Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
debiec1992
Wys³any: 2013-05-01, 09:35   Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieñ
0
UP DOWN

Otó¿ mam do wyprowadzenia górny element paki sprintera, do naprawy jest górny pas na odcinku oko³o 30cm razem z rantem. Mój problem wi±¿e siê z tym ¿e wg³êbienia s± dosyæ g³êbokie, wyklepie to jak siê da lecz chcia³bym wiedzieæ jakiej szpachli u¿yæ by szpachla by³a trwa³a i nie odpad³a przy dosyæ g³êbokich wgnieceniach(oko³o 3-7mm). Tak¿e mam do czynienia z tzw rze¼b± :p proszê o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rób. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli u¿ywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmê tylko rodzaj.) Proszê o równie prost± i szybk± odpowied¼ :P Pozdrawiam!

diablo74 
Wys³any: 2013-05-01, 09:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
szpachel z w³óknem

YAMAHER
Wys³any: 2013-05-01, 21:11   
0
UP DOWN

debiec1992 --> jak masz 2 3 mm to wal z UNI polecam RANALA syzbko sie obrabia :) a tam nie ma co ³adowac kasy :)

Jak g³ebsze to daj z w³oknem tylko rob to z glowa :) bo bedziesz inaczej p³aka³ i tar³ :D

PROJEKTER
Wys³any: 2013-05-01, 23:21   Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieñ
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
debiec1992 napisa³/a:
Otó¿ mam do wyprowadzenia górny element paki sprintera, do naprawy jest górny pas na odcinku oko³o 30cm razem z rantem. Mój problem wi±¿e siê z tym ¿e wg³êbienia s± dosyæ g³êbokie, wyklepie to jak siê da lecz chcia³bym wiedzieæ jakiej szpachli u¿yæ by szpachla by³a trwa³a i nie odpad³a przy dosyæ g³êbokich wgnieceniach(oko³o 3-7mm). Tak¿e mam do czynienia z tzw rze¼b± :p proszê o rzetelne odpowiedzi a nie na zasadzie wyklepaj i rób. Pytanie jest proste : Jaki rodzaj szpachli u¿ywamy przy g³êbokich wgnieceniach? (nie firmê tylko rodzaj.) Proszê o równie prost± i szybk± odpowied¼ :P Pozdrawiam!

Ka¿da szpachla wstêpna ... tak ogólnie. Ta z w³óknem siê nie nadaje. Ma inne zadania.

Wstêpna . zgrubna , pocz±tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolno¶æ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaæ epoksyd i pamiêtaæ ¿e bez promiennika IR ta robota skoñczy siê reklamacj±.

Inne rozwi±zanie to szpachla z w³óknem wêglowym ( napisz na PW do POLYKAR.PL nie oficjalnie wiem ¿e BKP. Group ma w ofercie nowe produkty serii premium. Niezbyt tanie ale takie do specjalistycznych zastosowañ ... w³a¶nie tego typu jak teraz potrzebujesz. ;) Tylko nikomu nie mów ¿e wiesz ode mnie bo Bogutek mnie nie lubi ^^ )

YAMAHER
Wys³any: 2013-05-01, 23:40   Re: Szpachlowanie g³êbokich wg³êbieñ
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
[

Wstêpna . zgrubna , pocz±tkowa ... wszystko jedno byle mia³a zdolno¶æ wype³nienie do 5 mm. ( 0,5 cm ) Takie info znajdziesz w karcie. W takim przypadku miêdzy warstwy musisz nak³adaæ epoksyd i pamiêtaæ ¿e bez promiennika IR ta robota skoñczy siê reklamacj±.

I

Mog³bys to rozwinac ? czemu miedzy warstwami nak³adac epoxa ?

mijun
Wys³any: 2014-02-24, 09:51   
0
UP DOWN

podepnê siê pod temat .
mam wgniecenie na rancie dachu(przy tylnej klapie).
od wewn±trz jest profil wiêc nie idzie tego w ¿aden sposób wyklepaæ.
wgniecenie jest na powierzchni 10cmx10cm. w miejscu najg³êbszym jest wgniecenie 1.5cm.
wyszlifowaæ wszystko daæ podk³±d i na do np pierw ¿ywice z mat± potem szpachla???czy od razu na podk³±d szpachle z w³óknem??

mezotr 
Wys³any: 2014-02-24, 17:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
mijun, wez wiertarke i zrób otwor w tym profilu, a potem wypchnij od srodka np. srubokretem :spoko:

mijun
Wys³any: 2014-02-24, 22:47   
0
UP DOWN

czyli nie cackaæ siê ;) w sumie Masz racjê;)
a potem zeszlifowaæ do blachy >reaktywny>podk³ad akrylowy > szpachla z w³óknem >szpachla uniwersalna> podk³ad baza klar....??
chyba dobrze wydedukowa³em z lektury tego cennego dla mnie forum:D

dach w uno jest do¶æ nie stabilny(tylko jeden profil idzie przez ¶rodek)
wgniecenie siêga troche do ¶rodka dachu. z ³atwo¶ci± blacha siê tam, wygina;/ boje siê ¿e szpachla mo¿e odpykn±æ . co radzicie??? dorobiæ jaki¶ dodatkowy profil i dospawaæ od wewn±trz auta??? czy raczej szpachla da rade??

MARKOPOLOVW
Wys³any: 2014-02-25, 06:49   
0
UP DOWN

je¿eli chcesz wzmocniæ dach to proponujê w te dwie po³ówki dachu które odgranicza Ci dzisiaj ten profil, dotnij p³ytê HDF 3 mm (5 z³ za 1 m2), wysmaruj j± od jednej strony cienk± warstw± kleju do szyb i przyklej na noc. na nastêpny dzieñ dach masz stabilny jak nic, nie faluje po pomalowaniu. Drug± oczywi¶cie te¿ nale¿y wstawiæ ;)

Matix 
Wys³any: 2014-02-25, 23:11   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Dach w UNO to ¿yje w³asnym ¿ycie ^^ ^^ To cholerstwo takie miêkkie ¿e szok :blee:
Kiedy¶ mia³em taki specjalny przypadek UNA ^^ ^^
http://scr.hu/0bts/3rpi4

KK 
Wys³any: 2014-02-26, 00:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
By³o co robiæ widzê. :spoko:

mijun
Wys³any: 2014-02-26, 15:15   
0
UP DOWN

oo nawet ten sam silnik co ja mam :D
tak na zdrowy rozs±dek i szybk± kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przek³adanie by wyszlo taniej :D
ja za swojego biore siê jak bêdzie cieplej :D teraz czê¶æ teoretyczna :D
pocz±tkowo mia³em nie reanimowaæ dachu boj±c siê u¿ycia szpachli ale zobaczy³em w necie to :::http://www.youtube.com/watch?v=kRvzjN1kC6Q hahaha warto spróbowaæ i uczyæ siê na przysz³o¶æ na takim ,,aucie ":D

Matix 
Wys³any: 2014-02-26, 22:49   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
mijun napisa³/a:
tak na zdrowy rozs±dek i szybk± kalkulacje to kupienie zdrowej budy i przek³adanie by wyszlo taniej

Mi siê op³aca³o ^^ ^^ Ale czy klientowi to ju¿ nie wiem ^^ ^^ ^^

mijun
Wys³any: 2014-02-26, 23:03   
0
UP DOWN

haha dok³adnie :D
a teraz pytanie za które mnie obiedziecie ale musze:D
uno = rdza w kantach drzwi :D
chce to zeszlifowaæ ile sie da ale wiadomo ¿e rudej w 100% nie usune :D
wiêt trzeba daæ na blache reaktywny :D potem akrylowy :D
a co je¶li mam ubytek i potrzebna szpachla:D
szpachli na akryl nie mo¿na... choæ wiele osób tak zrobi³o.
1.reaktywny potem akryl i poczekaæ a¿ dobrze wyschnie i dopiero szpachel>akryl baza klar??
2.reaktywny>akrylowy>epoxyd>szpachel> akryl baza klar???
i czy powtórne k³adzenie podk³adu antykorozyjnego(reaktywny/epo) na szpachel ma sens??

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-26, 23:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
mijun napisa³/a:
szpachli na akryl nie mo¿na...

Zale¿y kolego w jakim systemie (producent) ,w jednych jest zabronione a w innych jest to normalna technologia renowacji pow³oki :tak:
Tylko mówimy tutaj o firmowych materia³ach a nie tych "ala no-name" .... :tak:

mijun
Wys³any: 2014-02-26, 23:25   
0
UP DOWN

rozumiem ¿e mokro na mokro nie mozna bo szpachla wch³onie wode tak??:D
do wyboru mam i¶æ i kupowaæ w sklepie lakierniczym albo samemu w necie...w necie taniej a zestaw jaki patrzylem to: reaktywny novol, akrylowy multi fuller, szpachle novola.

