Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
kaczmi 
Wysłany: 2007-06-03, 22:56   PodkÂład izolujÂący !!
0
UP DOWN

Czy wiecie jak siĂŞ nazywa podkÂład izolujÂący,potrzebujĂŞ go na skuter ktĂłry wczeÂśniej zostaÂł kilkukrotnie pomalowany jakimiÂś ruskimi sprayami albo innymi syfami,po wyprowadzeniu powierzchni zapodkÂładowaÂłem go akrylowym i powstaÂła "pomarszczona skĂłra: czyli powszednie warstwy tych syfĂłw siĂŞ uniosÂłu),potrzebujĂŞ podkÂład izolujÂący ma on wÂłaÂściwoÂści caÂłkowicie izolujÂące powszednie materiaÂły tylko nie wiem jak siĂŞ nazywa i ile kosztuje?

ÂŁukasz 
Wysłany: 2007-06-04, 15:28   
0
UP DOWN

ja proponowaÂł bym to zedrzeĂŚ do goÂłego i od nowa po izolowanie niema sensu pod spodem i tak bĂŞdzie "pÂływaÂło" sÂą jakieÂś podkÂłady neutralne ale jeszcze nie mailem z nimi stycznoÂści sÂą chyba na bazie wody

Wysłany: 2007-06-04, 16:24   
0
UP DOWN
MTGarage.

Wierz mi czy nie (dobrze wiem jakÂą opinie majÂą mÂłodzi "lakiernicy").

Zrywaj wszystko do go³ego, albo przynajmniej ten sprey (a ³atwo nie bêdzie). Moim zdaniem to najgorsze co mo¿e byÌ! Ja mia³em ju¿ takie przypadki i za 1 razem te¿ walno³êm akrylowym podkladem, ale ffekt taki sam jak u Ciebie. Potem dosta³em izolator ale te¿ nic nie pomóg³ (dopiero baza siê zmarszczy³a).

Ja dostaÂłem szlifierke pneumatycznÂą od kumpla i zrywaÂłem papierem 60 na sucho, a potem na klocku dojeÂżdzaÂłem na rĂłwno. Roboty masa...

W innym przypadku pomogÂło pomalowanie podkÂładem akrylowym bez rozpuszczalnika (na dyszy 2,2mm). Tyle, Âże nie moÂże byĂŚ najmniejszej przeszlifki :]

P.S. KaÂżdy kto widziaÂł puszke tych taĂąszych sprejĂłw, to widziaÂł co jest tam napisane-tj "nie pokrywaĂŚ wyrobami akrylowymi".

Szczerze powodzenia :wink:

kaczmi 
Wysłany: 2007-06-04, 23:54   
0
UP DOWN

Uda³o siê po wczeœniejszyb zniszczeniu powsta³a skóra jak na ........... przeszlifowa³em delikatnie 400 na sucho,i te miejsca z tym pomarszczeniem delikatnie zaci¹gn¹³em szpachl¹ do plastiku(cieniutk¹ warstwe,potem na to da³em podsypke wodorozcieùczal¹,po wyschniêciu delikatne nierównoœci jeszcez raz zaci¹gn¹³em tym razem szpachl¹ nitro,po dotarciu na sucho jeszczeraz podsypka i pomalowa³em baz¹ wodn¹ kolor czerwona per³a,nic siê nie uniuos³o wiadomo woda......modli³em siê o to jak po³o¿e klarak aby siê nic nie zwali³o no ale jednak siê uda³o,odizolowa³o siê wszystko po bazach wodny i jest teraz OK...Pozdrawiam

looqasch 
Wysłany: 2007-06-05, 13:33   
0
UP DOWN

Teraz módl siêaby mia³o to jak¹œ trwa³oœÌ :grin:

Nie rzyczĂŞ Ci Âźle ale bardzo moÂżliwe, Âże po jakimÂś czasie zacznie to wszystko pÂływaĂŚ, kurczyĂŚ siĂŞ itp itd

Szkoda roboty i efektu. lepiej od razu takie coœ usuwaÌ. Jeœ³i nie idzie tego szlifowaÌ bo miêkkie to potraktowaÌ Scansolem i do blachy :wink:
Tak jak w Twoim przypadku s¹ to ma³e elementy wiêc nie ma co siê zastanawiaÌ na przysz³oœÌ.

Ja nie zastanawia³em siê nad mask¹ samochodu bo by³¹ kicha...... teraz nie ¿a³uje :grin:

Wysłany: 2007-06-05, 21:24   
0
UP DOWN
MTGarage.

To jest plastik! A plastik+Scansol (PaintEx czy inny zmywaczlakieru)=po plastiku...

looqasch 
Wysłany: 2007-06-05, 22:51   
0
UP DOWN

a to sorry :mrgreen: nie byÂło mowy o plastyku :wink: a sÂą skuterki i z blachy :smile:

Mimo wszystko na przyszÂłoÂśc lepiej zrobiĂŚ konkretnie od nowa

djpolak1985
Wysłany: 2007-06-19, 23:48   
0
UP DOWN

Dobrym izolatorem na wszelakie zwarzenia jest produkt firmy U-pol o nazwie BARCOAT. Jest zrobiny na alkoholu.Nie ma w nim rozpuszczalnikow zatem wszelkie reakcje wykluczone odcina wszystko polecam

Wysłany: 2007-06-20, 23:06   
0
UP DOWN
MTGarage.

MoÂżesz podaĂŚ cene, jak sie go stosuje i jego ogĂłlne wÂłaÂściwoÂści? Tj. postaĂŚ, technika aplikacji :?:

djpolak1985
Wysłany: 2007-06-21, 20:22   
0
UP DOWN

nie wiem jaka jest jego cena w polsce ale z podejrzewam ze kosztuje okolo 100zl za litr. Jest to puszka 1l produktu gotowego do uzytku (chyba zeby go rozcienczyc spirytusem) produkt 1K, jest wydajny Wystarcza jedna cienka warstwa tak zeby nic nie przeswitywalo spod spodu. schnie 15 minut i mozna malowac czym sie chce. Jedyna jego wada jest tylko to ze trzeba go bardzo dobrze wymieszac i przefiltrowac ze 3 razy. No i oczywiscie przy ewentualnym szlifowaniu nie wolno go przetrzec. Jesli chcialbys dokladna specyfikacje moge podac jutro spisze z puszki lub zrobie zdjecie.

MHD1976
Wysłany: 2007-07-09, 00:34   
0
UP DOWN

Przerabia³em ten temat i zrywaj wszystko do go³ego nie staraj siê zaoszczêdziÌ na czasie i pieni¹dzach bo wyl¹dujesz na tym gorzej. ¯adnych reperaturek szczególnie przy plastikach. S³oùce i temp zrobi swoje prêdzej czy póŸniej.
Ja z tym problemem radzi³em sobie przy u¿yciu chemii ale niestety nazwy producenta œrodka który sam œci¹gnie ci lakier z plastiku nie pamiêtam jest to puszka w sprayu (strasznie cuchn¹ce diabelstwo) lepiej u¿ywaÌ przy tym rêkawiczek. Jak bêdziesz kupowa³ to dowiedz siê czy dany produkt jest dobry dla tworzyw sztucznych bo to wa¿ne by ci nie rozpuœci³o i tego :) jak kupisz pryskaj na element i œci¹gaj szpachelk¹ jak oczyœcisz do go³ego porz¹dnie do wody z elementem wymyÌ go . nastêpnie matowimy do podk³adu na plastiki tutaj przeci¹gnij to wodnym 600 , odt³uœÌ, podk³ad na plastiki mo¿esz u¿yÌ w spraju np motipu (testowa³em na motocyklach i jest ok) , poczekaj chwilê a¿ przeschnie i daj 2 warstwy gruntuj¹cego z utwardzaczem, niech poschnie do nastêpnego dnia i nie przyœpieszaj procesu stygniêcia niech farba odparuje i stwardnieje w naturalny sposób, potem zmatuj do g³adkiego (to wa¿ne) podk³ad papierem wodnym 800 - 1000 , odt³uœÌ , daj bazê i po 5 do 10 min klar z utwardzaczem i tutaj jedna sprawa ,co niektórzy dodaj¹ plastyfikator i tego nie rób. Obni¿a to trochê twardoœÌ lakieru daj¹c mu bardziej elastyczn¹ formê , moja mieszanka sprawdzona to lakier HS z utwardzaczem MS proporcje przewa¿nie 2:1 lub 3:1 w zale¿noœci od marki czy Lessonal czy Dyna.
Daj 1 warstwĂŞ zapruszajÂącÂą i 1 peÂłnÂą , element do ciepÂłego niech siĂŞ klar rozleje, potem polerka i wyjazd.

millord
Wysłany: 2013-12-23, 18:59   
0
UP DOWN

PODKÂŁAD BARIEROWY 1K
Produkuje polska firma - www.almacolor.pl - podkÂład super - i duÂżo taĂąszy niÂż U-POL

polecam

Stosowany jako szybkoschn¹cy izolator na stare pow³oki lakiernicze - zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ kolejnych warstw.
Zapobiega podnoszeniu siĂŞ, marszczeniu i rozwarstwianiu starych powÂłok lakierniczych w wyniku dziaÂłania rozpuszczalnika.

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-12-23, 19:09   
0
UP DOWN

Witamy i pozdrawiamy kolejnego "forumowego archeologa" ......... :spoko:
Kolega uwaÂża Âże ktoÂś "czeka" okoÂło 6 lat na "podpowiedz"...... ;)

Namawiam do pisania w aktualnych tematach :tak:

juny 
Wysłany: 2013-12-23, 20:49   
0
UP DOWN

^^ ^^ ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu