Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mariann
|
Wys³any: 2014-05-17, 08:51 podk³ad reaktywny jedno pytanie
|
0
|
|
|
|
witam, mam do polakierowania zbiornik od starego motocykla.
Wiadomo jak to jest z zabytkami idealny nie jest. Trzeba kilka wgniotek zaszpachlowaæ.
I tak, da³em zbiornik do piaskowania, po piaskowaniu w ten sam dzieñ po³o¿y³em podk³ad reaktywny novol a nastêpnie podk³ad akrylowy novola.
Teraz wypada³o by po szpachlowaæ kilka nierówno¶ci. Po³o¿y³em gips i wyrównujê papierkiem na klocku. Podczas tarcia na obrze¿ach wgniecenia odkry³ siê trochê podk³ad reaktywny.
I tu moje pytanie czy trzeba za ka¿dym razem gdy siê przetrze nawet minimalnie do podk³adu reaktywnego znowu k³a¶æ akrylowy, czy nie przesadzaæ i gipsowaæ ponownie.
Pytam bo fachowcy pisz± ¿e szpachla od reaktywnego odpadnie ale jak wiêksz± powierzchni± le¿y na akrylowym podk³adzie a na obrze¿ach na reaktywnym to mo¿e tak byæ czy nie.
Pozdrawiam marian |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-05-17, 19:34
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
na podklad akrylowy nie szpachluje siê:) |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-05-17, 19:38
|
0
|
|
|
|
jak nie, jak tak na reaktywny siê nie szpachluje |
|
|
|
|
arkadiusz2363
|
Wys³any: 2014-05-17, 19:41
|
0
|
|
|
Loopez
Pomóg³: 2 razy Posty: 123 Sk±d: Przeworsk
|
no nie wielu uczonych tu sie wypowiada³o ¿e sie nie szpachluje m,i,n Projektor o ile dobrze pamietam:). |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
|
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-05-17, 19:52
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-05-17, 19:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
mariann napisa³/a: | nie przesadzaæ |
Nie przesadzaæ.
arkadiusz2363 napisa³/a: | na podklad akrylowy nie szpachluje siê:) |
Ka¿da naprawa, nawet miejscowa, to nak³adanie kitu na podk³ad akrylowy.... a co macie niby pod lakierem?
Wiêc nie widze problemu z :
- reaktywny
- akrylowy
- kit poliestrowy
Novol tez nie ma nic przeciw, wiêc czary mary hokus pe³en pokus forumowego eX perta to tylko mieszanie w g³owach i utrudnianie zrozumienia tematu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-05-17, 20:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
raz pisza tak raz tak....
Czyli co mozna dac reaktywny pozniej akryl szpachle epox akryl Kolor ? |
|
|
|
|
dav91
|
Wys³any: 2014-05-17, 20:34
|
0
|
|
|
|
YAMAHER epox gryzie siê z reaktywnym? dlatego podk³ad akrylowy miêdzy warstwy? |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-05-17, 20:38
|
0
|
|
|
|
No nie mozna reaktywnego z epoxem pogryza sie. ( podobno)
DAV91 --> ja juz sam nie wiem jak z tym reaktywnym zamiast napisac patologicznie tak czy tak tak cyz tak to sie rozwodza na temat reaktywnych i epoxów na 15 stron a pozniej czesc sie ludzi pyta bo nie rozumie. I nie dziwie im sie.
Zamiast napisac --> go³y metal epox szpachla epox (akryl) kolor
go³y metal reaktywny akryl kolor
czy cos w podobie to beda pisac poematy....
wiec jak to jest z tym rekatywnym i szpachlowanbiem na akryl gdy pod nim jest reak ...?? |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2014-05-17, 21:11
|
0
|
|
|
|
mi go¶æ w mieszalni powiedzia³, ¿e nie tyle siê pogryz± (reaktywny z epoxydem) ale reaktywny sobie gryzie rdzê przez ok miesi±c i jak jest czas to trzeba tyle czekaæ przed po³o¿eniem epoxydu, a jak nie ma czasu to k³a¶æ akrylowy (nie odizoluje tak jak epoxyd i reaktywny bêdzie móg³ sobie gry¼æ dalej t± rdzê) i na to szpachla, akrylowy i kolor. Bo podono baza, klar i podk³ad akrylowy nie izoluj± tak dobrze jak epoxyd, ale je¶li nam siê ¶pieszy i na reaktywny damy akryl, bazê i klar to blachê izolowa³ bêdzie reaktywny. Powtarzam tylko to co mi powiedzia³ go¶æ w mieszalni, je¶li nie jest to prawd±, niech kto¶ mnie poprawi. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 21:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
mariann napisa³/a: | I tak, da³em zbiornik do piaskowania, |
To dlaczego nie u¿y³e¶ podk³adu epoksydowego?Po piaskowaniu nie masz grama rdzy,wiêc? |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 21:37
|
0
|
|
|
|
...i móg³by¶ szpachlowaæ itd. nie obawiaj±c sie o skutki... |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 21:45
|
0
|
|
|
|
damian napisa³/a: | ale reaktywny sobie gryzie rdzê |
Od kiedy reaktywny gryzie rdzê?
Go¶æ w mieszalni jest tylko.....hmm.go¶ciem w mieszalni a nie lakiernikiem.
To Ty masz wiedzieæ co potrzebujesz i co kupujesz a nie radziæ sie pana ,który sprzedaje artyku³y lakiernicze i na tym sie prawdopodobnie koñczy jego wiedza .
Tak mi sie wydaje |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Cytat: | Tak mi sie wydaje |
Nie tylko to siê wydaje, ale to prawda. |
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:06
|
0
|
|
|
|
Cytat: | :sciana: raz pisza tak raz tak.... |
A Ty pytasz czy twierdzisz?Z Ciebie mo¿na a nawet trzeba braæ przyk³ady,wiêc powiniene¶ wiedzieæ, a nawet doradziæ,kurde, Yamaher Bez urazy |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:20
|
0
|
|
|
|
hematol --> no kurde bo kiedys czyta³em eseje na temat rekatywnego i szpachlowania na naszym forum i bylo napisane ze jak jest podk³ad rekatywnny to tylko mozna na niego dac akryl i juz farbe a szapchlowac nie mozna .....
Jak by to bylo raz opisane od dechy do dechy to by sie ludzie nie pytali milion razy tak ?? |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:23
|
0
|
|
|
|
ale zawsze gdy doradza to wypowied¼ zaczyna w stylu "ja jak robiê to...". Mo¿e ¼le napisa³em ¿e gryzie rdzê, ale chodzi³o o to ¿e w jaki¶ sposób z ni± reaguje i trwa to ok miesi±c (wg iego). No bo gdyby przecie¿ by³ obojêtny na rdzê to równie dobrze mo¿na by zamiast niego daæ epoxyd. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:32
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Jak by to bylo raz opisane od dechy do dechy to by sie ludzie nie pytali milion razy tak ?? |
Jest temat "reaktywny a epoksydowy" przyklejony
Bodaj¿e kiedy¶ Projekter napisa³ o tym du¿o,min ,¿e nie ktorzy producenci "pozwalaj±" nak³adaæ szpachlê na akrylowy a nawet epoksydowy na reaktywny...
Wg mnie wydajê mi sie,¿e nie mo¿na kierowaæ sie zasadami a raczej braæ pod uwagê id±c± na przód technologiê co czyni zmiany,np. czytaj±c karty techniczne. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:38
|
0
|
|
|
|
damian napisa³/a: | ale zawsze gdy doradza to wypowied¼ zaczyna w stylu "ja jak robiê to...". |
Wez poprawkê miêdzy "ja to robie tak.." a powinno byæ (czyt.zalecenia producenta)
Zachecam do poczytanie artyku³u o reaktywnym kontra epoksydowym
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5446 |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:47
|
0
|
|
|
|
próbowa³em ju¿ kilka razy, ale temat równo ryje baniê, nigdy nie doczyta³em do koñca |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
nie dziwie sie |
|
|
sebasmg5
|
Wys³any: 2014-05-17, 22:59
|
0
|
|
|
|
zeby jeszce bardziej namieszac napisze tak: Robilem reaktywny + akryl na to szpachel w ilosciach nieduzych, rant blotnika itp. Wyszla przecierka kolo szpachli do golego, za telefon i dzwonie do novola co z tym, technik powiedzial, ze jesli kitu jest niedu¿o mozna go pokryc reaktywnym, a potem akrylem. Ta odpowiedz mnie nie usadysfakcjonowala, zadzwonilem do dobrego znajomego z aso hyundai potwierdzil, ze wyonywal takie prace, wszystko jest do tej pory ok. Po³o¿y³em na przecierke reaktywny na szpachle ile zalecialo tyle zalecialo i akryl. Od 1,5 roku widze auto codziennie i wszystko jest ok. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-05-17, 23:09
|
0
|
|
|
|
sebasmg5 napisa³/a: | zeby jeszce bardziej namieszac napisze tak: Robilem reaktywny + akryl na to szpachel w ilosciach nieduzych, rant blotnika itp. Wyszla przecierka kolo szpachli do golego, za telefon i dzwonie do novola co z tym, technik powiedzial, ze jesli kitu jest niedu¿o mozna go pokryc reaktywnym, a potem akrylem. Ta odpowiedz mnie nie usadysfakcjonowala, zadzwonilem do dobrego znajomego z aso hyundai potwierdzil, ze wyonywal takie prace, wszystko jest do tej pory ok. Po³o¿y³em na przecierke reaktywny na szpachle ile zalecialo tyle zalecialo i akryl. Od 1,5 roku widze auto codziennie i wszystko jest ok. |
Powiniene¶ poprosiæ administratora o przyklejenie tematu pt. "Samogon" w temacie z cyklu "zrobi³em i nic mi nie wysz³o" |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2014-05-18, 08:44
|
0
|
|
|
|
kolego hematol ,dlaczego na wypiaskowany zbiornik nie da³em podk³adu epoxydowego, ano dlatego ¿e wcze¶niej m±dry kolega po fachu kaza³ mi usun±æ star± farbê fosolem zamiast piaskowaæ. No i zrobi³em tak, usun±³em farbê chemicznie, pó¿niej dok³adnie odt³u¶ci³em i da³em epox i na to podk³ad akrylowy. No i z braku czasu bo robi³em auta to od³o¿y³em ten zbiornik za podk³adowany na pó³kê. Po miesi±cu jak go przypadkiem zobaczy³em to siê prze¿egna³em, w czterech miejscach place rdzy przebijaj±ce siê przez podk³ad. Przytar³em papierem i okaza³o siê ¿e blacha koroduje pod podk³adem. Wiêc wkurzy³em siê i odda³em zbiornik tym razem do piasku, i ¿eby nie ryzykowaæ dalszej reakcji pokry³em podk³adem reaktywnym i na to akrylowy. I do tej pory ju¿ ze 3 miesi±ce le¿y i jest ok.
Ale muszê w kilku miejscach po³o¿yæ trochê szpachli i st±d moje pytanie czy jak siê delikatnie przetrê do reaktywnego podczas szpachlowania i po³o¿ê znowu szpachlê czy nic sie nie stanie.
Ale z tego co czytam na forum nie powinno sie nic staæ przecie¿ i tak ca³a szpachla le¿y na akrylowym a tam gdzie siê trochê styknie na obrze¿ach z reaktywnym to jej nic nie bêdzie tak my¶lê.
Na przysz³o¶æ przestrzegam innych przed usuwaniem starej farby np. Fosolem to jest mo¿e i dobre ale jak kto¶ ma namalowane linie na p³ytkach albo na jakim¶ tworzywie sztucznym a nie na blasze samochodowej. Zap³aci³em za puszkê fosolu 27 z³ a piaskowanie zbiornika mnie wynios³o 15z³ a ile zachodu bo to kilka razy trza nak³adaæ i smrodu do tego to nie wspomnê, a piaskowanie podjecha³em wyszed³ go¶ciu, s³ucham, zbiornik do piasku, daj pan
5 min i gotowe
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-05-18, 09:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
mariann napisa³/a: | Ale muszê w kilku miejscach po³o¿yæ trochê szpachli i st±d moje pytanie czy jak siê delikatnie przetrê do reaktywnego podczas szpachlowania i po³o¿ê znowu szpachlê czy nic sie nie stanie. |
Nic sie nie stanie.
Antykorozja reaktywnego a epoksydu.
Gdyby¶ wypiaskowa³ zbiornik i po³o¿yl epoksyd te¿ nic by nie wysz³o.
To skuteczny ¶rodek, lecz podklad reaktywny reaguje z blacha na g³êboko¶æ xxx (skleroza - inaczej wiedza niepotrzebna ) i po pokryciu podkladem akrylowwym tworzy ochronê o tyle lepsza ¿e po uszkodzniu miejscowym pow³oki korozja nie wchodzi pod podk³ad, jak o ma miejsce przy epoksydzie.
To mi ze szkolenia w novolu zosta³o, gdzie powyzsze teorie by³y poparte pokazami jak to w praktyce wyglada taki uszkodzony element po wizycie w komorze solnej.
Szpachlowac mozna na podk³ad akrylowy, mo¿na szpachlowaæ na podk³ad epoksydowy 1K.
Trzeba tylko zachowac odpowiednie czasy jakie sa potrzebne do utwardzenia sie w/w produktów.
Co lepsze..... ludzie co na si³ê szpachluja na epoksydzie i nie zachowaj± wymaganych czasów utwardzenia sie .... mocno sa zdziwieni jak to obrze¿a wyskakuj± na pow³oce po czasie.... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2014-05-18, 10:23
|
0
|
|
|
|
No w moim przypadku podk³ad akrylowy na tym zbiorniku jest suchy jak pieprz bo le¿y ju¿ do¶æ d³ugo tak ¿e spokojnie co mia³o si±¶æ to ju¿ siad³o. Bêdê szpachlowa³ z wyczuciem ¿êby nie poprzecieraæ i bêdzie git, tylko kiedy siê za to wezmê, nie wiem. Sezon motocyklowy za pasem a tu koñca nie widaæ,tylko zbiornik zosta³ do polakierowania, wstyd normalnie;) |
|
|
|