Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Majcinekk
|
Wys³any: 2008-06-25, 16:23 Bia³a Per³a - Podk³ad? Rozcieñczalnik?
|
0
|
|
|
|
Siema, proszê was o pomoc bo kompletnie nie wiem jak siê zabraæ do pomalowania ramy rowerowej. Wiec, lakier to akryl bia³a per³a, jaki podk³ad zastosowaæ? chcia³em zrobiæ czerwony pasek pod bial± per³± tzn. podk³ad potem na czerwono(ca³y element czy tylko w miejscu paska) zaklejam pasek i bia³a per³a, dobrze mówiê ?
Czytaj±c artyku³y nie tylko na tym forum, raz s³yszê ¿e trzeba dawaæ bezbarwny na per³e a raz nie jak to jest?
i ostatni problem dotyczy rozcieñczalnika, kole¶ sprzedaj±c lakier mówi³ ¿e potrzebny jest rozcieñczalnik organiczy, pomy¶la³em ¿e mo¿na zastosowaæ aceton, kselyn albo nitro, co wy o tym s±dzicie... bede robi³ kilka testów... ¿eby nie by³o tak ¿e po rozcieñczeniu lakier mo¿na zdrapaæ paznokciem
Z góry dziêki za pomoc:)
Pozdrawiam Serdecznie mi³ego dnia |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-06-25, 17:16
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
1. Jak masz per³ê to nie akryl.
2. Maluj na czerwono ca³y element, tam gdzie bêdzie pasek. Du¿o lakieru Ci nie pójdzie.
Co do akryli:
Bisuside14 napisa³/a: | -Lakier akrylowy ( do tego lakieru dodaje siê utwardzacz i ewentualnie rozcieñcza, a na niego nie k³adzie siê lakieru bezbarwnego)
- Baza akrylowa- ( j± siê rozcieñcza i po "wyschniêciu" [oko³o 20 minut po po³o¿eniu ostatniej warstwy] k³adziesz lakier bezbarwny. |
Per³a, metalik to te¿ baza i na ka¿d± bazê dajê siê lakier bezbarwny.
A teraz moje pytanie. Masz per³ê, lakier akrylowy czy bazê akrylow±? Bo widzê ¿e lakierów nie rozró¿niasz i nawet nie wiesz co masz.
PS. Jak co¶ chcesz to wal. Kto pyta nie b³±dzi........
PS.2 Jakby nie b³±dzi³ to by nie pyta³. |
|
|
|
|
Majcinekk
|
Wys³any: 2008-06-25, 17:51
|
0
|
|
|
|
mam per³ê (jedno sk³adnikowa) w takim razie:D
a co z rozcieñczalnikiem ? facet w sklepie mówi³ ¿e rozcieñczalnikiem organicznym? 1:1
jaki podk³ad?:D
aa jak pomaluje na czerwono to po wyschniêciu maskowaæ czy przeszlifowaæ to jeszcze?
dziêki za pomoc:) |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-06-25, 19:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
Wszystkie informacje sa na forum!! A jaka to baza wodna czy konwencjonalna(rozpuszczalnikowa) zapewne wodna jak organiczny rozcienczalnik. Podkla akrylowy. Malujesz na czrewono dajesz tasme na to perla i odklejasz tasme. Nic nie matujesz |
|
|
|
|
Majcinekk
|
Wys³any: 2008-06-25, 19:22
|
0
|
|
|
|
dobra jako¶ sobie poradze:D jakby co jest papier ¶cierny hehe:D dziêki wam za pomoc:D ale dalej nie wiem czym to rozcieñczyæ mam i¶æ do sklepu i powiedzieæ ¿e chce rozcieñczalnik organiczny? |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wys³any: 2008-06-25, 19:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 400 Sk±d: Krasiniec
|
Idz do mieszalni i zapytaj czy to konwencja czy woda jesli wodana baza to mona rozciencszyc woda destylowana bodajrze (nie mialem doczynienia z woda) |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-06-25, 20:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli.
A jescze........baza akrylowa...jak 16 lat maluje auta tak pierwszy raz u was sie spotykam z takim terminem...Jest (by³) albo akryl...albo baza (mat 5 minut schniecia + klar) baza jest albo z ziarnem (per³a, metallic) albo BEZ ziarna. Y...ktos sie myli? tak samo sie maluje... Nie ma bazy akrylowej...ktos myli pojecia. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-06-25, 22:44
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli. |
pewny jestes ze sie nie dodaje?
Jezeli to woda to tak ale jezeli konwencjonalna to sie nie zgodze ze nie dodaje sie rozcienczalnika.
A tego nie wiemy.Najpierw trzeba to okreslic co to za ustrojstwo... |
|
|
|