Autor |
Wiadomo¶æ |
|
SemperFi
|
Wys³any: 2014-04-29, 20:53 Z 1 lakieru 2 odcienie na ró¿nych elementach
|
0
|
|
|
|
Witam.
Postanowi³em amatorsko pomalowaæ plastikowe progi i listwy w samochodzie.
Dobrany zosta³ lakier, elementy zosta³y przygotowane wszystkie tak samo. Najpierw pomalowa³em listwy. Po wyczyszczeniu papierem i polerce kolor okaza³ siê zadowalaj±cy.Po czasie pomalowa³em progi - wysz³y bardzo jasne. Po tygodniu pomalowa³em je kolejny raz nak³adaj±c wiêcej lakieru i dzi¶ po polerce okaza³o siê ¿e mimo to wysz³y nieco ja¶niejsze od listew chod¼ ciemniejsze ni¿ wcze¶niej ale ró¿nicê widaæ.
Czy ma znaczenie ¿e listwy sch³y 2 tygodnie przed czyszczeniem papierem i polerk± a progi jedynie 5 dni? Lub to ¿e u¿y³em innego lakieru bezbarwnego? Gdzie pope³ni³em b³±d |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2014-04-29, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
SemperFi napisa³/a: | Lub to ¿e u¿y³em innego lakieru bezbarwnego? | to równie¿ mo¿e mieæ wp³yw, ale przede wszystkim temperatura, wilgotno¶æ i sposób aplikacji.
jaki to kolor? |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
SemperFi
|
Wys³any: 2014-04-29, 21:04
|
0
|
|
|
|
W zasadzie siê nie znam na tym czy per³a, czy metalik w ka¿dym razie kolor jest niebieski. Na progach drobinki w lakierze s± jakby wyra¼niejsze - za wyra¼ne je¶li chodzi o kolor na aucie nawet po przepolerowaniu fragmentu auta dla porównania. Mo¿e zbyt szybko po³o¿y³em klar? Lub za cienko go po³o¿y³em |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-29, 21:49
|
0
|
|
|
|
lakierowa³e¶ na samochodzie czy ¶ci±gniête? przy per³ach i metalikach ma to chyba znaczenie |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-04-30, 03:55
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
mog³e¶ te¿ za bardzo rozcieñczyæ baze tez wtedy nieco zmienia odcieñ:) jak u¿y³e¶ innego podk³adu te¿ moze byc tego wina. |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
SemperFi
|
Wys³any: 2014-04-30, 04:48
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
lakierowa³e¶ na samochodzie czy ¶ci±gniête? przy per³ach i metalikach ma to chyba znaczenie |
Elementy by³y zdjête z samochodu
Cytat: | mog³e¶ te¿ za bardzo rozcieñczyæ baze tez wtedy nieco zmienia odcieñ:) jak u¿y³e¶ innego podk³adu te¿ moze byc tego wina. |
mieszanka by³a taka sama - zgodnie z zaleceniem na lakierze +50% rozcieñczalnika. licz±c ¿e bêdzie co¶ ciemniejszy nala³em odrobinê mniej (ko³o 5ml) a wyszed³ ja¶niejszy.
Listwy malowa³em klarem po kilkudziesiêciu minutach a progi zaledwie po kilku, mo¿e to mia³o jaki¶ wp³yw? |
|
|
|
|
sebasmg5
|
Wys³any: 2014-04-30, 06:10
|
0
|
|
|
|
jakim cisnieniem lakierowa³es baze? |
|
|
|
|
SemperFi
|
Wys³any: 2014-04-30, 16:17
|
0
|
|
|
|
sprawa wygl±da tak ¿e ci¶nienie ustawiam na kompresorze a podczas malowania ono spada. Tzn ustawiam na 3,5bar naciskam spust pistoletu i spada do 2,5 i tak trzyma a¿ przestanê pryskaæ.
No w ka¿dym razie listwy by³y malowane w ten sam sposób i jest niemal idealny odcieñ |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-04-30, 19:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
nie wymiesza³e¶ dobrze bazy i st±d ró¿nica, b±d¼ dobrana ja¶niejsza baza. NIe dywagowa³bym inaczej nad listwami i progami bo to ma³o realne |
|
|
barteek933
|
Wys³any: 2014-04-30, 19:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 14 razy Posty: 824
|
ci¶nienie masz ustawiæ pod pistoletem bo moim zdaniem miêdzy ustawieniem pod pistoletem a na kompresorze bedzie siê jednak ró¿niæ |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-30, 20:07
|
0
|
|
|
|
u mnie na 10m przewodzie 8mm ¶rednica jest spadek chyba 0.7 bara, co¶ w okolicach tego |
|
|
|
|
SemperFi
|
Wys³any: 2014-04-30, 20:29
|
0
|
|
|
|
dav91 napisa³/a: | u mnie na 10m przewodzie 8mm ¶rednica jest spadek chyba 0.7 bara, co¶ w okolicach tego |
Tak w³a¶nie jest u mnie. Dlatego ustawiam wiêksze ci¶nienie, ¿eby jak spadnie by³o w granicy 2,5 bara. Co prawda najpierw jest lekki strza³ ale dla mnie to nie wiele zmienia bo poza innym odcieniem lakier nie ma cieni itp wrêcz jestem b. zadowolony z tego jak jest po³o¿ony.
Zastanawia mnie jeszcze taka kwestia. Pomalowa³em baz±, przep³uka³em pistolet do¶æ dok³adnie, ale mimo to po zalaniu bezbarwnego z wnêtrza pistoletu do zbiornika nap³ywa³ niebieski lakier i delikatnie zabarwia³ bezbarwnego. Wyla³em odrobinê zabarwionego klaru, jeszcze raz przep³uka³em i znów podczas nalewania co¶ tam delikatnie niebieskiego posz³o. Czy trzeba p³ukaæ a¿ nie bêdzie nic zabarwia³o klaru czy jak co¶ tam zabarwi to nie przeszkadza w niczym? |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-04-30, 20:33
|
0
|
|
|
|
lakierujesz bezbarwnym po bazie i tylko przep³ukujesz? Moim zdaniem ¿eby by³o dobrze trzeba rozebraæ i wyczy¶ciæ i wtedy jeste¶ pewien ¿e nie bêdzie barwi³o. |
|
|
|