Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:18 |
Autor |
Wiadomość |
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-10, 16:48 DuPont CROMAX - jak stosowac?
|
0
|
|
|
|
Robilem konwencjonalna baza Mazde III - grafitowe srebro. Caly prawy bok i maska. Wszystko wyszlo ok z wyjatkiem drzwi. Otoz widac na nich kilka poprzecznych chmurek (widac jak pistolet szedl). Wydaje mi sie ze za mocno rozcienczylem lakier. W kazdym razie uznalem ze sprobuje poprawic ta woda (podobno na wodzie problem z chmurkami mniejszy).Pod ta sama fiszke z DuPonta z ktorej mam konwencje, wzialem 200ml wody. Drzwi mam juz zmatowione pod lakier 1200 na mokro.
W jaki sposob nakladac baze. Jakie odstepy miedzy warstwami, jakiej grubosci warstwy?. Nie mam dysz venturiego ani kabiny. Posiadam promiennik podczerwieni.Czy moge rozlac dwie pelne wastwy mokro na mokro i po przesuszeniu przykryc bezbarwnym? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-10, 16:54
|
0
|
|
|
|
2 peÂłne warstwy, jedna po drugiej od razu bez czekania na odparowanie. Po przeschnieciu bezbarwny ale basa musi byc super sucha. A pistolet to jak poprowadzisz to i tak bedzie dobrze. (powinno byc) Ja maluje tak samo jak zwykÂła bazÂą i jest ok. MOze za blisko przyÂłozyÂłes pistolet? i wyszÂły "linie" |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-10, 20:57
|
0
|
|
|
|
Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.
Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...
Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko? |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-06-10, 21:00
|
0
|
|
|

|
2 warstwy na 2 atmosferach po wyschnieciu schodzisz do 1,5 i zapylka ok 20 centow od panelu |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-10, 22:17
|
0
|
|
|
|
kpopis napisał/a: | Wyszly linie jak malowalem konwencjonalna. Teraz wzialem na probe wode. Zrobie tak jak mowisz.
Ciekaw jestem jaka jest cena Cromaxa u was? U mnie w mieszalni 300zl/litr , chyba sporo...
Mieszalnik powiedzial mi ze moga pojawic sie chmury po przykryciu bezbarwnym ktore znikna po wysuszeniu bezbarwnego. Rzeczywiscie wystepuje takie zjawisko? |
Hehe...pierwszy raz sie z takim zdaniem spotykam. Chmury widac na bazie jescze przed bezbarwnym. No chyba ze masz +10 na oko to nie widac. Jak juz pisaÂłem w ktĂłryms temacie: na "wodzie" bardzo trudno jest zrobic chmury, cienie itp. WOde trzeba wylac na 2 razy i tak samo jak konwencje wylewam to nic sie nie dzieje.
Albo inaczej powiem: pó³ roku dopeiro robie na wodzie i NIE ZDAZY£O mi sie takei cos jak chmura. Na konwencji owszem (chyba kazdemu) ale to znów od wielu czynników zalezy odgórnych. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-11, 09:15
|
0
|
|
|
|
A jak wyglada sprawa cieniowania Cromaxa? Robi siĂŞ wpyÂłke bez podkÂładania sie ÂżywicÂą? PodkÂłada sie Âżywica bazowÂą wodnÂą? Czy moze mozna uzyc konwencjonalnej zywicy?
[ Dodano: 2008-06-11, 23:16 ]
Zrobilem Cromaxem.Polozylem dwie pelne warstwy na cisnieniu 2 atm, potem przepylilem rowniez na 2 atm. Baza wyschla w ciagu 40 minut. Natrysnalem mieszanke ktora dostalem z mieszalni - nie rozcienczalem juz niczym. I coz, wyszly takie same linie/chmurki jak kiedy malowalem konwencja. Nie wiem, moze cisnienie nie to? Moze zbyt mokre warstwy?
Jutro poprawie to konwencja na wolnym rozcienczalniku.Mam nadzieje ze bede mial juz te drzwi z glowy.
Ogolne wrazenia co do wody mam pozytywne. Latwiej myje sie pistolet, przyjemny zapach (przynajmniej Cromax) ale glownie nadzieje wiazalem z chmurkami, tj wydawalo mi sie ze latwiej bedzie woda robic srebra. |
|
|
|
 |
seba
|
Wysłany: 2008-06-15, 17:02
|
0
|
|
|
|
jeÂżeli chodzi o cieniowanie to na szkoleniu robiliÂśmy wodnÂą,ale ostatnio cieniowaÂłem drzwi bez Âżadnej zywicu i wyszÂło spoko.
[ Dodano: 2008-06-15, 17:05 ]
A co do aplikacji to 1 pó³mokra, 2pe³na,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono
[ Dodano: 2008-06-15, 17:41 ]
A co do aplikacji to 1 pó³mokra, 2pe³na,3 1/3 spustu i dalej pistolet.Tak nas szkolono
[ Dodano: 2008-06-15, 17:42 ]
[ Dodano: 2008-06-15, 17:43 ]
sorki powielono niechcÂący |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-06-15, 21:51
|
0
|
|
|
|
kpopis napisał/a: | I coz, wyszly takie same linie/chmurki | chyba masz jakiÂś zryty pistolet,albo maÂło wprawy! cromaxa kÂładzie siĂŞ trzy warstwy na mokro,ta trzecia wyrĂłwnujÂąca jest cieniutka i z najwiĂŞkszej odlegÂłoÂści . tylko od lakiernika zaleÂży jak Âładnie wyrĂłwna bazĂŞ,bez chmurek i pasĂłw. no ale jak kilka razy poĂŚwiczysz jedno i to samo ,to w koĂącu czegoÂś siĂŞ nauczysz. zaznaczĂŞ tylko Âże to na pewno nie wina lakieru bazowego-ĂŚwicz |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-06-15, 21:58
|
0
|
|
|

|
kochany pistol do wymiany ) tymi bazami nie mozna nie umiec malowac!! i nie sluchaj ludzi z mieszalni bo z zasady nigdy pistoletu nie mieli w reku. |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-17, 21:54
|
0
|
|
|
|
baqo dzis malowaÂłem mitsubishi terenĂłwke zielona pereÂłke i jakos na 2 RAZy wylaÂłem...po co mi 3cia? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-17, 23:08
|
0
|
|
|
|
Pistolet mam do wymiany i to szybko. Dzisiaj znow rbilem srebro. Nawet jakos szlo mimo ze strumien nie pierwszej jakosci. W koncowym etapie prac gdy juz cieniowalem sasiednie elementy strumien zrobil sie wezszy, mialem wrzazenie ze skrecilem regulacje strumienia ale ta byla odkrecona na maksa. Rozkrecilem pistolet ale wszystko bylo czyste. Wyszly cienie ale pod listwa drzwi wiec na szczescie ujdzie.
Musze Cromaxa w takim razie jeszcze raz sprobowac.
Mam jeszcze pytanie: czy w mieszalni otrzymuje sie wode gotowa do natrysku czy nalezy jeszcze rozcienczyc czyms? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-06-18, 11:23
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | po co mi 3cia? | chodzi o efekt koĂącowy! i przystaĂąmy przy kolorach srebrnych. druga warstwa z wiĂŞkszej odlegÂłoÂści nie zawsze zaÂłatwia sprawĂŞ. przyprĂłszanie robiĂŞ do momentu aÂż widzĂŞ Âże mam ÂładnÂą rĂłwnÂą bazĂŞ. jeÂżeli uwaÂżasz Âże "po co mi trzecia" , kaÂżdy lakieruje inaczej |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-18, 22:53
|
0
|
|
|
|
kpopis - Cromax jest gotowy do uzycia z mieszalni ale jeden jest gĂŞsciejszy a drugi zadszy:) Maluje sie tak samo..Ale gÂłupio z przyzwyczajenia do jednej gestosci konwencji.
