Autor |
Wiadomość |
 |
debiec1992
|
Wysłany: 2013-05-01, 10:35 Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
|
0
|
|
|
|
Otó¿ mam do wyprowadzenia górny element paki sprintera, do naprawy jest górny pas na odcinku oko³o 30cm razem z rantem. Mój problem wi¹¿e siê z tym ¿e wg³êbienia s¹ dosyÌ g³êbokie, wyklepie to jak siê da lecz chcia³bym wiedzieÌ jakiej szpachli u¿yÌ by szpachla by³a trwa³a i nie odpad³a przy dosyÌ g³êbokich wgnieceniach(oko³o 3-7mm). Tak¿e mam do czynienia z tzw rzeŸb¹ :p proszê o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rób. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli u¿ywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmê tylko rodzaj.) Proszê o równie prost¹ i szybk¹ odpowiedŸ :P Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2013-05-01, 10:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-05-01, 22:11
|
0
|
|
|

|
debiec1992 --> jak masz 2 3 mm to wal z UNI polecam RANALA syzbko sie obrabia a tam nie ma co Âładowac kasy
Jak gÂłebsze to daj z wÂłoknem tylko rob to z glowa bo bedziesz inaczej pÂłakaÂł i tarÂł |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-05-02, 00:21 Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
|
0
|
|
|

|
debiec1992 napisał/a: | Otó¿ mam do wyprowadzenia gĂłrny element paki sprintera, do naprawy jest gĂłrny pas na odcinku okoÂło 30cm razem z rantem. MĂłj problem wi¹¿e siĂŞ z tym Âże wg³êbienia sÂą dosyĂŚ g³êbokie, wyklepie to jak siĂŞ da lecz chciaÂłbym wiedzieĂŚ jakiej szpachli uÂżyĂŚ by szpachla byÂła trwaÂła i nie odpadÂła przy dosyĂŚ g³êbokich wgnieceniach(okoÂło 3-7mm). TakÂże mam do czynienia z tzw rzeÂźbÂą :p proszĂŞ o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rĂłb. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli uÂżywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmĂŞ tylko rodzaj.) ProszĂŞ o rĂłwnie prostÂą i szybkÂą odpowiedÂź :P Pozdrawiam! |
Ka¿da szpachla wstêpna ... tak ogólnie. Ta z w³óknem siê nie nadaje. Ma inne zadania.
Wstêpna . zgrubna , pocz¹tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolnoœÌ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaÌ epoksyd i pamiêtaÌ ¿e bez promiennika IR ta robota skoùczy siê reklamacj¹.
Inne rozwi¹zanie to szpachla z w³óknem wêglowym ( napisz na PW do POLYKAR.PL nie oficjalnie wiem ¿e BKP. Group ma w ofercie nowe produkty serii premium. Niezbyt tanie ale takie do specjalistycznych zastosowaù ... w³aœnie tego typu jak teraz potrzebujesz. Tylko nikomu nie mów ¿e wiesz ode mnie bo Bogutek mnie nie lubi ) |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-05-02, 00:40 Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | [
Wstêpna . zgrubna , pocz¹tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolnoœÌ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaÌ epoksyd i pamiêtaÌ ¿e bez promiennika IR ta robota skoùczy siê reklamacj¹.
I |
MogÂłbys to rozwinac ? czemu miedzy warstwami nakÂładac epoxa ? |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-24, 09:51
|
0
|
|
|
|
podepnĂŞ siĂŞ pod temat .
mam wgniecenie na rancie dachu(przy tylnej klapie).
od wewnÂątrz jest profil wiĂŞc nie idzie tego w Âżaden sposĂłb wyklepaĂŚ.
wgniecenie jest na powierzchni 10cmx10cm. w miejscu najg³êbszym jest wgniecenie 1.5cm.
wyszlifowaÌ wszystko daÌ podk³¹d i na do np pierw ¿ywice z mat¹ potem szpachla???czy od razu na podk³¹d szpachle z w³óknem?? |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2014-02-24, 17:12
|
0
|
|
|

