Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Bini
|
Wys³any: 2008-06-30, 21:33 Lakierowanie plastiku
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie na ktore nie znalazlem jeszcze na tym forum zadawalajacej mnie odpowiedzi.A mianowicie chce pomalowac dokladke do zderzaka progi i brewki. Czy móg³by ktos powiedziec mi co dokladnie bedzie mi do tego potrzebne i co mam pokolei zrobic tak zeby efekt by³ w miare zadowalaj±cy.Z góry dziekuje za udzielone odpowiedzi. |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-06-30, 21:35 Re: Lakierowanie plastiku
|
0
|
|
|
|
Bini napisa³/a: | Witam mam pytanie na ktore nie znalazlem jeszcze na tym forum zadawalajacej mnie odpowiedzi.A mianowicie chce pomalowac dokladke do zderzaka progi i brewki. Czy móg³by ktos powiedziec mi co dokladnie bedzie mi do tego potrzebne i co mam pokolei zrobic tak zeby efekt by³ w miare zadowalaj±cy.Z góry dziekuje za udzielone odpowiedzi. |
napewno to plastik czy zywica?
bo to jest zasadnicza roznica. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-06-30, 21:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
zalezy z jakiego tworzywa zrobione sa te dokladki. jesli nie jest to ¿elkot (czyli tzw ¿ywica) a abs czy pp (i inne) to kladziesz na to PZP i kolejne produkty (podklad, lakier itd). do lakieru nawierzchniowego dodajesz uelastyczniacz(do podkladu wypelniajacego tez). jesli jednak jest to ¿elkot to zadowalajacego efektu nigy nie mozna byc do konca pewnym. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-01, 15:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Zak³adam ze to brewki z gie³dy...Szlifujesz SCOTCH'em, 2 cienkie warstwy podk³adu zwiekszajacego przyczepnosc, pauza 15 minut, na to podk³ad (mozna dodac uelastyczniacza ale po co na brewki?) i tyle. potem szlif i mala. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-01, 16:27
|
0
|
|
|
|
no wlasnie sek w tym ze jesli z gieldy, to ¿elkot, a jesli zelkot to NIE daje sie PZP |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-07-01, 17:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
RB ja zawse daje na KAZDE tworzywo PZP i jakos nic sie nie dzieje. Nie odpada....podk³ad sie trzyma...nic sie nie ³uszczy. hm... |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-01, 19:31
|
0
|
|
|
|
facet produkujacy zderzaki powiedzial mi ze sie nie daje pzp na ¿elkot. nie zg³ebialem tematu dokladniej, ale zrobie to niebawem. dla mnie to zreszta logiczne. to tak jak bys dawal pzp na szpachle, czy wlokno... |
|
|
|
|
Bini
|
Wys³any: 2008-07-01, 20:16
|
0
|
|
|
|
Wszystkie elementy ktore mam kupilem na allegro jest to jakies tworzywo sztuczne.Mam kolejne jeszcze pytania. Czy do lakieru per³owego jest potrzebny jakis specjalny podklad tak jak do metalika.I co to jest ten PZP o ktory tak czesto mowicie |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-07-01, 20:18
|
0
|
|
|
|
do kazdego lakieru potrzebny jest odpowiedniego koloru podklad aby krycie bylo optymalne oraz odpowiedni odcien wynikowy. pzp - podklad zwiekszajacy przyczepnosc. |
|
|
|
|
Bini
|
Wys³any: 2008-07-02, 20:29
|
0
|
|
|
|
Dzieki wszystkim za udzielenie odpowiedzi na moje pytania. I jeszcze ostatnie juz czy na koniec musze polozyc na lakier lakier bezbarwny.Czy musze go na koniec polerowac a jak tak to czym?I jesli mam np. jakis ubytek w tworzywie czy moge przed polozeniem na niego podklau wypelnic ubytek szpachlowka czy potrzebne mi jest cos innego specjalnie do plastiku?
[ Dodano: 2008-07-05, 21:58 ]
rbfm napisa³/a: | zalezy z jakiego tworzywa zrobione sa te dokladki. jesli nie jest to ¿elkot (czyli tzw ¿ywica) a abs czy pp (i inne) to kladziesz na to PZP i kolejne produkty (podklad, lakier itd). do lakieru nawierzchniowego dodajesz uelastyczniacz(do podkladu wypelniajacego tez). jesli jednak jest to ¿elkot to zadowalajacego efektu nigy nie mozna byc do konca pewnym. |
Czy jezeli po³o¿y³em juz PZP to kolejny podk³ad musi byc podk³adem do plastiku i czy jezeli dodam do lakieru uelastyczniacz nic ni porobi on z lakierem?
[ Dodano: 2008-07-05, 22:22 ]
A tworzywo z ktorego jest wykonana dok³adka zderzaka to ¿elkot. |
|
|
|