Podobno standoxa wode sie rozciencza ale nie wiem na 100%
Zawsze sie smieje jak stary mi uleje farby i mĂłwi: jak ci braknie to z kranu dolej wody... |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-25, 19:03
|
0
|
|
|
|
Dostaje juz kurwicy z tymi chmurami. Robilem konwencja maske w hondzie r-505p. Czerwona perla z ostrym ziarnem i coz... na sloncu widac jasniejsze i ciemniejsze podluzne plamy. Przeczyscilem pistolet i coz, strumien ma nierownomierny. Robi takie widelki tj daje duzo towaru na gorze i na dole natomiast na srodku malutko. Zamowilem Devilbissa Gti ale plynie do mnie z USA i jeszcze kilka dobrych dni poczekam. Kupilem dzis inna podrobe, zalalem rozpuszczalnika i prysnalem. Ta daje lepiej ale wyraznie wiecej daje w dolnej polowie strumienia natomiast u gory troszke mniej a w srodku znow najmniej. Strumien jest bardziej rownomierny niz w poprzednim pistolecie ale cienie i tak znowu wyszly. Strumien skrecilem na 80% i oddalilem dosc daleko pistolet, cisnienie niskie kolo 2 bar ale nie pomoglo..
Jak wyglada sprawa z markowymi pistoletami. Strumien jest po calosci rownomierny czy tez nizej jest wiecej a na gorze wiecej towaru? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-25, 20:22
|
0
|
|
|
|
kpopis..ale kurde na WODZIE NIE MA SZANS ZROBIC CHMUR !!!!
Chyba ze masz pistolet z MAKRO do kombajnĂłw. To co sie daÂło z*bac na konwensji to nie ma prawa wyjsc na wodzie! Wylewasz caÂłosc i musi byc!.
Co do markowych pistoletĂłw....rzuc okiem na ogÂłoszenia gosc sprzedawaÂł sate 3000 hvlp, ja takim pracuje i jest cacy. nie tanio chce ale tez nie drogo ale SATA sie nie psuje....masz na wieki.
Co do strumienia u Ciebie...masz zapchanego motylka dlatego daje duzo u gĂłry a na dole nic.
Drut z migomatu i czyscimy Scansol prawde ci powie. ma byc miotÂła za 30cm . Kazdy CZYSTY pistolet tak ma. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-25, 20:43
|
0
|
|
|
|
I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-25, 20:47
|
0
|
|
|
|
kpopis napisał/a: | I po calych 30cm rownomierna ilosc lakieru? |
No a jak nie? Masz szeroka miot³e to ³adnie wylewa materia³. jUz pisa³em w 1 temacie ze warstwy sie ³¹czy w po³owie poprzedniej, czyli co zaleci na dó³ to przykrywasz now¹. a górna zostaje dolana. Teoria...pokaza³bym ci ale jak? |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-06-25, 21:49
|
0
|
|
|
|
Dokladnie wiem o co chodzi. Sam w taki sposob robie tj kazda nastepna warstwe zachodze w polowie poprzedniej. Wsuszylem ta maske przed chwila na promienniku i zrobilem od nowa, skrecilem strumien na wezszy i oddalilem pistolet. Wyglada na to ze wyszlo ok, okaze sie jak jutro wyjade na slonce oddac samochod klientowi. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-26, 16:31
|
0
|
|
|
|
Strumien ma byc SZEROKI a nie wÂąski. Waski to na odrzwia jedynie albo na wpyÂłki- sryÂłki. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
dooku
|
Wysłany: 2008-06-26, 17:12
|
0
|
|
|
|
wlasnie to jest roznica
sata ma strumien plaski czyli powiedzmy na 30 cm jedziesz rowno (chodzi mi o szerokosc) a devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze i na dole ale rownomiernie
taka ma gti na dyszy trans-tech do jest super do bezbarwne (choc na bazach tez chmur nie ma )
jak polecisz warstwe clary i jedziesz nastepna to na te wylana nie dajesz tak jak sata tyle samo tylko juz odpowiednio mnie i mniejsza szansa na wafle
pozD |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-06-26, 17:40
|
0
|
|
|
|
Cytat: | devilbilis Gti ma strumien w butelke ,jest nieco szerszy na srodku i troche sie zweza na gorze |
Masz brudny pistolet DV. jakos ja robiÂłem na GTI i byÂło ok...moze troszke wĂŞzszy strumien ale rĂłwny z dwĂłch stron. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-13, 11:33
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D

|
MĂłgÂłby mi ktoÂś pomĂłc?
RobiÂłem blacharkĂŞ w autku i lakierowaÂłem cromaxem.
No, problem jest taki, Âże czarna perÂła, ktĂłrÂą malowaÂłem w przeciwieĂąstwie do reszty auta jest taka "fioletowa".
Wodê na aucie nak³ada³em na kilka cienkich warstw. Jak skoùczy³em autko wzi¹³em siê osobno za lotkê. Zdrapa³em ohydny spray, który na niej by³. Poszed³ PZP, a na to baza. (Lotka by³a bia³a)Teraz, malowa³em tak jak trzeba na dwie warstwy. Po po³o¿eniu lakiery bezb. i jego wyschniêciu lakier okaza³ siê prawie taki sam jak na reszcie auta ( nie tej co malowa³em)
Mo¿e trochu o bezbarwnym: G³upi ja kupi³em w tej samej mieszalni klar "Studio" i jako pozorny zapyta³em siê o rozlewnoœÌ, i czy nie ma k³opotów. Kolo odpowiedzia³ ¿e k³opotów nie ma i nic nawet rozcieùczaÌ nie trza, wystarczy sam utwardzacz. Pos³ucha³em go i tak zrobi³em, a efekt by³ taki, ¿e klar kompletnie siê nie rozla³ i musia³em lakierowaÌ jeszcze raz, ale tym razem doda³em 20% rozcieùczalnika.
Po 1-szym malowaniu bezb. spróbowa³em zniwelowaÌ morkê papierkiem i przetar³em na zgiêciu i musia³em pryskaÌ jeszcze raz baz¹ dó³ b³otnika tylnego. Od razu przysn¹³em dó³ drzwi bo by³y rysy do oryginalnego podk³adu (nie z mojej winy). Zmatowi³em od razu wszystko co mia³em do malowania jeszcze raz klarem. Dó³ drzwi i b³otnik prysn¹³em na 2 warstwy tak jak trzeba ( b³otnik musia³em wycieniowaÌ) po pokryciu bezb. wysz³o tak samo jak baza na elemêntach lakierowanych). Czyli odcieù raczej nie spowodowany iloœci¹ warstw. Czyli co? albo wina czarnego podk³adu albo morki która jest?
Tak wyszedÂł lakier bez rozcieĂączalnika:
A tak po 2 lakierowaniu bezbarwnym juÂż rozcieĂączonym (rozcieĂączalnik do akryli novola)
 |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2008-07-13, 12:11
|
0
|
|
|

|
morka konkretna
moze malo rozcienczalnika, moze za male cisnienia, utwardzacza moze za duzo |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-13, 12:20
|
0
|
|
|

|
1 lakierowanie byÂło od sÂłoika bez rozciĂŞczalnika ( mierzyÂłem linijkÂą wiĂŞc OK) a drugie juÂż od kubka. DaÂłem 20% rozcieĂączalnika. RozlaÂło siĂŞ ale i tak morka duÂża. Pierwsze lakierowanie nakÂładaÂłem chyba z 5 warstw majÂąc nadziejĂŞ Âże siĂŞ wkoĂącu choĂŚ trochĂŞ rozleje a po wyschniĂŞciu wyglÂądaÂło to tak jakbym ten klar nakrapiaÂł wykaÂłaczkÂą.
Morka co teraz jest mnie nie martwi tylko odcieĂą perÂły.
Jak po 1 warstwie zobaczyÂłem co wychodzi z nakÂładania bezb. To z 2 bar zwiĂŞkszyÂłem do 3 a potem do 3,5 i tak to nic nie daÂło.
Aha, bazy nie jest za grubo, bo na 2 du¿e calibrowskie tylne b³otniki, klapê ty³, b³otnik przedni progi posz³o max 0,5L wody, tak wiêc na ca³¹ cali posz³o by z 1,2 L per³y wody a to nie du¿o. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-13, 15:14
|
0
|
|
|
|
Ch-wy bezbarwny albo uwardzacz do dupy. Ja maluje PROFIXem bez rozcienczalnika i wychodzi robota jak na foto ponizej.
Sprzedawcy igdy nie sÂłuchaj - kazdy wcisnie kit zeby sie pozbyc towaru. Tak jak na otomoto.pl. Kazde bezwypadkowe ...
EDIT:
A jaka temp miaÂłes w garazu? nie za goraco przypadkiem? (ne wiem czy garaz czy komora wiec zgaduje)
PIC-0006.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 2307 raz(y) 361.5 KB |
|
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2008-07-13, 17:33
|
0
|
|
|

|
Wiêkszoœci¹ klarów mozna polakierowaÌ bez rozcieùczalnika ale trzeba wzi¹Ì pod uwagê wiele parametrów i podejœÌ do tematu "z g³ow¹". Przy obecnych temperaturach mo¿na sobie narobiÌ problemów nawet z rozcieùczalnikiem. Wystarczy, ¿e kupimy klar ze standardowym utwardzaczem, który fabrycznie jest ustawiony jako bardzo szybki a wierzcie mi u nas wiêkszoœÌ klarów jest tak w³aœnie ustawianych i wyjdzie mega cytryna albo tak jak na zdjêciach Bisuside14, wrêcz struktura. Tu wychodzi nasz problem. Sklepy chc¹ wy³¹cznie szybkie lakiery bo klienci musz¹ mieÌ auto "na wczoraj" wiêc producenci chc¹ zrobiÌ dobrze sobie (sprzeda¿) i lakiernikom i w koùcu przychodzi upalne lato i wszyscy narzekaj¹. Przecie¿ ¿aden producent nie bêdzie na lato zmienia³ utwardzacza który daje w standardzie (komplet) bo logistycznie jest to niewykonalne. Problemów nie maj¹ ci co kupuj¹ klary do których s¹ utwardzacze wolne, tyle ¿e nie wszystkie sklepy chc¹ zamawiaÌ je... bo to przecie¿ problem. Takie podejœcie sklepów moim zdaniem powinno byÌ weryfikowane przez klientów. Nie mo¿na iœÌ na ³atwiznê a póŸniej mówiÌ ¿e to produkt do dupy! |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-13, 17:56
|
0
|
|
|
|
lukas nei zgodze sie. Taka cytryne to zrobiÂłem jak bylem bo ostrym chlaniu urodzinowym w pracy wiec mi ne mĂłw. Standard KLAR + standard HARTER i NIE MA MOZLIWOSCI zeby byszedÂł baran. No chyba ze lakiernik do dupy? Moze wyjsc delikatna morka ale nie kasza jak na foto. Morke sciagniesz 2000 i spolerujesz a kasze to ne iwem czy 800 pomoze. Ja stawiam na: do dupy klar, do dupy utwardzacz, do dupy temp, do dupy lakiernik. Nawet na nitrze takie cos nie ma prawa sie stac. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-07-13, 22:10
|
0
|
|
|
|
Bisuside jeÂśli to wina zbyt szybkiego utw. to szczĂŞscie Twoje ,Âże lakier nia straciÂł poÂłysku i skoĂączy siĂŞ to tylko gimnastykÂą z polerkÂą i papierem |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-13, 22:22
|
0
|
|
|

|
ÂŁukasz79 napisał/a: | Bisuside jeÂśli to wina zbyt szybkiego utw. to szczĂŞscie Twoje ,Âże lakier nia straciÂł poÂłysku i skoĂączy siĂŞ to tylko gimnastykÂą z polerkÂą i papierem |
I tak siĂŞ skoĂączy.
mebArth napisał/a: | do dupy lakiernik |
1.O chyba to. No to tak: 1 struktury juÂż nie ma PomalowaÂłem jeszcze raz bezbarwnym- rozcieĂączonym, oczywiÂście poprzednio matujÂąc.
2. Zdaje mi siĂŞ, Âże jak jedno zrobiÂłem to 2 spierniczyÂłem.
Tak: ¯eby nie zamalowaÌ drzwi pozakleja³em je foli¹ ( autko tak sta³o ze 3 dni) i widaÌ, ¿e w miejscach gdzie by³o zetkniêcie folia/drzwi jest wyraŸny jaœniejszy œlad. Próbowa³em papierkiem + pasta G3 i usun¹³em to, a na zajutrz powróci³o i by³o widaÌ lekkie ryski po papierku. Przepolerowa³em jeszcze raz G3 bez papierka ( g¹bka farecla- szara) i dzisiaj znów wysz³y œlady i ryski. Jedno zdrobione drugie cenzura.
Co do temperatury to by³o ze 20 stopni. Nie ma co p³akaÌ nad rozlanym mlekiem. Teraz jest jakaœ morka, ale spróbuje j¹ usun¹Ì za kilka miechów bo wróci³em z wakacji i nie mam gdzie. ( pod blokiem??? )
Tylko bojĂŞ siĂŞ Âżeby znĂłw po polerce mi rysy nie powyskakiwaÂły. 2 razy polerowaÂłem drzwi i nadal sÂą ryski.
Wkurza mnie to
2 morka wyszÂła bo trochĂŞ za grubo byÂło bezbarwnego. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-14, 19:27
|
0
|
|
|
|
Rysy po polerce:
1: kurz smieci kamienie pod papierem przy szlifowaniu klaru
2: Za gruby papier
3: za mokry klar.
4: niedopolerowany element. Ma sie swiecic jak psu ** a podczas polerki element ma sie troszku przygrzac...nie bĂłj sie docisnac gabki bo na mokro raczej siezko spalic lakier.
5: oszczedzasz na pascie?
Na koniec...nie rozumiem pojecia "jasniejszy slad na zetknieciu" ? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-14, 19:53
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | "jasniejszy slad na zetknieciu" ? |
WyobraÂź sobie: Drzwi przykryte foliÂą (cienkÂą), autko staÂło tak ze 3 dni a nawet moÂże wiĂŞcej ( nie widziaÂłem sensu ÂściÂągaĂŚ) Autko staÂło na dworze ( trochĂŞ popadaÂło, w dzieĂą sÂłonko przyÂświeciÂło)- folia jest cienka, "lepi" siĂŞ do drzwi. W tym miejscu widocznie gdzie byÂła "przylepiona" odparzyÂło i zostawiÂło jaÂśniejszy Âślad. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-14, 20:08
|
0
|
|
|
|
A juz rozumiem...tak mi kiedys papier przemĂłkÂł. 2000 szlif i polerka. Folia sie nie okleja siasiednik elimentĂł bo przy sciaganiu folii lakier z niej sie kruszy i idelanie sie przykleja na nowy element. Bujanie sie z odpadkami z folii na nowym lakierze = bezcenne. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-14, 20:11
|
0
|
|
|

|
Tylko Âże, ja juÂż jechaÂłem papierkiem i pastÂą |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-07-14, 20:12
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | asniejszy slad na zetknieciu" |
to jest od tego gdy pod foliÂą jest mokre auto i ta folia zostawia wlasnie takie slady... ogolnie to ciezko sie tego pozbyc!!!!! trzeba klasc folie na suche auto... |
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-07-14, 20:21
|
0
|
|
|

|
ByÂło kÂładzione na sucho, ale widocznie para |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-07-15, 23:55
|
0
|
|
|
|
Mam ponownie pytanie co do cieniowania Cromaxa. Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji czy musi byc specjalna dedykowana pod wode? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-16, 08:57
|
0
|
|
|
|
kpopis napisał/a: | Czy moge podlozyc sie zywica bazowa z konwencji | kpopis, nawet przez myÂśl mi nie przeszÂło aby tak zrobiĂŚ!!! a do tego brak Âżywic konwencjonala. jako miĂŞdzywarstwy pod bazĂŞ wodnÂą stosuj ÂżywicĂŞ WB 1640. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-07-16, 19:02
|
0
|
|
|
|
Czy moge uzywac VS'a konwencjonalnego przed woda? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-16, 20:02
|
0
|
|
|
|
Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie Âładnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-16, 20:04
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Ja nie uzywam NICZEGO przed baza i cieniuje sie Âładnie i nie ma zadnych smug, szorstkosci i innych dupereli. Wystarczy szeroko wypylic element i gubisz wsystko. |
robie dokladnie tak samo. nawet fade out rozcienczalnikow nie uzywam. duza zasluga precyzyjnego pistoletu w tym jest. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-07-16, 21:47
|
0
|
|
|
|
Co do cieniowania to wszystko mam juz jasne. Mam watpliwosci tylko co do tego czy moge uzyc konwencjonalnego VS'a przed wodÂą? |
|
|
|
 |
arti
|
Wysłany: 2008-07-16, 22:03
|
0
|
|
|
|
Ja uÂżywaÂłem VSa w konwencji. ByÂło OK. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-17, 18:53
|
0
|
|
|
|
Zamaist FADE OUT robie tak ze jak koncze malowac klarem, do resztki dolewam rozcienczalnika w proporcji na OKO 10 -1 i przepylam zakonczenia bazy ze starym klarem. I bangla, Âładnie (szybko i lekko bez "dodzierania") sie szlifuje nie ma odciec nic. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-17, 18:54
|
0
|
|
|
|
chodzilo mi o fade out do baz |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-17, 19:44
|
0
|
|
|
|
aaaa a po co? Na wodzie nic nie widac ale na konwencji lubi postawic zairno wiec czasem przyda sie na gwnianych kolorach. OgĂłlnie musze sobie radzic BEZ i jakos dziaÂła |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-17, 20:20
|
0
|
|
|
|
m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-07-17, 22:29
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | m na konwencji sata cieniuje bez widocznego przejscia i o to mi chodzilo. novol do baz wodnych tez ma cos do cieniowania |
sata Ci uÂłatwia sprawe ale bez doÂświadczenia to i na sacie mozesz marnie wycieniowaĂŚ. Ja lakieruje devilbisem GFG teÂż nie uÂżywam Âżadnych podrzutek do cieniowania i jakoÂś Âładnie idzie (mĂłwie o srebrze bo tylko z tym jest cenzura)
Ogolnie nawe jak masz gorszy gun to dasz rade jak siĂŞ na tym znasz... cieniowanko na skos elementu najlepiej i oko oszukane |
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-17, 22:30
|
0
|
|
|
|
no na skos idzie najlepiej i z dalszej odleglosci. i nic nie widac :P |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-18, 10:23
|
0
|
|
|
|
na skos,czyli od lusterka do tylnej dolnej krawĂŞdzi drzwi, no ale jak flop zrobiĂŚ na skos, od lusterka na ÂścianĂŞ kabiny ,bo to z kÂąta najwiĂŞcej widaĂŚ jak jest cieniowane???? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-07-18, 13:42
|
0
|
|
|
|
baqo, mi chodzilo o troche inny skos. po prostu pryskam pod katem innym niz 90 st do elementu i z flopem nigdy nie mialem problemow. |
|
|
|