|
mijun, wez wiertarke i zrĂłb otwor w tym profilu, a potem wypchnij od srodka np. srubokretem |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-24, 22:47
|
0
|
|
|
|
czyli nie cackaĂŚ siĂŞ w sumie Masz racjĂŞ;)
a potem zeszlifowaÌ do blachy >reaktywny>podk³ad akrylowy > szpachla z w³óknem >szpachla uniwersalna> podk³ad baza klar....??
chyba dobrze wydedukowaÂłem z lektury tego cennego dla mnie forum:D
dach w uno jest doœÌ nie stabilny(tylko jeden profil idzie przez œrodek)
wgniecenie siêga troche do œrodka dachu. z ³atwoœci¹ blacha siê tam, wygina;/ boje siê ¿e szpachla mo¿e odpykn¹Ì . co radzicie??? dorobiÌ jakiœ dodatkowy profil i dospawaÌ od wewn¹trz auta??? czy raczej szpachla da rade?? |
|
|
|
 |
MARKOPOLOVW
|
Wysłany: 2014-02-25, 06:49
|
0
|
|
|
|
je¿eli chcesz wzmocniÌ dach to proponujê w te dwie po³ówki dachu które odgranicza Ci dzisiaj ten profil, dotnij p³ytê HDF 3 mm (5 z³ za 1 m2), wysmaruj j¹ od jednej strony cienk¹ warstw¹ kleju do szyb i przyklej na noc. na nastêpny dzieù dach masz stabilny jak nic, nie faluje po pomalowaniu. Drug¹ oczywiœcie te¿ nale¿y wstawiÌ |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-02-25, 23:11
|
0
|
|
|

|
Dach w UNO to Âżyje wÂłasnym Âżycie To cholerstwo takie miĂŞkkie Âże szok
KiedyÂś miaÂłem taki specjalny przypadek UNA
http://scr.hu/0bts/3rpi4 |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-02-26, 00:49
|
0
|
|
|

|
ByÂło co robiĂŚ widzĂŞ. |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-26, 15:15
|
0
|
|
|
|
oo nawet ten sam silnik co ja mam
tak na zdrowy rozsÂądek i szybkÂą kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przekÂładanie by wyszlo taniej
ja za swojego biore siê jak bêdzie cieplej teraz czêœÌ teoretyczna
pocz¹tkowo mia³em nie reanimowaÌ dachu boj¹c siê u¿ycia szpachli ale zobaczy³em w necie to :::http://www.youtube.com/watch?v=kRvzjN1kC6Q hahaha warto spróbowaÌ i uczyÌ siê na przysz³oœÌ na takim ,,aucie ":D |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-02-26, 22:49
|
0
|
|
|

|
mijun napisał/a: | tak na zdrowy rozsÂądek i szybkÂą kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przekÂładanie by wyszlo taniej |
Mi siĂŞ opÂłacaÂło Ale czy klientowi to juÂż nie wiem |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-26, 23:03
|
0
|
|
|
|
haha dokÂładnie
a teraz pytanie za ktĂłre mnie obiedziecie ale musze:D
uno = rdza w kantach drzwi
chce to zeszlifowaĂŚ ile sie da ale wiadomo Âże rudej w 100% nie usune
wiĂŞt trzeba daĂŚ na blache reaktywny potem akrylowy
a co jeÂśli mam ubytek i potrzebna szpachla:D
szpachli na akryl nie moÂżna... choĂŚ wiele osĂłb tak zrobiÂło.
1.reaktywny potem akryl i poczekaĂŚ aÂż dobrze wyschnie i dopiero szpachel>akryl baza klar??
2.reaktywny>akrylowy>epoxyd>szpachel> akryl baza klar???
i czy powtĂłrne kÂładzenie podkÂładu antykorozyjnego(reaktywny/epo) na szpachel ma sens?? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-26, 23:10
|
0
|
|
|

|
mijun napisał/a: | szpachli na akryl nie moÂżna... |
ZaleÂży kolego w jakim systemie (producent) ,w jednych jest zabronione a w innych jest to normalna technologia renowacji powÂłoki
Tylko mĂłwimy tutaj o firmowych materiaÂłach a nie tych "ala no-name" .... |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-26, 23:25
|
0
|
|
|
|
rozumiem Âże mokro na mokro nie mozna bo szpachla wchÂłonie wode tak??:D
do wyboru mam iœÌ i kupowaÌ w sklepie lakierniczym albo samemu w necie...w necie taniej a zestaw jaki patrzylem to: reaktywny novol, akrylowy multi fuller, szpachle novola.
a co z tym powtarzaniem antykorozyjnego na szpachle??:D |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-26, 23:31
|
0
|
|
|

|
mijun napisał/a: | rozumiem Âże mokro na mokro nie mozna bo szpachla wchÂłonie wode |
WeÂż i to trochĂŞ "rozwiĂą" bo ja "nic nie ÂłapiĂŞ" o co Ci chodzi kolego .....
Co do materia³ów to staraj siê stosowaÌ jednego producenta a nie kilku ró¿nych ...
Czyli w tym wypadku kup wszystko z Novola
Nie jest problemem kupiĂŚ ich materiaÂły. |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-26, 23:40
|
0
|
|
|
|
no wÂłasnie tego zbyt nie rozumiem jeszcze:D
du¿o czyta³em i najczêœciej by³o: na akryl broù bo¿e k³aœÌ szpachle teraz dowiedzia³em siê ¿e zale¿y w jakim systemie ( czyli rozumiem ¿e s¹ dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro) tak??
kiedyÂś dowiedziaÂłem siĂŞ z tego forum Âże szpachle sÂą bardzo chÂłonne a jak szpachel wchÂłonie wilgoĂŚ/wode to kaput... wiĂŞc kÂładzenie jej w systemie m na m oznacza Âże spie***szyÂłem robote.... dobrze mysle?? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:07
|
+1
|
|
|

|
mijun napisał/a: | dobrze mysle?? |
Nieee kolego .... wiesz Âże gdzieÂś dzwoniÂą ale nie wiesz gdzie i w ktĂłrym koÂściele
mijun napisał/a: | zaleÂży w jakim systemie ( czyli rozumiem Âże sÂą dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro) |
Nieee
System lakierniczy to jest kompletna technologia renowacji pow³oki danego producenta materia³ów lakierniczych
czyli np. system Nexa Autocolor ,czy system Standoxa ,system DuPonta , itd.
Praca w systemie "mokro na mokro" oznacza Âże nakÂładasz kolejne warstwy powÂłoki z pominiĂŞciem procesu przygotowania powierzchni (przeszlifowania ,otÂłuszczenia)
czyli nic nie szlifujesz a tylko lakierujesz
np. podkÂład reaktywny po 15 min po naÂłoÂżeniu pokrywasz podkÂładem akrylowym (rozcieĂączonym odpowiednio do wersji mokro na mokro) nastĂŞpnie moÂżesz do 3 godz. od jego naÂłoÂżenia (w 20st.) pokryĂŚ go lakierem akrylowym lub bazÂą metalicznÂą
Po czasie dÂłuÂższym niÂż 3 godz. musisz juÂż go przeszlifowaĂŚ podobnie jest z podkÂładem epoksydowym tylko tam masz czas do 12 godz. na pokrycie go bez szlifu a po tym czasie musisz juz go przeszlifowaĂŚ.
Mam nadzieje Âże trochĂŞ Ci rozÂświetliÂłem temat .... |
|
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:12
|
0
|
|
|
|
i to du¿o dziêkuje czyli informacji czy mogê k³aœÌ szpachle novola na podk³¹d novola znajde w karcie technicznej tak??:D |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:14
|
0
|
|
|

|
mijun napisał/a: | szpachel wchÂłonie wilgoĂŚ/wode to kaput.. |
Dlatego kolego zacznij przygotowywaĂŚ powierzchniĂŞ
(obrabiaĂŚ szpachlĂłwkĂŞ)
tylko na sucho |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:18
|
+1
|
|
|

|
mijun napisał/a: | czyli informacji czy mogĂŞ kÂłaœÌ szpachle novola na podk³¹d novola znajde w karcie technicznej |
Nie musisz szukaĂŚ .... moÂżesz ÂśmiaÂło i spokojnie nakÂładaĂŚ (po przeszlifowaniu) na podkÂłady akrylowe Novola szpachlĂłwki polistyrenowe Novola
To jest zgodne z ich technologiÂą renowacji powÂłoki |
|
|
|
 |
mijun
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:25
|
0
|
|
|
|
ooo nawet nie wiesz jak bardzo jestem jestem wdziĂŞczny wiem Âże pytam o rzeczy jasne ale jestem totalnym laikiem ... a uno oddaĂŚ profesjonaliÂście to koszt nie wart takiego samochodu:D
a jaki podkÂład akrylowy oraz lakier bezbarwny kolega poleci??? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-02-27, 00:27
|
0
|
|