Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Lyserg
Wysłany: 2014-07-12, 18:21   Mam problem z polakierowaniem zderzaka
0
UP DOWN

Moje auto miaÂło kolizjĂŞ, wiĂŞc chcĂŞ jak najniÂższym kosztem naprawiĂŚ szkody. Lakiernik powiedziaÂł mi 3500zÂł za lakierowanie 5 elementĂłw, wiĂŞc podziĂŞkowaÂłem. Zderzak uÂżywany w kolorze w bardzo dobrym stanie to cena 450zÂł. KupiÂłem uÂżywany zderzak z powypadkowego auta za 50zÂł. Zderzak jest w kolorze mojego auta, ale miaÂł wgniecenia jak od uderzenia w sÂłupek oraz mnĂłstwo otarĂŚ, aÂż do plastiku co 10-15cm na prawie caÂłej powierzchni, ale nie byÂł popĂŞkany, jak mĂłj w 7 miejscach. Jestem amatorem i w dziedzinie lakiernictwa kompletnym laikiem, a czynnoÂści niÂżej opisane wykonujĂŞ w pokoju i na balkonie. ZainwestowaÂłem w amatorski zestaw do lakierowania oparty na sprayach 130zÂł. Auto bĂŞdzie na sprzedaÂż.

Pocz¹tkowo papierem P150 rêcznie œci¹ga³em wszystko z ca³ego zderzaka (malowane fragmenty) do go³ego plastiku, ale w takim tempie zesz³o by mi chyba z tydzieù, wiêc do wiertarki za³o¿y³em koùcówkê do szlifowania i papier P150 oraz wyczyœci³em na zero ca³y zderzak w 2h. Podczas szlifowania mechanicznego plastik siê stopi³ i porobi³ smugi. Próbowa³em temu zaradziÌ szlifowaniem rêcznie papierami P150, P100 i P60, ale z marnym efektem, bo powsta³o parê g³êbszych rys. Nastêpnie rêcznie papierami P240 i P320 mniej wiêcej przeszlifowa³em. U¿y³em zmywacza do silikonu na ca³oœci. Wgniecenia zaszpachlowa³em szpachlówkê uniwersaln¹ Novol. Pomalowa³em ca³oœÌ podk³adem szarym w sprayu - posz³a mi puszka 400ml na 2 warstwy. Spray od czasu do czasu zamiast mgie³ki wyrzuca³ krople podk³adu. Po wyschniêciu okaza³o siê, ¿e powierzchnia posiada wiele nierównoœci. Nie tyle to czuÌ pod palcem co sprawia ból widok tego. Szkoda mi teraz k³aœÌ bazy i lakieru bezbarwnego, jak ma byÌ widaÌ takie nierównoœci po sprayowaniu.

Jak pozbyÌ siê tych smug plastiku? Jak pozbyÌ siê g³êbszych rys? SzlifowaÌ rêcznie plastik, a¿ bêdzie równy i g³adki czy na³o¿yÌ szpachlówkê na ca³oœÌ i potem szlif ? Profesjonaliœci musz¹ sobie jakoœ radziÌ z takimi problemami, skoro auto wychodzi prawie jak z salonu. Proszê o pomoc.

IMAG1246.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 590.63 KB

IMAG1245.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 591.19 KB

IMAG1249.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 705.26 KB

IMAG1248.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 480.71 KB

IMAG1247.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 491.86 KB

mariusz80 
Wysłany: 2014-07-12, 18:50   
0
UP DOWN

teraz po tych kilku "skrobniĂŞciach" tego zderzaka juÂż pewnie wiesz skÂąd taka kasa za lakierowanie... podpowiem- wiedza, sprzĂŞt, materiaÂły. WiĂŞc jak chcesz to zrobiĂŚ sam, to choĂŚ zadaj sobie trochĂŞ trudu czytajÂąc to forum, bo z tego co tu jest napisane moÂżna siĂŞ bardzo duÂżo nauczyĂŚ.

YAMAHER
Wysłany: 2014-07-12, 19:21   
0
UP DOWN

:spoko: jakis majster widze sie nie ***** z cenami :D po grubasie :D

KK 
Wysłany: 2014-07-12, 20:09   
0
UP DOWN

Niestety naprawa lakiernicza to nie 15 min. ÂŻeby teraz poprawiĂŚ tÂą robotĂŞ to masa pracy.
Nie wiem, chyba w szpachel natryskow¹ ca³oœÌ. Tylko co z tego, ¿e w szprycy bêdzie jak znowu polecisz z wiertark¹.

kalbi 
Wysłany: 2014-07-12, 21:29   
0
UP DOWN

teraz to zderzak jest do wymiany niestety - proponujĂŞ kupiĂŚ drugi

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu