Autor |
Wiadomość |
 |
polmo
|
Wysłany: 2009-03-29, 11:16 co kÂłaœÌ na FERTAN
|
0
|
|
|
|
Witam.
Jak w temacie jaki podkÂład daĂŚ na ten Âśrodek? SzukaÂłem na forum i nie doszukaÂłem siĂŞ konkretnej informacji. ZnalazÂłem info Âże moÂżna na niego stosowaĂŚ dowolny rodzaj podkÂładu.
Myœlicie ¿e ma sens naniesienie na fertan podk³adu reaktywnego a póŸniej akrylowego? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-29, 11:32
|
0
|
|
|
|
Po zmyciu fertanu mozesz zastosowac podklad jaki chcesz,jezeli zastosujesz reaktywny,to poprawisz mysle jescze bardziej jakosc swojej pracy. |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-07-15, 09:13
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | Po zmyciu fertanu mozesz zastosowac podklad jaki chcesz,jezeli zastosujesz reaktywny,to poprawisz mysle jescze bardziej jakosc swojej pracy. |
Zgodze siĂŞ z przedmĂłwcÂą lecz nie do koĂąca.
Na FERTAN jak napisaÂł moÂżesz kÂłaÂśc wszystko. (naleÂży taktowac go jako grunt antykorozyjny)
TestowaÂłem osobiÂście (kilka experymentĂłw), rozmawiaÂłem z dystrybutorem i nawet akryl na Fertan wystarczy lub sama nawierzchniowa warstwa.
Ta przeksztaÂłcona rdza juÂż nie ma tendencji do dalszego utleniania siĂŞ.
Czyli juÂż nie rdzewieje ponownie.
Wiadomo najkorzystniej zastosowac izolator w postaci epoxydu. (mogÂą robic siĂŞ plamy na podkÂładzie-silne pigmenty)
Reaktywny na Fertan to za duÂżo poniewaÂż ten tlenek Âżelaza (rdza) juÂż jest przereagowana chemicznie wiĂŞc po co jÂą jeszcze zabezpieczac przeciwko rdzewieniu ?
Ps. Coraz wiĂŞcej osĂłb zaczyna stosowac Fertan (w szczegĂłlnoÂści pojazdy zabytkowe), poniewaÂż przekonali siĂŞ do jego skutecznoÂści.
Ps. UÂżywaja tego nieraz chÂłopaki w programie Weller Deeler (Discovery Chanel).
Brunox itp. to tylko nabijanie ludzi w butelke.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2012-07-15, 10:24
|
0
|
|
|
|
936,bawisz siĂŞ w archeologa? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-07-15, 19:47
|
0
|
|
|
|
936 sprawdzaÂłeÂś czy ten Fertan naprawdĂŞ siĂŞ sprawdza Czy sÂłyszaÂłeÂś od kogoÂś Âże siĂŞ sprawdza |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Fragles
|
Wysłany: 2012-07-16, 13:36
|
0
|
|
|
|
Podejrzewam ¿e fertan to to samo co brunoks czy fosol w odrdzewianiu chemicznym jako g³ówny sk³adnik stosuje siê kwas fosforowy lub w przemyœle kwas siarkowy czy solny i podejrzewam ¿e to samo znajduje siê w fertanie kwestia marketingu.
W ogóle prezentujecie jakiœ b³êdny pogl¹d na temat odrdzewiaczy.
Co to znaczy przeksztaÂłcona rdza nie ma tendencji do dalszego utleniania? to nie rdza siĂŞ utlenia tylko metal.
Kto powiedziaÂł Âże po zastosowaniu odrdzewiacza wolna rdza moÂże zostaĂŚ?
Odrdzewiacz stosuje siê w celu dok³adnego wytrawienia tlenków metalu co nie znaczy ¿e pozosta³oœci po procesie trawienia mo¿na pozostawiÌ jaki ma sens malowanie na woln¹ wytrawion¹ rdzê jak¹ to oferuje przyczepnoœÌ do metalu jak miêdzy nim a farb¹ zostawimy pozosta³oœci reakcji? Przemys³owo miejsca trawione czyœci siê œcierniwem na bazie wapna wiedeùskiego a amatorsko jak widaÌ nie czyœci siê wcale z nadziej¹ ¿e nie zardzewieje. Jedyna skuteczna metoda walki z rdz¹ to czyszczenie do go³ego nie wa¿ne czy przy pomocy odrdzewiacza, piaskarki czy papieru œciernego lub wymiana skorodowanych elementów.
Cytat: | Ps. UÂżywaja tego nieraz chÂłopaki w programie Weller Deeler (Discovery Chanel). |
Ci sami fachowcy ktĂłrzy o lakiernictwie majÂą zerowe pojĂŞcie i nieraz malujÂą detale sprejami spuszczajÂąc siĂŞ nad jakoÂściÂą naniesionych powÂłok? |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-07-16, 19:01
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | 936 sprawdzaÂłeÂś czy ten Fertan naprawdĂŞ siĂŞ sprawdza Czy sÂłyszaÂłeÂś od kogoÂś Âże siĂŞ sprawdza |
Stosuje osobiÂści i kilku moich znajomych stosuje go od dÂłuÂższego czasu.
MoÂże nie dokoĂąca dokÂładnie sprecyzowaÂłem swojÂą wypowiedz dlatego wystÂąpiÂło takie poruszenie.
WiĂŞc odsyÂłam na strone dystrybutora w Polsce
www.fertan.pl/
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fragles
|
Wysłany: 2012-07-16, 23:37
|
0
|
|
|
|
No i potwierdziÂło siĂŞ to co pisaÂłem.
G³ówny sk³adnik Zn3(PO4).2 g³upi chwyt reklamowy zapisany wzorem chemicznym ¿eby nie zawracaÌ sobie g³owy rozszyfrowaniem super sk³adu fertanu a w rzeczywistoœci to Ortofosforan cynku ten sam który znajdziemy na etykiecie kortaninu, Zn2Fe(P04). 4H2O fosfofilit stosowany do fosforowania stali raczej nie znaczna iloœÌ zak³adaj¹c ¿e reakcja fosforowania zardzewia³ego progu wogóle zajdzie, i dla pewnoœci kwas taninowy podejrzewam ¿e w celu pasywacji, i wszystko z wielk¹ dawk¹ nadziei piêknie opisanej przez producenta ¿e w pe³ni zareaguje i bêdziemy mieli odrdzewione zafosforowane i na kupê zpasywowane za jedyne 120z³ litr. zwyk³e naci¹ganie ludzi na œrodek wart patrz¹c w ceny odczynników mo¿e z 1\3 ceny(w detalu). |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-07-17, 19:09
|
0
|
|
|
|
Twoja opinia.
To tak jakbyÂś porĂłwnywaÂł paierosy... (teÂż majÂą podobny skÂład chemiczny) |
|
|
|
 |
Fragles
|
Wysłany: 2012-07-17, 20:34
|
0
|
|
|
|
To nie moja opinia taki jest skÂład tego produktu podany przez producenta i to jest czysta chemia nieorganiczna.
Nad biochemicznymi zwi¹zkami zawartymi w ró¿nych odmianach tytoniu mo¿na by siê produkowaÌ ale nie nad reakcj¹ kwasu fosforowego i ¿elaza. |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-08-11, 09:22
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Fragles
|
Wysłany: 2012-08-15, 13:33
|
0
|
|
|
|
nie kwestionuje dzia³ania kwasów w trawieniu "rdzy", kwestionuje natomiast wy¿szoœÌ preparatu fertan nad innymi tego typu preparatami nawet 10x taùszymi. |
|
|
|
 |
jozin
|
Wysłany: 2013-07-30, 23:30
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-07-31, 07:29
|
0
|
|
|

|
jozin napisał/a: | ja spytam na fertan dobrze jest dac podkÂład |
Na Fertan jest zalecany podkÂład epoksydowy
np. Novol Protect 360 |
|
|
|
 |
boczak91
|
Wysłany: 2014-03-19, 20:18
|
0
|
|
|
|
sorry za odkop ale no nie moge ogarnac tematu z tym fertanem
A wiĂŞc tak:
-pokryÂłem nim dorobionÂą reperaturke, dosyĂŚ czystÂą z lekim nalotem rdzy (przeszlifowanÂą papierem i odtÂłuszczonÂą)
-poczekaÂłem 2 dni i zmyÂłem fertan, na powierzchni blachy troche go zostaÂło takie czarne maÂłe plamki, ktĂłre sÂą lekko tÂłuste, miĂŞkkie i jak przejadĂŞ po nich palcem to sie brudzi
i czy na to mam k³aœÌ epoksyd?? to nie odpadnie?! |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-03-19, 20:49
|
0
|
|
|
|
tak na to epoksyd |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-03-19, 21:46
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:03
|
0
|
|
|
|
barteek933 napisał/a: | zmyÂłeÂś go ? | to chyba podstawa |
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-03-19, 22:04
|
0
|
|
|

|
Jak ja zmyÂłem fertan, to dotykajÂąc nie brudziÂło nic rĂŞki, a na pewno nie byÂło lepkie. Z Anglocars miaÂłem fertan. |
|
|
|
 |
boczak91
|
Wysłany: 2014-03-20, 16:14
|
0
|
|
|
|
Ja mam fertan teÂż z anglocars
Tak zmyÂłem go wodÂą i przetarÂłem gÂąbkÂą
ale po tym jak przejade palcem to to jest tÂłustawe i brudzi, aÂż nie chce mi sie wierzyĂŚ Âże epoksyd sie bedzie tego trzymaĂŚ ;/ |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2014-03-20, 18:48
|
0
|
|
|
|
Bo coÂś popieprzyÂłeÂś !
Po zmyciu suszysz sprĂŞÂżonym powietrzem i wycierasz czystÂą suchÂą szmatkÂą lub gÂąbkÂą.
W trakcie odrywa siĂŞ przereagowana rdza i resztki fertanu.
Masz gotowe podÂłoÂże do epoxydowania. |
|
|
|