Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 17:41 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
kaczmi
|
Wys³any: 2007-06-03, 22:56 Podk³ad izoluj±cy !!
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 102 Sk±d: Mazowieckie
|
Czy wiecie jak siê nazywa podk³ad izoluj±cy,potrzebujê go na skuter który wcze¶niej zosta³ kilkukrotnie pomalowany jakimi¶ ruskimi sprayami albo innymi syfami,po wyprowadzeniu powierzchni zapodk³adowa³em go akrylowym i powsta³a "pomarszczona skóra: czyli powszednie warstwy tych syfów siê unios³u),potrzebujê podk³ad izoluj±cy ma on w³a¶ciwo¶ci ca³kowicie izoluj±ce powszednie materia³y tylko nie wiem jak siê nazywa i ile kosztuje? |
|
|
|
 |
£ukasz
|
Wys³any: 2007-06-04, 15:28
|
0
|
|
|
|
ja proponowa³ bym to zedrzeæ do go³ego i od nowa po izolowanie niema sensu pod spodem i tak bêdzie "p³ywa³o" s± jakie¶ podk³ady neutralne ale jeszcze nie mailem z nimi styczno¶ci s± chyba na bazie wody |
_________________ Kto pyta nie b³adzi!! |
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-06-04, 16:24
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Wierz mi czy nie (dobrze wiem jak± opinie maj± m³odzi "lakiernicy").
Zrywaj wszystko do go³ego, albo przynajmniej ten sprey (a ³atwo nie bêdzie). Moim zdaniem to najgorsze co mo¿e byæ! Ja mia³em ju¿ takie przypadki i za 1 razem te¿ walno³êm akrylowym podkladem, ale ffekt taki sam jak u Ciebie. Potem dosta³em izolator ale te¿ nic nie pomóg³ (dopiero baza siê zmarszczy³a).
Ja dosta³em szlifierke pneumatyczn± od kumpla i zrywa³em papierem 60 na sucho, a potem na klocku doje¿dza³em na równo. Roboty masa...
W innym przypadku pomog³o pomalowanie podk³adem akrylowym bez rozpuszczalnika (na dyszy 2,2mm). Tyle, ¿e nie mo¿e byæ najmniejszej przeszlifki :]
P.S. Ka¿dy kto widzia³ puszke tych tañszych sprejów, to widzia³ co jest tam napisane-tj "nie pokrywaæ wyrobami akrylowymi".
Szczerze powodzenia |
|
|
|
 |
kaczmi
|
Wys³any: 2007-06-04, 23:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 102 Sk±d: Mazowieckie
|
Uda³o siê po wcze¶niejszyb zniszczeniu powsta³a skóra jak na ........... przeszlifowa³em delikatnie 400 na sucho,i te miejsca z tym pomarszczeniem delikatnie zaci±gn±³em szpachl± do plastiku(cieniutk± warstwe,potem na to da³em podsypke wodorozcieñczal±,po wyschniêciu delikatne nierówno¶ci jeszcez raz zaci±gn±³em tym razem szpachl± nitro,po dotarciu na sucho jeszczeraz podsypka i pomalowa³em baz± wodn± kolor czerwona per³a,nic siê nie uniuos³o wiadomo woda......modli³em siê o to jak po³o¿e klarak aby siê nic nie zwali³o no ale jednak siê uda³o,odizolowa³o siê wszystko po bazach wodny i jest teraz OK...Pozdrawiam |
|
|
|
 |
looqasch
|
Wys³any: 2007-06-05, 13:33
|
0
|
|
|
|
Teraz módl siêaby mia³o to jak±¶ trwa³o¶æ
Nie rzyczê Ci ¼le ale bardzo mo¿liwe, ¿e po jakim¶ czasie zacznie to wszystko p³ywaæ, kurczyæ siê itp itd
Szkoda roboty i efektu. lepiej od razu takie co¶ usuwaæ. Je¶³i nie idzie tego szlifowaæ bo miêkkie to potraktowaæ Scansolem i do blachy
Tak jak w Twoim przypadku s± to ma³e elementy wiêc nie ma co siê zastanawiaæ na przysz³o¶æ.
Ja nie zastanawia³em siê nad mask± samochodu bo by³± kicha...... teraz nie ¿a³uje |
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-06-05, 21:24
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
To jest plastik! A plastik+Scansol (PaintEx czy inny zmywaczlakieru)=po plastiku... |
|
|
|
 |
looqasch
|
Wys³any: 2007-06-05, 22:51
|
0
|
|
|
|
a to sorry nie by³o mowy o plastyku a s± skuterki i z blachy
Mimo wszystko na przysz³o¶c lepiej zrobiæ konkretnie od nowa |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wys³any: 2007-06-19, 23:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
Dobrym izolatorem na wszelakie zwarzenia jest produkt firmy U-pol o nazwie BARCOAT. Jest zrobiny na alkoholu.Nie ma w nim rozpuszczalnikow zatem wszelkie reakcje wykluczone odcina wszystko polecam |
|
|
|
 |
|
Wys³any: 2007-06-20, 23:06
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Mo¿esz podaæ cene, jak sie go stosuje i jego ogólne w³a¶ciwo¶ci? Tj. postaæ, technika aplikacji |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wys³any: 2007-06-21, 20:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
nie wiem jaka jest jego cena w polsce ale z podejrzewam ze kosztuje okolo 100zl za litr. Jest to puszka 1l produktu gotowego do uzytku (chyba zeby go rozcienczyc spirytusem) produkt 1K, jest wydajny Wystarcza jedna cienka warstwa tak zeby nic nie przeswitywalo spod spodu. schnie 15 minut i mozna malowac czym sie chce. Jedyna jego wada jest tylko to ze trzeba go bardzo dobrze wymieszac i przefiltrowac ze 3 razy. No i oczywiscie przy ewentualnym szlifowaniu nie wolno go przetrzec. Jesli chcialbys dokladna specyfikacje moge podac jutro spisze z puszki lub zrobie zdjecie. |
|
|
|
 |
MHD1976
|
Wys³any: 2007-07-09, 00:34
|
0
|
|
|
|
Przerabia³em ten temat i zrywaj wszystko do go³ego nie staraj siê zaoszczêdziæ na czasie i pieni±dzach bo wyl±dujesz na tym gorzej. ¯adnych reperaturek szczególnie przy plastikach. S³oñce i temp zrobi swoje prêdzej czy pó¼niej.
Ja z tym problemem radzi³em sobie przy u¿yciu chemii ale niestety nazwy producenta ¶rodka który sam ¶ci±gnie ci lakier z plastiku nie pamiêtam jest to puszka w sprayu (strasznie cuchn±ce diabelstwo) lepiej u¿ywaæ przy tym rêkawiczek. Jak bêdziesz kupowa³ to dowiedz siê czy dany produkt jest dobry dla tworzyw sztucznych bo to wa¿ne by ci nie rozpu¶ci³o i tego jak kupisz pryskaj na element i ¶ci±gaj szpachelk± jak oczy¶cisz do go³ego porz±dnie do wody z elementem wymyæ go . nastêpnie matowimy do podk³adu na plastiki tutaj przeci±gnij to wodnym 600 , odt³u¶æ, podk³ad na plastiki mo¿esz u¿yæ w spraju np motipu (testowa³em na motocyklach i jest ok) , poczekaj chwilê a¿ przeschnie i daj 2 warstwy gruntuj±cego z utwardzaczem, niech poschnie do nastêpnego dnia i nie przy¶pieszaj procesu stygniêcia niech farba odparuje i stwardnieje w naturalny sposób, potem zmatuj do g³adkiego (to wa¿ne) podk³ad papierem wodnym 800 - 1000 , odt³u¶æ , daj bazê i po 5 do 10 min klar z utwardzaczem i tutaj jedna sprawa ,co niektórzy dodaj± plastyfikator i tego nie rób. Obni¿a to trochê twardo¶æ lakieru daj±c mu bardziej elastyczn± formê , moja mieszanka sprawdzona to lakier HS z utwardzaczem MS proporcje przewa¿nie 2:1 lub 3:1 w zale¿no¶ci od marki czy Lessonal czy Dyna.
Daj 1 warstwê zapruszaj±c± i 1 pe³n± , element do ciep³ego niech siê klar rozleje, potem polerka i wyjazd. |
|
|
|
 |
millord
|
Wys³any: 2013-12-23, 18:59
|
0
|
|
|
|
PODK£AD BARIEROWY 1K
Produkuje polska firma - www.almacolor.pl - podk³ad super - i du¿o tañszy ni¿ U-POL
polecam
Stosowany jako szybkoschn±cy izolator na stare pow³oki lakiernicze - zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ kolejnych warstw.
Zapobiega podnoszeniu siê, marszczeniu i rozwarstwianiu starych pow³ok lakierniczych w wyniku dzia³ania rozpuszczalnika. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-12-23, 19:09
|
0
|
|
|

Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Witamy i pozdrawiamy kolejnego "forumowego archeologa" .........
Kolega uwa¿a ¿e kto¶ "czeka" oko³o 6 lat na "podpowiedz"......
Namawiam do pisania w aktualnych tematach |
|
|
|
 |
juny
|
Wys³any: 2013-12-23, 20:49
|
0
|
|