a co z tym powtarzaniem antykorozyjnego na szpachle??:D

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-26, 23:31   
0
UP DOWN

mijun napisa³/a:
rozumiem ¿e mokro na mokro nie mozna bo szpachla wch³onie wode

We¿ i to trochê "rozwiñ" bo ja "nic nie ³apiê" o co Ci chodzi kolego ..... :nie:

Co do materia³ów to staraj siê stosowaæ jednego producenta a nie kilku ró¿nych ...
Czyli w tym wypadku kup wszystko z Novola :tak:
Nie jest problemem kupiæ ich materia³y.

mijun
Wys³any: 2014-02-26, 23:40   
0
UP DOWN

no w³asnie tego zbyt nie rozumiem :D jeszcze:D
du¿o czyta³em i najczê¶ciej by³o: na akryl broñ bo¿e k³a¶æ szpachle :D teraz dowiedzia³em siê ¿e zale¿y w jakim systemie ( czyli rozumiem ¿e s± dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro) tak??
kiedy¶ dowiedzia³em siê z tego forum ¿e szpachle s± bardzo ch³onne a jak szpachel wch³onie wilgoæ/wode to kaput... wiêc k³adzenie jej w systemie m na m oznacza ¿e spie***szy³em robote.... dobrze mysle??

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-27, 00:07   
+1
UP DOWN

mijun napisa³/a:
dobrze mysle??

Nieee kolego .... wiesz ¿e gdzie¶ dzwoni± ale nie wiesz gdzie i w którym ko¶ciele ;)

mijun napisa³/a:
zale¿y w jakim systemie ( czyli rozumiem ¿e s± dwa systemy: susze albo szybko w systemie mokro na mokro)

Nieee :nie:
System lakierniczy to jest kompletna technologia renowacji pow³oki danego producenta materia³ów lakierniczych
czyli np. system Nexa Autocolor ,czy system Standoxa ,system DuPonta , itd.

Praca w systemie "mokro na mokro" oznacza ¿e nak³adasz kolejne warstwy pow³oki z pominiêciem procesu przygotowania powierzchni (przeszlifowania ,ot³uszczenia)
czyli nic nie szlifujesz a tylko lakierujesz :tak:
np. podk³ad reaktywny po 15 min po na³o¿eniu pokrywasz podk³adem akrylowym (rozcieñczonym odpowiednio do wersji mokro na mokro) nastêpnie mo¿esz do 3 godz. od jego na³o¿enia (w 20st.) pokryæ go lakierem akrylowym lub baz± metaliczn±
Po czasie d³u¿szym ni¿ 3 godz. musisz ju¿ go przeszlifowaæ podobnie jest z podk³adem epoksydowym tylko tam masz czas do 12 godz. na pokrycie go bez szlifu a po tym czasie musisz juz go przeszlifowaæ.

Mam nadzieje ¿e trochê Ci roz¶wietli³em temat .... ;)

mijun
Wys³any: 2014-02-27, 00:12   
0
UP DOWN

i to du¿o :D dziêkuje :D czyli informacji czy mogê k³a¶æ szpachle novola na podk³±d novola znajde w karcie technicznej tak??:D

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-27, 00:14   
0
UP DOWN

mijun napisa³/a:
szpachel wch³onie wilgoæ/wode to kaput..

Dlatego kolego zacznij przygotowywaæ powierzchniê
(obrabiaæ szpachlówkê)
tylko na sucho :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-27, 00:18   
+1
UP DOWN

mijun napisa³/a:
czyli informacji czy mogê k³a¶æ szpachle novola na podk³±d novola znajde w karcie technicznej

Nie musisz szukaæ .... ;) mo¿esz ¶mia³o i spokojnie nak³adaæ (po przeszlifowaniu) na podk³ady akrylowe Novola szpachlówki polistyrenowe Novola :tak:
To jest zgodne z ich technologi± renowacji pow³oki :tak:

mijun
Wys³any: 2014-02-27, 00:25   
0
UP DOWN

ooo nawet nie wiesz jak bardzo jestem jestem wdziêczny :D wiem ¿e pytam o rzeczy jasne ale jestem totalnym laikiem ... a uno oddaæ profesjonali¶cie to koszt nie wart takiego samochodu:D
a jaki podk³ad akrylowy oraz lakier bezbarwny kolega poleci???

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-27, 00:27   
0
UP DOWN

Na takie Uno to nie ma co szaleæ .... ;)
Wa¿ne aby by³y materia³y z tzw. jednej linii czyli np. Novol

mijun
Wys³any: 2014-02-27, 00:32   
0
UP DOWN

dok³adnie :D jeszcze raz wielkie dziêki za pomoc :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-02-27, 00:34   
0
UP DOWN