Autor |
Wiadomość |
 |
mariann
|
Wysłany: 2014-05-17, 09:51 podkÂład reaktywny jedno pytanie
|
0
|
|
|
|
witam, mam do polakierowania zbiornik od starego motocykla.
Wiadomo jak to jest z zabytkami idealny nie jest. Trzeba kilka wgniotek zaszpachlowaĂŚ.
I tak, daÂłem zbiornik do piaskowania, po piaskowaniu w ten sam dzieĂą poÂłoÂżyÂłem podkÂład reaktywny novol a nastĂŞpnie podkÂład akrylowy novola.
Teraz wypadaÂło by po szpachlowaĂŚ kilka nierĂłwnoÂści. PoÂłoÂżyÂłem gips i wyrĂłwnujĂŞ papierkiem na klocku. Podczas tarcia na obrzeÂżach wgniecenia odkryÂł siĂŞ trochĂŞ podkÂład reaktywny.
I tu moje pytanie czy trzeba za ka¿dym razem gdy siê przetrze nawet minimalnie do podk³adu reaktywnego znowu k³aœÌ akrylowy, czy nie przesadzaÌ i gipsowaÌ ponownie.
Pytam bo fachowcy piszÂą Âże szpachla od reaktywnego odpadnie ale jak wiĂŞkszÂą powierzchniÂą leÂży na akrylowym podkÂładzie a na obrzeÂżach na reaktywnym to moÂże tak byĂŚ czy nie.
Pozdrawiam marian |
|
|
|
 |
arkadiusz2363
|
Wysłany: 2014-05-17, 20:34
|
0
|
|
|
Loopez
|
na podklad akrylowy nie szpachluje siĂŞ:) |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
 |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2014-05-17, 20:38
|
0
|
|
|

|
jak nie, jak tak na reaktywny siĂŞ nie szpachluje |
|
|
|
 |
arkadiusz2363
|
Wysłany: 2014-05-17, 20:41
|
0
|
|
|
Loopez
|
no nie wielu uczonych tu sie wypowiadaÂło Âże sie nie szpachluje m,i,n Projektor o ile dobrze pamietam:). |
_________________ Nie chce byc amatorem:(
 |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2014-05-17, 20:52
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-05-17, 20:54
|
0
|
|
|
|
mariann napisał/a: | nie przesadzaĂŚ |
Nie przesadzaĂŚ.
arkadiusz2363 napisał/a: | na podklad akrylowy nie szpachluje siĂŞ:) |
KaÂżda naprawa, nawet miejscowa, to nakÂładanie kitu na podkÂład akrylowy.... a co macie niby pod lakierem?
WiĂŞc nie widze problemu z :
- reaktywny
- akrylowy
- kit poliestrowy
Novol tez nie ma nic przeciw, wiĂŞc czary mary hokus peÂłen pokus forumowego eX perta to tylko mieszanie w gÂłowach i utrudnianie zrozumienia tematu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-05-17, 21:24
|
0
|
|
|

|
raz pisza tak raz tak....
Czyli co mozna dac reaktywny pozniej akryl szpachle epox akryl Kolor ? |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2014-05-17, 21:34
|
0
|
|
|

|
YAMAHER epox gryzie siĂŞ z reaktywnym? dlatego podkÂład akrylowy miĂŞdzy warstwy? |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-05-17, 21:38
|
0
|
|
|

|
No nie mozna reaktywnego z epoxem pogryza sie. ( podobno)
DAV91 --> ja juz sam nie wiem jak z tym reaktywnym zamiast napisac patologicznie tak czy tak tak cyz tak to sie rozwodza na temat reaktywnych i epoxĂłw na 15 stron a pozniej czesc sie ludzi pyta bo nie rozumie. I nie dziwie im sie.
Zamiast napisac --> goÂły metal epox szpachla epox (akryl) kolor
goÂły metal reaktywny akryl kolor
czy cos w podobie to beda pisac poematy....
wiec jak to jest z tym rekatywnym i szpachlowanbiem na akryl gdy pod nim jest reak ...?? |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:11
|
0
|
|
|
|
mi goœÌ w mieszalni powiedzia³, ¿e nie tyle siê pogryz¹ (reaktywny z epoxydem) ale reaktywny sobie gryzie rdzê przez ok miesi¹c i jak jest czas to trzeba tyle czekaÌ przed po³o¿eniem epoxydu, a jak nie ma czasu to k³aœÌ akrylowy (nie odizoluje tak jak epoxyd i reaktywny bêdzie móg³ sobie gryŸÌ dalej t¹ rdzê) i na to szpachla, akrylowy i kolor. Bo podono baza, klar i podk³ad akrylowy nie izoluj¹ tak dobrze jak epoxyd, ale jeœli nam siê œpieszy i na reaktywny damy akryl, bazê i klar to blachê izolowa³ bêdzie reaktywny. Powtarzam tylko to co mi powiedzia³ goœÌ w mieszalni, jeœli nie jest to prawd¹, niech ktoœ mnie poprawi. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:37
|
0
|
|
|

|
mariann napisał/a: | I tak, daÂłem zbiornik do piaskowania, |
To dlaczego nie uÂżyÂłeÂś podkÂładu epoksydowego?Po piaskowaniu nie masz grama rdzy,wiĂŞc? |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:37
|
0
|
|
|

|
...i mĂłgÂłbyÂś szpachlowaĂŚ itd. nie obawiajÂąc sie o skutki... |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:45
|
0
|
|
|

|
damian napisał/a: | ale reaktywny sobie gryzie rdzĂŞ |
Od kiedy reaktywny gryzie rdzĂŞ?
GoœÌ w mieszalni jest tylko.....hmm.goœciem w mieszalni a nie lakiernikiem.
To Ty masz wiedzieĂŚ co potrzebujesz i co kupujesz a nie radziĂŚ sie pana ,ktĂłry sprzedaje artykuÂły lakiernicze i na tym sie prawdopodobnie koĂączy jego wiedza .
Tak mi sie wydaje |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:04
|
0
|
|
|

|
Cytat: | Tak mi sie wydaje |
Nie tylko to siĂŞ wydaje, ale to prawda. |
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:06
|
0
|
|
|

|
Cytat: | :sciana: raz pisza tak raz tak.... |
A Ty pytasz czy twierdzisz?Z Ciebie moÂżna a nawet trzeba braĂŚ przykÂłady,wiĂŞc powinieneÂś wiedzieĂŚ, a nawet doradziĂŚ,kurde, Yamaher Bez urazy |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:20
|
0
|
|
|

|
hematol --> no kurde bo kiedys czytaÂłem eseje na temat rekatywnego i szpachlowania na naszym forum i bylo napisane ze jak jest podkÂład rekatywnny to tylko mozna na niego dac akryl i juz farbe a szapchlowac nie mozna .....
Jak by to bylo raz opisane od dechy do dechy to by sie ludzie nie pytali milion razy tak ?? |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:23
|
0
|
|
|
|
ale zawsze gdy doradza to wypowiedÂź zaczyna w stylu "ja jak robiĂŞ to...". MoÂże Âźle napisaÂłem Âże gryzie rdzĂŞ, ale chodziÂło o to Âże w jakiÂś sposĂłb z niÂą reaguje i trwa to ok miesiÂąc (wg iego). No bo gdyby przecieÂż byÂł obojĂŞtny na rdzĂŞ to rĂłwnie dobrze moÂżna by zamiast niego daĂŚ epoxyd. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:32
|
0
|
|
|

|
YAMAHER napisał/a: | Jak by to bylo raz opisane od dechy do dechy to by sie ludzie nie pytali milion razy tak ?? |
Jest temat "reaktywny a epoksydowy" przyklejony
BodajÂże kiedyÂś Projekter napisaÂł o tym duÂżo,min ,Âże nie ktorzy producenci "pozwalajÂą" nakÂładaĂŚ szpachlĂŞ na akrylowy a nawet epoksydowy na reaktywny...
Wg mnie wydajĂŞ mi sie,Âże nie moÂżna kierowaĂŚ sie zasadami a raczej braĂŚ pod uwagĂŞ idÂącÂą na przĂłd technologiĂŞ co czyni zmiany,np. czytajÂąc karty techniczne. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:38
|
0
|
|
|

|
damian napisał/a: | ale zawsze gdy doradza to wypowiedÂź zaczyna w stylu "ja jak robiĂŞ to...". |
Wez poprawkĂŞ miĂŞdzy "ja to robie tak.." a powinno byĂŚ (czyt.zalecenia producenta)
Zachecam do poczytanie artykuÂłu o reaktywnym kontra epoksydowym
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5446 |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:47
|
0
|
|
|
|
prĂłbowaÂłem juÂż kilka razy, ale temat rĂłwno ryje baniĂŞ, nigdy nie doczytaÂłem do koĂąca |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:50
|
0
|
|
|

|
nie dziwie sie |
|
 |
sebasmg5
|
Wysłany: 2014-05-17, 23:59
|
0
|
|
|
|
zeby jeszce bardziej namieszac napisze tak: Robilem reaktywny + akryl na to szpachel w ilosciach nieduzych, rant blotnika itp. Wyszla przecierka kolo szpachli do golego, za telefon i dzwonie do novola co z tym, technik powiedzial, ze jesli kitu jest nieduÂżo mozna go pokryc reaktywnym, a potem akrylem. Ta odpowiedz mnie nie usadysfakcjonowala, zadzwonilem do dobrego znajomego z aso hyundai potwierdzil, ze wyonywal takie prace, wszystko jest do tej pory ok. PoÂłoÂżyÂłem na przecierke reaktywny na szpachle ile zalecialo tyle zalecialo i akryl. Od 1,5 roku widze auto codziennie i wszystko jest ok. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-05-18, 00:09
|
0
|
|
|

|
sebasmg5 napisał/a: | zeby jeszce bardziej namieszac napisze tak: Robilem reaktywny + akryl na to szpachel w ilosciach nieduzych, rant blotnika itp. Wyszla przecierka kolo szpachli do golego, za telefon i dzwonie do novola co z tym, technik powiedzial, ze jesli kitu jest nieduÂżo mozna go pokryc reaktywnym, a potem akrylem. Ta odpowiedz mnie nie usadysfakcjonowala, zadzwonilem do dobrego znajomego z aso hyundai potwierdzil, ze wyonywal takie prace, wszystko jest do tej pory ok. PoÂłoÂżyÂłem na przecierke reaktywny na szpachle ile zalecialo tyle zalecialo i akryl. Od 1,5 roku widze auto codziennie i wszystko jest ok. |
PowinieneÂś poprosiĂŚ administratora o przyklejenie tematu pt. "Samogon" w temacie z cyklu "zrobiÂłem i nic mi nie wyszÂło" |
|
|
|
 |
mariann
|
Wysłany: 2014-05-18, 09:44
|
0
|
|
|
|
kolego hematol ,dlaczego na wypiaskowany zbiornik nie da³em podk³adu epoxydowego, ano dlatego ¿e wczeœniej m¹dry kolega po fachu kaza³ mi usun¹Ì star¹ farbê fosolem zamiast piaskowaÌ. No i zrobi³em tak, usun¹³em farbê chemicznie, pó¿niej dok³adnie odt³uœci³em i da³em epox i na to podk³ad akrylowy. No i z braku czasu bo robi³em auta to od³o¿y³em ten zbiornik za podk³adowany na pó³kê. Po miesi¹cu jak go przypadkiem zobaczy³em to siê prze¿egna³em, w czterech miejscach place rdzy przebijaj¹ce siê przez podk³ad. Przytar³em papierem i okaza³o siê ¿e blacha koroduje pod podk³adem. Wiêc wkurzy³em siê i odda³em zbiornik tym razem do piasku, i ¿eby nie ryzykowaÌ dalszej reakcji pokry³em podk³adem reaktywnym i na to akrylowy. I do tej pory ju¿ ze 3 miesi¹ce le¿y i jest ok.
Ale muszê w kilku miejscach po³o¿yÌ trochê szpachli i st¹d moje pytanie czy jak siê delikatnie przetrê do reaktywnego podczas szpachlowania i po³o¿ê znowu szpachlê czy nic sie nie stanie.
Ale z tego co czytam na forum nie powinno sie nic staĂŚ przecieÂż i tak caÂła szpachla leÂży na akrylowym a tam gdzie siĂŞ trochĂŞ styknie na obrzeÂżach z reaktywnym to jej nic nie bĂŞdzie tak myÂślĂŞ.
Na przysz³oœÌ przestrzegam innych przed usuwaniem starej farby np. Fosolem to jest mo¿e i dobre ale jak ktoœ ma namalowane linie na p³ytkach albo na jakimœ tworzywie sztucznym a nie na blasze samochodowej. Zap³aci³em za puszkê fosolu 27 z³ a piaskowanie zbiornika mnie wynios³o 15z³ a ile zachodu bo to kilka razy trza nak³adaÌ i smrodu do tego to nie wspomnê, a piaskowanie podjecha³em wyszed³ goœciu, s³ucham, zbiornik do piasku, daj pan
5 min i gotowe
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-05-18, 10:55
|
0
|
|
|
|
mariann napisał/a: | Ale muszĂŞ w kilku miejscach poÂłoÂżyĂŚ trochĂŞ szpachli i stÂąd moje pytanie czy jak siĂŞ delikatnie przetrĂŞ do reaktywnego podczas szpachlowania i poÂło¿ê znowu szpachlĂŞ czy nic sie nie stanie. |
Nic sie nie stanie.
Antykorozja reaktywnego a epoksydu.
GdybyÂś wypiaskowaÂł zbiornik i poÂłoÂżyl epoksyd teÂż nic by nie wyszÂło.
To skuteczny œrodek, lecz podklad reaktywny reaguje z blacha na g³êbokoœÌ xxx (skleroza - inaczej wiedza niepotrzebna ) i po pokryciu podkladem akrylowwym tworzy ochronê o tyle lepsza ¿e po uszkodzniu miejscowym pow³oki korozja nie wchodzi pod podk³ad, jak o ma miejsce przy epoksydzie.
To mi ze szkolenia w novolu zostaÂło, gdzie powyzsze teorie byÂły poparte pokazami jak to w praktyce wyglada taki uszkodzony element po wizycie w komorze solnej.
Szpachlowac mozna na podkÂład akrylowy, moÂżna szpachlowaĂŚ na podkÂład epoksydowy 1K.
Trzeba tylko zachowac odpowiednie czasy jakie sa potrzebne do utwardzenia sie w/w produktĂłw.
Co lepsze..... ludzie co na si³ê szpachluja na epoksydzie i nie zachowaj¹ wymaganych czasów utwardzenia sie .... mocno sa zdziwieni jak to obrze¿a wyskakuj¹ na pow³oce po czasie.... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
mariann
|
Wysłany: 2014-05-18, 11:23
|
0
|
|
|
|
No w moim przypadku podk³ad akrylowy na tym zbiorniku jest suchy jak pieprz bo le¿y ju¿ doœÌ d³ugo tak ¿e spokojnie co mia³o si¹œÌ to ju¿ siad³o. Bêdê szpachlowa³ z wyczuciem ¿êby nie poprzecieraÌ i bêdzie git, tylko kiedy siê za to wezmê, nie wiem. Sezon motocyklowy za pasem a tu koùca nie widaÌ,tylko zbiornik zosta³ do polakierowania, wstyd normalnie;) |
|
|
|