Autor |
Wiadomość |
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-06-23, 20:18 Kilka pytaĂą zielonego
|
0
|
|
|
|
Witam, to mĂłj pierwszy post na tym forum wiĂŞc witam wszystkich
Mam parĂŞ pytaĂą, dotyczÂących malowania, i liczĂŞ na pomoc ekspertĂłw.
Otó¿ dosta³em od rodziców samochodzik, i chcia³bym zrobiÌ na nim parê poprawek, poniewa¿ jest to auto u¿ywane, ma kilka defektów na farbie. W paru miejscach s¹ taki jakby pêcherzyki, natomiast ca³y dach jest matowy. Pytanie co z tym fantem zrobiÌ? Jak to naprawiÌ?
rozmawiaÂłem z kolegÂą, coÂś tam niby wie, maluje w garaÂżu od czasu do czasu, i mĂłwiÂł Âżeby pĂŞcherzyki zeszlifowaĂŚ, i to poszpachlowac i pomalowaĂŚ.
I to pierwsze pytanie co jak i z czym? SzlifujĂŞ,na to szpachla, podkÂład i farba? (kolega tak mĂłwiÂł)? To trzeba czyÂściĂŚ papierami czy nie jest to konieczne?
Drugie pytanie o pistolet. Musze coÂś kupiĂŚ, kolega polecaÂł Iwata ws400. BĂŞdzie dobry do nauki lakiernictwa? ChciaÂłbym sprĂłbowaĂŚ swoich siÂł, moÂże w przyszÂłoÂści rozwinĂŞ siĂŞ w temacie.
Na razie o wskazĂłwki proszĂŞ was |
|
|
|
 |
sebasmg5
|
Wysłany: 2014-06-23, 20:52
|
0
|
|
|
|
Wszystko jest na forum i w necie!
JeÂśli chodzi o pecherze, pod ktĂłrymi jest korozja szlifuje sie je zazwyczaj tym:
http://allepomocnik-hosti...02/P1010080.JPG
lub ró¿nego rodzaju szczotkami drucianymi na maszyny
potem odpowiednio rozszlifowaĂŚ szlifierka oscylacyjna, lub rĂŞcznie.
zapodkÂładowaĂŚ podkÂładem epoksydowym
ewentualne ubytki poszpachlowaĂŚ, ponownie zapodkÂładowaĂŚ
na przygotowany podkÂład nanieÂśc warstwĂŞ dekoracyjna.
na pocz¹tek polecam pistolety lakiernicze z ni¿szej pó³ki w granicach 100z³ |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-06-23, 22:09
|
0
|
|
|
|
OK to mniej wiĂŞcej Âłapie.
A co jest nie tak z tÂą iwatÂą, z tego co czytaÂłem to dobry pistolet jest... teraz juÂż sam nie wiem
PS. co to jest warstwa dekoracyjna? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-23, 22:12
|
0
|
|
|

|
WeÂź wbx z dyszÂą 1.3. |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-24, 16:02
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | dostaÂłem od rodzicĂłw samochodzik, i chciaÂłbym zrobiĂŚ na nim parĂŞ poprawek, poniewaÂż jest to auto uÂżywane, ma kilka defektĂłw |
nitroosek napisał/a: | Drugie pytanie o pistolet. Musze coÂś kupiĂŚ, kolega polecaÂł Iwata ws400. |
nitroosek napisał/a: | rozmawiaÂłem z kolegÂą, coÂś tam niby wie, maluje w garaÂżu od czasu do czasu, i mĂłwiÂł Âżeby .......... | Czyli Twoja wiedza jest ZEROWA.
To Âżaden minus, bo nikt siĂŞ jeszcze geniuszem nie urodziÂł (choĂŚ sÂą tacy co przed lustrem tak do siebie mĂłwiÂą a z rozpĂŞdu czasami i publicznie).
Ale ¿e ten kolega nie doradzi³ Ci od razu zakupu hektara gleby i pobudowania lakierni za du¿¹ baùkê ?
Co to za kolega?
ÂŻyd jakiÂś albo zazdroÂśnik.
Na start do zardzewiaÂłego autka TYLKO WS400? - a to kutwa.
1- co to za auto, pokaÂż foty
(m. inn. aby poznaÌ i jego wartoœÌ - rynkow¹ a nie sentymentaln¹ bo one rzadko id¹ ze sob¹ w parze) |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-06-24, 17:11
|
0
|
|
|
|
Audi A3 05 rok. ZdjĂŞcia wieczorkiem, juÂż przeczyÂściÂłem do blachy te pĂŞcherze.
Cytat: | Na start do zardzewiaÂłego autka TYLKO WS400? - a to kutwa. |
Cytat: | Ale ¿e ten kolega nie doradzi³ Ci od razu zakupu hektara gleby i pobudowania lakierni za du¿¹ baùkê ? |
Nie rozumiem? Co jedno z drugim ma wspĂłlnego...? Chce siĂŞ przyÂłoÂżyĂŚ do tego, wiĂŞc pytam co jak Âżeby byÂło dobrze, a tu jakaÂś ironi chyba leci w mojÂą stronĂŞ |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-06-24, 21:33
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | Audi A3 05 rok | kurde to niby nie nowe auto ale jednak wypadaÂłoby je zrobiĂŚ z sensem bo Audi to Audi ,a nie stary Trabant. Mam dla kolegi radĂŞ i proszĂŞ sobie jÂą wzi¹Ì do serca, a mianowicie niech kolega najpierw naprawi element jakiÂś stary od A do Z i wystawi na dziaÂłanie warunkĂłw atmosferycznych, poczeka ze 2 miesiÂące i wtedy niech kolega zdecyduje czy siĂŞ zabieraĂŚ za naprawĂŞ swojego autka czy teÂż moÂże daĂŚ zarobiĂŚ lakiernikowi. Rozumiem, Âże auto nie za TwojÂą kasĂŞ i moÂże spitoliĂŚ nie szkoda ale niesmak bĂŞdzie wiĂŞc lepiej poprĂłbowaĂŚ "na sucho".
Co do naprawy pĂŞcherzy to proszĂŞ o fotki najpierw - moÂże coÂś podpowiem |
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-25, 22:59
|
0
|
|
|

|
Ja tak samo powiem jak kolega wyÂżej. Kup na szrocie jakis lekko przyrdzewialy blotnik i zrĂłb tak jak byc powinno bedziesz wiedzial co i jak robic
a co do guna polecam profesionala 1.4
:-)pozniej kup zderzaczek jakis i prysnij jak wszystko bd git to do roboty |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-26, 18:55
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | Nie rozumiem? Co jedno z drugim ma wspĂłlnego...? Chce siĂŞ przyÂłoÂżyĂŚ do tego, wiĂŞc pytam co jak Âżeby byÂło dobrze, a tu jakaÂś ironi chyba leci w mojÂą stronĂŞ | Nie w TwojÂą tylko Twojego kolegi.
Pyta³em o auto i uszkodzenia aby porównaÌ jego wartoœÌ z ew. kosztem naprawy przez osobê która wie co robi a nie siê dopiero uczy.
W tym przypadku nie widzĂŞ auta ale coÂś mi siĂŞ wydaje Âże to co chcesz zrobiĂŚ jest nie do koĂąca opÂłacalne a w caÂłoÂści bezsensowne:
- auto nie za stare i jak¹œ jeszcze wartoœÌ ma
- nie umiesz tego robiĂŚ
- chcesz wydaĂŚ na narzĂŞdzie 2 tysiÂące nie bĂŞdÂąc w sumie pewnym czy jeszcze kiedyÂś Ci siĂŞ ono przyda
Do tych 2 tysiĂŞcy jak dodasz 1 tysiÂąc (bÂądÂź z hakiem) na materiaÂły i piwo dla kumpla podpowiadacza to moÂże wyjdzie to samo co daĂŚ komuÂś kumatemu do zrobienia - bĂŞdzie robota dobrze zrobiona, i auto bĂŞdzie miaÂło jakiÂś wyglÂąd a Ty palcem nawet nie kiwniesz.
Ale moÂże siĂŞ nie znam. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-27, 10:57
|
0
|
|
|

|
Z tym dobrze zrobiona to nie przesadzaj :-D wielu juz w ldz widzialem malrzy i ja bym byl niezadowolony. Co moge poleciĂŚ to salon forda i nissana. Robota jest malina :-) w mercedesie w wwa tez zje... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-27, 21:29
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | Z tym dobrze zrobiona to nie przesadzaj wielu juz w ldz widzialem malrzy i ja bym byl niezadowolony |
Âłysy73 napisał/a: | daĂŚ komuÂś kumatemu do zrobienia |
|
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-06-27, 21:42
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | Co do naprawy pĂŞcherzy to proszĂŞ o fotki najpierw - moÂże coÂś podpowiem |
Co do zdjĂŞĂŚ to trochĂŞ mi zeszÂło, ale tak jakoÂś wyszÂło. PrzeczyÂściÂłem to szlifierkÂą kÂątowÂą, i zapaĂŚkaÂłem podkÂładem. Na chwilĂŞ obecnÂą tak to wyglÂąda:
Ostatnie zdjĂŞcie to fragment dachu, co byÂł najbardziej "spĂŞcherzowany"
Âłysy73 napisał/a: | - nie umiesz tego robiĂŚ
- chcesz wydaĂŚ na narzĂŞdzie 2 tysiÂące nie bĂŞdÂąc w sumie pewnym czy jeszcze kiedyÂś Ci siĂŞ ono przyda |
Nie umiem, ale chce siê nauczyÌ. Od czegoœ trzeba zacz¹Ì. Poczyta³em ostatnio na necie, poogl¹da³em filmiki, z tego co ju¿ wiem wychodzi ¿e w tego typu mankamantach stosuje sie technikê "cieniowania". Mniej wiêcej wiem ju¿ jak to wygl¹da.
Co do pistolca to strasznie mi on podszedÂł, a myÂślĂŞ Âże jak juÂż dojde do wprawy to znajdzie siĂŞ coÂś jeszcze do pomalowania A z tego co poczytaÂłem tu na forum, to jest to jeden z lepszych pistoletĂłw do malowania.
OgĂłlnie teraz planuje zrobiĂŚ tak:
1. szpachla, i pozatykaĂŚ nierĂłwnoÂści
2.podkÂład akrylowy
3. na to farba kolorowa
Dobrze kolejnoœÌ? Z tego co czytam to tak sie robi... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-27, 22:01
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | Nie umiem, ale chce siĂŞ nauczyĂŚ. Od czegoÂś trzeba zacz¹Ì. | OczywiÂście. Spoko. nitroosek napisał/a: | Mniej wiĂŞcej wiem juÂż jak to wyglÂąda | Wiesz mniej wiĂŞcej to ÂŻyd na nartach jeÂździÂł:
- mniej na nartach
- na dupie wiĂŞcej
Ale to tak dla rozluÂźnienia. nitroosek napisał/a: | Co do pistolca to strasznie mi on podszedÂł, a myÂślĂŞ Âże jak juÂż dojde do wprawy to znajdzie siĂŞ coÂś jeszcze do pomalowania A z tego co poczytaÂłem tu na forum, to jest to jeden z lepszych pistoletĂłw do malowania. | Tak spoko> Ale bĂŞdÂąc lekko wrednym to zapytam KTĂRY? Bo WS400 ja znam na dzieĂą dobry 6 modeli (nie liczÂąc rozmiarĂłw dysz) a mĂłgÂłbym korpusem podciÂągn¹Ì pod to i 7-my model |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-27, 22:04
|
0
|
|
|
|
nitroosek napisał/a: | OgĂłlnie teraz planuje zrobiĂŚ tak:
1. szpachla, i pozatykaĂŚ nierĂłwnoÂści
2.podkÂład akrylowy
3. na to farba kolorowa
Dobrze kolejnoœÌ? Z tego co czytam to tak sie robi.. | Sam start by³ do dupy.
Po tej kontówce ju¿ by³ pierwszy b³¹d bo trzeba by³o przed podk³adem rozszlifowaÌ pow³oki.
Po drugie dlaczego kontówka a nie tarcza winylowa? Zer¿n¹³eœ spor¹ czêœÌ grubosci blachy która i tak fabrycznie nie jest za gruba.
Jaki daÂłeÂś podkÂład? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-27, 22:19
|
0
|
|
|

|
Co siĂŞ czepiasz, jest na bogato. Masa roboty, masa energii zmarnowana, kasa, materiaÂły, a i tak do lakiernika zawita. |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-27, 22:41
|
0
|
|
|
|
Ja siĂŞ absolutnie niczego nie czepiam.
Ja tylko zadajĂŞ pytania ew. dodajĂŞ coÂś od siebie.
CzÂłowiek napisaÂł na wstĂŞpie Âże zaczyna wiĂŞc nie ma czego siĂŞ do niego czepiaĂŚ - chyba Âże jego kolegi znaFFcy...... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-27, 22:47
|
0
|
|
|

|
ZaszczuÂłeÂś chÂłopaka, a tylko chciaÂł siĂŞ dowiedzieĂŚ informacji. Wiesz ile powieszeĂą jest w ciÂągu roku spowodowane przez takie dziaÂłania?
p.s. Trzeba byÂło namawiaĂŚ na Ws400, niedÂługo byÂłby w dobrej kasie do kupienia |
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-06-27, 23:06
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | Co siĂŞ czepiasz, jest na bogato |
Tak jest .... prawidÂłowo chÂłopak "dziaÂła" ....
U mnie w pracy blacharze teÂż "kÂątĂłwkami" blachy po prostowaniu i spawy wygÂładzajÂą ...
tylko trochê inne "tarcze" maj¹ za³o¿one ... ale to jest ju¿ chyba "szczegó³" ... |
|
|
|
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-27, 23:08
|
0
|
|
|
|
To jest zmora wielu blacharzynĂłw. Najszybcie poskrowaĂŚ kÂątĂłwkÂą i odrazu widaĂŚ ile to on roboty nie zrobiÂł |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-06-28, 19:37
|
0
|
|
|
|
KÂątĂłwka nie byla uzbrojona w tradycyjnÂą tarczĂŞ do szlifowania |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-06, 18:16
|
0
|
|
|
|
OK, Ivata zamĂłwiona, myÂślĂŞ Âże w tym tygodniu coÂś popsikam
Teraz pytanie, jakim papierem ten epoksydowy zjechaĂŚ? Planuje to zrobiĂŚ 240, i na to szpachla. BĂŞdzie dobrze?
KupiÂłem juÂż lakier DuPont 3760s (podobno dobry, tak powiedzieli z sklepie).
Na szpachlĂŞ koniecznie musi byĂŚ jeszcze raz podkÂład? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-07, 00:15
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-11, 22:06
|
0
|
|
|
|
Autko pomalowane
Jak na pierwszy raz to chyba nieÂźle, zamieszczam zdjĂŞcia i licze na uwagi (konstruktywne) SiadÂło trochĂŞ kurzu, ale to sie zetrze pastÂą
Co myÂślicie? |
|
|
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-07-12, 00:17
|
0
|
|
|
|
zdjĂŞcia sÂłabe. wklejaj na http://zapodaj.net/
wyglÂąda spoko, zrĂłb lepsze zdjĂŞcia w sÂłoĂącu ale i nie tylko |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-12, 01:14
|
0
|
|
|

|
Pierwszy raz lakierujesz? Nie rozbrajaj mnie. |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-07-12, 10:29
|
0
|
|
|
|
a na masce i dachu takie kropki to co tam masz ? syfki czy woda ?
i na dachu coÂś siĂŞ odbija czy coÂś nie poszÂło ? |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-12, 17:27
|
0
|
|
|
|
Na dachu odbija siê zawias bramy garazowej Jest kilka syfków, na masce te¿. Zdjêcia robi³em komórk¹, wiêc ciê¿ko o jakoœÌ dobr¹
ZdjĂŞcia w sÂłoĂącu, muszĂŞ poczekaĂŚ na sÂłoĂące, poÂżyczĂŞ polerkĂŞ od kumpla, i zobaczymy jak wyjdzie po polerowaniu, wtedy wrzuce zdjĂŞcia |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-12, 20:09
|
0
|
|
|

|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-07-17, 13:05
|
0
|
|
|

|
NIROOSEK ---> na pierwszy raz to 5 z + |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-18, 02:25
|
0
|
|
|

|
PrzecieÂż on nie lakierowaÂł 1 raz, bajki to moÂżna pisaĂŚ wszĂŞdzie. KaÂżdy pamiĂŞta swĂłj pierwszy raz, nie cudujmy. |
|
 |
barteek933
|
Wysłany: 2014-07-18, 21:31
|
0
|
|
|
|
Tez mi sie zdawalo ze za dobrze to wyglÂąda jak na pierwszy raz. Poczatki u kaÂżdego sÂą jednakowe |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-18, 22:50
|
0
|
|
|

|
NiektĂłrzy lubiÂą jak im siĂŞ sÂłodzi. |
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2014-07-20, 19:47
|
0
|
|
|
|
widaĂŚ kolega nawet cieniowaĂŚ sie nauczyÂł ... bo listwy boczne nie sa baza zapylone ... |
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-20, 23:49
|
0
|
|
|
|
Kolego najpierw piszesz tak:
KK napisał/a: | Co siĂŞ czepiasz, jest na bogato. Masa roboty, masa energii zmarnowana, kasa, materiaÂły, a i tak do lakiernika zawita. |
¯eby póŸniej pisaÌ tak:
KK napisał/a: | PrzecieÂż on nie lakierowaÂł 1 raz, bajki to moÂżna pisaĂŚ wszĂŞdzie. KaÂżdy pamiĂŞta swĂłj pierwszy raz, nie cudujmy. |
...kiedy siĂŞ okazaÂło, Âże efekt jest lepszy niÂż siĂŞ spodziewaÂłeÂś, i Iwata nie bĂŞdzie do kupienia w dobrej cenie.
ZastanĂłw siĂŞ nad sobÂą
Dla poprawy twojego samopoczucia, powiem, ¿e nie ustrzeg³em siê b³êdu, i zrobi³em jedn¹ zlewkê. Lepiej?
teac27 napisał/a: | widaĂŚ kolega nawet cieniowaĂŚ sie nauczyÂł ... bo listwy boczne nie sa baza zapylone ... |
KtĂłre listwy? |
|
|
|
 |
max2014
|
Wysłany: 2014-07-21, 21:30
|
0
|
|
|

|
nitroosek
Co myÂślicie?
faktycznie jak na pierwszy raz to super ci wyszÂło |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-21, 22:01
|
0
|
|
|
|
max2014 napisał/a: | pierwszy raz | pokazaÂł na forum .
Bez œciemy, tak z ulicy nie weŸmiesz pistoletu, materia³ów, techniki...
Ale skoro chce tak pierwszy raz ... to my tez udajmy Âże wyglÂąda to na xxx1 raz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-21, 23:21
|
0
|
|
|

|
@nitroosek nie spodziewaÂłem siĂŞ Âżadnego efektu, a w to, Âże lakierowaÂłeÂś pierwszy raz to nie wierzĂŞ i Âżadna mÂądra istota na tym forum Ci nie uwierzy.
PiszÂąc takie brednie obraÂżasz chyba caÂłe forum. Co ty myÂślisz, Âże trafiÂłeÂś na forum piekarzy czy toyoty avensis? |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-07-22, 10:10
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Co ty myÂślisz, Âże trafiÂłeÂś na forum piekarzy czy toyoty avensis? |
Cinkleciento. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-22, 19:15
|
0
|
|
|
|
Dobra skoĂączmy ten offtop
Teraz mam inne pytania
ZostaÂło mi trochĂŞ rozpuszczalnika fazujÂącego, i tego do lakieru bezbarwnego. Oba dedykowane do Duponta, ale czy moÂżna ich uÂżyĂŚ do innego lakieru, np. APP? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-22, 19:21
|
0
|
|
|

|
Faze to ja mam po alkoholu. |
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-22, 20:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
SamSobieSzefem
|
Wysłany: 2014-07-23, 20:43
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | Faze to ja mam po alkoholu. |
jebÂłem |
|
|
|
 |
nitroosek
|
Wysłany: 2014-07-24, 20:14
|
0
|
|
|
|
Ha... ha... Nie pyta³em po czym macie fazê, ani kto jebn¹³
KtoÂś odpowie? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-07-24, 20:57
|
0
|
|
|

|
Ogólnie nie miesza siê produktów innych producentów. Robisz to na w³asn¹ odpowiedzialnoœÌ. Rozcieùczalnik do niwelowania przejœcia miêdzy now¹ pow³ok¹ lakieru bezbarwnego, a star¹ u¿yj jakiej chcesz firmy. Nie powinno byÌ z tym problemu. |
|