Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2014-06-09, 20:37
Autor Wiadomość
Gerylord
Wysłany: 2014-06-09, 20:14   Problem z lakierowaniem po zmianie bezbarwnego
0
UP DOWN

Witam, jakiÂś czas maluje samochody i mam do tego strikte swoje produkty ktĂłre kupuje w puszkach zapieczĂŞtowane wiĂŞc musi byĂŚ ok, a chodzi o:
podkÂład epoksydowy novol 360 bodajÂże,
szpachla dupont duxone, 4cr
podkÂład dupont duxone
bezbarwny dupont duxone
baza autocolor

zrobi³em na tym setupie kilka aut, zawsze by³o ok, kiedyœ brak³o mi bezbarwnego to wzi¹³em inny od mieszalni gdzie biore baze - ponoÌ 4CR MS, bardzo dobrej jakoœci, ok. 8z³ za setkê

zacz¹³em nim robiÌ, efekt bardzo ok, w komplecie utwardzacz powolny i rozcieùczalnik od tego samego goœcia, robi siê ³adna morka i wszystko jest piêknie ale na 3 dni bo potem wychodz¹ kwiatki

w miejscu ³¹czenia podk³adu ze star¹ baz¹, po 3 dniach jak lakier dosycha wychodz¹ tam RYSY, tak jakby któryœ z lakierów siê zapada³ - obstawiam bezbarwny bo na duxone by³o zero problemów nawet po 2 miesi¹cach, podk³ad na tyle dobrze siê rozlewa u mnie ¿e zawsze tylko 800 go wyg³adze, wiêc to na pewno nie szlifowanie, a tu jest jakaœ masakra, pomalowa³em tak koledze auto, przy odbiorze by³ mega zadowolony [passat 5bfl] nawet morka by³a tak samo u³o¿ona, a po 3-4 dniach u niego wysz³o to samo co u mnie, by³em u goœcia z mieszalni i mówi ¿e podk³ad siê zapad³ bo musi schn¹Ì 2 tygodnie - tak powiedzia³, a ja na to ¿e chyba po miesi¹cu auto musi z warsztatu w takim razie wyjechaÌ, ogólnie nigdy pistoletu w rêku nie mia³ ale jest tak pewny bezbarwnego ¿e kazuje mi siê innych lakierników pytaÌ, bo to mój b³¹d w sztuce.

TakÂże sytuacjÂą siĂŞ zdenerwowaÂłem, nie wiem czy dalej interweniowaĂŚ u niego? najpierw chce siĂŞ poradziĂŚ innych, zaraz wrzuce zdjĂŞcia jak to wyglÂąda...

zmieniÂłem tylko bezbarwny, i sÂą jaja to dlaczego mĂłwi mi o podkÂładzie ...

i ogĂłlnie nie chodzi o kasĂŞ tylko o nakÂład pracy!!

tak naprawde to nie wiadomo czego on tam leje, skoro dostaje bezbarwny nie w puszce a w buteleczce. Pozdrawiam.

po.JPG
po
Plik ściągnięto 466 raz(y) 114.21 KB

przed.JPG
przed
Plik ściągnięto 264 raz(y) 81.03 KB

Gerylord
Wysłany: 2014-06-09, 20:29   
0
UP DOWN

mineÂły 2 miesiÂące a ten lakier jest zmĂŞczony jak 15 letni, masakra

ZIELARZ
Wysłany: 2014-06-09, 22:03   
0
UP DOWN

kupujesz jakieÂś sÂłabe podkÂłady za 50 zÂł i nie zjezdzasz rys maszynÂą to tak siĂŞ robi, byĂŚ moÂże teÂż przez rozcieĂączalnik

kalbi 
Wysłany: 2014-06-09, 22:29   
+1
UP DOWN

to raczej nie wina bezbarwnego, a tego co jest pod spodem.

YAMAHER
Wysłany: 2014-06-09, 23:04   
+1
UP DOWN

Na duxona to chyba pamietamktos narzekal :) ja robilem dupontem 3750S i jak sie nie pop** proporcji co do paru mml to jest igla.
A tam gdzie roiles 1 fote nie ma szpachli moze ?? wez podklad ranala tani ale za to mocny. obrobke zakoncz 1200 pod baze i powinno byc malina.

A jak chcesz tani lakier a calkiem przyzwoity na zrobienie morki to polecam OPTI :) geste :D

KK 
Wysłany: 2014-06-09, 23:40   
+1
UP DOWN

Sznyty jak h... to ewidentnie na szpachli lub podkÂładzie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-09, 23:53   
0
UP DOWN

Dla mnie to wyglÂąda na niestabilne podloÂże,,,, wyszÂły rysy na starej powÂłoce zrobione.
Wszystkie przetarcia i uszkodznia starej powloki.

Epoksyd powinien takie cos izolowaĂŚ, ale raczej go tu nie byÂło.
Jesli byl to rozpuch z niego tez mĂłgÂł wejsc w reakcje ze stara powÂłokÂą...

juny 
Wysłany: 2014-06-10, 15:20   
+1
UP DOWN

tez polecam podklad ranala koszt 30zl

Gerylord
Wysłany: 2014-06-10, 18:58   
0
UP DOWN

dziêki za jakiekolwiek opinie ale tak jak mówi³em zmieni³em TYLKO i wy³¹cznie bezbarwny i jaja siê zaczê³y, na bezbarwnym duponta do dnia dzisiejszego a to jakieœ 4 miesi¹ce wszystko ok, wszystkie poprzednie produkty to ca³kowicie te same

w miejscu gdzie wyszÂły rysy, pod nim jest szpachla a pod nim epoksyd novola, zawsze ÂściÂśle siĂŞ trzymam proporcji, mam do tego zawsze nowy kubek Âżadne inne cuda na oko, nawet na zderzaku gdzie jest tylko zaprĂłszone podkÂładem a on obrobiony na mokro delikatnie 800, teÂż sÂą widoczne rysy, wiĂŞc albo to tylko podkÂład albo ten bezbarwny bo na zderzaku nie byÂło szpachli ani epoksydu, malowaÂłem w temp. 25st C w garaÂżu w gorÂące dni, z 2 dniowymi odstĂŞpami w przypadku zderzaka miĂŞdzy podkÂładem a bazÂą i bezbarwnym. Bezbarwny po wyschniĂŞciu byÂł dziwny, bo baaaardzo kruchy (zaobserwowaÂłem to co wyschnĂŞÂło w kubku)

w ostatnie dni, lakierowa³em zderzak na tej samej szpachli i podk³adzie ale bezbarwny by³ dupont 3760S, min¹³ tydzieù, wszystko ok.

zatem dalej podkÂład??

ABCD
Wysłany: 2014-06-10, 19:08   
0
UP DOWN

Tak to wina podkÂładu.
Temperatura na dworze jest wyÂższa, przez co wszystko zaczĂŞÂło siadaĂŚ.
Prawdopodobnie podobne rzeczy widaĂŚ teraz na elementach ktĂłre polakierowaÂłeÂś parĂŞ m-cy temu.
Rys nie zalewa siĂŞ podkÂładem. MoÂżna jest rozszlifowywaĂŚ, czy jak kto lubi wypeÂłniaĂŚ szpachlÂą wykoĂączeniowÂą.
PodkÂład wygrzewaj promiennikiem. To nie bĂŞdziesz miaÂł takich problemĂłw.

lukas
Wysłany: 2014-06-10, 19:41   
0
UP DOWN

To ewidentnie wina zÂłego przygotowania powierzchni przed nakÂładaniem warstwy dekoracyjnej (baza) i ochronnej (klar). MogÂą to byĂŚ nawet rysy zrobione przy wstĂŞpnym zdzieraniu starych warstw jako przygotowanie do nakÂładania epoksydu i szpachlowania ktĂłre dopiero w wysokiej temp. pokazaÂły siĂŞ na wskutek "siadania" warstw kolejnych.

Miki
Wysłany: 2014-06-10, 20:16   
0
UP DOWN

Z tego caÂłego tematu najlepszy jest ten ranal. PrzecieÂż nie ma gorszego syfu jak ten podkÂład, a wy go chwalicie. Co siĂŞ qurwa robi.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-06-10, 20:16   
0
UP DOWN

LordzieGery jeÂśli jak mĂłwisz jesteÂś absolutnie pewien wszystkich warstw od ori podÂłoÂża do lakieru bezbarwnego to pomyÂśl od drugiej strony:
- co siĂŞ z klarem staÂło?
- zapadÂł - ale w co jeÂśli pod nim jest ponoĂŚ wszystko OK?
Wiêc jak sam widzisz tylko coœ pod spodem mog³o si¹œÌ i poci¹gn¹Ì klar.

PomijajÂąc zderzak:
- jakimi gradacjami obrabiasz szpachlĂŞ (i jakimi narzĂŞdziami - choĂŚ tutaj widaĂŚ Âże rĂŞcznie) ?
Od zakitowania do podkÂładu?

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-06-10, 20:24   
0
UP DOWN

Gerylord napisał/a:
Bezbarwny po wyschniĂŞciu byÂł dziwny, bo baaaardzo kruchy (zaobserwowaÂłem to co wyschnĂŞÂło w kubku)

WróÌ do poprzedniego klaru i sprawdŸ czy sytuacja wróci³a do normy.
Potem wróÌ tu..... i nam napisz wyniki testów.

Skoro jedynym innym czynnikiem jest klar a przedtem byÂło ok,,, to sam sobie odpowiedz...

Byc moÂże rozcieĂączalnik zawarty w tym klarze jest destrukcyjny dla wczesniejszych warstw i robi z nich sieczkĂŞ... to tylko takie dywagacje, ale wrĂłc do poprzedniego klaru, lub innego i nam napisz...

ksenonn 
Wysłany: 2014-06-10, 21:31   
0
UP DOWN

przecieÂż Ranal jest zarÂąbisty, o co Ci Miki chodzi :blee:

do rozpalania w kozie ^^

nie rĂłb se jaj Gery, sznity przykryÂłeÂś podkÂładem, a po czasie to wszystko siada, nie ma tu innej przyczyny :sciana:

Gerylord
Wysłany: 2014-06-10, 21:40   
0
UP DOWN

wszystkie uwagi przyj¹³em do serca i ma to pewien sens co tutaj piszecie,
lakierowanie to moje hobby, mialem okazje tez przy tym pracowac, ale generalnie jestem elektrykiem i na co dzien pracuje w niemczech takze skoro nie jestem na tyle dobry to moze nawet dobrze ze nie robie tego na co dzien, jednak jako pasjonat zawsze dbalem o szczegoly, zwlaszcza ze przewaznie robie dla siebie, zmienie podklad, i zaczne bardziej rozszlifowywac chociaz zawsze robilem od 80-120-220-320-400 i na to dopiero podklad, sam podklad tylko i wylacznie 800, nie raz wylewam 2 razy jak przeschnie a cos wyjdzie po drodze, szkoda ze to sie wszystko spier... bo bylem mega zadowolony z malunku, tym bardziej ze fajna rownomierna morka siadla, calosc wypolerowalem a teraz to o nic nie chodzi tylko o cholerny brak czasu.

dodam tylko ze mimo tego ze jestem amatorem na materialach nie szczedze, wiekszosc moich materialow jak tasmy papiery podklady i inne to 3m, novol, dupont, 4cr a lakieruje sata 4000 digital hvlp do bazy a rp do bezbarwnego,

mega dzieki za zainteresowanie sie tematem i odpowiedzi,
przy nastepnych pracach zamieszcze fotorelacje jak to wyglada po zastosowaniu sie do waszych rad

Âłysy73 
Wysłany: 2014-06-10, 21:59   
0
UP DOWN

Gerylord napisał/a:
rozszlifowywac chociaz zawsze robilem od 80-120-220-320-400 i na to dopiero podklad
To nie do koĂąca duÂżo mĂłwi.
- maszynka czy rĂŞcznie?
- szpachlowanie i wyprowadzanie po kolei takimi gradacjami przed kaÂżdorazowym kolejnym doszpachlowaniem tego samego miejsca?
Czy to gradacje ostateczne przed samym podkÂładowaniem, a jeÂśli trzeba doÂłoÂżyĂŚ szpachli to koĂączysz na ktĂłrejÂś grubszej sÂądzÂąc Âże kit te chlasty pokryje? (bo ja tak to widzĂŞ)

GMC
Wysłany: 2014-06-10, 22:46   
0
UP DOWN

ksenonn napisał/a:
do rozpalania w kozie ^^

No jak nie, jak tak ^^
a stronê internetow¹ maj¹ tak¹ zajeb.... jakby im j¹ robi³ gimnazjalista, trochê to dziwne bo w³aœcicielem jest Novol i z tego co wiem to novol robi im wiêkszoœÌ produktów.
A ten tekst na stronie to mnie rozj..ebaÂł: "Produktu wymieszanego z utwardzaczem nie wolno wlewaĂŚ z powrotem do niewykorzystanej szpachlĂłwki." PeÂłna profeska ^^ ^^ ^^

YAMAHER
Wysłany: 2014-06-11, 09:29   
0
UP DOWN

Ojj tam :-D ja juz koze mam tak zapchana ze jak rozpale to chyba ogien rura pojdzie :-D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu