Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lyserg
Wys³any: 2014-07-12, 17:21   Mam problem z polakierowaniem zderzaka
0
UP DOWN

Moje auto mia³o kolizjê, wiêc chcê jak najni¿szym kosztem naprawiæ szkody. Lakiernik powiedzia³ mi 3500z³ za lakierowanie 5 elementów, wiêc podziêkowa³em. Zderzak u¿ywany w kolorze w bardzo dobrym stanie to cena 450z³. Kupi³em u¿ywany zderzak z powypadkowego auta za 50z³. Zderzak jest w kolorze mojego auta, ale mia³ wgniecenia jak od uderzenia w s³upek oraz mnóstwo otaræ, a¿ do plastiku co 10-15cm na prawie ca³ej powierzchni, ale nie by³ popêkany, jak mój w 7 miejscach. Jestem amatorem i w dziedzinie lakiernictwa kompletnym laikiem, a czynno¶ci ni¿ej opisane wykonujê w pokoju i na balkonie. Zainwestowa³em w amatorski zestaw do lakierowania oparty na sprayach 130z³. Auto bêdzie na sprzeda¿.

Pocz±tkowo papierem P150 rêcznie ¶ci±ga³em wszystko z ca³ego zderzaka (malowane fragmenty) do go³ego plastiku, ale w takim tempie zesz³o by mi chyba z tydzieñ, wiêc do wiertarki za³o¿y³em koñcówkê do szlifowania i papier P150 oraz wyczy¶ci³em na zero ca³y zderzak w 2h. Podczas szlifowania mechanicznego plastik siê stopi³ i porobi³ smugi. Próbowa³em temu zaradziæ szlifowaniem rêcznie papierami P150, P100 i P60, ale z marnym efektem, bo powsta³o parê g³êbszych rys. Nastêpnie rêcznie papierami P240 i P320 mniej wiêcej przeszlifowa³em. U¿y³em zmywacza do silikonu na ca³o¶ci. Wgniecenia zaszpachlowa³em szpachlówkê uniwersaln± Novol. Pomalowa³em ca³o¶æ podk³adem szarym w sprayu - posz³a mi puszka 400ml na 2 warstwy. Spray od czasu do czasu zamiast mgie³ki wyrzuca³ krople podk³adu. Po wyschniêciu okaza³o siê, ¿e powierzchnia posiada wiele nierówno¶ci. Nie tyle to czuæ pod palcem co sprawia ból widok tego. Szkoda mi teraz k³a¶æ bazy i lakieru bezbarwnego, jak ma byæ widaæ takie nierówno¶ci po sprayowaniu.

Jak pozbyæ siê tych smug plastiku? Jak pozbyæ siê g³êbszych rys? Szlifowaæ rêcznie plastik, a¿ bêdzie równy i g³adki czy na³o¿yæ szpachlówkê na ca³o¶æ i potem szlif ? Profesjonali¶ci musz± sobie jako¶ radziæ z takimi problemami, skoro auto wychodzi prawie jak z salonu. Proszê o pomoc.

IMAG1246.jpg
Plik ¶ci±gniêto 31 raz(y) 590.63 KB

IMAG1245.jpg
Plik ¶ci±gniêto 35 raz(y) 591.19 KB

IMAG1249.jpg
Plik ¶ci±gniêto 39 raz(y) 705.26 KB

IMAG1248.jpg
Plik ¶ci±gniêto 26 raz(y) 480.71 KB

IMAG1247.jpg
Plik ¶ci±gniêto 41 raz(y) 491.86 KB

mariusz80 
Wys³any: 2014-07-12, 17:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: WZ
teraz po tych kilku "skrobniêciach" tego zderzaka ju¿ pewnie wiesz sk±d taka kasa za lakierowanie... podpowiem- wiedza, sprzêt, materia³y. Wiêc jak chcesz to zrobiæ sam, to choæ zadaj sobie trochê trudu czytaj±c to forum, bo z tego co tu jest napisane mo¿na siê bardzo du¿o nauczyæ.

YAMAHER
Wys³any: 2014-07-12, 18:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
:spoko: jakis majster widze sie nie ***** z cenami :D po grubasie :D

KK 
Wys³any: 2014-07-12, 19:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Niestety naprawa lakiernicza to nie 15 min. ¯eby teraz poprawiæ t± robotê to masa pracy.
Nie wiem, chyba w szpachel natryskow± ca³o¶æ. Tylko co z tego, ¿e w szprycy bêdzie jak znowu polecisz z wiertark±.

kalbi 
Wys³any: 2014-07-12, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
teraz to zderzak jest do wymiany niestety - proponujê kupiæ drugi

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów