Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
debiec1992
Wysłany: 2013-05-01, 10:35   Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
0
UP DOWN

Otó¿ mam do wyprowadzenia górny element paki sprintera, do naprawy jest górny pas na odcinku oko³o 30cm razem z rantem. Mój problem wi¹¿e siê z tym ¿e wg³êbienia s¹ dosyÌ g³êbokie, wyklepie to jak siê da lecz chcia³bym wiedzieÌ jakiej szpachli u¿yÌ by szpachla by³a trwa³a i nie odpad³a przy dosyÌ g³êbokich wgnieceniach(oko³o 3-7mm). Tak¿e mam do czynienia z tzw rzeŸb¹ :p proszê o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rób. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli u¿ywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmê tylko rodzaj.) Proszê o równie prost¹ i szybk¹ odpowiedŸ :P Pozdrawiam!

diablo74 
Wysłany: 2013-05-01, 10:55   
0
UP DOWN

szpachel z w³óknem

YAMAHER
Wysłany: 2013-05-01, 22:11   
0
UP DOWN

debiec1992 --> jak masz 2 3 mm to wal z UNI polecam RANALA syzbko sie obrabia :) a tam nie ma co Âładowac kasy :)

Jak gÂłebsze to daj z wÂłoknem tylko rob to z glowa :) bo bedziesz inaczej pÂłakaÂł i tarÂł :D

PROJEKTER
Wysłany: 2013-05-02, 00:21   Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
0
UP DOWN

debiec1992 napisał/a:
Otó¿ mam do wyprowadzenia górny element paki sprintera, do naprawy jest górny pas na odcinku oko³o 30cm razem z rantem. Mój problem wi¹¿e siê z tym ¿e wg³êbienia s¹ dosyÌ g³êbokie, wyklepie to jak siê da lecz chcia³bym wiedzieÌ jakiej szpachli u¿yÌ by szpachla by³a trwa³a i nie odpad³a przy dosyÌ g³êbokich wgnieceniach(oko³o 3-7mm). Tak¿e mam do czynienia z tzw rzeŸb¹ :p proszê o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rób. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli u¿ywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmê tylko rodzaj.) Proszê o równie prost¹ i szybk¹ odpowiedŸ :P Pozdrawiam!

Ka¿da szpachla wstêpna ... tak ogólnie. Ta z w³óknem siê nie nadaje. Ma inne zadania.

Wstêpna . zgrubna , pocz¹tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolnoœÌ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaÌ epoksyd i pamiêtaÌ ¿e bez promiennika IR ta robota skoùczy siê reklamacj¹.

Inne rozwi¹zanie to szpachla z w³óknem wêglowym ( napisz na PW do POLYKAR.PL nie oficjalnie wiem ¿e BKP. Group ma w ofercie nowe produkty serii premium. Niezbyt tanie ale takie do specjalistycznych zastosowaù ... w³aœnie tego typu jak teraz potrzebujesz. ;) Tylko nikomu nie mów ¿e wiesz ode mnie bo Bogutek mnie nie lubi ^^ )

YAMAHER
Wysłany: 2013-05-02, 00:40   Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieĂą
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
[

Wstêpna . zgrubna , pocz¹tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolnoœÌ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaÌ epoksyd i pamiêtaÌ ¿e bez promiennika IR ta robota skoùczy siê reklamacj¹.

I

MogÂłbys to rozwinac ? czemu miedzy warstwami nakÂładac epoxa ?

mijun
Wysłany: 2014-02-24, 09:51   
0
UP DOWN

podepnĂŞ siĂŞ pod temat .
mam wgniecenie na rancie dachu(przy tylnej klapie).
od wewnÂątrz jest profil wiĂŞc nie idzie tego w Âżaden sposĂłb wyklepaĂŚ.
wgniecenie jest na powierzchni 10cmx10cm. w miejscu najg³êbszym jest wgniecenie 1.5cm.
wyszlifowaÌ wszystko daÌ podk³¹d i na do np pierw ¿ywice z mat¹ potem szpachla???czy od razu na podk³¹d szpachle z w³óknem??

mezotr 
Wysłany: 2014-02-24, 17:12   
0
UP DOWN

mijun, wez wiertarke i zrĂłb otwor w tym profilu, a potem wypchnij od srodka np. srubokretem :spoko:

mijun
Wysłany: 2014-02-24, 22:47   
0
UP DOWN

czyli nie cackaĂŚ siĂŞ ;) w sumie Masz racjĂŞ;)
a potem zeszlifowaÌ do blachy >reaktywny>podk³ad akrylowy > szpachla z w³óknem >szpachla uniwersalna> podk³ad baza klar....??
chyba dobrze wydedukowaÂłem z lektury tego cennego dla mnie forum:D

dach w uno jest doœÌ nie stabilny(tylko jeden profil idzie przez œrodek)
wgniecenie siêga troche do œrodka dachu. z ³atwoœci¹ blacha siê tam, wygina;/ boje siê ¿e szpachla mo¿e odpykn¹Ì . co radzicie??? dorobiÌ jakiœ dodatkowy profil i dospawaÌ od wewn¹trz auta??? czy raczej szpachla da rade??

MARKOPOLOVW
Wysłany: 2014-02-25, 06:49   
0
UP DOWN

je¿eli chcesz wzmocniÌ dach to proponujê w te dwie po³ówki dachu które odgranicza Ci dzisiaj ten profil, dotnij p³ytê HDF 3 mm (5 z³ za 1 m2), wysmaruj j¹ od jednej strony cienk¹ warstw¹ kleju do szyb i przyklej na noc. na nastêpny dzieù dach masz stabilny jak nic, nie faluje po pomalowaniu. Drug¹ oczywiœcie te¿ nale¿y wstawiÌ ;)

Matix 
Wysłany: 2014-02-25, 23:11   
0
UP DOWN

Dach w UNO to Âżyje wÂłasnym Âżycie ^^ ^^ To cholerstwo takie miĂŞkkie Âże szok :blee:
KiedyÂś miaÂłem taki specjalny przypadek UNA ^^ ^^
http://scr.hu/0bts/3rpi4

KK 
Wysłany: 2014-02-26, 00:49   
0
UP DOWN

ByÂło co robiĂŚ widzĂŞ. :spoko:

mijun
Wysłany: 2014-02-26, 15:15   
0
UP DOWN

oo nawet ten sam silnik co ja mam :D
tak na zdrowy rozsÂądek i szybkÂą kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przekÂładanie by wyszlo taniej :D
ja za swojego biore siê jak bêdzie cieplej :D teraz czêœÌ teoretyczna :D
pocz¹tkowo mia³em nie reanimowaÌ dachu boj¹c siê u¿ycia szpachli ale zobaczy³em w necie to :::http://www.youtube.com/watch?v=kRvzjN1kC6Q hahaha warto spróbowaÌ i uczyÌ siê na przysz³oœÌ na takim ,,aucie ":D

Matix 
Wysłany: 2014-02-26, 22:49   
0
UP DOWN

mijun napisał/a:
tak na zdrowy rozsÂądek i szybkÂą kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przekÂładanie by wyszlo taniej

Mi siĂŞ opÂłacaÂło ^^ ^^ Ale czy klientowi to juÂż nie wiem ^^ ^^ ^^

mijun
Wysłany: 2014-02-26, 23:03   
0
UP DOWN

haha dokÂładnie :D
a teraz pytanie za ktĂłre mnie obiedziecie ale musze:D
uno = rdza w kantach drzwi :D
chce to zeszlifowaĂŚ ile sie da ale wiadomo Âże rudej w 100% nie usune :D
wiĂŞt trzeba daĂŚ na blache reaktywny :D potem akrylowy :D
a co jeÂśli mam ubytek i potrzebna szpachla:D
szpachli na akryl nie moÂżna... choĂŚ wiele osĂłb tak zrobiÂło.
1.reaktywny potem akryl i poczekaĂŚ aÂż dobrze wyschnie i dopiero szpachel>akryl baza klar??
2.reaktywny>akrylowy>epoxyd>szpachel> akryl baza klar???
i czy powtĂłrne kÂładzenie podkÂładu antykorozyjnego(reaktywny/epo) na szpachel ma sens??

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-26, 23:10   
0
UP DOWN

mijun napisał/a:
szpachli na akryl nie moÂżna...

ZaleÂży kolego w jakim systemie (producent) ,w jednych jest zabronione a w innych jest to normalna technologia renowacji powÂłoki :tak:
Tylko mĂłwimy tutaj o firmowych materiaÂłach a nie tych "ala no-name" .... :tak:

mijun
Wysłany: 2014-02-26, 23:25   
0
UP DOWN

rozumiem Âże mokro na mokro nie mozna bo szpachla wchÂłonie wode tak??:D
do wyboru mam iœÌ i kupowaÌ w sklepie lakierniczym albo samemu w necie...w necie taniej a zestaw jaki patrzylem to: reaktywny novol, akrylowy multi fuller, szpachle novola.

a co z tym powtarzaniem antykorozyjnego na szpachle??:D

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-26, 23:31   
0
UP DOWN

mijun napisał/a:
rozumiem Âże mokro na mokro nie mozna bo szpachla wchÂłonie wode

WeÂż i to trochĂŞ "rozwiĂą" bo ja "nic nie ÂłapiĂŞ" o co Ci chodzi kolego ..... :nie:

Co do materia³ów to staraj siê stosowaÌ jednego producenta a nie kilku ró¿nych ...
Czyli w tym wypadku kup wszystko z Novola :tak:
Nie jest problemem kupiĂŚ ich materiaÂły.

mijun
Wysłany: 2014-02-26, 23:40   
0
UP DOWN

no wÂłasnie tego zbyt nie rozumiem :D jeszcze:D
du¿o czyta³em i najczêœciej by³o: na akryl broù bo¿e k³aœÌ szpachle :D teraz dowiedzia³em siê ¿e zale¿y w jakim systemie ( czyli rozumiem ¿e s¹ dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro) tak??
kiedyÂś dowiedziaÂłem siĂŞ z tego forum Âże szpachle sÂą bardzo chÂłonne a jak szpachel wchÂłonie wilgoĂŚ/wode to kaput... wiĂŞc kÂładzenie jej w systemie m na m oznacza Âże spie***szyÂłem robote.... dobrze mysle??

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-27, 00:07   
+1
UP DOWN

mijun napisał/a:
dobrze mysle??

Nieee kolego .... wiesz Âże gdzieÂś dzwoniÂą ale nie wiesz gdzie i w ktĂłrym koÂściele ;)

mijun napisał/a:
zaleÂży w jakim systemie ( czyli rozumiem Âże sÂą dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro)

Nieee :nie:
System lakierniczy to jest kompletna technologia renowacji pow³oki danego producenta materia³ów lakierniczych
czyli np. system Nexa Autocolor ,czy system Standoxa ,system DuPonta , itd.

Praca w systemie "mokro na mokro" oznacza Âże nakÂładasz kolejne warstwy powÂłoki z pominiĂŞciem procesu przygotowania powierzchni (przeszlifowania ,otÂłuszczenia)
czyli nic nie szlifujesz a tylko lakierujesz :tak:
np. podkÂład reaktywny po 15 min po naÂłoÂżeniu pokrywasz podkÂładem akrylowym (rozcieĂączonym odpowiednio do wersji mokro na mokro) nastĂŞpnie moÂżesz do 3 godz. od jego naÂłoÂżenia (w 20st.) pokryĂŚ go lakierem akrylowym lub bazÂą metalicznÂą
Po czasie dÂłuÂższym niÂż 3 godz. musisz juÂż go przeszlifowaĂŚ podobnie jest z podkÂładem epoksydowym tylko tam masz czas do 12 godz. na pokrycie go bez szlifu a po tym czasie musisz juz go przeszlifowaĂŚ.

Mam nadzieje Âże trochĂŞ Ci rozÂświetliÂłem temat .... ;)

mijun
Wysłany: 2014-02-27, 00:12   
0
UP DOWN

i to du¿o :D dziêkuje :D czyli informacji czy mogê k³aœÌ szpachle novola na podk³¹d novola znajde w karcie technicznej tak??:D

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-27, 00:14   
0
UP DOWN

mijun napisał/a:
szpachel wchÂłonie wilgoĂŚ/wode to kaput..

Dlatego kolego zacznij przygotowywaĂŚ powierzchniĂŞ
(obrabiaĂŚ szpachlĂłwkĂŞ)
tylko na sucho :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-27, 00:18   
+1
UP DOWN

mijun napisał/a:
czyli informacji czy mogê k³aœÌ szpachle novola na podk³¹d novola znajde w karcie technicznej

Nie musisz szukaĂŚ .... ;) moÂżesz ÂśmiaÂło i spokojnie nakÂładaĂŚ (po przeszlifowaniu) na podkÂłady akrylowe Novola szpachlĂłwki polistyrenowe Novola :tak:
To jest zgodne z ich technologiÂą renowacji powÂłoki :tak:

mijun
Wysłany: 2014-02-27, 00:25   
0
UP DOWN

ooo nawet nie wiesz jak bardzo jestem jestem wdziĂŞczny :D wiem Âże pytam o rzeczy jasne ale jestem totalnym laikiem ... a uno oddaĂŚ profesjonaliÂście to koszt nie wart takiego samochodu:D
a jaki podkÂład akrylowy oraz lakier bezbarwny kolega poleci???

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-27, 00:27   
0
UP DOWN

Na takie Uno to nie ma co szaleĂŚ .... ;)
WaÂżne aby byÂły materiaÂły z tzw. jednej linii czyli np. Novol

mijun
Wysłany: 2014-02-27, 00:32   
0
UP DOWN

dokÂładnie :D jeszcze raz wielkie dziĂŞki za pomoc :D

Robertlodz09 
Wysłany: 2014-02-27, 00:34   
0
UP DOWN

Dobrej zabawy z "Uniakiem" ;) :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw