Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
Majcinekk
Wys³any: 2008-06-25, 16:23   Bia³a Per³a - Podk³ad? Rozcieñczalnik?
0
UP DOWN

Siema, proszê was o pomoc bo kompletnie nie wiem jak siê zabraæ do pomalowania ramy rowerowej. Wiec, lakier to akryl bia³a per³a, jaki podk³ad zastosowaæ? chcia³em zrobiæ czerwony pasek pod bial± per³± tzn. podk³ad potem na czerwono(ca³y element czy tylko w miejscu paska) zaklejam pasek i bia³a per³a, dobrze mówiê ?
Czytaj±c artyku³y nie tylko na tym forum, raz s³yszê ¿e trzeba dawaæ bezbarwny na per³e a raz nie jak to jest?
i ostatni problem dotyczy rozcieñczalnika, kole¶ sprzedaj±c lakier mówi³ ¿e potrzebny jest rozcieñczalnik organiczy, pomy¶la³em ¿e mo¿na zastosowaæ aceton, kselyn albo nitro, co wy o tym s±dzicie... bede robi³ kilka testów... ¿eby nie by³o tak ¿e po rozcieñczeniu lakier mo¿na zdrapaæ paznokciem :)

Z góry dziêki za pomoc:)
Pozdrawiam Serdecznie mi³ego dnia ;)

Bisuside14 
Wys³any: 2008-06-25, 17:16   
0
UP DOWN
Mów mi Bisu:D

Pomóg³: 9 razy
1. Jak masz per³ê to nie akryl.
2. Maluj na czerwono ca³y element, tam gdzie bêdzie pasek. Du¿o lakieru Ci nie pójdzie.

Co do akryli:
Bisuside14 napisa³/a:
-Lakier akrylowy ( do tego lakieru dodaje siê utwardzacz i ewentualnie rozcieñcza, a na niego nie k³adzie siê lakieru bezbarwnego)
- Baza akrylowa- ( j± siê rozcieñcza i po "wyschniêciu" [oko³o 20 minut po po³o¿eniu ostatniej warstwy] k³adziesz lakier bezbarwny.

Per³a, metalik to te¿ baza i na ka¿d± bazê dajê siê lakier bezbarwny.

A teraz moje pytanie. Masz per³ê, lakier akrylowy czy bazê akrylow±? Bo widzê ¿e lakierów nie rozró¿niasz i nawet nie wiesz co masz.

PS. Jak co¶ chcesz to wal. Kto pyta nie b³±dzi........ :wink:

PS.2 Jakby nie b³±dzi³ to by nie pyta³. :mrgreen:

Majcinekk
Wys³any: 2008-06-25, 17:51   
0
UP DOWN

mam per³ê (jedno sk³adnikowa) w takim razie:D
a co z rozcieñczalnikiem ? facet w sklepie mówi³ ¿e rozcieñczalnikiem organicznym? 1:1
jaki podk³ad?:D
aa jak pomaluje na czerwono to po wyschniêciu maskowaæ czy przeszlifowaæ to jeszcze?
dziêki za pomoc:)

adams90-90 
Wys³any: 2008-06-25, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Krasiniec
Wszystkie informacje sa na forum!! A jaka to baza wodna czy konwencjonalna(rozpuszczalnikowa) zapewne wodna jak organiczny rozcienczalnik. Podkla akrylowy. Malujesz na czrewono dajesz tasme na to perla i odklejasz tasme. Nic nie matujesz

Majcinekk
Wys³any: 2008-06-25, 19:22   
0
UP DOWN

dobra jako¶ sobie poradze:D jakby co jest papier ¶cierny hehe:D dziêki wam za pomoc:D ale dalej nie wiem czym to rozcieñczyæ :D mam i¶æ do sklepu i powiedzieæ ¿e chce rozcieñczalnik organiczny?

adams90-90 
Wys³any: 2008-06-25, 19:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Krasiniec
Idz do mieszalni i zapytaj czy to konwencja czy woda jesli wodana baza to mona rozciencszyc woda destylowana bodajrze (nie mialem doczynienia z woda)

mebArth 
Wys³any: 2008-06-25, 20:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli.

A jescze........baza akrylowa...jak 16 lat maluje auta tak pierwszy raz u was sie spotykam z takim terminem...Jest (by³) albo akryl...albo baza (mat 5 minut schniecia + klar) baza jest albo z ziarnem (per³a, metallic) albo BEZ ziarna. Y...ktos sie myli? tak samo sie maluje... Nie ma bazy akrylowej...ktos myli pojecia.

peter
Wys³any: 2008-06-25, 22:44   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli.

pewny jestes ze sie nie dodaje?
Jezeli to woda to tak ale jezeli konwencjonalna to sie nie zgodze ze nie dodaje sie rozcienczalnika.
A tego nie wiemy.Najpierw trzeba to okreslic co to za ustrojstwo...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: