu do spectrala?
I czy to prawda Âże kilka lat temu z debera zÂłaziÂły lakiery bezbarwne? Tak mi powiedziaÂł kolorysta u nas w mieszalni |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2014-04-01, 22:39
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | Niska cena bazy jest wyznacznikiem przewaÂżnie dla tych co robiÂą coÂś od przypadku. Jak ktoÂś robi codziennie to zazwyczaj myÂśli jak sobie robotĂŞ uÂłatwiĂŚ i ró¿nica 7-10 zÂł na setce nie ma znaczenia.
DokÂładnie ta sama zasada dziaÂła przy lakierach bezbarwnych. Te wszystkie marki typu: Exlak, Interlacke, AT-100, Economy, New Line, Top Color, Blue Car, Optimal, Cars, Red Car itd to jest towar ktĂłry biorÂą przypadkowi malarze z 2-3 elementami w roku, gimnazjaliÂści na skutery i lakiernicy PAPROKI biorÂący za element 150 zÂł
Normalni lakiernicy szanujÂący siebie i swojego klienta nawet na to nie patrzÂą. |
Ja coraz wiĂŞcej mam klientĂłw co wolÂą droÂższe materiaÂły od tych taĂąszych , tylko trzeba wytÂłumaczyĂŚ jak krowie na granicy, ostatnio klient malowaÂł dwie kabinki mercedesa
-jedna jego sposobem- to bezbarwny na 62 zÂł za komplet , efekt dÂługo schnie i 9 godzin pracownika polerowania bo brak poÂłysku ,plus pasta , papiery itp.
10 zÂł na godzinĂŞ ma pracownik
druga moim sposobem , podkÂład droÂższy o 10 zÂł za komplet i bezbarwny o 13 zÂł czyli o 23 zÂł i polerowania 1,5 godzinny ,
to ktĂłry wychodzi taniej nie liczÂą swojej kasy
ale jak pisze Siekiera ten co juÂż trochĂŞ robi to tanie nie kupuje . |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2014-04-01, 23:00
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | Panowie a jak jest wÂłaÂśnie z kryciem app i debera w porĂłwnaniu do spectrala?
I czy to prawda Âże kilka lat temu z debera zÂłaziÂły lakiery bezbarwne? Tak mi powiedziaÂł kolorysta u nas w mieszalni |
ZarĂłwno DeBeer i Spectral majÂą dobre krycie. Ja nie sÂłyszaÂłem Âżadnych uwag co do krycia, jednego czy drugiego.
DeBeer miaÂł wpadkĂŞ z przyczepnoÂściÂą, ale z tego co sÂłyszaÂłem byÂło to spowodowane przemarzniĂŞciem mixĂłw. Ja osobiÂście nie miaÂłem Âżadnej wpadki jakoÂściowej z DeBeerem. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2014-04-02, 01:25
|
0
|
|
|

|
GMC napisał/a: | I czy to prawda Âże kilka lat temu z debera zÂłaziÂły lakiery bezbarwne? Tak mi powiedziaÂł kolorysta u nas w mieszalni |
Tak to prawda, je¿eli siê nie mylê to by³o to w latach 2004-2005. Najczêœciej ci co za³apali siê na tak¹ reklamacjê podejrzewali klar, inni t³umaczyli to przesuszeniem bazy i ci byli bli¿ej prawdy. Sam Debeer przez d³ugi czas nie umia³ tego wyt³umaczyÌ dlaczego ró¿ne lakiery nie trzyma³y siê do ich baz, trwa³o to w³aœnie ze dwa lata. Wiem ¿e przynajmniej dwie firmy oprócz samego Debeera prowadzi³y badania z tymi bazami bo ich klary by³y pos¹dzane w reklamacjach o brak przyczepnoœci. W koùcu okaza³o siê ¿e winna jest baza bo sk³adniki odpowiedzialne za u³o¿enie ziarna (specjalne woski) zbyt szybko wyp³ywa³y na powierzchniê bazy po aplikacji i dawa³y mo¿na powiedzieÌ "t³ust¹" powierzchniê. Podobny efekt uzyskamy na dobrej bazie jak j¹ zostawimy na d³ugi czas czyli potocznie mówi¹c przesuszymy j¹.
PóŸniej to ucich³o, bo pewnie Debeer zmieni³ surowce ale smrodek pozosta³. Teraz to ju¿ ma³o kto to pamiêta. |
|
|
|